Η Βιομηχανία Δείχνει τον Δρόμο

Του Δημήτρη Γ. Παπαδοκωστόπουλου
Τρι, 1 Απριλίου 2025 - 09:28

Όταν είχαμε τη δραχμή οι αποκλίσεις στην οικονομία ήταν ευκολότερο να διορθωθούν. Με λίγη ή περισσότερη υποτίμηση του νομίσματος οι εξαγωγές έπαιρναν τα πάνω τους, οι εισαγωγές γίνονταν ακριβότερες και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κάπως νοικοκυρευόταν. (Blogger: η σχωρεμένη Ζ. Ζήκου είναι πάντα επίκαιρη.Ευρώ η δραχμή; Οι συνιστώσες του κρίσιμου διλήμματος)

Με το ευρώ αυτά κόπηκαν και η χρεοκοπία το 2010 είχε σαν πρώτο αποτέλεσμα μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση (βίαιη περικοπή των εισοδημάτων στην ουσία) για να μειωθούν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο και να αποκτήσει η χώρα ανταγωνιστικότητα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Και μπορεί σήμερα να μην έχουμε δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς γίνεται καλύτερη οικονομική διαχείριση, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Και δεν μπορούμε να κάνουμε και υποτίμηση στο «ελληνικό ευρώ», καθώς είναι νόμισμα και των άλλων εταίρων.

Σήμερα ο δρόμος είναι ένας αν δεν θέλουμε να βρεθούμε ξανά στη μέγγενη του παρελθόντος. Να αυξηθούν οι επενδύσεις (ώστε να πάψει η παραγωγικότητα να είναι στο 45% του μέσου όρου της Ε.Ε.), να υιοθετηθεί η καινοτομία και να ευνοηθεί η επιχειρηματικότητα με άρση των αντικινήτρων, που παραδέχεται ακόμα και η κυβέρνηση ότι υπάρχουν παρά τα έξι χρόνια (που σε λίγο θα γίνουν επτά) που είναι στην εξουσία.

Ενθαρρυντική εξέλιξη είναι πάντως ότι η βιομηχανία δείχνει να βελτιώνει την εικόνα της. Όπως επισημαίνει ανάλυση της Alpha Bank (στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων), είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, από την πλευρά της παραγωγής, η άνοδος της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) το 2024 προήλθε σε σημαντικό βαθμό από τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας και κατά βάση από τη βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από το 2017, δηλαδή από την επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης -με εξαίρεση το 2020-, η συμβολή της βιομηχανίας ξεπέρασε αυτήν του τομέα των υπηρεσιών, παρά την επίδοση-ρεκόρ του τουρισμού κατά την περσινή χρονιά.

Η ΑΠΑ της βιομηχανίας έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2021 και μετά, με αποτέλεσμα τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό επί του συνόλου (σε σταθερές τιμές) να έχει επανέλθει σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από την οικονομική κρίση στη χώρα. Συγκεκριμένα, η ΑΠΑ της βιομηχανίας κατείχε μερίδιο 15,4% επί της συνολικής ΑΠΑ το 2024, έναντι 13,3% το 2015, ποσοστό το οποίο ήταν το χαμηλότερο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και 15,8% το 2006, πριν από την έναρξη αυτής.

Και λύση πέρα της ενίσχυσης της παραγωγής δεν υπάρχει, παρά τα τεράστια προβλήματα με την ενέργεια που αντιμετωπίζει σήμερα.

Αν δεν αυξηθούν οι επενδύσεις (κυρίως αυτές που δημιουργούν προστιθέμενη αξία), αυτό που λέμε εσωτερική υποτίμηση θα είναι μόνιμη κατάσταση στην Ελλάδα και ο αγώνας θα γίνεται πάντα για τα 50 και 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό, που σε κάθε περίπτωση δεν διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

===============

Βlogger:...  στο Ευρωπαϊκό καταμερισμός εργασίας που επέβαλαν οι Γερμανοί, ήδη έχει επιλεγεί το είδος της ανάπτυξης για τη χώρα. Όλα τα άλλα είναι κλαψουρίσματα...

--------------------------------

--------------------------

---------------------------

 -----------------------------

 -------------------

---------------

 ---------------

BLOGGER: 

 ... δυστυχώς η διοίκηση του Κυριάκου συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση τις πολιτικές και των άλλων κυβερνήσεων, πιστή στο δόγμα Σημίτη (πνευματικό παιδί του οποίου δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι..), μιλάει για "ανάπτυξη" υπονοώντας την  πραγματική ανάπτυξη  για τη Γερμανία, έστω κι' αυτό σημαίνει υπερχρέωση της Ελλάδας..., μια υπερχρέωση που δεν μένει εκεί, αφού συνάμα  σημαίνει καταστροφή του παραγωγικού ιστού, που τώρα πια είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού... αφού οδηγεί στην αποσάρθωση όλης της χώρας...

Τυπικό αυτής της εγκηματικής πολιτικής είναι οι χειρισμοί στα περί την ενέργεια.... (κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτά τα εγκλήματα..)

 ---------------------

 ===============

 ============

 

  Blogger: 

...πάντως ο Στουρνάρας - συνεπής στο ρόλο του λαγού πάντα! - δίνει και και ένα άλλο υπόγειο μύνημα στους νέους. 

"Φύγετε! να πάτε αλλού!"  αυτό κάνουν οι άξιοι νέοι.

---------------------------

...θα υπάρξει κάποιος δημοσιογράφος να τρίψει στην μούρη του στουρνάρι τις δηλώσεις του στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, όταν προέβλεπε την οσωνούπω ανάπτυξη της χώρας με την εφαρμογή των "ευλογημένων" μνημονίων;  Για να δούμε την αντρική του στόφα όπου θα δηλώσει  ευθαρσώς ότι τότε έλεγε συνηδητά ψέμματα για να σωθεί ο ίδιος και αυτοί των οποίων τα συμφέροντα πρακτόρευε...

Ο χρυσός αιώνας του Γιάννη Στουρνάρα

 
-----------------------

 Blogger:

...αργά ξύπνησε ο Κράλογλου. Το πλιάτσικο ήταν η φυσική εξέλιξη ενός σχεδίου ρευστοποίησης των πάντων. Του κράτους, των κρατικών δομών, της κρατικής περιουσίας, της ιδιωτικής περιουσίας, της κοινωνικής δομής, με ότι αυτό σημαίνει. Η Ελλάδα θα ζήσει, δηλαδή ζει,  με διαφορά φάσης την εποχή Γέλτσιν στη Ρωσία (Σοβιετία). Για την ακρίβεια, αυτό υλοποιείται από το πρώτο μνημόνιο και μετά, απλά για πολλούς λόγους και κύρια για να συμμαζευτούν διάφορες αντιδράσεις γινόταν με κάποιο "ανεκτό" ρυθμό. Σήμερα, βοηθούντων της κρίσης στην Ουκρανία - που αποτελεί πρώτης τάξεως άλλοθι - οι "δυνάμεις της αγοράς" αφέθηκαν ελεύθερες...

  • Συμπέρασμα: 

Υπάρχει ανάπτυξη! Είναι το ....πλιάτσικο που συμβαίνει.  (και για να μην επαναλαμβανόμαστε: Δεν υπάρχει σχέδιο αναπτυξιακό αφού: πολιτική και οικονομική ελίτ έχουν αφομοιώσει πλήρως τα σχέδια των δανειστών και έχουν τοποθετήσει τον εαυτό τους στη θέση του τοποτηρητή - κοτζάμπαση. Βλέπε τον λόγο του Βίτσα στους Πακιστανούς και θα καταλάβεις..)  

....αν αντέξατε μέχρι εδώ, πάρτε κι' αυτό: 

από προηγούμενη εγγραφή...

 Εκείνο που δυσκολεύεται να καταλάβει (!@;) ο Μελάς και άλλοι οικονομολόγοι ή δεν τολμούν να καταγγείλουν είναι ότι:
Η χώρα δεν έχει τα εργαλεία ούτε το πολιτικό προσωπικό να σχεδιάσει ενδογενή ανάπτυξη (τυχαίο άραγε το γεγονός ότι 9 χρόνια κρίσης και απουσιάζει συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης;). 
  • Το πολιτικό προσωπικό και οι οικονομολόγοι έχουν αποδεχθεί πλήρως την αποικιοποίηση και την μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο με ότι αυτό συνεπάγεται.  Η δε οικονομία θα πάρει τη μορφή που θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι - Γερμανοί, αφού στα χέρια τους βρίσκονται οι μοχλοί για να ενισχύσουν ή να διαλύσουν ολόκληρους τομείς. Στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα μετατραπεί σε Ταϊλάνδη των Βαλκανίων αρκετά κοντά για τις (φτηνές) διακοπές των Ευρωπαίων
  • (Μεταγεννέστερη εγγραφή(11-2-204): Μια Ταϋλάνδη που προετοιμάζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ!)

  • {Εν κατακλείδι: Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ορισθούν οι "αρχικές συνθήκες", γιατί είναι αυτές που θα  επιβάλλουν τη λύση. π.χ. Αν θεωρείς τη χώρα  σαν το πλαίσιο της λύσης: Τότε η η μετανάστευση 600.000 χιλιάδων των πιο δυναμικών πολιτών της είναι τραγωδία! (πολιτική και οικονομική). Αν βλέπεις τον κόσμο ολόκληρο έτσι γενικά και αόριστα, ή σαν γραφειοκράτης της  ΕΕ, τότε η μετανάστευση  των παραπάνω είναι ...πλούτος, αφού θα ...γονιμοποιήσει άλλες κοινωνίες!| 
και δανεισμένο από παλιότερη ανάρτηση: σχετικά με την ανάπτυξη που δεν λέει να έρθει!
blogger:
Ας μην παριστάνει τον ανήξερο ο Γερμανός Οικονομολόγος. Ξέρει πολύ καλά ότι με την λεηλασία που έχει υποστεί η χώρα, με την αδυναμία της να έχει δικιά της οικονομική πολιτική και νόμισμα, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοδοπήσει. Θα παραμένει μια μίζερη οντότητα (δεν το λες κράτος) προτεκτοράτο και "ζει", αφού πρέπει να παραμένει "ζωντανή", προκειμένου να τεμαχίζεται και να πωλείται.  Χωρίς τραπεζικό σύστημα, με το καλύτερο δυναμικό να έχει μεταναστεύσει - και το άλλο οργανώνει τη φυγή του -η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. (Τώρα αν περιμένει από τους Έλληνες κεφαλαιούχους να επενδύσουν στη χώρα, δεν έχει(;) καταλάβει τίποτε! Τόσο πολύ "πάσχισαν" οι άνθρωποι να λεηλατήσουν τη χώρα και να βάλουν τα χρήματά τους στους φορολογικούς παραδείσους και στην Ελβετία ...)
Άδικα περιμένετε! Το ελατήριο της ανάπτυξης έχει ...σπάσει!
 -----------------
Μεταγεννέστερη εγγραφή (18-6-2022): Επιτέλους είδα κάτι που με έκανε να γίνω λιγάκι αισιόδοξος. Ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού μίλησε στο γυαλί και γω αρχίζω να πείθομαι ότι η οικονομία και ο σχεδιασμός της είναι σε στιβαρά χέρια...από δω και πέρα κοιμάμαι ήσυχος.

 =============== 

  1. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια

  2. Paul Craig Roberts : Οι πιστωτές έκλεψαν το οικονομικό μέλλον των Ελλήνων. Η Ελλάδα δεν είναι ένα κυρίαρχο έθνος

  3. Απουσία μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα

  4. Η Ελλάδα στον δρόμο για Failed State 

  5. Ο αφελληνισμός του παραγωγικού ιστού ή τα γκαρσόνια της Ευρώπης

  6. ΣΤΟΧΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - «H Ελλάδα αλλάζει χέρια»

  7. Καλώς ήρθατε στην Νέα Ελλάδα(=Γουατεμάλα!)

  8. Πώς στην περίπτωση της Ελλάδας τετραγωνίστηκε ο κύκλος

 ===================

 ============
 

Σχόλια