“Πράσινη ενέργεια” και μωρές παρθένες


 ΚΟΛΜΕΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

Την Ευαγγελική παραβολή των Μωρών Παρθένων θύμισε ο ΔΕΔΔΗΕ που περιέκοψε την παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα για να αποφύγει μία εκτεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος (τηλελληνιστί μπλάκ άουτ).  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Εξ αιτίας της μη σπανίας πτώσεως της καταναλώσεως, η ροή ενεργείας 7,5 χιλιάδων μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων μετέτρεψε τον ΔΕΔΔΗΕ από δίκτυο διανομής σε δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΔΕΔΔΗΕ αναγκάσθηκε να θέσει εκτός λειτουργίας ολόκληρο το σύνολο της παραγωγής ρεύματος από “πράσινη ενέργεια”, ισχύος 3,5 ΜW. Επίσης να διακόψει πάραυτα τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από όμορες χώρες, κινδυνεύοντας να κατηγορηθή για παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που ενισχύει τις διασυνοριακές συναλλαγές. Τώρα πρέπει να πληρώσει την αθέτηση των σχετικών συμβάσεων αγοράς πολλών μεγαβάτ.

Δεν εξαντλούνται στο σημείο αυτό οι παρενέργειες του προγράμματος της ΔΕΗ:

  1. Το συναφές κόστος της “Πράσινης Ανάπτυξης”, που απέτυχε εν προκειμένω, θα φέρει πάλι η λαϊκή κατανάλωση που υποφέρει από τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τον υψηλό πληθωρισμό.
  2. Λόγω του ετεροχρονισμού ζήτησης και προσφοράς ηλεκτρισμού, χάνεται ενέργεια που παράγεται εγχωρίως απ’ τις εισαγωγές φυσικού αερίου, σε μία περίοδο μεγάλων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών της χώρας.
  3. Οι μηδενικές τιμές ρεύματος πλήττουν οικονομικώς τις μικρές μονάδες ΑΠΕ και αποδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Ενεργείας της χώρας.

Οι περικοπές πράσινης ενεργείας αποδεικνύουν τα όρια αναπτύξεως των ΑΠΕ στην χώρα μας, η οποία κατήργησε πολλές μονάδες βάσεως (λιγνιτικά εργοστάσια κλπ.), ανεβάζοντας κατακορύφως τις τιμές του ηλεκτρικού, ακυρώνοντας επενδύσεις δισ. ευρώ και προκαλώντας εκτεταμένη ανεργία στην κρίσιμη εθνικώς δυτική Μακεδονία. Οι αδυσώπητοι νόμοι της θερμοδυναμικής και της ιδιομορφίας του ηλεκτρισμού αποδεικνύουν στην πράξη πόσον παράλογο είναι να παράγεται ένα προϊόν (ΑΠΕ) που δεν μπορεί να εξαχθή, ούτε να πωληθή στην εγχώριο αγορά, η οποία αποδεικνύεται δια μίαν εισέτι φοράν, ότι δεν είναι αδέσμευτη!

 Blogger:

... το Blogg αυτό έχει μαζέψει τα πάντα για την απάτη των ΑΠΕ. Όποιος ακόμα ισχυρίζεται ότι οι ΑΠΕ αναπτύσσουν τη χώρα, είναι είτε ηλίθιος ή τα παίρνει χοντρά.  Δεν θα βαρεθούμε να αποκαλύπτουμε  αυτήν την απάτη που με δυο γραμμές:

1. Μεταφέρει πόρους (δισεκαταμμύρια ευρώ το χρόνο) στις τσέπες ολιγαρχών ( που επιβάλλουν και το πωλητικό προσωπικό..), πόρους που παίρνουν από το λαό και από κάθε οικονομική δραστηριότητα με κίνδυνο να βάλλουν μπουρλότο σε όλες τις επιχειρήσεις που είναι αδύνατον με τέτοια ενεργειακά κόστη να ανταγωνισθούν ξένες επιχειρήσεις!

2. Μεταφέρει πόρους σε Γερμανία, αφού από αυτούς κατά βάση αγοράζουμε τα ανεμιστηράκια και καθρεπτάκια...

Υ.Γ.  να εικάσω ότι όταν ο κ. Κόλμερ αναφέρεται στις μωρές παρθένες(;) έχει υπ' όψιν του όλο το οικονομικό επιτελείο του Π/Θ που έχει ενσταρνιστεί πλήρως το πράσινο αφήγημα  και το υπερασπίζεται φυσικά...

--------------

(προφανώς μιλάμε για Κυβερνήσεις που λογοδοτούν και όχι μαριονέτες επιχειρηματικών συμφερόντων που λογοδοτούν μόνο στα αφεντικά τους...)
--------------
Blogger: .
..μια ακόμα πετυχεσιά της Π/Θ γάρα μας. Βιάσθηκε να κάνει την απολιγνιτοποίηση, κόντρα σ' όλους τους σοβαρούς του χώρου, που συμβούλευαν για τους κινδύνους. Κορδώθηκε στον ΟΗΕ για να αναγγείλει ότι η χώρα θα είναι πρώτη στο πράσινο αφήγημα... τώρα θα εισπράξει τα επίχειρα των επιλογών του, αφού οι σοβαροί παίκτες όλο και βλέπουν ότι το αφήγημα μπάζει και δεν είναι απλά ένα οικονομικό αφήγημα τυλιγμένο με πράσινο περιτύλιγμα. Η ζημιά όμως έχει γίνει και φυσικά κάποιοι θησαύρισαν...  (δηλ. τους έσπρωξαν χρήματα στο ταμείο τους...)

-------------------

Σας γράφαμε:

Α.  Την  Σεπτεμβρίου 2019

Βlogger: 

Γιατί αυτή η ενασχόληση με  την  κλιματική αλλαγή; Μα γιατί δεν είναι καθόλου απλή ιστορία, αφού έρχεται να στηρίξει μια μεγάλη απάτη. Την απάτη των ΑΠΕ. Μια απάτη που την πληρώνουμε πολύ ακριβά. Και επειδή το θέμα άπτεται της Ενέργειας (ΔΕΗ) -  βασικός συντελεστής της παραγωγής - και άρα ενδιαφέρει όλους τους πολίτες, αφού όλες οι δράσεις και όλα τα προϊόντα που καταναλώνουμε έχουν ενεργειακό κόστος...

Αν πράγματι ισχύει αυτό που ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της ΔΕΘ -προχθές- για ενίσχυση των ΑΠΕ - τότε η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο που ενέργεια θα σπανίζει και συνεχώς θα ακριβαίνει, οπότε η ανάπτυξη - αν έχει νόημα τέτοια έκφραση σε τέτοιο περιβάλλον - θα περιμένει πολύ για να έρθει...

Β.

την 4η Αυγούστου 2021.

 Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κάποια στιγμή όλες οι απάτες αποκαλύπτονται! Όταν μάλιστα αποδειχθεί ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται απαγορευτικό για τα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά, η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και οι υπεύθυνοι να κληθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, που όλως τυχαίως ευνόησαν τους Γερμανικούς σχεδιασμούς και το καρτέλ των ΑΠΕ... Η χειρισμοί  γύρω από την ενέργεια και την ΔΕΗ θα κρίνει την βιωσιμότητα  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. τόσο απλά! Το Liberal βλέπει ότι δεν γίνεται να το παίζει αδιάφορο και προσπαθεί να πάρει θέσεις για την επόμενη μέρα.... 

Γ. Την 30η Μαρτίου, 2022

Το συμπέρασμα προφανές. Δεν μπορεί να μην γνωρίζανε που θα οδηγούσε η βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση και η ενίσχυση των ΑΠΕ. Το γνωρίζανε αλλά λειτούργησαν σαν εντολείς - εκτελεστές συμφερόντων ενός καρτέλ (των ΑΠΕ) που ληστεύει πολίτες και οδηγεί στην απόγνωση τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγής - αφού παντού μπαίνει ο παράγοντας ενέργειας  - είναι σε αδιέξοδο, αφού έχοντας μπροστά τους δυσθεώρητα ενεργειακά κόστη και ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο  δεν έχουν  τη δυνατότητα για τον παραμικρό σχεδιασμό. Και ενώ υπήρχαν φωνές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, ο Π/Θ έκλεισε τ' αυτιά του και άκουσε - υπηρέτησε το καρτέλ των ΑΠΕ. Τώρα ώρα να εισπράξει ....

 =============

 =====================

https://www.kathimerini.gr/economy/563009860/paramenei-akrivo-to-reyma-stin-ellada-2/ 

... είναι που οι ΑΠΕ θα έκαναν το ηλ. ρεύμα φθηνό! Μας είχαν ζαλίσει τ' αρ....ια χρόνια και συνεχίζουν το ίδιο βιολί... (ακόμα και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δεν μπορεί να το κρύψει...)


Μέχρι και δύο φορές πάνω από τη Γερμανία και τρεις φορές από τη Γαλλία πληρώνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας οι εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Το ανησυχητικό για την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας αυτό στοιχείο προκύπτει από μελέτη που ανέθεσε η ολλανδική κυβέρνηση για τη σύγκριση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Η μελέτη λαμβάνει υπόψη της κάθε παράμετρο διαμόρφωσης της τελικής τιμής ρεύματος, όπως απαλλαγές από φόρους, τέλη, επιδοτήσεις κ.λπ. και είναι αξιοσημείωτη η πολιτική βούληση των παραπάνω χωρών για τη στήριξη των βιομηχανιών τους, που προκύπτει από τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση ενεργειακού κόστους.

  • Οι γερμανικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις δουλεύουν με 46 ευρώ/ΜWh, οι γαλλικές με 32 ευρώ/ΜWh και οι ελληνικές με 95 ευρώ/ΜWh.

Στη Γερμανία, ενώ η τιμή ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες το 2023 ξεκινάει από μια βάση αντίστοιχη με αυτήν της Ελλάδας στα 117 ευρώ/MWh, έπειτα από φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις (αντιστάθμιση) μειώνεται στα 46 ευρώ/ΜWh. Στην Ελλάδα στην αντίστοιχη τιμή των 117 ευρώ/ΜWh προστίθεται ένα κόστος της τάξης των 13 ευρώ/MWh από την αγορά εξισορρόπησης και μετά τη μείωση που προκύπτει από την κουτσουρεμένη σε σχέση με τη Γερμανία αποζημίωση για αντιστάθμιση, καταλήγει στα 95 ευρώ/ΜWh.


Για το 2024 η τιμή βάσης ξεκινάει από τα 80 ευρώ/ΜWh και καταλήγει στη Γερμανία επίσης στα 46 ευρώ/ΜWh και στην Ελλάδα στα 70 ευρώ/ΜWh. Το κόστος εξισορρόπησης το 2024 ανεβαίνει στην Ελλάδα στα 15 ευρώ/ΜWh από τα 13 ευρώ το 2023 και η αποζημίωση για αντιστάθμιση μειώνεται από τα 35 ευρώ/ΜWh στα 25 ευρώ/ΜWh. Η απόκλιση των τιμών σε σχέση με τη Γαλλία είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι γαλλικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν τιμή στα 32 ευρώ/ΜWh λόγω και του χαμηλού κόστους της πυρηνικής παραγωγής. Η αντιστάθμιση είναι ένα μέτρο επιδότησης του κόστους ενέργειας της βιομηχανίας, το οποίο βασίζεται σε Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την αποτροπή της διαρροής άνθρακα (carbon leakage), δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με χαλαρότερο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων. Στις αρχές του 2023, η Ελλάδα εξασφάλισε το πράσινο φως της Κομισιόν για την επέκταση του μέτρου μέχρι το 2030. Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση, το μέγιστο ποσό αποζημίωσης των δικαιούχων ανέρχεται σε 1,36 δισ. έως το 2030. Τα κονδύλια αυτά προέρχονται από ποσοστό των εσόδων των πλειστηριασμών δικαιωμάτων ρύπων. Το ποσό αυτό το 2022, σύμφωνα με την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), καθορίστηκε σε επίπεδα που δεν κάλυψε πλήρως την αποζημίωση των δικαιούχων επιχειρήσεων. Το ποσό που τελικά διατέθηκε διαμορφώθηκε στα 170 εκατ. ευρώ, έναντι 190 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για την κάλυψη του σχετικού κόστους. Για το 2023 το ποσοστό αντιστάθμισης καθορίστηκε με υπουργική απόφαση στο 16,8% από 11% το 2022. Το ποσοστό αυτό με βάση τα έσοδα των δημοπρασιών από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων αντιστοιχεί σε 35 ευρώ/ΜWh.


Στη Γερμανία με το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με την Ελλάδα –που σημαίνει ότι η αποζημίωση για την αντιστάθμιση θα πρέπει να είναι ίδια– η τιμή αποζημίωσης διαμορφώθηκε το 2023 στα 56,58 ευρώ/ΜWh καθώς συμπεριέλαβε και ένα επιπλέον ποσοστό αποζημίωσης 25% λόγω χαμηλής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, δυνατότητα που δίνει ο σχετικός Eυρωπαϊκός Kανονισμός. Η δυνατότητα αυτή, ενώ προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, δεν έχει εφαρμοστεί για τα έτη 2022 και 2023 και διαφαίνεται ότι δεν θα εφαρμοστεί ούτε για το 2024, με το επιχείρημα από πλευράς του ΥΠΕΝ, όπως μεταφέρεται από τη βιομηχανία, ότι δεν υπάρχουν κονδύλια.

Για το 2024, αν και το ποσοστό από τα έσοδα των ρύπων που θα κατευθυνθεί στην αντιστάθμιση έχει αυξηθεί στο 17%, η αποζημίωση για τη βιομηχανία θα μειωθεί από τα 35 στα 25 ευρώ/ΜWh και αυτό γιατί τα έσοδα αναμένεται να είναι μειωμένα λόγω της υποχώρησης του κόστους CO2 μεσοσταθμικά στο έτος, στα 70 ευρώ/τόνος. Αίτημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας που υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ αλλά δεν εισακούστηκε, είναι η αύξηση του ποσοστού από τα έσοδα των ρύπων στο 24% σταθερά για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι και σήμερα οι περίπου 50 ελληνικές βιομηχανίες από τους κλάδους των μετάλλων, του χαρτιού και των διυλιστηρίων δεν έχουν λάβει τις επιδοτήσεις ούτε για τα έτη 2021, 2022 και 2023, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εκκαθαρίσεις για τα δύο πρώτα έτη.


Σχόλια