...όταν ανοίγεις τον λογαριασμό του ηλ. ρεύματος...

Blogger: 

Α. Bάζοντας τα πράγματα στη σειρά. Ο λόγος για τον οποίο ο λογαριασμός ...πετάει...

Εν αρχή: Το «Χρηματιστήριο Ενέργειας», όπου 4 εταιρείες εν είδει καρτέλ καθορίζουν όπως γουστάρουν τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, είναι δημιούργημα/ανοσιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2018 (νόμος 4512/2018). Η δικαιολογία ότι «έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη» είναι ψέμα. 

  • Μόνο στην Ελλάδα το ποσοστό της ενέργειας προς «διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο» είναι 100% (επί παραδείγματι, στη Γερμανία είναι μόλις 20%). 
  • Επιπροσθέτως, η τιμολόγηση γίνεται με βάση όχι το μέσο κόστος παραγωγής αλλά το οριακό, δηλαδή στην ακριβότερη τιμή.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τον Οκτώβριο 2021 (μεγαλομέτοχος πλέον η CVC Capital Partners, όπου μάλλον τυχαία προσλήφθηκε ως… Investor Relations Manager η κόρη του ΚΜητσ, Σοφία) είναι έργο της κυβέρνησης ΝΔ. Η Μητσοτάκης ΑΕ, όχι μόνο επιτρέπει να λειτουργεί το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» με τους όρους καφενείου που προανέφερα (τρεις κομπραδόροι, κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες συν η ιδιωτική ΔΕΗ τζογάρουν αισχροκερδώντας ασύστολα), αλλά επιπλέον επιδοτεί τα υπερκέρδη των λήσταρχων μέσω δανείων που λαμβάνει, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στο δημόσιο χρέος, τα οποία και πάλι εμείς θα πληρώσουμε.

Οι καταγγελίες αφορούν την λειτουργία του κατ' όνομα Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Οι κατηγορίες μιλάνε τουλάχιστον για καρτέλ που  ληστεύει τους καταναλωτές. Γι' αυτό, καμία απάντηση. Καμία κουβέντα για το ρόλο της ΔΕΗ (προσοχή η ΔΕΗ είναι ιδιωτική!) που  μετατράπηκε σε βραχίωνα στήριξης των κερδών των ολιγαρχών που βρήκαν την ευκαιρία - "για όλα φταίει ο πόλεμος!" - να κάνουν πλιάτσικο. Οι θέσεις του Κυριάκου δίνουν κάλυψη.

 Όσο για τα κέρδη που θα  φορολογήσει... 

"Ποια κέρδη;

  •  Όταν τα χρήματα μπουν στα ταμεία των εταιρειών αμέσως θα κετευθυνθούν σε ...επενδύσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και μισθά, οπότε δεν θα σας πω - λόγω ανατροφής μου - τι θα βρει ο Κυριάκος όταν θα πάει να φορολογήσει το ...ταμείο...(Παίζει να μην βρει και ταμείο, αφού κάποιοι θα προτιμήσουν να κλείσουν το μαγαζί... έχει ξαναγίνει!)"

     ...και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ...ο άριστος βγαίνει και μας κοροϊδεύει για μια ακόμα φορά.

    Αντί να απαιτήσει τώρα, δηλαδή χθές!, την εφαρμογή των νόμων περί καρτέλ στην λειτουργία του Χρηματιστηρίου  Ενέργειας και να επιβληθούν οι ποινές, δηλώνει ότι ....θα φορολογήσει τα κέρδη! Χα! Χα! χα! (Είπαμε λειτουργία της αγοράς, αλλά να μην το παραχέσουμε, να μην βοηθήσουμε τους φίλους μας;

    Να το πούμε πιο καθαρά! Να μειώσει τα κέρδη της CVC ----που έχει μερίδιο στη ΔΕΗ-- για να κινδυνεύσει η θέση της κόρης του; Δεν γίνονται αυτά. Πάνω απ' όλα η οικογένεια!

    Αυτές οι επιλογές δεν αναιρούνται με τις αθλιότητες περί της επιδότησης των καυσίμων και άλλα τέτοια φαιδρά. Οι άνθρωποι - ηγεσία και επιτελείο -είναι τουλάχιστον επικίνδυνοι. Οι συνήθειες δεν κρύβονται

    Μην μου μιλήσετε περί ελεύθερης αγοράς, χρηματιστήρια και άλλά τινά. Εκ των πραγμάτων χρησιμοποιούνται για πλυντήριο κλοπιμαίων...

 -------------------------------------------

Β. Και ενώ οι καταγγελίες για την ύπαρξη καρτέλ είναι επώνυμες και από υπεύθυνα χείλη  

1. εδώ

2. επίσης

3. Τιμολόγια ρεύματος: Παρέμβαση ΡΑΕ για τις ρήτρες που οδηγούν σε αυξήσεις

Με επιστήμονες εγνωσμένης αξίας να μιλάνε τουλάχιστον για δυσλειτουργία...

5. Γιάννης Μυλόπουλος "Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να ρυθμίσει την εσωτερική αγορά της ενέργειας κατά τρόπο ώστε να εμποδιστεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός στις τιμές. Η εισαγωγή δηλαδή στο Χρηματιστήριο του 100% των ελληνικών πηγών ενέργειας και η δεσμευτική σύνδεση της τιμής τους με την ακριβότερη τιμή του φυσικού αερίου, έκλεισε το δρόμο στη μείωση των τιμών, λόγω αυτορρύθμισης της αγοράς.

Ενώ αντίθετα, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, έχοντας εισαγάγει στα δικά τους Χρηματιστήρια μικρά ποσοστά των συνολικών ενεργειακών πηγών τους, μικρότερα του 29% που είναι η επιλογή της Γερμανίας, επέτρεψαν σε όσες πηγές δεν εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο να διαμορφώνουν τις τιμές τους μέσω του ελεύθερου ανταγωνισμού που παρέχουν τα ανεξάρτητα από το Χρηματιστήριο συμβόλαια των παρόχων με τους καταναλωτές.

  • Με δυο λόγια οι ευρωπαίοι δεν σημάδεψαν την «τράπουλα» της αγοράς ενέργειας και επέτρεψαν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που απαγόρευσε τον ανταγωνισμό στη διαμόρφωση των τιμών. Ευνοώντας έτσι απροκάλυπτα τους 4 ομίλους παροχής ρεύματος, συν τη ΔΕΗ που εν τω μεταξύ ιδιωτικοποιήθηκε κι αυτή, που τους δόθηκε η ευκαιρία να παράγουν φτηνό ρεύμα και να το πουλούν σε πολλαπλάσιες τιμές από το κόστος παραγωγής. Με αποτέλεσμα τα υπερκέρδη των κερδοσκόπων της αγοράς ενέργειας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να φτάσουν το 1,4 δις ευρώ. " Από εδώ

 

6. «Φτιάχνει προσκείμενους σε αυτόν ολιγάρχες, με το φυσικό αέριο» (Γιώργος Κύρτσος)

==========================

Γ. Ενώ σε όλη την Ευρώπη μιλούν για ουρανοκατέβατα κέρδη  που αναγκάζει την επίτροπο ενέργειας να πάρει θέση!

 (9-4-2022)

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ζήτησε χθες στην ελληνική Βουλή να φορολογηθούν τα υπερκέρδη που δημιουργούν οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού • Η κυβέρνηση, ωστόσο, εντοπίζει την κερδοσκοπία μόνο στις αγορές του εξωτερικού.

Αρθρο πρώτο: Φορολόγηση «των ουρανοκατέβατων κερδών που δημιουργούν οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού». Το είπε χθες στη Βουλή η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας Περιβάλλοντος που είχε θέμα «Προσιτή, βιώσιμη και ασφαλής ενέργεια για την Ευρώπη».

Με το ακανθώδες θέμα της φορολόγησης των κερδών που έβγαλαν επιχειρήσεις ενέργειας μέσα στην κρίση ξεκίνησε την ομιλία της η κ. Σίμσον την ώρα που στην ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι η συζήτηση έχει ήδη τελειώσει παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή (23/3/2022) υποσχέθηκε τη φορολόγησή τους κατά 90%.  ....

=====================

Δ. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, έρχεται ο Χάρης Φλουδόπουλος(capital.gr - ναυαρχίδα στην οικονομική ενημέρωση)---ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Η μη λειτουργία του Χρηματιστηρίου ενέργειας και το καρτέλ που έχει στηθεί! Αυτό δεν είναι προς εξέταση, ούτε κάν σαν ερώτημα από το capital! Όσο για κέρδη. Μα σας το έχουμε πει! Δεν υπάρχουν - απορρουφήχθηκαν με διάφορους νόμιμους τρόπους!--- για να μας  πει: 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες εβδομάδες για τα περίφημα ουρανοκατέβατα κέρδη στην αγορά ηλεκτρισμού, δηλαδή για τα κέρδη που προέκυψαν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των υψηλών τιμών που επικρατούν στη χονδρεμπορική αγορά. ...συνέχεια εδώ

Με άλλα λόγια!... όλες οι εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη εμφανίζουν "ουρανοκατέβατα" κέρδη, πλην των Ελληνικών!

------------------------

Ε. Πότε πρόλαβε ο Φλουδόπουλος να βγάλλει αυτό το συμπέρασμα όταν η ΡΑΕ ακόμα κάνει ..ακροάσεις; 

==================

 

Blogger: 

...χρειάζονται και άλλες αποδείξεις σχετικά με το ολιγαρχικό πολίτευμα που βιώνουμε; Δεν ιδρώνει το αυτί της Κυβέρνησης, αφού τελικά είναι εκεί για να υπηρετεί το συμφέρον των ολιγαρχών χωρίς περιστροφές και ...τσίπα. Κάποτε τέτοιες συμπεριφορές θα ήταν η αιτία να πέσει η κυβέρνηση. Τώρα όμως με το πολιτικό σύστημα μουγκό (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις!) και τα ΜΜΕ στο ρόλο του ξεπλύματος, οι ολιγάρχες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν... ο κόσμος δεν θα το ακούσει στο γυαλί άρα δεν θα μάθει ποτέ για τη ληστεία!... Είναι τέτοια η αηδία και η περιφρόνηση που νοιώθει ο απλός πολίτης απέναντι στην άπληστη οικονομική και πολιτική ελίτ που ψάχνει τρόπους να εκφραστεί και ... θα τον βρει. 

......

Όσο για την ποιότητα του ΤΥΠΟΥ, βγάλτε τα συμπεράσματά σας...



Σχόλια