Kαι τώρα ο λογαριασμός...(της ΔΕΗ προς καταναλωτές & Κυβέρνηση...)


Βιαστήκαμε με την απολιγνιτοποίηση

Bίβιαν  Ευθυμιοπούλου

Τον Σεπτέμβριο που τα νοικοκυριά θα παραλάβουμε τους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει πολλά. 

Αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τη διαχειριστεί με τους γνωστούς τρόπους - ο προσεκτικός παρατηρητής βέβαια, έχει ήδη διαπιστώσει ότι είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματικοί- θα μπορούσε να την αποφύγει, αν είχε αξιοποιήσει όλους τους μήνες που πέρασαν από την αιφνιδιαστική εξαγγελία του πρωθυπουργού για εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση για να εξηγήσει στους πολίτες, με ειλικρίνεια, τις συνέπειες της ενεργειακής μετάβασης στο πορτοφόλι τους.

Κανείς δεν διαφωνεί με την απολιγνιτοποίηση. 

Ούτε οι κάτοικοι των περιοχών Πτολεμαίδας και Μεγαλόπολης οι ζωές των οποίων θα καταστραφούν από την ενεργειακή μετάβαση, δεν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το πρότζεκτ per se. Ούτε σε κινητοποιήσεις προχώρησαν, ούτε απέκλεισαν τις Εθνικές Οδούς, ούτε επιδόθηκαν σε υστερική και εφ' όλης της ύλης αντιπολίτευση. Το αντίθετο. Από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να γίνουν συνομιλητές της κυβέρνησης και να βοηθήσουν την όλη διαδικασία. Τους αγνόησαν. Το γνωρίζουμε καλά γιατί έχουμε επαγγελματική συνεργασία με επιχειρηματίες της περιοχής. 

Αυτό που επισημαίνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι η έλλειψη ενός λεπτομερούς προγράμματος ενεργειών, ενός λεπτομερούς σχεδίου δράσης που θα εκτελείται εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων  ώστε η μετάβαση αυτή να γίνει με τις μικρότερες δυνατές ζημιές εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτές τις μέρες διαπιστώνουμε το πρόβλημα.

Κι ας μην ξεχνιόμαστε: και το φυσικό αέριο ορυκτό καύσιμο είναι η χρήση του οποίου κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά από σήμερα, θα καταργηθεί και οι επενδύσεις που θα γίνουν στα δίκτυα φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι στοχευμένες ώστε να αποσβεστούν για να μην πετάξουμε σε αυτές κονδύλια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού. 

Όμως, μεγαλύτερο πρόβλημα κι από την ανεμελιά και την ανεξήγητη αυτοπεποίθηση των παραγόντων που έχουν εμπλακεί στην απολιγνιτοποίηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν επέτρεψε να γίνει δημόσια συζήτηση ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν τα οφέλη από την απολιγνιτοποίηση μακροπρόθεσμα  αλλά και να αναμένουν ότι μεσοπρόθεσμα το κόστος της ενεργειακής μετάβασης θα είναι υψηλό και θα χτυπήσει το πορτοφόλι τους.  

Δεν έγινε καμία συζήτηση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας χώρας που εξαρτάται από τον Τουρισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κατακόρυφη αύξηση των αναγκών σε ενέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες, με όρους εθνικής ασφάλειας.

  • Διαβάζουμε από μέλη ΔΕΠ, παράγοντες της αγοράς, κάθε λογής «συμβούλους», υψιπετείς αναλύσεις για τις ΑΠΕ και τις εφαρμογές τους. Τους φανταζόμαστε να τις γράφουν με το μάτι τους να γυαλίζει με λαιμαργία καθώς το μόνο που έχουν κατά του είναι τα κονδύλια του Ελλάδα 2.0  Μέχρι και για «κοιλάδες υδρογόνου« διαβάζουμε. Το «φέρτε τα λεφτάκια να τα ροκανίσουμε» θα ήταν πιο έντιμο

Για το μέλλον των βιομηχανικών μονάδων και της μεταποίησης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν ειπώθηκε κάτι. Ούτε από τον ίδιο τον ΣΕΒ! Οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν να υπάρχει πρόβλεψη για τη συμμετοχή τους στην κατασκευή των μονάδων ΑΠΕ αντί να δαπανήσουμε όλα τα κονδύλια από τα διάφορα ταμεία «δίκαιης μετάβασης» σε αγορές του εξοπλισμού από το εξωτερικό. Αντί δηλαδή να εξασφαλίσουμε εμείς τη λειτουργία της βιομηχανίας στη Γερμανία και την Κίνα, αφήνοντας τη δική μας βιομηχανία να αφανιστεί, να μεριμνήσουμε για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Καμία εξήγηση δεν δόθηκε, καμία συζήτηση δεν έγινε. Είναι επόμενο λοιπόν το ραντεβού με την πραγματικότητα να είναι ήδη οδυνηρό. Θα γίνει οδυνηρότερο. ΠΗΓΗ

=======================

Blogger: 

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κάποια στιγμή όλες οι απάτες αποκαλύπτονται! Όταν μάλιστα αποδειχθεί ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται απαγορευτικό για τα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά, η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και οι υπεύθυνοι να κληθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, που όλως τυχαίως ευνόησαν τους Γερμανικούς σχεδιασμούς και το καρτέλ των ΑΠΕ... Η χειρισμοί  γύρω από την ενέργεια και την ΔΕΗ θα κρίνει την βιωσιμότητα  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. τόσο απλά! Το Liberal βλέπει ότι δεν γίνεται να το παίζει αδιάφορο και προσπαθεί να πάρει θέσεις για την επόμενη μέρα.... 

  1. "Πράσινο Μνημόνιο" επιβάλλουν στις κοινωνίες οι άρχουσες ελίτ
  2. A.Φώσκολος:Επιδοτούμε τους Γερμανούς οι οποίοι μας κοροϊδεύουν. Αυτοί δουλεύουν με λιγνίτη και μας πωλούν ανεμογεννήτριες! (ΗΧΗΤΙΚΟ)
  3. Η “βίαιη απολιγνιτοποίηση” θα μας κοστίσει 9 δις! Καθηγητής Νίκος Ορφανουδάκης
  4. “Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Πως έβαλαν την ΔΕΗ στην υπηρεσία του Βερολίνου…
  5. Έκλεισε η 4η μονάδα λιγνίτη στην Κοζάνη: Ερημώνουν βιομηχανικές περιοχές στην Β. Ελλάδα για χάρη της γερμανικής «πράσινης ανάπτυξης»
  6. O καύσωνας, η ηλεκτρική ενέργεια και οι λιγνιτικές μονάδες...
  7. Η απάτη των ΑΠΕ!
  8. Περιμένοντας την ανάπτυξη από τις ...ΑΠΕ
  9. Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία
  10. Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος
  11. Αποτυχία οι ΑΠΕ: Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από φτωχούς σε πλούσιους. Δεν πάει άλλο. Είπε ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου.
  12. Το πάρτυ δισεκατομμυρίων της "πράσινης" ανάπτυξης με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών
===================

Βασίλης Στοϊλόπουλος

«Βρώμικη» ενέργεια και στη Γερμανία!
Πέρα και παρά τους πράσινους δογματισμούς, τον «ορεξάτο» για επενδύσεις πράσινο καπιταλισμό της νέας επανεκκίνησης, την φιλόδοξη πράσινη αντιπολίτευση, που θέλει «υπουργείο κλιματικής αλλαγής» με δικαίωμα βέτο (sic!) και τ΄ φετινά ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η οικολογικά «ευαίσθητη» Γερμανία αύξησε το 1ο εξάμηνο του 2021 κατά 4,3% την ενεργειακή της κατανάλωση. Χρησιμοποίησε μάλιστα και πάλι περισσότερη «βρώμικη» ενέργεια από πηγές που συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Με την μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται μάλιστα στο γερμανικό «εθνικό καύσιμο», τον άνθρακα. Και αυτό γιατί ο χειμώνας ήταν πολύ πιο κρύος, οι άνεμοι λιγότεροι, οι ηλιόλουστες μέρες μετρημένες και η οικονομική ανάκαμψη μετά τα «lockdown» της πανδημίας αναγκαία. Η περίφημη «απολιγνιτοποίηση» στη Γερμανία με τις μεγάλες πράσινες δυνατότητες σε υποδομές έχει αναγγελθεί μάλιστα για το «μακρινό» 2038 - ενώ, όλως παραδόξως, η Ελλάδα της εξπρές ενεργειακής μεταρρύθμισης, χωρίς μάλιστα αξιόλογες υποδομές, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2028! 
Οι πύρινες μέρες που ζούμε έδειξαν όμως με δραματικό τρόπο ότι το «ενεργειακό μίγμα» της χώρας δεν μπορεί να είναι αυτό που μας επιβάλλουν με διαδικασίες «φαστ τρακ», σχεδόν «πειραματικά», ξένα και αλλότρια «πράσινα» συμφέροντα. Ο δογματισμός απέναντι στο δικό μας «εθνικό καύσιμο» καθιστά τη χώρα διαχρονικά όμηρο όλων των γειτόνων μας, που προφανώς και δεν υπερεκτιμούν τόσο π.χ. την προσφορά σε ανεμογεννήτριες που στην Ελλάδα εγκαθίστανται - εν είδη «αποφασίζουμε και διατάσουμε» - παντού, σε βουνά, νησιά και θάλασσες! Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως το 2028 του κου πρωθυπουργού είναι στόχος πολύ δύσκολος, αν όχι εκτός πραγματικότητας και προφανώς βασικά επικοινωνιακός.

Σχόλια