Ενεργειακού σκανδάλου συνέχεια... (ή αλλιώς: Όταν οι αγάπες και οι δουλείες δεν κρύβονται...)


 "....είπε, ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας πρέπει να φορολογηθούν, αλλά «το πόσα είναι δεν θα μας το πει η αντιπολίτευση αλλά η ΡΑΕ η οποία έχει την τελική ευθύνη προσδιορισμού τους και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να αποκαλύψουν την οικονομική πραγματικότητα». «Δεν κρύβει εύκολα μια εταιρεία κέρδη. Άρα η ΡΑΕ θα κάνει αυτή τη δουλειά, θα προσδιορίσει τα υπερκέρδη για το '21 και το '22 και η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει κατά 90%» προσέθεσε..." ΠΗΓΗ

...άλλα λόγια ν'αγαπιώμαστε! Μα οι καταγγελίες αφορούν την λειτουργία του κατ' όνομα Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Οι κατηγορίες μιλάνε τουλάχιστον για καρτέλ που  ληστεύει τους καταναλωτές. Γι' αυτό, καμία απάντηση. Καμία κουβέντα για το ρόλο της ΔΕΗ που  μετατράπηκε σε βραχίωνα στήριξης των κερδών των ολιγαρχών που βρήκαν την ευκαιρία - "για όλα φταίει ο πόλεμος!" - να κάνουν πλιάτσικο. Οι θέσεις του Κυριάκου δίνουν κάλυψη.

 Όσο για τα κέρδη που θα  φορολογήσει... 

"Ποια κέρδη;

  •  Όταν τα χρήματα μπουν στα ταμεία των εταιρειών αμέσως θα κετευθυνθούν σε ...επενδύσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και μισθά, οπότε δεν θα σας πω - λόγω ανατροφής μου - τι θα βρει ο Κυριάκος όταν θα πάει να φορολογήσει το ...ταμείο...(Παίζει να μην βρει και ταμείο, αφού κάποιοι θα προτιμήσουν να κλείσουν το μαγαζί... έχει ξαναγίνει!)"

     ...και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ...ο άριστος βγαίνει και μας κοροϊδεύει για μια ακόμα φορά.

    Αντί να απαιτήσει τώρα, δηλαδή χθές!, την εφαρμογή των νόμων περί καρτέλ στην λειτουργία του Χρηματιστηρίου  Ενέργειας και να επιβληθούν οι ποινές, δηλώνει ότι ....θα φορολογήσει τα κέρδη! Χα! Χα! χα! (Είπαμε λειτουργία της αγοράς, αλλά να μην το παραχέσουμε, να μην βοηθήσουμε τους φίλους μας;)

    Αυτές οι επιλογές δεν αναιρούνται με τις αθλιότητες περί της επιδότησης των καυσίμων και άλλα τέτοια φαιδρά. Οι άνθρωποι - ηγεσία και επιτελείο -είναι τουλάχιστον επικίνδυνοι. Οι συνήθειες δεν κρύβονται

    Μην μου μιλήσετε περί ελεύθερης αγοράς, χρηματιστήρια και άλλά τινά. Εκ των πραγμάτων χρησιμοποιούνται για πλυντήριο κλοπιμαίων...

    --------------------

    Οι καταγγελίες:

    --------------------------

    -----------------------------------------------

     -------------

    ============================

    1. Καθαρά, σταράτα λόγια για την ενεργειακή κρίση. (για όσους θέλουν ν' ακούσουν...)

    2. Το θεσμικό πλιάτσικο ...μέσω Χρηματιστηρίου Ενέργειας(;) βεβαίως, βεβαίως..(up)

    3. Ενέργεια: Βάζοντας τα πράγματα στη σειρά ή αλλιώς περιμένοντας το blackout. (2)

    4. Κ. Μητσοτάκης για ενέργεια: "Ως ΕΕ θα παρέμβουμε και θα σπάσουμε το παιχνίδι των κερδοσκόπων"

    5. «Φτιάχνει προσκείμενους σε αυτόν ολιγάρχες, με το φυσικό αέριο»  (ή αλλιώς είναι ώρα να φτιαχτούν τα τζάκια της ...νέας εποχής...)

      ....εν τω μεταξύ οι άλλοι δεν κρύβουν τη χαρά τους για τα κέρδη! 

      ==================

      Ο Ισπανός ηγέτης όμως έκανε άλλα!

      Κτύπησε το χέρι στο τραπέζι: Ο Ισπανός “Δον Κιχώτης” νικητής στη σύνοδο της Ε.Ε. για την ενέργεια

      «Η ΕΕ επιβεβαίωσε την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να μπορούν να μειώσουν μονομερώς την τιμή της ενέργειας στις δύο χώρες ,εκτός του κοινοτικού πλαισίου», ανακοίνωσαν περιχαρείς οι δύο πρωθυπουργοί στους δημοσιογράφους.

      «Μπορούμε τώρα να μειώσουμε και με τη βούλα της ΕΕ τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία», είπε ο Σάντσεθ.

      «Θα θεσπίσουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ώστε η αύξησή της να μην έχει αντίκτυπο στην τιμή του ρεύματος» συμπλήρωσε ο Κόστα. Αναμφίβολα, στην επιτυχία αυτή των Ιβήρων συνέβαλε και το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι σχετικά αποκομμένες από τα ευρωπαικά ενεργειακά δίκτυα. «Ενεργειακά, η Ιβηρική δεν είναι χερσόνησος, αλλά νησί», είπε ο Κόστα.

    6. Το χέρι στο τραπέζι

    Για να γίνει αυτό βέβαια, ο Σάντσεθ χρειάστηκε να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι και να αποχωρήσει έξαλλος από τη σύνοδο κορυφής-προσωρινά-όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. «Πάω να πάρω λίγο αέρα !», φώναξε ο Σάντσεθ στους εμβρόντητους ηγέτες, καθώς υπήρχαν ήδη διαρροές για ισπανικό βέτο.

    Όταν ο Σάντσεθ βγήκε έξω, κάποιοι άλλοι πρωθυπουργοί τον ακολούθησαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ χρειάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση. Ο Ισπανός πρωθυπουργός επέστρεψε στην αίθουσα μόνο όταν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον ενημέρωσε ότι οι υπόλοιποι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν «ειδική εξαίρεση» στην Μαδρίτη και τη Λισαβόνα. έκανε.

    «Συμφωνήσαμε να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση για την Ιβηρική Χερσόνησο, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση με τις τιμές της ενέργειας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, μετά τη σύνοδο κορυφής. Ήταν το πολιτικό μήνυμα ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία δόθηκε περιθώριο να δράσουν μόνες τους.

    Όπως γράφει μάλιστα η El Pais, ακόμη και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αναγκάστηκε να συγχαρεί τους δύο Ιβηρες πρωθυπουργούς για τη δυναμική προάσπιση των εθνικών τους συμφερόντων.

  • Είναι αλήθεια ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει τη Γερμανία να αλλάξει το ευρωπαϊκό ενεργειακό μοντέλο, μια σίγουρα μη ρεαλιστική φιλοδοξία, αλλά με την εξαίρεση που έλαβε, θα μπορέσει να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

«Τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ τον είχαν συγκρίνει με τον Δον Κιχώτη που πάλευε με τους ανεμόμυλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι, μετά από δύο μέρες στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο πολυμήχανος Σάντσεθ απέσπασε από την ΕΕ την ιβηρική εξαίρεση για την οποία είχε αγωνιστεί τόσο σκληρά», γράφει η ισπανική La Vanguardia.

Και τώρα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα την πρότασή τους στις Βρυξέλλες .Σε 15 ημέρες τα μέτρα αυτά ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ, επισημαίνουν ισπανικές πηγές.

    1.  

Σχόλια