SOS εκπέμπει η ελληνική βιομηχανία: «Οχι άλλα θα»!

 «Δεν γίνεται άλλο να πληρώνουμε την ηλεκτρική ενέργεια 300 ευρώ τη μεγαβατώρα», διαμηνύουν οι βιομήχανοι και προειοποιούν για μείωση παραγωγής. Τι υποσχέθηκε ο Κ. Σκρέκας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ. 

Το ενεργειακό κόστος συνιστά ορατή απειλή για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εισέπραξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη χθεσινή επίσκεψη του στον ΣΕΒ. Πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «δεν ακούσαμε τίποτε καινούριο, εισπράξαμε πολλά θα». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η ισχυρή πίεση που προκαλεί στη λειτουργία της βιομηχανίας η αύξηση του ενεργειακού κόστους φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, παρουσία του Κώστα Σκρέκα. Περί τα 100 μέλη ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση.

Η βιομηχανία και κυρίως αυτή της μέσης τάσης ανέδειξε επιτακτικά την ανάγκη στήριξης της από την πολιτεία, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, ακόμη και τη γειτονική Βουλγαρία. «Όπως στηρίζονται τα νοικοκυριά να στηρίζονται και οι επιχειρήσεις», τονίστηκε, για να πάρει την απάντηση από τον υπουργό, «δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια».

Εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανικών ομίλων προειδοποίησαν ακόμη και για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της ελληνικής παραγωγής. «Δεν αντέχουμε άλλο τα κόστη, θα υπάρξει πρόβλημα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίστηκε, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης πληρώνουν τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές σε όλη την Ευρώπη. «Δεν γίνεται άλλο να πληρώνουμε την ηλεκτρική ενέργεια 300 ευρώ τη μεγαβατώρα».

Το κρίσιμο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας ανέδειξε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, επισημαίνοντας ότι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που την επηρεάζει αρνητικά είναι η άνοδος του ενεργειακού κόστους.

Σταθερό ενεργειακό και ανταγωνιστικό κόστος, με βάση τον ανταγωνισμό με τις άλλες χώρες, ζήτησε ο Ευριπίδης Δοντάς, της ΕπίλεκτοςΕΠΙΛΚ -1,69%. «Δεν προστατεύεται η ελληνική παραγωγή. Το βαμβάκι ως πρώτη ύλη να προστατευθεί στη γραμμή μεταποίησης, γιατί είναι απαράδεκτο να ντύνεται ο ελληνικός στρατός με ρούχα που κατασκευάζονται στην Τουρκία και το Πακιστάν», υπογράμμισε.

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Σκρέκας υποσχέθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική παρέμβαση για τη σύναψη συμβολαίων με παραγωγούς ΑΠΕ.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές στο Euro2day.gr, ο υπουργός είπε τα συμβόλαια αυτά θα προβλέπεται να γίνονται εκτός Χρηματιστηρίου Ενέργειας και θα αφορούν σε φυσική παράδοση, κάτι το οποίο προκάλεσε την απογοήτευση της βιομηχανίας. Κι αυτό γιατί αν τελικά προωθηθεί μια τέτοια ρύθμιση θα αφορά στο 15% του φιξαρισμένου κόστους, λόγω της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, που δεν έχουν συνεχή παραγωγή, σε αντίθεση με τη βιομηχανία. Έτσι, το 85% του κόστους θα προέρχεται από την αγορά. «Δώρο-άδωρο» χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι εταιριών τη ρύθμιση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ΣΕΒ μιλούν για χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση, έστω κι αν η βιομηχανία δεν έφυγε σοφότερη για την ικανοποίηση των αιτημάτων της.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, έχει αναλάβει πρόσφατα το ρόλο του γενικού συντονιστή στην Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ και θα της παρέχει όλη την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση, λόγω της κατάρτισης και της εμπειρίας του.

===============

 Η Γερμανία, ανέφερε ο Έλληνας επιχειρηματίας, επικαλείται την κοινοτική αλληλεγγύη στην ΕΕ, "αλλά την πετάει στον κάλαθο των αχρήστων, όταν δεν τη συμφέρει"»

Σε εκτενή ανάλυση η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υποστηρίζει ότι «δεν είναι καλή η σημερινή εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη» και παραθέτει παραδείγματα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στο κομμάτι που αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις διαβάζουμε:
«Όταν ο (Γερμανός καγκελάριος) Scholz επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποδέχθηκε με μία περιήγηση στην Ακρόπολη.
Η Αθήνα ήλπιζε σε μία νέα αρχή με τον Scholz, μετά τις επιβαρυμένες σχέσεις στην περίοδο διακυβέρνησης της Merkel.
Ωστόσο, πολλοί Έλληνες δεν βλέπουν βελτίωση και θεωρούν εγωϊστική τη συμπεριφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση».
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα γράφει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αξιοσημείωτη εγκράτεια στην κριτική προς το Βερολίνο, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρηματίες, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής σε έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, τα λέει έξω από τα δόντια. ‘Αισθάνομαι άβολα στη σκέψη ότι πολλά προβλήματα της Ευρώπης προέρχονται από τη Γερμανία’ ανέφερε πρόσφατα ο Μυτιληναίος σε δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα.

  • Οι Γερμανοί μπορεί ‘να έλυσαν μερικά προβλήματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα’.
  • Η Γερμανία, ανέφερε ο Έλληνας επιχειρηματίας, επικαλείται την κοινοτική αλληλεγγύη στην ΕΕ, ‘αλλά την πετάει στον κάλαθο των αχρήστων, όταν δεν τη συμφέρει’».


www.bankingnews.gr

 ==================================

Blogger: 

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κάποια στιγμή όλες οι απάτες αποκαλύπτονται! Όταν μάλιστα αποδειχθεί ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται απαγορευτικό για τα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά, η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και οι υπεύθυνοι να κληθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, που όλως τυχαίως ευνόησαν τους Γερμανικούς σχεδιασμούς και το καρτέλ των ΑΠΕ... Η χειρισμοί  γύρω από την ενέργεια και την ΔΕΗ θα κρίνει την βιωσιμότητα  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. Tόσο απλά! Το Liberal βλέπει ότι δεν γίνεται να το παίζει αδιάφορο και προσπαθεί να πάρει θέσεις για την επόμενη μέρα.... 

  1. "Πράσινο Μνημόνιο" επιβάλλουν στις κοινωνίες οι άρχουσες ελίτ
  2. A.Φώσκολος:Επιδοτούμε τους Γερμανούς οι οποίοι μας κοροϊδεύουν. Αυτοί δουλεύουν με λιγνίτη και μας πωλούν ανεμογεννήτριες! (ΗΧΗΤΙΚΟ)
  3. Η “βίαιη απολιγνιτοποίηση” θα μας κοστίσει 9 δις! Καθηγητής Νίκος Ορφανουδάκης
  4. “Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Πως έβαλαν την ΔΕΗ στην υπηρεσία του Βερολίνου…
  5. Έκλεισε η 4η μονάδα λιγνίτη στην Κοζάνη: Ερημώνουν βιομηχανικές περιοχές στην Β. Ελλάδα για χάρη της γερμανικής «πράσινης ανάπτυξης»
  6. O καύσωνας, η ηλεκτρική ενέργεια και οι λιγνιτικές μονάδες...
  7. Η απάτη των ΑΠΕ!
  8. Περιμένοντας την ανάπτυξη από τις ...ΑΠΕ
  9. Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία
  10. Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος
  11. Αποτυχία οι ΑΠΕ: Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από φτωχούς σε πλούσιους. Δεν πάει άλλο. Είπε ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου.
  12. Το πάρτυ δισεκατομμυρίων της "πράσινης" ανάπτυξης με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών
===================
Βασίλης Στοϊλόπουλος

«Βρώμικη» ενέργεια και στη Γερμανία!
Πέρα και παρά τους πράσινους δογματισμούς, τον «ορεξάτο» για επενδύσεις πράσινο καπιταλισμό της νέας επανεκκίνησης, την φιλόδοξη πράσινη αντιπολίτευση, που θέλει «υπουργείο κλιματικής αλλαγής» με δικαίωμα βέτο (sic!) και τ΄ φετινά ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η οικολογικά «ευαίσθητη» Γερμανία αύξησε το 1ο εξάμηνο του 2021 κατά 4,3% την ενεργειακή της κατανάλωση. Χρησιμοποίησε μάλιστα και πάλι περισσότερη «βρώμικη» ενέργεια από πηγές που συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Με την μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται μάλιστα στο γερμανικό «εθνικό καύσιμο», τον άνθρακα. Και αυτό γιατί ο χειμώνας ήταν πολύ πιο κρύος, οι άνεμοι λιγότεροι, οι ηλιόλουστες μέρες μετρημένες και η οικονομική ανάκαμψη μετά τα «lockdown» της πανδημίας αναγκαία. Η περίφημη «απολιγνιτοποίηση» στη Γερμανία με τις μεγάλες πράσινες δυνατότητες σε υποδομές έχει αναγγελθεί μάλιστα για το «μακρινό» 2038 - ενώ, όλως παραδόξως, η Ελλάδα της εξπρές ενεργειακής μεταρρύθμισης, χωρίς μάλιστα αξιόλογες υποδομές, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2028! 
Οι πύρινες μέρες που ζούμε έδειξαν όμως με δραματικό τρόπο ότι το «ενεργειακό μίγμα» της χώρας δεν μπορεί να είναι αυτό που μας επιβάλλουν με διαδικασίες «φαστ τρακ», σχεδόν «πειραματικά», ξένα και αλλότρια «πράσινα» συμφέροντα. Ο δογματισμός απέναντι στο δικό μας «εθνικό καύσιμο» καθιστά τη χώρα διαχρονικά όμηρο όλων των γειτόνων μας, που προφανώς και δεν υπερεκτιμούν τόσο π.χ. την προσφορά σε ανεμογεννήτριες που στην Ελλάδα εγκαθίστανται - εν είδη «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» - παντού, σε βουνά, νησιά και θάλασσες! Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως το 2028 του κου πρωθυπουργού είναι στόχος πολύ δύσκολος, αν όχι εκτός πραγματικότητας και προφανώς βασικά επικοινωνιακός.

Σχόλια