Αλλάζουν οι ξένες επενδύσεις το παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα;

 ΜΕΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 

Συμβάλλουν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, όπως κατά κόρον επιδιώκουν να μας πείσουν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες; Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα θα πρέπει να πούμε ότι o όγκος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) συμβάλλει κατ’ αρχάς στη διαμόρφωση του όγκου του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου (ΑΣΠΚ). ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ας πάρουμε για παράδειγμα το έτος 2022 (λόγω ύπαρξης βέβαιων στοιχείων): Ο ΑΣΠΚ (τρέχουσες τιμές) ανήλθε σε 28,296 δισεκατομμύρια ευρώ (ΕΛΣΤΑΤ) ενώ οι ΑΞΕ σε 7,928 δισ. ευρώ (Τράπεζα της Ελλάδος) δηλαδή στο 28,0%. Συνεπώς είναι σημαντικές για τη διαμόρφωση του τελικού ύψους του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου. Ευκαιρίας δοθείσης αναφέρω επίσης ότι: Οι Δημόσιες Επενδύσεις, το ίδιο έτος ανήλθαν σε 11,025 δισ. ευρώ – εκ των οποίων 2,84 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (υπουργείο Ανάπτυξης).

Δηλαδή οι δημόσιες επενδύσεις ανήλθαν σε 8,185 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εκταμιεύτηκαν 1,696 δισ. ευρώ, ενώ από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, όπου περιλαμβάνονται τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, η εκτέλεση ανήλθε στο ύψος των 6,486 δι. ευρώ. Άρα η σημασία του ΠΔΕ είναι πολύ σημαντική και συγκυριακά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (θα λήξουν το 2026).

Συνεπώς οι “καθαρές” εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις ανήλθαν σε 9,343 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου στο 33,0%. Με απλά λόγια οι ιδιώτες επιχειρηματίες συμμετέχουν στον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου περίπου κατά το 1/3. Αν υποθέσουμε ότι για να φθάσει η χώρα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα πρέπει ο ΑΣΠΚ να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 10-12 δισ. επιπλέον τον χρόνο. Μάλιστα το ποσό αυτό θα είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι η συνεισφορά των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τελειώνουν το 2026. Σας φαίνεται πιθανό;

Τώρα η συνολική εξέλιξη και η κατανομή των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για επιλεγμένα έτη φαίνεται στο Γράφημα 1. Από το 2014 οι συνολικές ΑΞΕ (σε τρέχουσες τιμές) παρουσιάζουν ανοδική τάση μέχρι και το 2022. Το 2023 διαπιστώνεται σημαντική μείωση και οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις επανέρχονται στο επίπεδο του 2019, λίγο πάνω από τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

 Τί ισχύει με τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που κατευθύνονται στις υπηρεσίες δίνουν τον τόνο αυτής της ανόδου (περίπου, κατά ετήσιο μέσο όρο το 64,6% την περίοδο 2019-2022) και μεταξύ αυτών οι ΑΞΕ που κατευθύνονται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (περίπου, κατά ετήσιο μέσο όρο το 33,7% την περίοδο 2019-2022) και στη Διαχείριση Περιουσιών (περίπου κατά ετήσιο μέσο όρο το 33,9% την ίδια περίοδο).

Οι ΑΞΕ που κατευθύνονται στην ιδιωτική αγορά ακινήτων, την ίδια περίοδο κατά μέσο όρο ετησίως, ανέρχονται σε 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 13,6% του συνόλου. Ειδικά την περίοδο 2018-2023 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αυτού του είδους παρουσιάζουν αυξητική τάση, κάτι που σε μεγάλο μέρος οφείλεται στην νομοθέτηση της Golden Visa.Οι συνέπειες αυτού του είδους των εισροών πόρων έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες (υπέρμετρη αύξηση των τιμών των ακινήτων, των ενοικίων) αλλά και σειράς προϊόντων που συνδέονται με αυτή την δραστηριότητα. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που κατευθύνονται στη μεταποίηση την ίδια περίοδο, κατά μέσο όρο ετησίως ανέρχονται σε 0,758 δισ. ευρώ και αναλογούν στο 14,8% του συνόλου.

Επομένως η απάντηση είναι απλή σε σχέση με την κατανομή των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και το κατά πόσον αυτές βοηθούν στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος: Μάλλον βοηθούν στην επαναφορά του εδώ και 35 χρόνια εγκατεστημένου υποδείγματος στην χώρα, όπου οι επενδύσεις στις κατοικίες, τουρισμό και διαχείριση ακίνητης περιουσίας πρωταγωνιστούν, δίνοντας τον τόνο στις εξελίξεις.

Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν φαίνεται να είναι η εγκατάλειψη κάθε συγκροτημένης προσπάθειας να αλλάξει αυτή η πορεία. Φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό παγκοίνως ότι θα πορευθούμε με αυτό το υπόδειγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και με ό,τι κινδύνους αυτό περιέχει….

====================

Blogger: 

...επαναλαμβανόμαστε, αλλά...

 Blogger:

...αργά ξύπνησε ο Κράλογλου. Το πλιάτσικο ήταν η φυσική εξέλιξη ενός σχεδίου ρευστοποίησης των πάντων. Του κράτους, των κρατικών δομών, της κρατικής περιουσίας, της ιδιωτικής περιουσίας, της κοινωνικής δομής, με ότι αυτό σημαίνει. Η Ελλάδα θα ζήσει, δηλαδή ζει,  με διαφορά φάσης την εποχή Γέλτσιν στη Ρωσία (Σοβιετία). Για την ακρίβεια, αυτό υλοποιείται από το πρώτο μνημόνιο και μετά, απλά για πολλούς λόγους και κύρια για να συμμαζευτούν διάφορες αντιδράσεις γινόταν με κάποιο "ανεκτό" ρυθμό. Σήμερα, βοηθούντων της κρίσης στην Ουκρανία - που αποτελεί πρώτης τάξεως άλλοθι - οι "δυνάμεις της αγοράς" αφέθηκαν ελεύθερες...

  • Συμπέρασμα: 

Υπάρχει ανάπτυξη! Είναι το ....πλιάτσικο που συμβαίνει.  (και για να μην επαναλαμβανόμαστε: Δεν υπάρχει σχέδιο αναπτυξιακό αφού: πολιτική και οικονομική ελίτ έχουν αφομοιώσει πλήρως τα σχέδια των δανειστών και έχουν τοποθετήσει τον εαυτό τους στη θέση του τοποτηρητή - κοτζάμπαση. Βλέπε τον λόγο του Βίτσα στους Πακιστανούς και θα καταλάβεις..)  

....αν αντέξατε μέχρι εδώ, πάρτε κι' αυτό: 

από προηγούμενη εγγραφή...

 Εκείνο που δυσκολεύεται να καταλάβει (!@;) ο Μελάς και άλλοι οικονομολόγοι ή δεν τολμούν να καταγγείλουν είναι ότι:
Η χώρα δεν έχει τα εργαλεία ούτε το πολιτικό προσωπικό να σχεδιάσει ενδογενή ανάπτυξη (τυχαίο άραγε το γεγονός ότι 9 χρόνια κρίσης και απουσιάζει συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης;). 
  • Το πολιτικό προσωπικό και οι οικονομολόγοι έχουν αποδεχθεί πλήρως την αποικιοποίηση και την μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο με ότι αυτό συνεπάγεται.  Η δε οικονομία θα πάρει τη μορφή που θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι - Γερμανοί, αφού στα χέρια τους βρίσκονται οι μοχλοί για να ενισχύσουν ή να διαλύσουν ολόκληρους τομείς. Στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα μετατραπεί σε Ταϊλάνδη των Βαλκανίων αρκετά κοντά για τις (φτηνές) διακοπές των Ευρωπαίων. (Μεταγεννέστερη εγγραφή(11-2-204): Μια Ταϋλάνδη που προετοιμάζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ!)
  • {Εν κατακλείδι: Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ορισθούν οι "αρχικές συνθήκες", γιατί είναι αυτές που θα  επιβάλλουν τη λύση. π.χ. Αν θεωρείς τη χώρα  σαν το πλαίσιο της λύσης: Τότε η η μετανάστευση 600.000 χιλιάδων των πιο δυναμικών πολιτών της είναι τραγωδία! (πολιτική και οικονομική). Αν βλέπεις τον κόσμο ολόκληρο έτσι γενικά και αόριστα, ή σαν γραφειοκράτης της  ΕΕ, τότε η μετανάστευση  των παραπάνω είναι ...πλούτος, αφού θα ...γονιμοποιήσει άλλες κοινωνίες!| 
και δανεισμένο από παλιότερη ανάρτηση: σχετικά με την ανάπτυξη που δεν λέει να έρθει!
blogger:
Ας μην παριστάνει τον ανήξερο ο Γερμανός Οικονομολόγος. Ξέρει πολύ καλά ότι με την λεηλασία που έχει υποστεί η χώρα, με την αδυναμία της να έχει δικιά της οικονομική πολιτική και νόμισμα, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοδοπήσει. Θα παραμένει μια μίζερη οντότητα (δεν το λες κράτος) προτεκτοράτο και "ζει", αφού πρέπει να παραμένει "ζωντανή", προκειμένου να τεμαχίζεται και να πωλείται.  Χωρίς τραπεζικό σύστημα, με το καλύτερο δυναμικό να έχει μεταναστεύσει - και το άλλο οργανώνει τη φυγή του -η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. (Τώρα αν περιμένει από τους Έλληνες κεφαλαιούχους να επενδύσουν στη χώρα, δεν έχει(;) καταλάβει τίποτε! Τόσο πολύ "πάσχισαν" οι άνθρωποι να λεηλατήσουν τη χώρα και να βάλουν τα χρήματά τους στους φορολογικούς παραδείσους και στην Ελβετία ...)
Άδικα περιμένετε! Το ελατήριο της ανάπτυξης έχει ...σπάσει!
 -----------------
Μεταγεννέστερη εγγραφή (18-6-2022): Επιτέλους είδα κάτι που με έκανε να γίνω λιγάκι αισιόδοξος. Ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού μίλησε στο γυαλί και γω αρχίζω να πείθομαι ότι η οικονομία και ο σχεδιασμός της είναι σε στιβαρά χέρια...από δω και πέρα κοιμάμαι ήσυχος.

 =============== 

  1. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια

  2. Paul Craig Roberts : Οι πιστωτές έκλεψαν το οικονομικό μέλλον των Ελλήνων. Η Ελλάδα δεν είναι ένα κυρίαρχο έθνος

  3. Απουσία μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα

  4. Η Ελλάδα στον δρόμο για Failed State 

  5. Ο αφελληνισμός του παραγωγικού ιστού ή τα γκαρσόνια της Ευρώπης

  6. ΣΤΟΧΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - «H Ελλάδα αλλάζει χέρια»

  7. Καλώς ήρθατε στην Νέα Ελλάδα(=Γουατεμάλα!)

  8. Πώς στην περίπτωση της Ελλάδας τετραγωνίστηκε ο κύκλος

====================

Σχόλια