..περιμένοντας τη νέα λιτότητα...

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. σχεδιάζουν να σφίξουν πάλι τα λουριά, ώστε να μειωθούν τα τεράστια ελλείμματα 


==============

Blogger: στο προτεκτοράτο οξυδερκείς οικονομολόγοι βλέπουν το γκρίζο που έρχεται... (για την ακρίβεια, το γκρίζο που δεν έχει φύγει...)

 Ilias Karavolias

Οι περισσότεροι περνάμε καλά στον ευλογημένο αυτό τόπο. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει κάπως μια μεταφυσική πλευρά η ανάλυση των μεγάλων αριθμών του βίου.
Επειδή όμως ο υπουργός οικονομικών έγραψε άρθρο χθες για τα κατορθώματα της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, ας δούμε τι κρύβεται πίσω από τα πανηγύρια ώστε να ξεφύγουμε από την πλάνη της εγκυρότητας.
Έχουμε και λέμε ( με βάση την ΕΛΣΤΑΤ φυσικά ) : η αύξηση του πλούτου στη χώρα οφείλεται και πάλι στην κατανάλωση (η οποία φυσικά είναι αυξημένη λόγω εκτίναξης του πληθωρισμού) και ελάχιστα στις νέες επενδύσεις.
Η αύξηση των κερδών προήλθε κυρίως από αύξηση της κερδοφορίας των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα( σημ : τα κέρδη τους φεύγουν στο εξωτερικό ενώ καλό είναι να υπολογίζουμε τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών μέσω τριγωνικών συναλλαγών, transfer pricing  και υπερτιμολόγησης, λογιστικών εγγράφων στις θυγατρικές).
Η μείωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου (δηλαδή εισαγωγών- εξαγωγών) σε σχέση με το 2022 οφείλεται κατά 90% στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων λόγω της πτώσης των τιμών τους.
Εννοείται ότι μισθοί και παραγωγικότητα υποχωρούν σε πραγματικά μεγέθη ενώ εκτινάχθηκε το κόστος χρήματος και είναι απαγορευτικό για να δανειστούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Και φυσικά αυξήθηκε σε απόλυτους αριθμούς το χρέος( δημόσιο, εξωτερικό -εσωτερικό, και το ιδιωτικό)…
Καλό είναι να τα ξέρουμε ώστε να κατανοούμε τις ανισότητες αλλά και να γνωρίζουμε γιατί θα έλθει ξανά η λιτότητα..

------------------------------------------ 

Ilias Karavolias

Επενδυτική βαθμίδα γιόκ: η Moody’s δεν μας αναβάθμισε. Παρά τα καλά της λόγια περί βελτίωσης του κλίματος, μεταρρυθμίσεων και πλεονασμάτων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού «παρά την αναμενόμενη μεγάλη μείωση, το χρέος προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλό»
Και για να το καταλάβουμε καλύτερα λέει επίσης ότι «οι προκλήσεις περιλαμβάνουν μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».
Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τι σημαίνει η διατήρηση της παρούσας βαθμολόγησης αλλά ας θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν πλέον τα greek statistics για να στηρίξουν ένα success story…
Συνεχίζουμε να χρωστάμε πολλά και να εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε.
Τα θετικά που περιγράφει η Moody’s στο report είναι αρκετά αλλά όχι ικανά για να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και καιρός είναι στην κυβέρνηση να αντιληφθούν ότι τους αντιλήφθηκαν έστω και μερικοί.
Δεν γίνεται να ζούμε συνεχώς με το πέπλο της άγνοιας, να εισερχόμαστε με τον «φραγμένο ορθολογισμό» στο χάσμα μεταξύ προσδοκίας και πραγματικότητας, ποντάροντας στην «υπολογιστική ευγένεια»
Η οικονομική πολιτική συνεχίζει να έχει «περιορισμούς πλοήγησης» και μπόλικη «γνωσιακή επιδότηση»(δηλαδή προσποιούμαστε ότι μάθαμε ποιες είναι οι προτεραιότητες)…
ΥΓ : Ο Γκαιτε έγραψε ότι «τα πιο σημαντικά πράγματα δεν πρέπει να βρίσκονται ποτέ στο έλεος των πιο ασήμαντων πραγμάτων»…
Blogger: ..να ελπίσουμε ότι οι αρυθμίες περί την οικονομία, να οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι ο καθ' ύλην αρμόδιος παράγοντας παρά τον Π/Θ , εδώ και μεγάλο διάστημα φάνηκε να ασχολείται έντονα, αν όχι μονότονα και επίμονα, σαν να ήταν η μόνη του  έγνοια, με τον γάμο των ομό... πιστός στο δόγμα: "Δεν αφήνουμε το γάμο να πάμε για πουρνάρια"  ... Έ τα ..πουρνάρια με τ ' αγκάθια τους τώρα εκδικούνται...

 ------------------------

  • Αν το τεράστιο αυτό ποσόν αντιπροσωπεύει το απλήρωτο εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδος, παρελθουσών χρήσεων, τότε το εξωτερικό χρέος της χώρας δεν είναι 406 δισ., ευρώ κατά την ΕΛΣΤΑΤ αλλά 521, δηλ. φθάνει στο 232% του ακ. εθνικού προϊόντος το 2023!

- Καλόν θα ήταν να το εξηγήσει αυτό ο διοικητής της ΤτΕ, εν τη πολυπραγμοσύνη του, γιατί όπως έγραψε ο Καβάφης: «Κεφάλαια μεγάλα’ αν έχει αμφιβάλλω/ Κι’ άρχισα να φοβούμαι μη στην πρώτη κρίσι/ξαφνικά τας πληρωμάς της σταματήσει» (**)..." 

=====================

Σχόλια