Οι Έλληνες στοιχειώνουν την Μέρκελ: Η δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας μου όταν τους ζήτησα τόσα πολλά…
Την ευρωκρίση, «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», ανέφερε ως τη δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της στην Καγκελαρία η ‘Αγγελα Μέρκελ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Αντίθετα ως πιο ευχάριστες περιέγραψε τις στιγμές «που πετυχαίναμε συμβιβασμό», π.χ. για τη διαχείριση της κρίσης του κορωναϊού ή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Στις πιο «άβολες» στιγμές της καριέρας της από την άλλη πλευρά συμπεριέλαβε το γεγονός ότι έχασε τη μητέρα της ενώ βρισκόταν στη δημοσιότητα. «Κάποιες φορές με κοιτούν επίμονα και θέλω να πω, “βλέπεις κάτι;” Το βρίσκω πολύ δύσκολο αυτό. Πρέπει κανείς να φτιάχνει τον χώρο του και να τον προστατεύει. Σε αυτόν τον χώρο δεν επιτρέπω να μπει κανείς ο οποίος δεν έχει δουλειά εκεί», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκδήλωση με τη νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι στο Ντίσελντορφ, η Μέρκελ μίλησε περισσότερο για κοινωνικά, φιλοσοφικά και προσωπικά και λιγότερο για πολιτικά θέματα, ενώ, λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της, εμφανίστηκε με ασυνήθιστη εξομολογητική διάθεση.
«Τι σας καθόρισε;», ρώτησε η δημοσιογράφος που συντόνιζε τη συζήτηση.
«Το γεγονός ότι μεγάλωσα από μικρή με άτομα με διανοητική αναπηρία και έτσι δεν είχα ποτέ φοβία απέναντί τους. Και το γεγονός ότι σπούδασα Φυσική. Το 80% των συμφοιτητών μου ήταν άνδρες (…) Έμαθα να παλεύω για τη θέση μου σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, η οποία απόψε φρόντισε να διορθώσει την παλιότερη θέση της ως προς τον φεμινισμό.
Το 2017, όταν είχε ερωτηθεί αν είναι φεμινίστρια, είχε με αμηχανία απαντήσει ότι δεν θέλει «ταμπέλες». Αυτή τη φορά, στην ίδια ερώτηση, δήλωσε ότι, υπό την έννοια ότι φεμινισμός είναι άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό στην κοινωνία, «τότε είμαι φεμινίστρια». «Την προηγούμενη φορά εμφανίστηκα κάπως ντροπαλή. Σήμερα όμως το έχω σκεφτεί καλύτερα. Και υπό αυτή την έννοια μπορώ να πω, ναι, πρέπει να είμαστε όλες φεμινίστριες», είπε γελώντας η Καγκελάριος.
Η ‘Αγγελα Μέρκελ αρνήθηκε πάντως ότι με την προσφυγική της πολιτική δίχασε την γερμανική κοινωνία. «Δεν το βλέπω έτσι», δήλωσε και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι με την περίφημη φράση της «θα το καταφέρουμε», απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους πρόσφυγες προκειμένου να έρθουν στη Γερμανία.
«Το 2015 οι πρόσφυγες βρίσκονταν στην πόρτα μας και το να λέγαμε “προσοχή, πίσω στη Μεσόγειο”, δεν αποτελούσε για μένα λύση», απάντησε η Καγκελάριος και σε ερώτηση αν αφήνει την Καγκελαρία με ήσυχη τη συνείδησή της, δήλωσε ευθέως «ναι». «Θεωρώ ότι έδωσα τη συνεισφορά μου. Τώρα η χώρα χρειάζεται κάτι καινούργιο», απάντησε.
Και τι σχεδιάζει για το μέλλον μετά την Καγκελαρία;
Από το 1990 η ‘Αγγελα Μέρκελ βρίσκεται στην πολιτική και δεν είχε ποτέ μια «κανονική» ημέρα εργασίας. Έπαψε λοιπόν, σύντομα, όπως είπε, να σκέφτεται τι άλλο θα την ενδιέφερε έξω από την πολιτική.
«Αυτό θέλω τώρα να αναπληρώσω. Θέλω να γράψω; Θέλω να μιλήσω; Θέλω να πάω για πεζοπορία; Θέλω να είμαι στο σπίτι; Θέλω να γυρίσω τον κόσμο; Δεν θα κάνω τίποτα για την ώρα και θα περιμένω τι θα έρθει. Και αυτό το βρίσκω συναρπαστικό», ομολόγησε.
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Berliner Zeitung πριν από λίγες εβδομάδες, η ‘Αγγελα Μέρκελ, έπειτα από 31 χρόνια στην Bundestag και 16 χρόνια στην Καγκελαρία θα λάβει μηναία σύνταξη ύψους 15.000 ευρώ, ενώ, όπως όλοι οι πρώην Καγκελάριοι, δικαιούται γραφείο με τέσσερις υπαλλήλους και έναν οδηγό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία
==========
Blogger: Τρίχες! Ένα κατασκευασμένο άρθρο για να φτιάξει την εικόνα της Μέρκελ (και της Γερμανίας). Η Μέρκελ και οι Γερμανοί ξέραν από την αρχή τι κάνανε. Πριν απ' όλα σώσανε τις τράπεζές τους και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν την κρίση για να εμπεδώσουν την κυριαρχία τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Με τη συμπεριφορά τους απέδειξαν ότι δεν υπάρχει Ευρώπη ως συλλογικότητα. Η πορεία του προτεκτοράτου (δεν το λές χώρα...) από το 2010 και μετά δείχνει ότι το σχέδιο δούλεψε και δουλεύει κατά πως το σχεδίασαν στο Βερολίνο.
(Το τοκογλυφικό/κερδοσκοπικό διεθνικό και παντελώς κοινωνικοπολιτικά ανεξέλεγκτο ψάρι τρώει το απρόσεκτο πολιτικά δύσμοιρο νεοελληνικό • Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος «euro»group: Τα δάνεια έσωσαν τις τράπεζες.)
===============
Ο Ομπάμα και η ελληνική χρεοκοπία – Ένα έγκλημα με πολλούς ενόχους
Bloomberg: Το κόλπο της Μέρκελ που εκτίναξε στα ύψη το ελληνικό χρέος
Τα γερμανικά «πάντσερ» δεν έχουν αισθήματα
Pritchard: “Η Γερμανία μοιάζει υγιής μόνο γιατί η μισή Ευρώπη μοιάζει ετοιμοθάνατη”
Πώς κέρδισε τον οικονομικό πόλεμο η Γερμανία
Πως η Γερμανία εξόντωσε την μισή Ευρώπη σε μόλις 15 χρόνια με τη ΄Συνθήκη σταθερότητας’ και το σκληρό ΕΥΡΩ
Πολιτική Οικονομία και ο Σόϊμπλε...(Γερμανία)
Λύση υπάρχει! Οι δανειστές όμως δεν θέλουν να βγείτε από την κρίση.
“Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Πως έβαλαν την ΔΕΗ στην υπηρεσία του Βερολίνου…
Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος
«Στο νότιο προπύργιο του Ράιχ»
H Γερμανία αναλαμβάνει τη διαχείριση της Ελλάδας, μέσω της αποκλειστικής από αυτήν της διαχείρισης τους Ελληνικού χρέους
Είναι οι επενδύσεις ...ηλίθιε!
Να μας λείπουν οι επενδύσεις τους: Οι Γερμανοί λατρεύουν την Ελλάδα, κατά προτίμηση …χωρίς τους Ελληνες.
Η γεωοικονομική στρατηγική της Γερμανίας στην Μεσόγειο και την Ελλάδα. Οι εταιρείες διείσδυσης επιρροής. Τα βασικά δόγματα από τον 19ο και 20ο αιώνα μέχρι τις ημέρες μας.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΝΕΟΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ
Ποιες οι απόψεις του Χέρμαν Γκέρινγκ (Γ΄ Ράϊχ) για την Ενωμένη Ευρώπη;
Ληστεία στην αποικία (Ή αλλιώς: Μια ακόμα ξεδιάντροπη ληστεία στην αποικία...)
Το ευρώ δεν επέτρεψε να γίνει η Γερμανία... Ιαπωνία
------------------------------------------
αφιερωμένο στους οπαδούς της Μέρκελ στην ...Ελλάδα.
Paul Craig Roberts : Οι πιστωτές έκλεψαν το οικονομικό μέλλον των Ελλήνων. Η Ελλάδα δεν είναι ένα κυρίαρχο έθνος
H «ευημερία» που ετοιμάζουν για τους Έλληνες
«Στο νότιο προπύργιο του Ράιχ»
Νέοι κηπουροί στη Γερμανία...(ή Αυτή τη θηλιά ποιος θα τη φορέσει;)
Ζητούμενο η ανάπτυξη, πραγματικότητα ο αφελληνισμός
Ανάπτυξη με υποσιτισμό (ή αλλιώς: όταν οι αριθμοί πάνε καλά, αλλά οι πολίτες...)
H φλέβα χρυσού της Fraport που το 2018 πιάνει τους οικονομικούς στόχους του 2036!!!
Απουσία μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα
Παρηγοριά στον άρρωστο
Γιατί οι Φιλιππινέζοι παραμένουν φτωχοί
Handelsblatt: Σε χώρα γερόντων μετατρέπεται η Ελλάδα μετά τη μετανάστευση των νέων
Το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, παρά τα θρυλούμενα και επιδιωκόμενα, δεν μεταβάλλεται. Ίσως και να χειροτερεύει.
Γιατί ποτέ δεν θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας
Οικονομική στασιμότητα και πληθυσμιακή συρρίκνωση στην Ελλάδα
**
Εκείνο που δυσκολεύεται να καταλάβει (!@;) ο Μελάς και άλλοι οικονομολόγοι ή δεν τολμούν να καταγγείλουν είναι ότι:
Η χώρα δεν έχει τα εργαλεία ούτε το πολιτικό προσωπικό να σχεδιάσει ενδογενή ανάπτυξη (τυχαίο άραγε το γεγονός ότι 10 χρόνια κρίσης και απουσιάζει συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης;).- Το πολιτικό προσωπικό και οι οικονομολόγοι έχουν αποδεχθεί πλήρως την αποικιοποίηση και την μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο με ότι αυτό συνεπάγεται. Η δε οικονομία θα πάρει τη μορφή που θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι - Γερμανοί, αφού στα χέρια τους βρίσκονται οι μοχλοί για να ενισχύσουν ή να διαλύσουν ολόκληρους τομείς.
- Στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα μετατραπεί σε Ταϊλάνδη των Βαλκανίων αρκετά κοντά για τις (φτηνές) διακοπές των Ευρωπαίων.
- {Εν κατακλείδι: Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ορισθούν οι "αρχικές συνθήκες", γιατί είναι αυτές που θα επιβάλλουν τη λύση. π.χ. Αν θεωρείς τη χώρα σαν το πλαίσιο της λύσης: Τότε η η μετανάστευση 600.000 χιλιάδων των πιο δυναμικών πολιτών της είναι τραγωδία! (πολιτική και οικονομική). Αν βλέπεις τον κόσμο ολόκληρο έτσι γενικά και αόριστα, ή σαν γραφειοκράτης της ΕΕ, τότε η μετανάστευση των παραπάνω είναι ...πλούτος, αφού θα ...γονιμοποιήσει άλλες κοινωνίες!|
και δανεισμένο από παλιότερη ανάρτηση: σχετικά με την ανάπτυξη που δεν λέει να έρθει!
blogger:
Ας μην παριστάνει τον ανήξερο ο Γερμανός Οικονομολόγος. Ξέρει πολύ καλά ότι με την λεηλασία που έχει υποστεί η χώρα, με την αδυναμία της να έχει δικιά της οικονομική πολιτική και νόμισμα, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει. Θα παραμένει μια μίζερη οντότητα (δεν το λες κράτος) προτεκτοράτο και "ζει", αφού πρέπει να παραμένει "ζωντανή", προκειμένου να τεμαχίζεται και να πωλείται.Χωρίς τραπεζικό σύστημα, με το καλύτερο δυναμικό να έχει μεταναστεύσει - και το άλλο οργανώνει τη φυγή του -η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον.Τώρα αν κάποιος περιμένει από τους Έλληνες κεφαλαιούχους να επενδύσουν στη χώρα, δεν έχει(;) καταλάβει τίποτε!Τόσο πολύ "πάσχισαν" οι άνθρωποι να λεηλατήσουν τη χώρα και να βάλουν τα χρήματά τους στους φορολογικούς παραδείσους και στην Ελβετία ...Αν έρθουν - που θα έρθουν, είναι για να πλατσικολογήσουν, είναι κάτι που ξέρουν καλά...Άδικα περιμένετε!Το ελατήριο της ανάπτυξης έχει ...σπάσει!εν τέλει:
Legrain: Είναι συμβατό το ευρώ με τη Δημοκρατία;
=================
Σε μία κρίση ειλικρίνειας η Άγκελα Μέρκελ, η οποία μας κουνά το μαντίλι προσεχώς, χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη στιγμή στην θητεία της, το γεγονός «ότι ζήτησε πάρα πολλά από την Ελλάδα», αναφερόμενη προφανώς στον κοινωνικό “οδοστρωτήρα” των Μνημονίων, τα οποία μας “σέρβιρε” από το 2010 το Βερολίνο.
Είναι αλήθεια πως κοντέψουμε να βάλουμε τα κλάματα με την εξομολόγηση της καγκελαρίου, η οποία μοιάζει να απευθύνεται και προς την “κακιά πεθερά” των Χριστιανοδημοκρατών, τον “γερόλυκο” Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, οποίος πρόσφατα μας έκανε και πάλι τα γνωστά του κηρύγματα περί «μεταρρυθμίσεων» και «δημοσιονομικής πειθαρχίας», καθώς θεωρεί πως… ξεσαλώσαμε, εν μέσω Covid και lockdown!
Μάλλον αργά θυμήθηκε να κάνει την αυτοκριτική της η Μέρκελ, την στιγμή που άλλαξαν τόσες και τόσες κυβερνήσεις στην Ελλάδα και πέρασαν μια σειρά Μνημονίων από την Βουλή, χωρίς να τα… διαβάσουν καλά-καλά οι βουλευτές μας! Ας είναι, αν και “μπαγιάτικη” την κάνουμε δεκτή! Ε, μην στεναχωρήσουμε και την καγκελάριo μέρες που είναι!
Μια αποχαιρετιστήρια ομιλία πήγε η γυναίκα να κάνει στην γερμανική Βουλή και της την βγάλανε ξινή οι “κομμουνισταί” του Dei Linke, καθώς την “κατσάδιασαν” μόλις τους είπε ότι είναι έτοιμοι να συγκυβερνήσουν με τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Όλαφ Σολτς, ο οποίος ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα διανοούνταν την δημοσκοπική άνοδο που καταγράφει!
Με την εμμονή της να στηρίξει τον εκλεκτό της Άρμιν Λάσετ για αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών, “κλείνοντας τα αυτιά της” στις επιθυμίες της βάσης, έβγαλε από τα “αζήτητα” το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που ξεπερνά πλέον το CDU σε κάθε τελευταία δημοσκόπηση! Τι και αν της έλεγαν ότι δεν “τραβά” ο Λάσετ… Το κατάλαβε πικρά όταν η κάμερα τον “συνέλαβε” να χασκογελάει, την στιγμή που ο Γερμανός Πρόεδρος συλλυπούνταν για τους νεκρούς από τις πλημμύρες!
Εξάλλου, ποιος θυμάται την έτερη εκλεκτή της, την Άνεγκρετ Κάρενμπαουερ, αυτή που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU όταν αποδείχτηκε πως τα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών στην Θουριγγία “γλυκοκοίταζαν” τις ψήφους του αποσυνάγωγου ακροδεξιού AFD. Ναι, το AfD είναι το κόμμα που εκτινάχθηκε έπειτα από την πολιτική “ανοιχτών θυρών” της καγκελαρίου στο μεταναστευτικό, ένα άλλο “πείσμα” της Μέρκελ που πλήρωσε ακριβά το κόμμα της. Πως, λοιπόν, να μην έχει διάθεση η καγκελάριος για εκ’ βαθέων εξομολογήσεις;
===========
Spy.. Ya....ras
Δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε, κυρία Μέρκελ
Το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αποτελεί ζήτημα
ηθικό, νομικό, πολιτικό, ιστορικό. Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η
έμπρακτη απόδοση δικαιοσύνης για τα φοβερά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ
(εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας) κατά της διάρκεια κατοχής της Ελλάδας
στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ικανοποίηση που απαιτεί η υλική
αποζημίωση, επανόρθωση, αποκατάσταση.
4. Οι πολιτιστικοί θησαυροί. Η καταγεγραμμένη λεηλασία, καταστροφή και κλοπή των πολιτιστικών θησαυρών της Ελλάδας.
Πρώτον: Με ποιο δικαίωμα δεν καταβάλλει η Γερμανία τις αναμφισβήτητες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία και η Βουλγαρία εξεπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Δεν είναι παράλογο όμως να έχουν πληρώσει αυτές οι δύο χώρες, που ήρθαν ως κατακτητές στην Ελλάδα, εξαιτίας των Ναζί, και να αυτοεξαιρείται η Γερμανία;
Επιστολή ελληνικών οργανώσεων της διασποράς στην Καγκελάριο Μέρκελ και τους πολιτικούς αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων
Ελληνικές οργανώσεις της
διασποράς απέστειλαν πριν μερικές μέρες επιστολή στην Καγκελάριο της ΟΔΓ
Άνγκελα Μέρκελ και τους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων θέτοντάς τους
ευθέως το ζήτημα των στέρεα θεμελιωμένων και απαράγραπτων οφειλών της
Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Η επιστολή, χαρακτηριστικά, καταλήγει ως εξής:
“Μετά από 80 χρόνια απαιτούμε από τη γερμανική Κυβέρνηση, τα πολιτικά
κόμματα και τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής να ανοίξουν
διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού
θέματος. Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης θα βελτιώσει τις διμερείς
σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και θα αναπαύσει τις ψυχές των φονευθέντων. Θα
στείλει δε ένα ισχυρό, διαρκές μήνυμα κατά του φασισμού.”
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την
Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Ο
ιερός μας αγώνας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, ένας αγώνας
δημοκρατικός, που ενώνει τον ελληνικό με το γερμανικό λαό, θα συνεχιστεί
με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την τελική δικαίωση!
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αναλυτικά, η επιστολή των ελληνικών οργανώσεων της διασποράς έχει ως εξής:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021)
Συμπληρώθηκαν φέτος 80 χρόνια από τότε που η Γερμανία του Χίτλερ εισέβαλε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941. Πολλές σφαγές διαπράχθηκαν στη χώρα έως το 1944. Η συνολική μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανήλθε στο 13,5%. Η Wehrmacht κατέστρεψε 1.770 περίπου χωριά στη διάρκεια της Κατοχής, με 131 μέχρι τώρα αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα. Σ’ αυτό το επετειακό έτος που διανύουμε το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα είναι επίκαιρο όσο ποτέ.
Μερικές από τις κοινότητες που υπέφεραν από τη ναζιστική θηριωδία είναι το Δίστομο, τα Γιαννιτσά, τα χωριά της επαρχίας Βιάννου, το Κοντομαρί, η Κάνδανος, ο Αλικιανός, τα Ανώγεια, η Δαμάστα, ο Χορτιάτης, το Κομμένο, η Κλεισούρα, οι Πύργοι και το Μεσόβουνο, τα Κερδύλλια, η Καισαριανή, η Μουσιωτίτσα, η Παραμυθιά, η Υπάτη, και οι Λιγκιάδες. Η χειρότερη σφαγή έγινε στα Καλάβρυτα και τα γύρω χωριά στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 όπου εκτελέστηκαν 1.436 άτομα.
Ο επίσημος κατάλογος των κλοπών και λεηλασιών των γερμανικών στρατευμάτων στη διάρκεια της Κατοχής δημοσιεύθηκε από το ελληνικό κράτος το 1946. Περιλαμβάνει 8.500 κινητά αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί. Αυτά τα έργα δεν έχουν επιστραφεί ενώ εμφανίζονται σε ορισμένα μουσεία, σε δημοπρασίες και σε ιδιωτικές συλλογές
Η Διασυμμαχική Διάσκεψη των Παρισίων (Νοέμβριος 1945 – Ιανουάριος
1946) προσδιόρισε στα 7,181 δις δολάρια (αγοραστικής αξίας 1938) τις
επανορθώσεις της ΟΔΓ προς την Ελλάδα (χωρίς σ’ αυτό το ποσό να
περιλαμβάνεται το κατοχικό δάνειο και οι αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί
θησαυροί, που είχαν κλαπεί και λεηλατηθεί). Ωστόσο, ενώ η Ιταλία και η
Βουλγαρία εξόφλησαν τις οφειλές τους προς την Ελλάδα, η ΟΔΓ δεν απέδωσε
όσα οφείλει και απορρίπτει συνεχώς τα ελληνικά αιτήματα για
έναρξη σχετικών
Όμως, η Επιστημονική Υπηρεσία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου δεν συμφωνεί με την ομοσπονδιακή γερμανική Κυβέρνηση. Σε σχετική γνωμοδότηση που δημοσιεύτηκε το 2019 αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ παραιτηθεί από τις αξιώσεις της έναντι της ΟΔΓ. Για, δε, τη Συνθήκη 2+4 (για την οποία η Γερμανία υποστηρίζει ότι διευθετεί και τα θέματα των ελληνικών αξιώσεων) η Επιστημονική Υπηρεσία γράφει: «Οι αποζημιώσεις στην πραγματικότητα δεν αναφέρονται καν στη σύμβαση της Συνθήκης. Η Ελλάδα, ως τρίτη χώρα που δεν συμμετείχε στις εργασίες της Συνθήκης, θα έπρεπε να είχε συμφωνήσει ρητώς με τα προκύπτοντα μειονεκτήματα». Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από μία Συνθήκη στη σύναψη της οποίας δεν συμμετείχε και την οποία δεν έχει υπογράψει και κυρώσει. Αντίθετα, η Γερμανία δεσμεύεται ρητώς από την ευεργετική γι’ αυτήν Συνθήκη του Λονδίνου του 1953, που επέτρεψε την ανοικοδόμηση της χώρας, και οφείλει να σεβαστεί την υπογραφή της.
Οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας αναφέρονται σε ζημίες που υπέστησαν η χώρα και Έλληνες πολίτες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην απώλεια Ελλήνων πολιτών, στην επιστροφή του αναγκαστικού δανείου της Τράπεζας της Ελλάδας προς το τρίτο Ράιχ και με τους τόκους καθώς και στο εναπομείναν υπόλοιπο μη καταβληθεισών επανορθώσεων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζητούμε επίσης την επιστροφή των αρχαιοτήτων και των άλλων πολιτιστικών αγαθών, που τα γερμανικά στρατεύματα έκλεψαν και λεηλάτησαν από την Ελλάδα.
Τρεις τουλάχιστον ρηματικές διακοινώσεις έχει υποβάλει η Ελλάδα προς τη Γερμανία για τη ρύθμιση των χρεών της προς τη χώρα μας: Το Νοέμβριο του 1966, στις 14 Νοεμβρίου 1995 και στις 4 Ιουνίου 2019 με τις οποίες εζητείτο η έναρξη διαπραγματεύσεων για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθώ.
Μετά από 80 χρόνια απαιτούμε από τη γερμανική Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής να ανοίξουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού θέματος. Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης θα βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και θα αναπαύσει τις ψυχές των φονευθέντων. Θα στείλει δε ένα ισχυρό, διαρκές μήνυμα κατά του φασισμού.
Βασίλειος Ματαράγκας, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου
Δρ. Θεόδωρος Χαλάτσης, Πρόεδρος του Καναδικού Ελληνικού Κογκρέσου
Capt. Ευάγγελος Ρήγος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ελληνικής Ένωσης
Μαρία Δελιβάνη-Πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη, τ. Πρύτανης
Ιωάννης Γκέκας-Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Γερμανίας
Σχόλια