Απουσία μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα

Του Μελέτη Ρεντούμη
Η χώρα, όπως διατείνεται διαρκώς η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού, έχει βρει την κανονικότητά της, αναπτύσσεται και μάλιστα βγαίνει και με επιτυχία στις διεθνείς αγορές.
Όλα όμως τα οικονομικά μοντέλα παγκοσμίως, κρίνονται τόσο από τη διατηρησιμότητά τους, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητά τους όσον αφορά τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, όπως η απασχόληση, η ανεργία, οι μισθοί, ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η διαθέσιμη ρευστότητα στο σύστημα.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, παρά τα όποια βήματα έχει κάνει η ελληνική οικονομία, μέσα από τη συνεχή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν υπάρχει καμία σοβαρή ή επαρκής απάντηση, για το μοντέλο ανάπτυξης που πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον στη μεσοπρόθεσμη περίοδο μίας πενταετίας.
Αυτό το σχέδιο, όφειλε να το είχε καταρτίσει η κυβέρνηση εδώ και καιρό, πολύ πριν την έξοδο στις αγορές, ακριβώς για να έχει και πειστικά επιχειρήματα απέναντι στους ξένους επενδυτές, ότι οι τοποθετήσεις στην Ελλάδα, έχουν στρατηγική, η χώρα δημιουργεί υπεραξίες και μπορεί να φέρει κέρδη σε μετόχους και επενδυτές κυρίως στη βιομηχανία αλλά και σε έργα υποδομής, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα σε ολόκληρη την επικράτεια.
Αν δεν υπάρξει σύντομα το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, καταγεγραμμένο στους βασικούς τομείς και με την απαραίτητη διάρθρωση στόχων ανά τομέα, όπως τουρισμός, υγεία, υποδομές, ενέργεια και το πώς θα επιτευχθούν συγκεκριμένες αλλαγές με χρονοδιαγράμματα, στην κατεύθυνση της φιλικότερης επιχειρηματικής δραστηριότητας, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, η χώρα να βρεθεί σε ένα σοβαρό παραγωγικό κενό τα επόμενα χρόνια, όπου θα αναζητά ταυτόχρονα, κεφάλαια και εργατικό δυναμικό, για να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα έργα και δεν θα τα καταφέρνει λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των αγορών και των μακροπρόθεσμων στρατηγικών επενδυτών.
Η παρούσα κυβέρνηση, φέρει σοβαρή ευθύνη για την καθυστέρηση στην αποτύπωση ενός συνεκτικού προγράμματος δράσης, καθώς αρέσκεται μόνο να καθυστερεί τα όποια προαπαιτούμενα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, προσπαθώντας να πείσει όσους πιστούς ψηφοφόρους έχουν απομείνει, ότι διατηρεί ένα φιλολαϊκό και αντισυστημικό προφίλ και κατά τα άλλα συμβιβάζεται με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Παρόλα αυτά, η όποια κανονικότητα προβάλλεται σε όρους υπερπλεονασμάτων ή μείωσης των spreads δεν επαρκούν, καθώς η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο στασιμότητας, χωρίς να έχει αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που θα της δώσουν μία νέα δυναμική στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Σε κάθε περίπτωση, χρόνος για πειραματισμούς δεν υπάρχει και οφείλει είτε η παρούσα κυβέρνηση και πολύ περισσότερο η επόμενη, να σχεδιάσουν και να καταρτίσουν τάχιστα το πενταετές πλάνο παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας με όραμα, επιχειρήματα και σαφή στροφή στην επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος, τραπεζικός ---ΠΗΓΗ
==========================
blogger: ξανά τα ίδια: Εκεί στο capital  πριονίζουν τα πριονίδια, έτσι σε δουλειά να βρισκόμαστε. Είναι για να ροκανίζουν τον χρόνο και τις εναλλακτικές και το κυριότερο να αποκρύπτουν από τον λαό - ποιον τον γαμεί αυτόν - ότι εντός του ευρώ δεν υπάρχει λύση! Για την ακρίβεια υπάρχει τελική λύση που ήδη έχει δρομολογηθεί και εκτελείται με ακρίβεια που μόνο το capital δεν βλέπει. 

Ο αφελληνισμός του παραγωγικού ιστού ή τα γκαρσόνια της Ευρώπης (έτσι για να μην με ρωτήσετε άλλη φορά γιατί τόσες τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής: απλά δείχνουν τον δρόμο: ποιος σας είπε ότι η τηλεόραση δεν εκτελεί εντολάς όταν είναι το κατ' εξοχήν εργαλείο επιβολής της ..πραγματικότητας...)

 ==============

...κι' όμως η ..ανάπτυξη δεν έχει σταματήσει! Αφορά όμως μόνο λίγους (και εκλεκτούς) που δεν είναι ηλίθιοι να δείχνουν την αύξηση του πλούτου τους και στο πλαίσιο αυτό έχουν και το capital να μας παραμυθιάζει- αποκοιμίζει. 

να οι αποδείξεις! 

  1. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια

  2. Είναι οι επενδύσεις ...ηλίθιε!

  3. Περί Νεοφιλελευθερισμού (Ευνοιοκρατικός καπιταλισμός).

  • Συμπέρασμα: 

Υπάρχει ανάπτυξη! Είναι το ....πλιάτσικο που συμβαίνει.  (και για να μην επαναλαμβανόμαστε: Δεν υπάρχει σχέδιο αναπτυξιακό αφού: πολιτική και οικονομική ελίτ έχουν αφομοιώσει πλήρως τα σχέδια των δανειστών και έχουν τοποθετήσει τον εαυτό τους στη θέση του τοποτηρητή - κοτζάμπαση. Βλέπε τον λόγο του Βίτσα στους Πακιστανούς και θα καταλάβεις..)  

....αν αντέξατε μέχρι εδώ, πάρτε κι' αυτό: 

από προηγούμενη εγγραφή...

 Εκείνο που δυσκολεύεται να καταλάβει (!@;) ο Μελάς και άλλοι οικονομολόγοι ή δεν τολμούν να καταγγείλουν είναι ότι:
Η χώρα δεν έχει τα εργαλεία ούτε το πολιτικό προσωπικό να σχεδιάσει ενδογενή ανάπτυξη (τυχαίο άραγε το γεγονός ότι 9 χρόνια κρίσης και απουσιάζει συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης;). 
  • Το πολιτικό προσωπικό και οι οικονομολόγοι έχουν αποδεχθεί πλήρως την αποικιοποίηση και την μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο με ότι αυτό συνεπάγεται.  Η δε οικονομία θα πάρει τη μορφή που θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι - Γερμανοί, αφού στα χέρια τους βρίσκονται οι μοχλοί για να ενισχύσουν ή να διαλύσουν ολόκληρους τομείς. Στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα μετατραπεί σε Ταϊλάνδη των Βαλκανίων αρκετά κοντά για τις (φτηνές) διακοπές των Ευρωπαίων.
  • {Εν κατακλείδι: Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ορισθούν οι "αρχικές συνθήκες", γιατί είναι αυτές που θα  επιβάλλουν τη λύση. π.χ. Αν θεωρείς τη χώρα  σαν το πλαίσιο της λύσης: Τότε η η μετανάστευση 600.000 χιλιάδων των πιο δυναμικών πολιτών της είναι τραγωδία! (πολιτική και οικονομική). Αν βλέπεις τον κόσμο ολόκληρο έτσι γενικά και αόριστα, ή σαν γραφειοκράτης της  ΕΕ, τότε η μετανάστευση  των παραπάνω είναι ...πλούτος, αφού θα ...γονιμοποιήσει άλλες κοινωνίες!| 
και δανεισμένο από παλιότερη ανάρτηση: σχετικά με την ανάπτυξη που δεν λέει να έρθει!
blogger:
Ας μην παριστάνει τον ανήξερο ο Γερμανός Οικονομολόγος. Ξέρει πολύ καλά ότι με την λεηλασία που έχει υποστεί η χώρα, με την αδυναμία της να έχει δικιά της οικονομική πολιτική και νόμισμα, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοδοπήσει. Θα παραμένει μια μίζερη οντότητα (δεν το λες κράτος) προτεκτοράτο και "ζει", αφού πρέπει να παραμένει "ζωντανή", προκειμένου να τεμαχίζεται και να πωλείται.  Χωρίς τραπεζικό σύστημα, με το καλύτερο δυναμικό να έχει μεταναστεύσει - και το άλλο οργανώνει τη φυγή του -η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. (Τώρα αν περιμένει από τους Έλληνες κεφαλαιούχους να επενδύσουν στη χώρα, δεν έχει(;) καταλάβει τίποτε! Τόσο πολύ "πάσχισαν" οι άνθρωποι να λεηλατήσουν τη χώρα και να βάλουν τα χρήματά τους στους φορολογικούς παραδείσους και στην Ελβετία ...)
Άδικα περιμένετε! Το ελατήριο της ανάπτυξης έχει ...σπάσει!

Σχόλια