Οι τιμές της ενέργειας σβήνουν φουγάρα της βιομηχανίας

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε ενεργοβόρους κλάδους, όπως οι χαλυβουργίες να συρρικνώνονται, καθώς επιβαρύνονται με μη ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, παρά την πτώση των τιμών, τόνισε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας) Αντώνης Κοντολέων μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η κραυγή αγωνίας της εγχώριας μεταποίησης έρχεται σε μια στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος ενέργειας για τις ελληνικές βιομηχανίες, ιδίως τις ενεργοβόρες, είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας. Αποτέλεσμα να σβήνουν φουγάρα και ο κλάδος της μεταποίησης να δέχεται πλήγματα αντί να αυξάνει το μερίδιό του.  

Όπως είπε ο κ. Κοντολέων πολυεθνικές βιομηχανίες κλείνουν τα εργοστάσια τους στη χώρα μας μη βλέποντας φως στο τούνελ όπως η ΓΙΟΥΛΑ και η Sonoco Alcore. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο αυτονόητων μέτρων στήριξης και θωράκισης των βιομηχανιών έντασης ενέργειας πριν είναι πολύ αργά.

Η εμπειρία της πανδημίας έδειξε περίτρανα την ανάγκη για διεύρυνση και ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας στο πλαίσιο μιας πιο ισορροπημένης παραγωγικής ανάπτυξης της οικονομίας, τόνισε ο κ. Κοντολέων, επισημαίνοντας ότι οι τιμές ενέργειας στη χώρα μας είναι μη ανταγωνιστικές για μια σειρά από συγκεκριμένους λόγους: Η διαφορά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης οφείλεται αφενός στις υψηλότερες τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς, αφετέρου στις χαμηλότερες εκπτώσεις για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που ισχύουν στη χώρα μας για τις μεγάλες βιομηχανίες και στις "κουτσουρεμένες" κρατικές ενισχύσεις που δίδονται στις επιλέξιμες βιομηχανίες σε σύγκριση με εκείνες που τυγχάνουν οι αντίστοιχες γερμανικές και γαλλικές βιομηχανίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα "κουτσουρεμένης" επιδότησης, τόνισε ο κ. Κοντολέων αποτελεί η επιδότηση που δίδεται στις εγχώριες βιομηχανίες για να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από το κόστος του CO2. Το ποσό που δίνεται είναι κατά 60% μικρότερο εκείνου του αντίστοιχου γερμανικού, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ έκανε λόγο για "κουτσούρεμα" των επιδοτήσεων στις ελληνικές βιομηχανίες (αντιστάθμιση) αλλά και για σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ και του μηχανισμού TCTF. Η βιομηχανική πολιτική εξαντλείται στο κάντε PPAs και αυτό πρέπει να αλλάξει, σημείωσε με νόημα. 

Ο κ. Κοντολέων πάντως άσκησε  κριτική και για την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 ως προς το 1990 είναι πολύ φιλόδοξος. Όταν οι αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνουν τις εκπομπές τους, οι όποιες προσπάθειες για μείωση των εκπομπών σε επίπεδο Ευρώπης δεν θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ως προς το κλίμα, πρόσθεσε.

Όπως είπε η εξαγγελία νέων φόρων (CBAM, κατάργηση δωρεάν δικαιωμάτων για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες από το 2026) γίνεται για έσοδα, ωστόσο οι αλλαγές που προτείνονται συνεπάγονται αφενός τη σημαντική αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων CO2, αφετέρου τη σταδιακή μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων που παρέχονται σε κλάδους, που είναι εκτεθειμένοι στο κίνδυνο διαρροής άνθρακα.

Άμεσο αποτέλεσμα είναι η αύξηση των τιμών σε μια σειρά βιομηχανικών προϊόντων. Η εισαγωγή του Carbon Border Adjustment Mechanism για να μετριάσει τις επιπτώσεις θα επιβαρύνει την τιμή εισαγωγής σε σίδηρο, αλουμίνιο, λιπάσματα, τσιμέντο και ενέργεια βάσει του ανθρακικού αποτυπώματος που έχουν, τόνισε ο κ. Κοντολέων. 

Τέλος ειδική μνεία έκανε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ στην αγορά των ΑΠΕ και στη σύνδεση που υπάρχει με τη βιομηχανία. Όπως είπε για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει σημαντική αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου θα συνεχίζονται οι διακοπές στην λειτουργία των ΑΠΕ. Ωστόσο η αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου φορτίου περνάει και μέσα από την ανάπτυξη της βιομηχανίας, την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στις βιομηχανίες με ηλεκτρική ενέργεια (electrification) ή με υδρογόνο (electrolysers) και τη δέσμευση του CO2 (CCS). Οι επενδύσεις αυτές, κατέληξε ο κ. Κοντολέων  δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο οι βιομηχανίες δεν βλέπουν φως στο τούνελ, ήτοι ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. 

============

 ---------------

 ------------------

 ------------------

 -------------


Blogger:... 

Αυτά στη Δανία και στη Γερμανία γιατί στην Μπανανία δεν ίδρωσε το αυτί κανενός για τη ληστεία που έγινε και γίνεται με τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος...καμία καταγγελία δεν ήταν ικανή να ενεργοποιήσει κάποιον θεσμικό παράγοντα... Και δεν είναι ότι δεν έγιναν καταγγελίες και μάλιστα από σοβαρούς ανθρώπους χωρίς διάθεση αντιπολιτευτική (εδώ που τα λέμε η αντιπολίτευση δεν έθεσε ποτέ το θέμα... δουλείες γαρ...). Το κατ' όνομα "Χρηματιστήριο ενέργειας" με το πλαίσιο λειτουργίας έδωσε κάλυψη νομιμοφανή στο πλιάτσικο σε βάρος των καταναλωτών και την μεταφορά τεράστιων ποσών (ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ!) σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους (ολιγάρχες) που τώρα επιστρέφουν την στήριξη στην δικιά τους κυβέρνηση.  Επιλέχθηκε μια κατάπτυστη προσέγγιση για να καλυφθεί το πλιάτσικο. Αφού οι λογαριασμού φουσκώθηκαν καταλλήλως δόθηκαν ψίχουλα ως επιστροφές από τον "καλό πατερούλη" κράτος που εν τέλει ήταν και συνεργός στο έγκλημα...

 -----------------------

Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -4/9/2022-, γράφει ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Ο τίτλος του πονήματος είναι:

 "Ενεργειακός λαϊκισμός". 

Λίγο πολύ μας λέει ότι: Όσοι αντιδρούν στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης:

1.Είναι πλεμπαίοι που εμποδίζουν την ανθρωπότητα να φύγει από τη "βρώμικη" ενέργεια και να πάει στις "καθαρές" ΑΠΕ.

2. Όλοι αυτοί οι πλεμπαίοι είναι συνάμα και "πουτινικοί", αφού δεν θέλουν να δουν ότι για την ενεργειακή κρίση φταίει ο κακός Πούτιν.

Υ.Γ. φορτίζει τις αντιδράσεις στα περί την ενέργεια με το επίθετο λαϊκισμός, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση της φωτεινής ελίτ που είναι η μόνη αρμόδια να έχει άποψη. Το ίδιο κόλπο που εφήρμοζε ο ..Λαλιώτης. όριζε τον εαυτό του προοδευτικό και άρα όποιος είχε αντίρρηση ήταν αντιδραστικός. Φτηνό κόλπο, ξεπερασμένο πια!

Καλά δεν έχω την απαίτηση να καταλαβαίνει τα περί την ενέργεια, όπου σαφώς έχει μπερδέψει την βούρτα με την @ούτσα, όταν ακόμα και οι γραφειοκράτες της ΕΕ αρχίζουν να παίρνουν χαμπάρι την πατάτα, αλλά θα περίμενα να πει ένα λόγο για ένα κατ' εξοχήν οικονομικό θέμα. Τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Δεν βλέπει καμιά απάτη όταν οι καταγγελίες πέφτουν βροχή! Λέει απλά: "...λαϊκισμός είναι και οι συζητήσεις περί καρτέλ ενέργειας". 

μερικές παρατηρήσεις περί τούτων:

Α....και τότε γιατί αυτή η κουβέντα για υπερκέρδη που θα φορολογηθούν; 

Β. Ψέμα: Οι τιμές δεν καθορίζονται μόνο από το εξωτερικό, αλλά το εδώ "Χρηματιστήριο ενέργειας!

Γ. και πως εξηγείται το γεγονός ότι οι αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί ένα εξάμηνο πριν την εισβολή (και τότε έφταιγε ο Πούτιν;) Αφού το είχαμε πάρει χαμπάρι εμείς, γιατί δεν το είδε ο ίδιος (που έχει και τα μέσα;

 

Σχόλια