Γερμανία: Καρτέλ ενέργειας έβαζε στην τσέπη κρατικές επιδοτήσεις για τους πολίτες

 Το περίφημο πακέτο των €200 δισ., που έδωσε το Βερολίνο για την ανακούφιση καταναλωτών στην αιχμή της ενεργειακής κρίσης, πιθανώς καταχράστηκαν ουκ ολίγες εταιρείες στη χώρα. Ερευνα από την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή.


Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας διεξάγει έρευνα σε διψήφιο αριθμό προμηθευτών ενέργειας για πιθανή κατάχρηση του πλαφόν στις τιμές που εισήγαγε η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους πολίτες και τις εταιρείες από την άνοδο του ενεργειακού κόστους, μεταδίδει το Reuters. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Το Βερολίνο εισήγαγε πέρυσι πακέτο 200 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ιστοτόπους καταναλωτών, τα τιμολόγια ορισμένων Γερμανών προμηθευτών ξεπερνούν τα ανώτατα όρια που θέσπισε το κράτος, παρά την πτώση των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι ορισμένοι προμηθευτές αυξάνουν τις τιμές για να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις.

«Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε το κράτος από την εκμετάλλευση», δήλωσε ο Andreas Mundt, επικεφαλής του γραφείου που διεξάγει την έρευνα κατά του πιθανού καρτέλ.

Η ρυθμιστική αρχή είχε ενδείξεις ότι οι τρέχουσες τιμές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν αντικειμενικά για τους τελικούς πελάτες και ξεκίνησε διαδικασίες για τον έλεγχο τέτοιων παραβιάσεων, πρόσθεσε ο Mundt.

===================


Blogger:... 

Αυτά στη Δανία και στη Γερμανία γιατί στην Μπανανία δεν ίδρωσε το αυτί κανενός για τη ληστεία που έγινε και γίνεται με τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος...καμία καταγγελία δεν ήταν ικανή να ενεργοποιήσει κάποιον θεσμικό παράγοντα... Και δεν είναι ότι δεν έγιναν καταγγελίες και μάλιστα από σοβαρούς ανθρώπους χωρίς διάθεση αντιπολιτευτική (εδώ που τα λέμε η αντιπολίτευση δεν έθεσε ποτέ το θέμα... δουλείες γαρ...). Το κατ' όνομα "Χρηματιστήριο ενέργειας" με το πλαίσιο λειτουργίας έδωσε κάλυψη νομιμοφανή στο πλιάτσικο σε βάρος των καταναλωτών και την μεταφορά τεράστιων ποσών (ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ!) σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους (ολιγάρχες) που τώρα επιστρέφουν την στήριξη στην δικιά τους κυβέρνηση.  Επιλέχθηκε μια κατάπτυστη προσέγγιση για να καλυφθεί το πλιάτσικο. Αφού οι λογαριασμού φουσκώθηκαν καταλλήλως δόθηκαν ψίχουλα ως επιστροφές από τον "καλό πατερούλη" κράτος που εν τέλει ήταν και συνεργός στο έγκλημα...

 -----------------------


Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -4/9/2022-, γράφει ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Ο τίτλος του πονήματος είναι:

 "Ενεργειακός λαϊκισμός". 

Λίγο πολύ μας λέει ότι: Όσοι αντιδρούν στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης:

1.Είναι πλεμπαίοι που εμποδίζουν την ανθρωπότητα να φύγει από τη "βρώμικη" ενέργεια και να πάει στις "καθαρές" ΑΠΕ.

2. Όλοι αυτοί οι πλεμπαίοι είναι συνάμα και "πουτινικοί", αφού δεν θέλουν να δουν ότι για την ενεργειακή κρίση φταίει ο κακός Πούτιν.

Υ.Γ. φορτίζει τις αντιδράσεις στα περί την ενέργεια με το επίθετο λαϊκισμός, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση της φωτεινής ελίτ που είναι η μόνη αρμόδια να έχει άποψη. Το ίδιο κόλπο που εφήρμοζε ο ..Λαλιώτης. όριζε τον εαυτό του προοδευτικό και άρα όποιος είχε αντίρρηση ήταν αντιδραστικός. Φτηνό κόλπο, ξεπερασμένο πια!

Καλά δεν έχω την απαίτηση να καταλαβαίνει τα περί την ενέργεια, όπου σαφώς έχει μπερδέψει την βούρτα με την @ούτσα, όταν ακόμα και οι γραφειοκράτες της ΕΕ αρχίζουν να παίρνουν χαμπάρι την πατάτα, αλλά θα περίμενα να πει ένα λόγο για ένα κατ' εξοχήν οικονομικό θέμα. Τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Δεν βλέπει καμιά απάτη όταν οι καταγγελίες πέφτουν βροχή! Λέει απλά: "...λαϊκισμός είναι και οι συζητήσεις περί καρτέλ ενέργειας". 

μερικές παρατηρήσεις περί τούτων:

Α....και τότε γιατί αυτή η κουβέντα για υπερκέρδη που θα φορολογηθούν; 

Β. Ψέμα: Οι τιμές δεν καθορίζονται μόνο από το εξωτερικό, αλλά το εδώ "Χρηματιστήριο ενέργειας!

Γ. και πως εξηγείται το γεγονός ότι οι αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί ένα εξάμηνο πριν την εισβολή (και τότε έφταιγε ο Πούτιν;) Αφού το είχαμε πάρει χαμπάρι εμείς, γιατί δεν το είδε ο ίδιος (που έχει και τα μέσα;)

==========

Σχόλια