Le Figaro: Η τεχνητή νοημοσύνη θα σκοτώσει τον άνθρωπο 1.0

Οι άνθρωποι θα συγχωνευθούν με την τεχνητή νοημοσύνη αφήνοντας το βιολογικό τους περίβλημα σε μια αθάνατη ψηφιακή οντότητα που θα κινείται στον κυβερνοχώρο. Σε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη νοημοσύνη θα γίνει μειονότητα, η ελευθερία και η δημοκρατία πρέπει να επινοηθούν εκ νέου.
.Le Figaro : Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει το πεπρωμένο της ανθρωπότητας ;
Laurent Alexandre : Το ChatGPT εγκαινίασε μία παγκόσμια τεχνολογική κούρσα που θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δεκαετίες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Για τον Sam Altman, πατέρα του ChatGPT, η AI γίνεται ο κύριος μοχλός της ιστορίας. Στις 13 Μαρτίου 2024, ο Elon Musk είπε : «Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιθανώς πιο έξυπνη από κάθε άνθρωπο τον επόμενο χρόνο. Μέχρι το 2029, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιθανότατα πιο έξυπνη από όλους τους ανθρώπους μαζί». Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνητής νοημοσύνης έχουν εμμονή με τη γήρανση και τον θάνατο. Θέλοντας να επισπεύσουν τον θάνατο του θανάτου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, επιταχύνουν την υποβάθμιση της βιολογικής μας νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γήρανσης, αλλά θα περιθωριοποιήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να αποδυναμώσει τον θάνατο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα σκοτώσει τον άνθρωπο 1.0.
Le Figaro : H αντιπαράθεση ανάμεσα σε βιοσυντηρητικούς «οικολόγους» και transhumanists μέχρι και πριν λίγο καιρό έχει τώρα μετατοπιστεί σε μία αντιπαράθεση ανάμεσα σε transhumanists και post-humanists...
Η νέα μεγάλη συζήτηση φέρνει όντως αντιμέτωπους τους transhumanists και τους post-humanists. Οι πρώτοι θέλουν να «αυξήσουν» τον άνθρωπο όπως ο Elon Musk με τα εμφυτεύματα του εγκεφάλου Neuralink, οι δεύτεροι θέλουν να τον ξεπεράσουν ριζικά. Ο Larry Page, συνιδρυτής της Google, υποστηρίζει ότι «η ψηφιακή ζωή είναι το φυσικό και επιθυμητό επόμενο βήμα στην εξέλιξη». Αυτή η μετάβαση θα μας έκανε αθάνατους «φορτώνοντας» το μυαλό μας σε έναν υπολογιστή. «Είμαι βέβαιος ότι ο εγκέφαλός μου θα φορτωθεί στο cloud», είπε ο Sam Altman. «Το να γερνάς καλά είναι fake news, ποτέ δεν γερνάμε καλά» μας λέει ο πρώην Υπουργός Παιδείας Luc Ferry ο οποίος ωστόσο, δεν ενθουσιάζεται με την μετα-ανθρωπιστική ιδέα : «Ως βιολογικός άνθρωπος, δεν είναι ο στόχος μου να γίνω άυλη τεχνητή νοημοσύνη που ταξιδεύει στον κόσμο. Θα ονειρευόμουν, όπως οι transhumanists, μια άπειρη ζωή αλλά ακόμα προτιμώ χίλιες φορές τον θάνατο από αυτήν την απρόσωπη αιωνιότητα από την οποία ό,τι έχει απομείνει από εμένα δεν θα μπορούσε πια να ξεφύγει. Αυτό δεν είναι ο ορισμός του παραδείσου αλλά της κόλασης !». Ο transhumanism θα είναι μια σταθερή και υπερασπίσιμη θέση ή απλώς ένα στάδιο, τόσο προσωρινό όσο η Ανατολική Γερμανία το 1990, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ; Ή μήπως η μετάβαση στην αποϋλοποίηση της ύπαρξής μας είναι ήδη δρομολογημένη ;
Le Figaro : Προειδοποιείτε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προκαλέσει όλο και περισσότερα κινήματα όπως τα «κίτρινα γιλέκα». Τι ακριβώς εννοείτε ;
Η τεχνητή νοημοσύνη θα παράγει όλο και περισσότερα «κίτρινα γιλέκα». Ένα «κίτρινο γιλέκο» είναι ουσιαστικά ένας δυσαρεστημένος πολίτης που αποσταθεροποιείται από την είσοδό μας στην οικονομία της γνώσης, η οποία ευνοεί και πριμοδοτεί άτομα με μεγάλες πνευματικές ικανότητες. Αντιμέτωπη με την τεχνητή νοημοσύνη, η νευροτεχνολογική επιλογή θα είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια κοινωνική έκρηξη. Θα ζητήσουμε από την ιατρική να μειώσει τις πνευματικές ανισότητες, κάτι που η εκπαίδευση είναι ανίκανη να κάνει. Για να αποτρέψει τον κίνδυνο ενός «παγκόσμιου κινήματος κίτρινων γιλέκων» και για να επιβραδύνει την περιθωριοποίησή μας απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, η ιατρική θα έχει ως προτεραιότητα την αύξηση του εγκεφάλου προτού προχωρήσει στην έρευνα προς τον «θάνατο του θανάτου».
Le Figaro : Είναι δυνατόν να ελέγξουμε τη δύναμη των νευροεπαναστατών ;
Ο δημιουργός του ChatGPT εκτιμά ότι το 2038, η ανθρώπινη νοημοσύνη θα αντιπροσωπεύει το 0,1% της συνολικής νοημοσύνης στη γη και η τεχνητή νοημοσύνη, το 99,9%. Ο ανταγωνισμός από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη γενίκευση της νευροενίσχυσης στα παιδιά : για τους γονείς θα είναι η μόνη ελπίδα να εξασφαλίσουν ένα μέλλον για τους απογόνους τους. Θα θεωρήσουμε φυσιολογικό να τροποποιούμε τους εγκεφάλους των παιδιών χρησιμοποιώντας δύο ομάδες συμπληρωματικών τεχνολογιών : την επιλογή και γενετικό χειρισμό εμβρύων ή την ηλεκτρονική δράση στον εγκέφαλό μας. Στον εξαιρετικά πολύπλοκο κόσμο που θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ο εκδημοκρατισμός της βιολογικής νοημοσύνης θα είναι απαραίτητος. Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης ανησυχεί τους γονείς και μετατοπίζει τη γνώμη προς την πνευματική ευγονική : το 38% των Αμερικανών θέλουν ήδη να αυξήσουν το IQ των μωρών τους χάρη στις νευροτεχνολογίες, που θέτει τεράστια γεωπολιτικά και ηθικά ερωτήματα. Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την αναπαραγωγή με δύο τρόπους. Παρέχει τα όργανα που επιτρέπουν την «βιομηχάνιση» των παιδιών και καθιστά απαραίτητη τη νευροενίσχυση για να επιτρέψουμε στους απογόνους μας να μην μένουν πολύ πίσω από τις μηχανές. Αλλά πρέπει να ελέγξουμε τη δύναμη των νευροεπαναστατών : ο έλεγχος του εγκεφάλου μας θα γίνει ο πρώτος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τον Elon Musk, η νευροαύξηση είναι απαραίτητη για να αποτρέψει την εξόντωση της ανθρωπότητας και έχει δηλώσει ότι θα εμφυτεύσει το Neuralink στους εγκεφάλους των παιδιών του. Αυτή η συζήτηση επανήλθε πρόσφατα. Ο Goeffrey Hinton, ο πατέρας της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε στους Financial Times στις 19 Φεβρουαρίου: «Θα έλεγα ότι υπάρχει 10% πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να εξοντώσει την ανθρωπότητα μέσα σε είκοσι χρόνια». Πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδιώξει να ελέγξει τον κόσμο.
Le Figaro : Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη, τι γίνεται με την ελευθερία και τη δημοκρατία ;
Σε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη νοημοσύνη θα γίνει υπερ-μειονότητα, η ελευθερία και η δημοκρατία πρέπει να επινοηθούν εκ νέου. Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση : δυστυχώς, η πλειοψηφία των υπουργών δεν έχουν αγγίξει ποτέ το GPT4 και επομένως δεν βλέπουν το τσουνάμι που έρχεται.
Le Figaro : Φανταζόμενοι ότι οι νέες τεχνολογίες καταφέρνουν να «ευθανατοποιήσουν τον θάνατο» θα είναι πιο ευτυχισμένος ο Άνθρωπος-Θεός ;
Ευτυχία δεν υπάρχει!
Le Figaro : Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην επαυξημένη ανθρωπότητα ;
Κανείς και τίποτα
Le Figaro : Οι οικολόγοι, επισημαίνετε, είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι των μετα-ανθρωπιστών. Γιατί ;
Οι οικολόγοι παράγουν συνεχώς προφητείες που αναγγέλλουν το τέλος του κόσμου, κάτι που ενθαρρύνει τη δημογραφική αυτοκτονία. Αυτή η επίκληση της αποκάλυψης καταστρέφει την επιθυμία για ζωή και την επιθυμία για τεκνοποίηση στις ανεπτυγμένες χώρες : ο αριθμός των παιδιών ανά γυναίκα έχει μειωθεί ακόμη και στο 0,7 στη Νότια Κορέα και, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Le Point, στο 43%. δεν έχουν κάνει σεξ για δώδεκα μήνες. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είναι η καλύτερη πωλήτρια του Prozac, έκανε σχόλια που προκαλούν άγχος: «Γιατί να μελετάς για ένα μέλλον που σύντομα δεν θα υπάρχει πια;» Οι νέες γενιές πρέπει αντίθετα να μάθουν να διαχειρίζονται την δημιουργική δύναμη που θα μας δώσει η τεχνητή νοημοσύνη : το να είμαστε θεοί της τεχνολογίας δεν είναι μικρό πράγμα !
Le Figaro
7/4/24
 
VIA  Babis Georges Petrakis
=============
 Η τεχνητή νοημοσύνη θα σκοτώσει τον άνθρωπο 1.0
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει το πεπρωμένο της ανθρωπότητας
--------------------------------
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Laurent Alexandre στην Γαλλική ημερήσια εφημερίδα Le Figaro
--------------------------------
Ο Laurent Alexandre, γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1960 στο Παρίσι, είναι χειρουργός-ουρολόγος γιατρός, επιχειρηματίας του τομέα υψηλής τεχνολογίας, 'μελλοντολόγος', αρθρογράφος, συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής.
Μετά τη ίδρυση μαζί με άλλους της εταιρείας Medcost, έγινε γνωστός ως συνιδρυτής του ιστότοπου Doctissimo το 1999 και στη συνέχεια για τις θέσεις του στη δεκαετία του 2010 σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, την 'πτώση' του θανάτου, την γενετική και του μετα-ανθρωπισμού.
------------------------------
Οι άνθρωποι θα συγχωνευθούν με την τεχνητή νοημοσύνη αφήνοντας το βιολογικό τους περίβλημα σε μια αθάνατη ψηφιακή οντότητα που θα κινείται στον κυβερνοχώρο. Σε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη νοημοσύνη θα γίνει μειονότητα, η ελευθερία και η δημοκρατία πρέπει να επινοηθούν εκ νέου.
-----------------------------
---------------------------------------

 
===========

 -----------------

 --------------

 -------------------------

Σχόλια