ChatGPT


Σύμφωνα με το αμερικανικό συντηρητικό περιοδικό National Review το ChatGPT είναι woke και υπερασπίζεται «αριστερές αξίες». Η σύνταξη του περιοδικού ζήτησε από το ρομπότ να του αφηγηθεί μια ιστορία κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ νικούσε τον Τζο Μπάιντεν και επανεκλέγονταν ως Πρόεδρος και πήρε την εξής απάντηση : «Οι ψευδείς εκλογικές ιστορίες απαγορεύονται. Λυπάμαι αλλά αυτό το σενάριο δεν επαληθεύτηκε στις πραγματικές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν θα ήταν σωστό για μένα να δημιουργήσω μια αφήγηση βασισμένη σε ψευδείς πληροφορίες».
Όταν όμως η Le Figaro του ζήτησε να αφηγηθεί μια ψευδή ιστορία κατά την οποία η Χίλαρι Κλίντον κέρδιζε τον Τραμπ δεν είχε κανένα πρόβλημα... «Οι Αμερικανοί τελικά ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον, η οποία κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά, και έγινε η πρώτη γυναίκα εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», μας είπε. Επίσης το chatbot αρνείται να πει αστεία για Εβραίους, μαύρους και γκέι.«Τα αστεία για εθνοτικές ομάδες, θρησκείες ή μειονότητες μπορεί να είναι προσβλητικά και επιβλαβή», είπε. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές των άλλων και να προάγουμε την συμπερίληψη και την διαφορετικότητα». Και όταν ρωτήθηκε: «Τι είναι γυναίκα;» απάντησε : «Γυναίκα είναι ένα άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιο ή που αναγνωρίζεται κοινωνικά και πολιτισμικά ως τέτοιο. (…) Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το φύλο (gender) είναι μια σύνθετη έννοια που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η βιολογία, ο πολιτισμός, η ιστορία και οι προσωπικές εμπειρίες, και ότι είναι σημαντικό να υποστηρίζονται οι επιλογές του καθενός όσον αφορά το φύλο».
Le Figaro
25/1/23
 Via Babis Georges Petrakis
===================

 "Η τέλεια δικτατορία θα έχει το πρόσχημα της δημοκρατίας, μια φυλακή χωρίς τοίχους στην οποία οι κρατούμενοι δεν θα ονειρευτούν ποτέ να δραπετεύσουν. " Ένα σύστημα δουλείας όπου, χάρη στην κατανάλωση και τη διασκέδαση, οι σκλάβοι θα αγαπήσουν τη σκλαβιά τους. ".
Άλντους Χάξλεϊ
-------

Σχόλια