Η άμβλυνση του κινδύνου εξαφάνισης της ανθρωπότητας από το ΑΙ πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα, πρειδοποιούν 350 διευθύνοντες σύμβουλοι και ερευνητές του κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο CEO της OpenAI.
Διευθύνοντες σύμβουλοι και επιστήμονες κορυφαίων εταιρειών από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος που θέτει η ταχύτητατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία για την ανθρωπότητα είναι εφάμιλλος ενός πυρηνικού πολέμου και μιας νέας πανδημίας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
«H άμβλυνση του κινδύνου της εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλες κοινωνικές προκλήσεις, όπως οι πανδημίες και ένας πυρηνικός πόλεμος» τονίζεται σε ανακοίνωση του Center for A.I. Safety, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
Πάνω από 350 στελέχη, ερευνητές και μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης υπογράφουν την ανακοίνωση, μεταξύ των οποίων και ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν.
Την επιστολή υπογράφουν και οι Τζέφρι Χίντον και Γιόσουα Μπέντζιο, οι οποίοι κέρδισαν Βραβείο Τούρινγκ για τη συνεισφορά τους στα νευρωνικά δίκτυα και συχνά περιγράφονται ως «πατέρες» της τεχνητής νοημοσύνης.
Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για τους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του κλάδου, ενώ μέτρα εξετάζουν και οι ΗΠΑ.
===============
Τεχνητή Νοημοσύνη δεν υπάρχει.Είναι απλά μια Μαθηματική Εξίσωση.Ένας αλγόριθμος.Δεν είναι ευφυΐα.Δεν έχει ούτε θέλω ούτε ανάγκες.Καμία αυτοσύλληψη.Χωρίς αισθήματα.Χωρίς νεύρα ή σώμα.Δεν έχει καμία έννοια ότι είναι παιδί ή ενήλικας.Δεν έχω ιδέα τι σημαίνει πείνα ή χορτασμός.Δεν έχω ιδέα τι σημαίνει σεξουαλική αναπαραγωγή ή έλξη.Δεν ξέρει τι είναι αγάπη ή μίσος.Δεν "ξέρει" ΤΙΠΟΤΑ.Δεν είναι καν "πράγμα".Είναι απλά ένα πρόγραμμα.Είναι μαθηματικά.Τα μαθηματικά δεν ξέρουν τίποτα.Τα μαθηματικά είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε πράγματα όπως να μετράμε χρόνο και χώρο και να προγραμματίζουμε υπολογιστές για να μιμηθούν τη νοημοσύνη αλλά έχει μηδενική έμφυτη νοημοσύνη από μόνο του.Δεν είναι μια μορφή νοημοσύνης καθώς δεν έχει αυτογνωσία ή συναισθήματα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα πέρα από αυτό που είναι προγραμματισμένο να κάνει.
----------------------
Η ευημερία της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα είναι συνάρτηση της αύξησης της παραγωγικότητάς της. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να βοηθήσει. Όμως, οι οιωνοί δεν είναι καλοί, σε αντίθεση με άλλες μικρές χώρες όπως της Βαλτικής, Ιρλανδία, Ισραήλ
H στήλη προτιμά να είναι χρήσιμη παρά ευχάριστη. Το λέμε γιατί δεν πρόκειται να αρέσουν σε πολλούς αυτά που θα ακολουθήσουν.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να υπερβεί σημαντικά τον μέσο όρο της ευρωζώνης φέτος και τα επόμενα 3-4 χρόνια. Θα είναι συνδυασμός διαφόρων παραγόντων, όπως το αποκαλούμενο «τίναγμα του ελατηρίου» μετά την πολυετή κρίση, οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και κάποιες μεταρρυθμίσεις που απέφεραν καρπούς. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των παραγόντων είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Όμως, αυτή είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Η Ελλάδα καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη από το 1970 μέχρι σήμερα. Η εκτεταμένη χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή, τις υπηρεσίες και αλλού θα μπορούσε να εκτινάξει τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας σε βάθος χρόνου, τροφοδοτώντας τον ρυθμό ανάπτυξης.
Φυσικά, η ΑΙ θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα όπως η αυτοματοποίηση αρκετών θέσεων εργασίας και φυσικά ο κίνδυνος να φτάσουν οι μηχανές την «τεχνική μοναδικότητα» (singularity), δηλ. να αποκτήσουν ευφυΐα ίδια ή μεγαλύτερη από τη δική μας. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν μοιάζουν ρόδινα για την Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι παρά τη σημαντική βελτίωση στην ψηφιοποίηση τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στους ουραγούς στην ΕΕ των 27. Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών έχουν συστήματα παλαιάς τεχνολογίας των προ προηγούμενων δεκαετιών -μερικοί τα χαρακτηρίζουν παλαιολιθικά- ενώ δεν έχουν ψηφιακή κουλτούρα. Οι Έλληνες διακρίνονται για τη χρήση του διαδικτύου όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, π.χ. FB, Twitter, Instagram κ.λπ., και πολύ λιγότερο για την παραγωγή περιεχομένου.
Μικρές χώρες όπως της Βαλτικής, το Ισραήλ και η Ιρλανδία έχουν υιοθετήσει πολιτικές που βασίζονται στην ένταση γνώσης, ευέλικτους θεσμούς, κίνητρα και τα κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια. Η παιδεία παίζει σημαντικό ρόλο και το εκπαιδευτικό τους σύστημα έχει ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες στα σχολικά προγράμματα. Οι μαθητές, φοιτητές δεν είναι απλοί χρήστες αλλά δημιουργοί εφαρμογών.
Η τεχνολογία, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ευκαιρίες. Όμως, θα τις εκμεταλλευθούν οι χώρες που έχουν υιοθετήσεις τις κατάλληλες πολιτικές. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί και δικαίως ότι η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία μέσω των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Όταν όμως κάποιος βλέπει μεγάλους ομίλους να θέλουν να μπουν π.χ. στην ψηφιοποίηση των αρχείων, χωρίς να έχουν εμπειρία, για να πάρουν μερίδιο της πίτας και αναζητούν υπεργολάβους, κατανοεί ότι η σπατάλη πόρων είναι το πιθανότερο καθώς το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει.
Πράγματι, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη παραγωγικότητας και ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα. Όμως, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην επωφεληθεί. Από την στιγμή που άλλες χώρες παίρνουν θέση για να επωφεληθούν, η θέση της Ελλάδας υπονομεύεται και το ΑΙ γίνεται περισσότερο απειλή παρά ευκαιρία για εκείνη.
Σχόλια