ChatGPT και Κίνα.

Αποσυνδεδεμένη από τον κόσμο για τρία χρόνια η Κίνα προσπαθεί τώρα να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Ο θόρυβος γύρω από το ChatGPT δεν πέρασε απαρατήρητος στην Απω Ανατολή. Πέρα από την κυβέρνηση, η οποία παίρνει πολύ στα σοβαρά τις τεχνολογικές προκλήσεις οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για το ρομπότ συνομιλίας της OpenAI που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Στις αρχές του μήνα η Κίνα κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων στο ChatGPT. Δεν προκαλεί έκπληξη για μια εξαιρετικά συνδεδεμένη χώρα που έχει σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας.
Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα για καινοτομίες όπως το ρομπότ συνομιλίας. Πρώτον, δεν είναι διαθέσιμο στην Κίνα. Οι λαίμαργοι για καινοτομίες χρήστες του Διαδικτύου, έχουν βρει πλάγιους τρόπους για να το δοκιμάσουν αλλά υπάρχει πάντα το εμπόδιο της γλώσσας. Τo ChatGTP προσφέρει προφανώς καλύτερες αποδόσεις στα αγγλικά παρά στα κινέζικα. Επειτα έρχεται η λογοκρισία. Αν τα περιεχόμενα των απαντήσεων δεν είναι συμβατά με τις θέσεις της κεντρικής κυβέρνησης σε ορισμένα θέματα που θεωρούνται ευαίσθητα τότε μπλοκάρονται. Τέλος, υπάρχει η νομοθεσία που διέπει τα δεδομένα, η οποία έχει πυκνώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, όπως και αλλού.
Τόσοι πολλοί λόγοι για τους τοπικούς τεχνολογικούς γίγαντες για να κινητοποιηθούν με τη σειρά τους και να προωθήσουν τα ευρήματα τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η εντυπωσιακή είσοδος της OpenAI έθεσε ξαφνικά τους μεγάλους παίκτες της τεχνολογίας σε αναβρασμό. Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Κίνας (Baidu, Alibaba, Tencent, Xiaomi) δουλεύουν πάνω στα chatbots επί πολλά χρόνια.
Η Baidu αντέδρασε πρώτη στο ChatGpt. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η κινεζική μηχανή αναζήτησης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον δικό της έξυπνο εικονικό συνομιλητή τον Μάρτιο, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία εργάζεται για αυτό το έργο από το 2019. O "Ernie" (Enhanced Representation through Knowledge Integration) θα είναι το αντίστοιχο του ChatGPT στην πλατφόρμα της Baidu. Στη Σαγκάη αρκετές εταιρείες ανακοίνωσαν ήδη ότι θα ενσωματώσουν την τεχνολογία της Baidu στην λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει αυτόματα εκατομμύρια χρήστες δεδομένου του τεράστιου αριθμού πελατών εταιρειών όπως ο ιστότοπος streaming iQiyi, o tour operator Trip.com ή ο όμιλος Shanghai United Group, που έχει στην διάθεση του τα περισσότερα ΜΜΕ.
Ολα αυτά σημαίνουν τροφοδοσία με ένα ασύλληπτο όγκο δεδομένων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το ChatGPT-2 εκπαιδεύτηκε με 1,5 δισεκατομμύρια παραμέτρους, το GPT-3 με 175 δισεκατομμύρια .Για τον Ernie, μιλάμε για 260 δισεκατομμύρια παραμέτρους.
Η κινεζική απάντηση στο ChatGPT λέει πολλά για το κινεζικό ψηφιακό οικοσύστημα, πολύ ισχυρό σε κλίμακα, δομημένο και εξαιρετικά συντονισμένο. Το Baidu θα επωφεληθεί από τα δεδομένα που παράγονται από εκατομμύρια χρήστες που κάθε πλατφόρμα θα του φέρει. Μια φυσική και προφανής συνεργασία δεδομένου ότι ο Baidu είναι επενδυτής σε εταιρείες όπως το Iqiyi και το Trip.com. Στην Κίνα, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει scale up (start up που εξαπλώθηκε ) η οποία δεν πατρονάρεται από τους κινεζικούς τεχνολογικούς γίγαντες.
Οι πρώτοι ανταγωνιστές του Baidu μάλιστα δεν θα είναι Αμερικανοί αλλά Κινέζοι, αφού η Alibaba έχει ήδη δηλώσει ότι θα λανσάρει τα δικά της προιόντα τεχνητής νοημοσύνης ενώ η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου JD.Com, έχει προγραμματίσει να ανανεώσει δυναμικά το ρομπότ συνομιλίας που διαθέτει ήδη στους πελάτες της.
Le Point

Σχόλια