Le Point : Ο πρόεδρος της Microsoft κάνει έναν απολογισμό των ανατροπών που προκάλεσε η νέα «βιομηχανική επανάσταση» της τεχνητής νοημοσύνης.

Le Point : Γιατί η γενετική τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τους όρους του παιγνιδιού;
Brad Smith : Για μένα, θα μείνει στην ιστορία ως μια βιομηχανική επανάσταση συγκρίσιμη με αυτή που επέφερε η εμφάνιση της τυπογραφίας, του σιδηροδρόμου ή του ηλεκτρισμού.
Brad Smith : Ναι αλλά πιο συγκεκριμένα ;
Είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο δημιουργικοί, πιο αποτελεσματικοί και να βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τα πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής μας, από την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, την βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης έως την κατανόηση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Πιστεύω ότι είναι επίσης ενδιαφέρον να σκεφτούμε τα δυνατά της σημεία για την ανταπόκριση στη δημογραφική πρόκληση που οδηγεί σε μείωση του ενεργού πληθυσμού. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο πρέπει να επιτύχουμε νέα κέρδη παραγωγικότητας.
Le Point : Σε ποιο βαθμό θα μπορούσε το λογισμικό παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης - όπως το Copilot, το οποίο ενσωματώνετε στα εργαλεία της Microsoft - να αλλάξει την καθημερινότητα των εργαζομένων ;
Οι αλλαγές θα είναι της ίδιας τάξης με αυτές που προέκυψαν από την εμφάνιση του υπολογιστή. Όταν ήμουν στο τελευταίο έτος της Νομικής, πέρασα από τη γραφομηχανή στον υπολογιστή. Ήμουν 25 ετών και μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης. Όταν έλαβα μια πρόταση εργασίας από δικηγορικό γραφείο τους είχα πει ότι θα δεχόμουν τη θέση μόνο αν μου έδιναν υπολογιστή. Ήταν πρωτοφανές σε ένα γραφείο που λειτουργούσε εβδομήντα πέντε χρόνια ! Βρισκόμαστε στο κατώφλι παρόμοιων ανακατατάξεων με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.
Le Point : Για παράδειγμα ;
Τον Σεπτέμβριο, ήταν μια μέρα που είχα πολλά ραντεβού και δεν μπορούσα ούτε να δω ούτε να απαντήσω στα email μου. Το επόμενο πρωί, ρώτησα τον Copilot, «Μπορείς να συνοψίσεις τα μηνύματα που μου έστειλε χθες η Carol Ann Browne, η επικεφαλής του προσωπικού μου ;» » Όχι μόνο τα κατέγραψε αλλά μου είπε την ώρα άφιξής τους και παρείχε μια περίληψη δύο προτάσεων για κάθε email με μια αξιολόγηση για τον επείγον χαρακτήρα τους. Πλέον χάρη στην βοήθεια του μπορώ να τακτοποιώ ανά προτεραιότητα τα email μου ! Ένα άλλο παράδειγμα : στις 6 Νοεμβρίου, πήγα στη Φινλανδία, όπου επαναδιοχετεύουμε τη θερμότητα που εκπέμπεται από τα κέντρα δεδομένων μας στο αστικό δίκτυο, κάτι που επιτρέπει την παροχή θέρμανσης σε έως και 250.000 σπίτια. Ολο αυτό μου είχε εξηγηθεί με υπερβολικά τεχνικούς όρους. Ρώτησα τον Copilot : «Εξήγησέ μου με 200 λέξεις πώς λειτουργεί ένας διοχετευτής θερμότητας.» Επειτα του ζήτησα μια ολοκληρωμένη έκθεση, σε 1.200 λέξεις, για το σύστημα τηλεθέρμανσης στο Ελσίνκι και τις γύρω πόλεις και πώς θα μπορούσε να διοχετευθεί εκεί η σπατάλη θερμότητας από τα κέντρα δεδομένων. Το έγγραφο που παρήχθη ήταν σαφές και ευανάγνωστο, με ενημερωτικές υποσημειώσεις και συνδέσμους. Αυτό μου επέτρεψε να καταλάβω πιο γρήγορα και να κάνω πιο ακριβείς ερωτήσεις στις ομάδες.
Le Point : Από λογιστές μέχρι μεταφραστές και προγραμματιστές, πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους…
Η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας θα αλλάξει ριζικά και θα εμφανιστούν νέα επαγγέλματα. Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να μην μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνολογία για βελτίωση. Κάθε άτομο πρέπει να αναρωτηθεί –και νομίζω ότι αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση για τους δημοσιογράφους– πώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο.
Le Point : Λοιπόν, τι προτείνετε ;
Πριν από τη συνέντευξή μας, θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να κάνετε μια αναζήτηση στις πιο σημαντικές αναφορές μου. Τότε θα μπορούσατε να ζητήσετε από το Bing Chat ή το Copilot να μου προτείνουν ερωτήσεις για ρυθμιστικά ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης (χαμόγελο). Μόλις ετοιμάσετε το άρθρο σας, θα μπορούσατε να το μεταφράσετε απευθείας στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ισπανικά για να προσεγγίσετε ένα ευρύτερο κοινό. Τέλος, για να αυξήσετε την κυκλοφορία του, θα μπορούσατε να ρωτήσετε: «Γράψε μου μια περίληψη 200 λέξεων του άρθρου ώστε να μπορώ να το συμπεριλάβω σε ένα ενημερωτικό δελτίο με σύνδεσμο για την πλήρη ιστορία».
Le Point : Κάποια συμβουλή για προγραμματιστές ;
Το εργαλείο μας GitHub Copilot είναι σε θέση να δημιουργήσει κώδικα υπολογιστή μετά από μια απλή ερώτηση όπως «Γράψε μου μια συνάρτηση σε Python που αυτοματοποιεί τον φωτισμό του δωματίου όταν κάποιος μπαίνει». Είναι επίσης δυνατή η μετάφραση αυτού του κώδικα σε διαφορετική γλώσσα προγραμματισμού. Αυτό δεν μας εμποδίζει να ελέγξουμε ότι οι γραμμές που δημιουργούνται ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας, ότι δεν υπάρχουν σφάλματα : αυτό μπορεί ακόμα να συμβεί. Και πάνω από όλα να χρησιμοποιήσετε τον εγκέφαλό σας για να κάνετε πιο δημιουργικά, καινοτόμα και πρωτοποριακά πράγματα.
Le Point : Πρέπει να φοβόμαστε μήπως δούμε ρομπότ να αποφασίζουν για εμάς, το σύνδρομο του Πλανήτη των Πιθήκων που περιγράφεται από τον παλαιοανθρωπολόγο Pascal Picq…
Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια της AI στο Bletchley Park στις αρχές Νοεμβρίου, ο Elon Musk μίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak και προέβλεψε μια εποχή όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν χωρίς να δουλεύουν. Δεν το πιστεύω ούτε ένα δευτερόλεπτο. Θα προτιμώ πάντα μια τάξη όπου ο δάσκαλος είναι άνθρωπος και όχι υπολογιστής, και αν πάω αύριο στο νοσοκομείο, προτιμώ να μιλήσω με γιατρό παρά με μηχανή. Το πηλίκο νοημοσύνης δεν είναι το παν, χρειαζόμαστε συναίσθηση... Οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι στο τιμόνι.
Le Point : Ο Έλον Μασκ μόλις κυκλοφόρησε το συνομιλητικό του ρομπότ Grok, το οποίο ελπίζει να είναι πιο έξυπνο από το ChatGPT. Για να το πετύχει αυτό, το εκπαιδεύει στις συνομιλίες που καταγράφονται στο X…
Είναι σημαντικό να έχετε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων για την εκπαίδευση των μοντέλων και δεν νομίζω ότι αρκεί μία μόνο πηγή δεδομένων. Εξάλλου, αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα, μάλλον θα ήμουν πιο ενθουσιώδης με το LinkedIn παρά με το Twitter. Ίσως είναι επειδή εργάζομαι για τη Microsoft [η Microsoft απέκτησε το LinkedIn το 2016, σημείωση του συντάκτη]. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα πρέπει να είναι ασφαλή. Έχουμε επιβάλει περιορισμούς στους εαυτούς μας και στο παρελθόν. [Το 2016, η Microsoft κυκλοφόρησε το ρομπότ συνομιλίας Tay και το έκλεισε σε λιγότερο από 24 ώρες : άρχισε να εκστομίζει ρατσιστικές και ομοφοβικές προσβολές και να αναπαράγει σχόλια χρηστών, σημείωση του συντάκτη.] Στο Bing Chat, αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε ορισμένα αιτήματα, όπως ερωτήματα «Πώς να φτιάξετε μια βόμβα για ένα σχολείο...»
Le Point : Στο Βέλγιο, ένας χρήστης του Διαδικτύου αυτοκτόνησε μετά από πολύωρες συνομιλίες με το chatbot του…
400 άτομα στη Microsoft εργάζονται για να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκτροπή. Αυτή τη στιγμή, ανησυχώ για τον επερχόμενο πολλαπλασιασμό των deepfakes. Μόλις ανακοινώσαμε μια πρωτοβουλία για την προστασία των εκλογών : τους επόμενους δεκατέσσερις μήνες, περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα προσέλθουν στις κάλπες, στην Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τις Ηνωμένες Πολιτείες... Διαθέτουμε στα πολιτικά κόμματα πιστοποιητικό που αναπτύχθηκε από την Coalition for Content Provenance and Authenticity και ανιχνεύει την αυθεντικότητα των περιεχομένων που διακινούνται.
Le Point : Προχωρά τόσο γρήγορα η έρευνα...
Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης. Όταν εντοπίζουμε παραποιημένο περιεχόμενο, πρέπει να αποφασίσουμε να το διαγράψουμε ; Ή να το επαναπροσδιορίσουμε για να προειδοποιήσουμε τον αναγνώστη ότι αυτό που διαβάζει είναι παραπληροφόρηση ; Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την απόφαση μονομερώς ως εταιρεία.
Le Point : Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή για τα καλύτερα πράγματα όπως η κατασκευή νέων φαρμάκων, αλλά μπορεί επίσης να θεωρηθεί όπλο.
Ετσι είναι.
Le Point : Και τα πνευματικά δικαιώματα : αρχαία ιστορία;
Ήταν στο Παρίσι που ο Βίκτωρ Ουγκώ και οι σύγχρονοί του του 19ου αιώνα κατάλαβαν ότι με τον εκδημοκρατισμό της τυπογραφίας τα έργα τους θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο πειρατίας. Βρήκαν έναν τρόπο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με τη Σύμβαση της Βέρνης. Έκτοτε, η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλίσεις για τη διατήρηση του σεβασμού των πνευματικών δικαιωμάτων. Ανακοινώσαμε επίσης στους πελάτες της Copilot ότι θα αναλάβουμε την ευθύνη για οποιαδήποτε πιθανή νομική δίωξη από τους κατόχους δικαιωμάτων.
Le Point : Μπορούμε να δημιουργήσουμε AI με πρόσβαση σε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ;
Αυτό θα δώσει αφορμή για νομικές συζητήσεις για πολλά ακόμη χρόνια. Φυσικά, εναπόκειται σε κάθε συγγραφέα να αποφασίσει εάν το έργο του θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που επιτρέπουν την λειτουργία ChatGPT ή Bing Chat. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η απάντηση του chatbot δεν παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.
Le Point : Η Microsoft διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ασφάλεια της τεχνολογικής υποδομής της Ουκρανίας στην αρχή της ρωσικής εισβολής. Ποια είναι η κατάσταση με τις κυβερνοαπειλές σήμερα ;
Οι αμυντικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στην ταχύτητα ανίχνευσης επίθεσης. Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας. Παρατηρούμε όμως μια εξάπλωση και μία πολυπλοκότητα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα από τα εθνικά κράτη. Μέχρι τώρα αναζητούσαν κυρίως πληροφορίες, τώρα δημιουργούν τρωτά σημεία εντός υποδομών, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εκμεταλλευτούν. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο από εγκληματικές οργανώσεις. Έχουμε παραθέσει 123 οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των επιτυχημένων επιθέσεων ransomware [οι οποίες κρυπτογραφούν προσωπικά δεδομένα, τα οποία απελευθερώνονται μόνο έναντι πληρωμής λύτρων, Σημείωση του συντάκτη]. Αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν τους λιγότερο προστατευμένους οργανισμούς, όπως τα νοσοκομεία. Πρέπει να χαράξουμε μια πολύ σαφή κόκκινη γραμμή και να πούμε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στις κυβερνήσεις να επιτίθενται σε μη στρατιωτικές υποδομές. Αυτό ήταν το νόημα της πρότασής μας για έγκριση μιας ψηφιακής σύμβασης της Γενεύης.
Le Point : Είναι πάντα οι ίδιες χώρες που είναι επιθετικές στον κόσμο του κυβερνοχώρου;
Ναί. Την τελευταία δεκαετία, τέσσερις χώρες – Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα – ήταν ιδιαίτερα ενεργές. Εμείς επιλέξαμε να το ανακοινώσουμε. Γιατί αν δεν επισημάνουμε αυτές τις ενέργειες, κανείς δεν θα το κάνει.
Le Point : Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ανοιχτός κώδικας στην τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει την επίτευξη υψηλότερων ηθικών προτύπων ενώ άλλοι τον βλέπουν ως κίνδυνο συγκρίσιμο με την ελεύθερη διάθεση πυρηνικών όπλων...
Τα μοντέλα πρέπει να μπορούν να κοινοποιούνται χωρίς ωστόσο να καταργούνται οι έλεγχοι ασφαλείας και να επιτρέπεται στο μοντέλο να κάνει πράγματα που η εταιρεία θα ήθελε να αποτρέψει. Είναι ένα θεμελιώδες ερώτημα του οποίου οι τρόποι αντιμετώπισης, αν και ακόμη λίγο ασαφείς, προχωρούν.
Le Point : Ποιες άλλες τεχνολογίες ονειρεύεστε ;
Πιστεύω πολύ στον συνδυασμό των προόδων στην τεχνητή νοημοσύνη, τους κβαντικούς υπολογιστές και την πυρηνική σύντηξη. Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο φιλικό προς το περιβάλλον, εάν θέλουμε να παράγουμε όλα τα υλικά που χρειάζεται η ανθρωπότητα για τον πολιτισμό της, ο κβαντικός υπολογιστής θα είναι απαραίτητος. Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί επίσης τριπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα και η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί μεγάλες υπολογιστικές ικανότητες, καταναλώνοντας πολλή ενέργεια. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ανάπτυξη της ενέργειας που είναι πάντα διαθέσιμη για να συμπληρώσει την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, ενώ περιμένουμε πραγματική πρόοδο στην αποθήκευση μπαταριών. Η πυρηνική σύντηξη είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την πραγματοποίηση αυτής της ενεργειακής μετάβασης. Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030 και να αφαιρέσουμε όλο τον άνθρακα που έχουμε εκπέμψει στην ατμόσφαιρα από την ίδρυση της εταιρείας το 1975.
Le Point : Ποιες είναι οι πιθανότητες της Ευρώπης να δημιουργήσει τη δική της Microsoft ;
Νομίζω ότι δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μόνο μία αλλά πολλές. Κάποιες επιχειρήσεις θα χαθούν, άλλες θα ευημερήσουν. Για να τις υποστηρίξουμε, πρέπει να βασιστούμε στα πανεπιστήμια και να επενδύσουμε μαζικά στη έρευνα. Και, στη συνέχεια, διευκόλυνση της πρόσβασης σε επιχειρηματικά κεφάλαια. Τέλος, και αυτή είναι μια ανησυχία που μου αναφέρουν οι ευρωπαίοι δημιουργοί επιχειρήσεων, υπάρχει σήμερα ρυθμιστική αβεβαιότητα που πρέπει να διευκρινιστεί.
Le Point : Τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας ;
Όταν ήμουν μικρος η μητέρα μου μού διάβαζε κάθε βράδυ ένα εικονογραφημένο βιβλίο, το The Little Engine That Could. Είναι η ιστορία μιας ατμομηχανής που σκαρφαλώνει σε ένα απότομο βουνό και που, σε όλη τη διάρκεια της ανάβασης, επαναλαμβάνει ξανά και ξανά για να ενθαρρύνει τον εαυτό της : «Νομίζω ότι θα τα καταφέρω». » Τα καταφέρνει και χαρούμενη κι ευτυχισμένη στην κατάβαση λέει πανηγυρίζοντας : «Ήξερα ότι θα τα καταφέρω. » Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να κάνω σχεδόν τα πάντα αν δούλευα αρκετά σκληρά. Αυτή η πεποίθηση βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των καινοτόμων πολιτισμών : η κατανόηση ότι μπορείτε να έχετε αντίκτυπο. Σου δίνει ενέργεια !
Le Point

Σχόλια