Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και τεχνητή νοημοσύνη & ChatGPT

Το 2012 οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κυρίαρχες απέναντι στην Κίνα στην έρευνα τεχνητής νοημοσύνης. Από τα περίπου 25.000 άρθρα που δημοσιεύθηκαν εκείνη την χρονιά οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν τον μεγαλύτερο αριθμό δημοφιλέστερων άρθρων. Το 2021 η εικόνα είναι ριζικά διαφορετική. Η Κίνα παρήγαγε περίπου 43.000 από τις 135.000 ερευνητικές εργασίες για την τεχνητή νοημοσύνη, περίπου δύο φορές περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια χρονιά, η Κίνα παρήγαγε 7.401 από τις πιο δημοφιλείς εργασίες, περίπου 70% περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη για την αναζήτηση ακαδημαϊκών εργασιών και συνεδρίων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, διαπίστωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες Tencent, Alibaba και Huawei συγκαταλέγονται στις δέκα κορυφαίες εταιρείες που παράγουν έρευνα για το θέμα. Η Baidu, η κορυφαία μηχανή αναζήτησης της Κίνας, κατατάσσεται στην ενδέκατη θέση όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα της αναζήτησης AI.

Αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει. Ένα κυβερνητικό σχέδιο του 2017 έθεσε ως στόχο να γίνει η Κίνα το κορυφαίο κέντρο στον κόσμο για την καινοτομία τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030. Η ανάγκη επιτάχυνσης της έρευνας, ανάπτυξης και εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής αναφέρεται στις οικονομικές προτεραιότητες για το 2023 στην Διάσκεψη Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας, όπου μίλησε ο Πρόεδρος Xi Jinping.
Εν ολίγοις, ο τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα γίνει και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί σήμερα, ωστόσο, είναι ότι η Meta κατασκευάζει τον μεγαλύτερο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο σε συνεργασία με την NVIDIA, η οποία θα μπορούσε να εκπαιδεύσει μοντέλα με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο παραμέτρους. Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης το ChatGPT έχει 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους…
Le Point

Σχόλια