ChatGPT-γενετική χειραγώγηση - ηλεκτρονικός υβριδισμός ανθρώπου και μηχανής.

Laurent Alexandre: Η συλλογιστική ικανότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης μας ξεπερνά ήδη ακόμα και σε πολύ περίπλοκα πεδία, όπως η νευροχειρουργική. Αποδεικνύεται επίσης ότι είναι πιο συμπονετική κατά μέσο όρο από τους γιατρούς, όταν πίστευαν ότι η ενσυναίσθηση (empathie) ήταν ένας αποκλειστικός τομέας της ανθρώπινης νοημοσύνης. Ομοίως, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει διαίσθηση, και συχνά ακόμη μεγαλύτερη από την δική μας. Όμως δυσκολευόμαστε να το παραδεχτούμε.
Le Figaro: Η άφιξη του ChatGPT αναβίωσε τη συζήτηση για τη γενική τεχνητή νοημοσύνη : Που βρισκόμαστε ;
Laurent Alexandre : Υπάρχουν δύο τύποι τεχνητής νοημοσύνης που ανησυχούν τους ερευνητές. Πρώτον, η γενική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θεωρητικά είναι ελαφρώς ανώτερη από τον άνθρωπο σε όλους τους γνωστικούς τομείς. Κι έπειτα, η υπερ-τεχνητή νοημοσύνη, το ASI στα αγγλικά (Artificial Superinteligence) , που θα μπορούσε να είναι χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια φορές ανώτερη από όλους τους εγκεφάλους στη γη.
Le Figaro : Πραγματικότητα ή φαντασίωση ;
Ο Sam Altman, το αφεντικό του ChatGPT, έγραψε τον περασμένο μήνα ότι είναι σίγουρος ότι η σούπερ τεχνητή νοημοσύνη θα είναι εδώ πριν από το 2030. Δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα φτάσουμε εκεί αλλά βλέπω ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι ερευνητές, μια μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα, που είναι πεπεισμένοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας ξεπεράσει σε όλους τους τομείς.
Ως εκ τούτου κάποιοι ειδικοί πανικοβάλλονται. Τον Μάρτιο του 2017, ο Eric Horwitz, επικεφαλής της έρευνας της Microsoft, χλεύαζε τους ανθρώπους που μιλούσαν για γενική τεχνητή νοημοσύνη. Έξι χρόνια αργότερα, μας εκλιπαρεί να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε τον κίνδυνο εξόντωσης της ανθρωπότητας.
Le Figaro : Κανείς δεν αμφιβάλλει για την έκρηξη της δυναμικής της τεχνητής νοημοσύνης σε στοχευμένους τομείς αλλά μπορούν αυτά τα εργαλεία να αποκτήσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως η διαίσθηση ή η κοινή λογική ;
Η συλλογιστική ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης μας ξεπερνά ήδη ακόμα και σε πολύ περίπλοκα πεδία, όπως η νευροχειρουργική. Αποδεικνύεται επίσης ότι είναι πιο συμπονετική κατά μέσο όρο από τους γιατρούς, όταν πίστευαν ότι η ενσυναίσθηση (empathie) ήταν ένας αποκλειστικός τομέας της ανθρώπινης νοημοσύνης. Ομοίως, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει διαίσθηση, και συχνά ακόμη μεγαλύτερη από την δική μας. Όμως δυσκολευόμαστε να το παραδεχτούμε.
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ένα ψηφιακό εργαλείο θα μπορεί να αναπαράγει και μάλιστα να υπερβαίνει όλες τις ικανότητες του ανθρώπου. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Το 2025, κάθε Γήινος θα παράγει 150 δισεκατομμύρα ψηφιακές πληροφορίες την ημέρα. Η βιολογική γνώση διπλασιάζεται επί του παρόντος κάθε 72 ημέρες και ο εγκέφαλός μας παραμένει ο ίδιος. Το προσπέρασμα μας είναι εμφανές από τη στιγμή που έχουμε έκρηξη σε όγκο δεδομένων και γνώσεων.
Υπολογίζω ότι γνωρίζω περίπου το ένα εκατομμυριοστό της ιατρικής γνώσης : μόνο οι μηχανές μπορούν να επεξεργαστούν αυτήν την έκρηξη γνώσης. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, ήμασταν, στο γνωστό σύμπαν, οι μόνοι κάτοχοι μιας εννοιολογικής νοημοσύνης. Με την άφιξη του ChatGPT3, γεννήθηκε μια μη ανθρώπινη εννοιολογική νοημοσύνη.
Le Figaro : Θα περιθωριοποιήσει τη βιολογική μας νοημοσύνη ;
Μας παίρνει δεκαετίες για να αναπτύξουμε τη νοημοσύνη μας. Η διάρκεια ζωής της είναι μικρή και εύθραυστη : ένα μικρό εγκεφαλικό ή ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα μπορεί να καταστρέψει τον εγκέφαλό μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη φτιάχνεται αμέσως. Είναι δωρεάν και μπορεί να παραχθεί σε άπειρες ποσότητες. Η περιθωριοποίησή μας είναι απολύτως αναπόφευκτη.
Le Figaro : Πώς θα συνυπάρξει ο άνθρωπος με την τεχνητή νοημοσύνη;
Φαντάζομαι τέσσερα σενάρια. Το πρώτο, παραδεχόμαστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ανώτερη από εμάς και αποδεχόμαστε την περιθωριοποίησή μας. Δεύτερο σενάριο : νευρο-αυξητική. Μπορεί να γίνει γενετικά, με άλλα λόγια η επιλογή της ευγονικής, ή ηλεκτρονικά, μέσω εμφυτευμάτων που θα οδηγούσαν στον υβριδισμό των δύο μορφών νοημοσύνης. Θα ήταν η έλευση μιας κοινωνίας cyborgs. Ο Έλον Μασκ, με τα ενδοεγκεφαλικά εμφυτεύματα Neuralink, είναι αφοσιωμένος σε αυτή την κατεύθυνση. Τρίτο σενάριο, η απαγόρευση της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή η ευθανασία της. Αυτή η επιλογή δημιουργεί ηθικά προβλήματα. Έχουμε το δικαίωμα να αποτρέψουμε την ανάπτυξη μη βιολογικής νοημοσύνης επειδή φοβόμαστε ότι θα μας κατακλύσει ; Τελευταίο σενάριο, ένα είδους apartheid. Αποφασίζουμε να περιορίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στους υπολογιστές εμποδίζοντάς την να δρα στον κόσμο και περιορίζουμε τις επαφές μας και τις αλληλεπιδράσεις μας με αυτόν.
Le Figaro : Από τα τέσσερα σενάρια που περιγράφετε ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο πιθανό ;
Δεν πιστεύω στην τεχνητή υπερ-νοημοσύνη πριν από το 2030. Μετά από αυτό, δεν ξέρω πραγματικά τι θα συμβεί. Από την άλλη, σημειώνω ότι το σχολείο δεν ξέρει πώς να μειώσει τις διανοητικές ανισότητες. Η οικονομία της γνώσης θα ευνοήσει τους πιο καινοτόμους και έξυπνους ανθρώπους. Φοβάμαι μια κοινωνική κρίση μεταξύ αυτών που θα μπορέσουν να ηγηθούν αυτής της επανάστασης και των άλλων.
Πιστεύω επίσης ότι η κοινωνία θα δεχτεί γρήγορα την πνευματική ευγονική. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, το 38% των Αμερικανών θα ήταν έτοιμοι να επιλέξουν το DNA του μωρού τους και το 28% να το τροποποιήσουν για να διευκολύνουν την είσοδό του σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Αυτός ο αριθμός είναι συγκλονιστικός : Το ChatGPT παράγει ένα τσουνάμι ευγονικής. Παράλληλα με τη γενετική χειραγώγηση των απογόνων μας, οδεύουμε προς έναν ηλεκτρονικό υβριδισμό ανθρώπου και μηχανής ;
Le Figaro : Γιατί θεωρείτε αναπόφευκτη μια αντιπαράθεση τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπου;
Γιατί η ευφυΐα είναι η πηγή όλων των δυνάμεων. Δεν έχουμε δει ποτέ πιο έξυπνο «είδος» να κυριαρχείται από ένα είδος που είναι λιγότερο.
Le Figaro
9/8/23

via  Babis Georges Petrakis

=============

Σχόλια