Λιγνίτες και εισαγωγές πίεσαν προς τα κάτω τις τιμές στο ρεύμα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Υποχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς σημειώθηκε αύξηση της συνεισφοράς των λιγντιών αλλά και άνοδος των εισαγωγών. Πιο συγκεκριμένα η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, διαμορφούμενη στα €113.33/MWh. Η μέση ΤΕΑ εμφανίζεται μειωμένη κατά 5.07% από την μέση ΤΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας , με μέγιστη και ελάχιστη ΤΕΑ στα €301.15/MWh και στα €10.00/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Τρίτη (17/10) φτάνοντας τα €168.43/MWh. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την ανάλυση της αγοράς, η αυξημένη συνεισφορά της λιγνιτικής παραγωγής καθώς και η άνοδος κατά 20% των εισαγωγικών ροών στο ελληνικό σύστημα άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 819 GWh καταγράφοντας άνοδο 0.4%, ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά μόλις 21 MW.

Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 984 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (165 Gwh). Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 42 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 36%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 296 Gwh, σημειώνοντας χαμηλό 18 εβδομάδων. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 13% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 103 GWh (+1.4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), καταγράφοντας υψηλό 37 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 313 GWh καλύπτοντας το 38% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 104 GWh είχε συνεισφορά 13% στο εβδομαδιαίο μίγμα.

Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 121,012 MWh την περασμένη Τρίτη (17/10), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (22/10) στις 107,201 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 819,438 Mwh1 , πιο υψηλά κατά 0.42% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 815,980 MWh . Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 4,878 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα 3,738 MW και 6,109 MW αντίστοιχα.

To 52% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε την χαμηλή τάση (περί τις 423 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 23% την μέση τάση (περί τις 185 GWh), το 16% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (πάνω από τις 134 GWh), δηλ. στην ενεργοβόρα βιομηχανία, το 7% (περί τις 60 GWh) στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξεως του 2%.

Επιπλέον, το εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (38%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (36%), λιγνίτη (13%) και μεγάλα υδροηλεκτρικά (13%). Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια του λιγνίτη (ήταν στο 10%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ήταν στο 12%), ενώ καταγράφηκε πτώση στα μερίδια των ΑΠΕ (ήταν στο 38%) και του φυσικού αερίου (ήταν στο 39%). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρές εισαγωγές είχαν μηδενική συνεισφορά στο μίγμα καυσίμου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και παρά την άνοδο των εισαγωγικών ροών, αυτές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τις εξαγωγές. Ειδικότερα, το σύστημα της Ελλάδας είχε εξαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις -34.768 ΜWh.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ ανήλθε σε 313,118 MWh και 295,894 MWh αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη έφτασε τις 104,211 MWh. Το πιο κάτω διάγραμμα απεικονίζει την εβδομαδιαία μέση διακύμανση του μίγματος καυσίμου στην Ελλάδα ανά ώρα.

Τέλος οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 129,987 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται το περασμένο Σάββατο (21/10), διαμορφούμενη στις 34,477 MWh. Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 164,754 MWh, εκ των οποίων 28,884 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη (18/10). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα να χαρακτηριστεί ως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες. 

============

...οι φανατικοί, σε όλους τους τομείς, κάποια στιμγή πέφτουν στον τοίχο. Η πραγματικότητα είναι δύστροπη και δεν χειραγωγείται, αλλά στο τέλος επιβάλλεται, αργά μεν αλλά σίγουρα.

Blogger:

το Blogg δεν κατάπιε το παραμύθι των ΑΠΕ - εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα έξυπνος για να καταλάβει την απάτη και εδώ και χρόνια έχουμε μαζέψει τα πάντα για την απάτη των ΑΠΕ... Τα πάντα για την απάτη των ΑΠΕ που χρόνια τώρα με εμμονή κρατάμε για το αρχείο σας. 

---------

Vassilis Kopsacheilis
 

Ο OPEC+ ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ...
Η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκ. βαρέλια, υπαγορεύεται από απλούς κανόνες της πραγματικότητας και της αγοράς, καθώς επίσης στέλνει διεθνοπολιτικά ένα διπλό μήνυμα.
Το "τεχνικό" κομμάτι της απόφασης αφορά το γεγονός ότι οι τιμές θα πρέπει να διατηρηθούν σε ένα υψηλό επίπεδο, διότι το φθηνό πετρέλαιο έχει σχετικά εξαντληθεί και για να συνεχιστεί η έρευνα και ανάπτυξη νέων και δυσκολότερων κοιτασμάτων, θα πρέπει να "βγαίνουν" οικονομικά οι επενδύσεις. Επίσης, οι σχετικά υψηλές τιμές των Υ/Α θα δικαιολογούν και τις υψηλού κόστους επενδύσεις σε ΑΠΕ και στην γρηγορότερη ολοκλήρωση σχετικών προγραμμάτων για την ενεργειακή μετάβαση.

  • Και αν θέλετε μια προσωπική εκτίμηση, οι απαράδεκτα υψηλές τιμές που πληρώνουμε στην αντλία ή στους λογαριασμούς ρεύματος είναι αποτέλεσμα μιας απίστευτης κομπίνας φόρων και χαρατσιών "πράσινης ανάπτυξης", παρά αντανάκλαση της μειωμένης παραγωγής ή του υψηλότερου κόστους παραγωγής ενέργειας στις μέρες μας.
  • Τα ενεργειακά μαγαζιά είναι σήμερα για τα golden boys ότι ήταν ως τα μέσα του 2000 οι τράπεζες...

Διεθνοπολιτικά, το μήνυμα είναι τουλάχιστο διπλό. Αφενός, θέτει όρια στην αμερικανική πολιτική και γενικότερα στην υπαγόρευση των κανόνων από τη Δύση. Αφετέρου, στέλνουν μήνυμα και στην Κίνα, δείχνοντας και σε εκείνη τα όριά της.
ΟΣΟ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΥΣ Υ/Α, Ο OPEC+ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ ΙΣΧΥΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ. 

=========

 

  1. “Θα χάσουμε 9 δις από την εμμονή της βίαιης απολιγνιτοποίησης”! Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη

  2. ΡΑΦΑΗΛ ΜΩΫΣΗΣ: "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"

  3. Ηλεκτρισμός: στο έλεος της αγοράς 

  4. A.Φώσκολος:Επιδοτούμε τους Γερμανούς οι οποίοι μας κοροϊδεύουν. Αυτοί δουλεύουν με λιγνίτη και μας πωλούν ανεμογεννήτριες! (ΗΧΗΤΙΚΟ) 

  5. Kαι τώρα ο λογαριασμός...(της ΔΕΗ προς καταναλωτές & Κυβέρνηση...) 

  6. O καύσωνας, η ηλεκτρική ενέργεια και οι λιγνιτικές μονάδες...

 Από εδώ

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κάποια στιγμή όλες οι απάτες αποκαλύπτονται! Όταν μάλιστα αποδειχθεί ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται απαγορευτικό για τα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά, η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και οι υπεύθυνοι να κληθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, που όλως τυχαίως ευνόησαν τους Γερμανικούς σχεδιασμούς και το καρτέλ των ΑΠΕ... Η χειρισμοί  γύρω από την ενέργεια και την ΔΕΗ θα κρίνει την βιωσιμότητα  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. τόσο απλά!
 
  1. Η Κομισιόν έριξε την ΕΕ στα βράχια

  2. Αυτόχειρες οι Ευρωπαίοι προκάλεσαν την ενεργειακή κρίση

  3. Πώς η “πράσινη ανάπτυξη” εκτίναξε τους λογαριασμούς ρεύματος

  4. Γιώργος Ηλιόπουλος: Ενεργειακός Αρμαγεδδών από Δεκέμβριο - 25% των μικρομεσαίων στην ΕΕ θα κλείσουν

  5. Κωστής Σταμπολής: Ενεργειακό σοκ -Άσχετοι λομπίστες στην Κομισιόν ρίχνουν την ΕΕ σε ενεργειακή κρίση

  6. Ενεργειακή Κρίση στο ρυθμό της «Πράσινης» Μετάβασης

----------------------------------------------

για τους διαβαστερούς....

  1. Νέα παρέμβαση στο ΥΠΕΝ: Οι πολιτικοί “τράβηξαν τη πρίζα” των αιολικών στη Γερμανία, γιατί τα βάζουμε στην Ελλάδα;

  2. 1 δισεκατομμύριο βαρέλια μαύρου χρυσού, αξίας 100 δισ. ευρώ, περιμένουν να τα αξιοποιήσουμε.

  3. Kαι τώρα ο λογαριασμός...(της ΔΕΗ προς καταναλωτές & Κυβέρνηση...)

  4. Εδώ ο κόσμος καίγεται και μας βάζουν "πράσινα χαράτσια"

  5. Κυβερνητικοί χειρισμοί: Ηλεκτρική Ενέργεια (ΔΕΗ) - Λιγνίτες - η απάτη των ΑΠΕ.

  6. Το πάρτυ δισεκατομμυρίων της "πράσινης" ανάπτυξης με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών 

  7. Ενεργειακή Κρίση στο ρυθμό της «Πράσινης» Μετάβασης

 =========================

  • Γνωρίστε μερικούς ΣΟΒΑΡΟΥΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ και τις απόψεις τους, που κανένα κεντρικό μέσο δεν τους έχει καλέσει ποτέ να μιλήσουν.

Γιάννης Μπασιάς

  1. Βιαστήκαμε με την απολιγνιτοποίηση

  2. Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί ακρίβεια αλλά και θέματα εθνικής ασφάλειας- Δρ Μ.Λεονάρδος

  3. Γιάννης Μπασιάς: Ερχεται "ενεργειακή φτώχεια". Εκπληκτική ανάλυση της αγοράς-Ο ρόλος των Ανανεώσιμων

  4. “Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Πως έβαλαν την ΔΕΗ στην υπηρεσία του Βερολίνου…

  5. Κωστής Σταμπολής: Η ΕΕ θα εγκαταλείψει ατάκτως το Green Deal-Χωρίς αέριο θα παγώσει.

  6. Δρ. Β. Λύκος : Οδηγούμαστε σε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή φτώχεια

 Blogger: 

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κάποια στιγμή όλες οι απάτες αποκαλύπτονται! Όταν μάλιστα αποδειχθεί ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται απαγορευτικό για τα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά, η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και οι υπεύθυνοι να κληθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, που όλως τυχαίως ευνόησαν τους Γερμανικούς σχεδιασμούς και το καρτέλ των ΑΠΕ... Η χειρισμοί  γύρω από την ενέργεια και την ΔΕΗ θα κρίνει την βιωσιμότητα  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. τόσο απλά! Το Liberal βλέπει ότι δεν γίνεται να το παίζει αδιάφορο και προσπαθεί να πάρει θέσεις για την επόμενη μέρα.... 

-----------
 
Βlogger: (για να μην λέτε ότι δεν σας τα έλεγα!)

Eτοιμαστείτε για γενναίες αυξήσεις στο κόστος της Ενέργειας. Φαίνεται ότι το "ιερατείο"  και τα συμφέροντα περί την ενέργεια βιάζονται να δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια (και να εξασφαλίσουν για τους ίδιους τεράστιους πόρους!)
Αγνοούν προκλητικά τη βοή των επερχόμενων γεγονότων, τώρα που σιγά - σιγά αποκαλύπτεται η απάτη. Ως πότε την απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα θα δίνουν οι "ακτιβιστές" και όχι η επιστήμη;
  • Βλέπετε... η ομάδα συμφερόντων γύρω από τις ΑΠΕ (Γερμανοί και Γερμανολάτρεις) και την υπόθεση του CO2 είναι τόσο μεγάλη και ...πλούσια που μπορεί να αγοράζει ακτιβιστές - τόσοι άνεργοι υπάρχουν!  - και άρα να αγοράζει τηλεοπτικά κατασκευασμένα γεγονότα για να ταϊζει το πόπολο με παραμύθια. Κάποια στιγμή όμως η αλήθεια θα λάμψει!
Υπάρχει όμως ένας ασφαλέστερος τρόπος να κρίνει κανείς την στροφή για "πράσινη ανάπτυξη".  Είναι μια πρόταση που εγκολπώθηκε το σύστημα εξουσίας του ΓΑΠ και κατά συνέπεια πρόκειται για καραμπινάτη ΑΠΑΤΗ.  Τον  ΓΑΠ και την  παρέα του θα την βρείτε μόνο πίσω από απάτες (λίγο πολύπλοκες για να έχουν την πατίνα της επιστήμης, αλλά ΑΠΑΤΕΣ!).
Θυμηθείτε την ..αξιόπιστη Μπιρμίλλω βλέπετε το αφήγημα "κλιματική αλλαγή" φέρνει πολλά λεφτά σ' αυτούς που το πουλάνε!  Πως περνάει τώρα αυτή η ...ακτιβίστρια (εδώ τα πιάνετε..)... εδώ και εδώ
==================

=============

=========

 

 ==============

Σχόλια