ΡΑΦΑΗΛ ΜΩΫΣΗΣ: "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"
Γιατί είναι ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα; Πώς έφθασε η πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η οικονομική ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας, να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;
Στο βιβλίο αυτό, ο Ραφαήλ Μωυσής, που πέρασε όλη του τη σταδιοδρομία σε θέσεις που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την ενέργεια, περιγράφει τα στάδια αυτής της κατακόρυφης πτώσης της ΔΕΗ και επιχειρεί να προσδιορίσει τους υπεύθυνους, εντός και εκτός Ελλάδας.
Το κείμενο, διανθισμένο με παλιά αλλά πικάντικα περιστατικά που συνέβησαν κατά τις δύο θητείες του συγγραφέα στη διοίκηση της ΔΕΗ, σκιαγραφεί την εικόνα για το πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις δημιούργησαν τον θεσμό των ΔΕΚΟ για να λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά τις μετέτρεψαν διαχρονικά σε δικές τους πειθήνιες υπηρεσίες.
Με την ελπίδα ότι ίσως να μην είναι ακόμη πολύ αργά, και με αναφορά σε πρότυπα που περιγράφει στο επίμετρό του ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, το βιβλίο προτείνει, διακριτικά αλλά υπεύθυνα, κάποιες εξόδους από τα αδιέξοδα.
Για όσους τυχόν θελήσουν να ακούσουν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
- ΠΡΟΛΟΓΟΣ - Αντώνης Παπαγιαννίδης
- ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
- ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ - Ραφαήλ Μωυσής
- ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΦΩΣ
- ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1950
- ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΛΑΘΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
- Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
- ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
- ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
- ΠΡΙΝ ΤΗ NOVARTIS, Η PECHINEY
- 1967: ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ
- 1974: ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
- ΤΟ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ
- ΣΟΣΙΑΛΟΜΑΝΙΑ
- ΟΙ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
- Η ΔΕΗ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ
- Η ΜΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ
- Η ΔΕΗ ΠΑΕΙ ΓΙΑ... ΠΟΥΡΝΑΡΙ
- ΤΟ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΟΠΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
- "ΑΛΛΑΓΗ" ΚΑΙ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ"
- ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ
- ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ... ΑΔΙΚΗΜΑ
- ΤΙ ΚΟΖΑΝΗ, ΤΙ ΛΩΖΑΝΝΗ
- ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
- Η ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
- ΑΝΩΝΥΜΗ ΔΕΗ
- ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
- Α.Ε. ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
- ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
- Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΑΚΗ
- ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΜΟΥ ΔΕΗ
- ΕΥΡΩΠΗ: ΠΑΝΩ Ή ΚΑΤΩ ΤΟ ΡΕΥΜΑ;
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ
- ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ
- ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΚ
- WHO DONE IT
- ΔΕΝΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ
- ΑΝΤΙΕΠΙΛΟΓΟΣ
- ΕΠΙΜΕΤΡΟ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ - ΓΙΑΝΑΓΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ
- ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Οι συνέπειες αναμένονται σοβαρές στην κινεζική οικονομία συμφωνούν οι διεθνείς οίκοι
Σε εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση υποχρεώνονται οι βορειοανατολικές επαρχίες στην Κίνα από την πολιτική του Πεκίνου για απότομη περικοπή της λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων στη χώρα, ώστε να επιτευχθούν άρον-άρον οι κλιματικοί στόχοι της κινεζικής ηγεσίας. Οι συνέπειες θα είναι άμεσες και στην ανάπτυξη της χώρας.
Η κατάσταση σε μεγάλες πόλεις και επαρχίες της κινεζικής περιφέρειας είναι καθημερινά και πιο δραματική. Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος έχουν πλήξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που βυθίζονται στο σκοτάδι για ώρες. Στα σπίτια δεν ξέρουν πότε να μαγειρέψουν, καταστήματα λειτουργούν υπό το φως των κεριών, οι θερμοκρασίες στον κινεζικό βορρά πέφτουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, και οι βιομηχανίες κάθε είδους κατεβάζουν τους διακόπτες τους ελαττώνοντας την παραγωγή τους.
Η εκ περιτροπής παροχή ενέργειας έχει καθηλώσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου την κινεζική οικονομία, σαν να μην έφτανε το μεγάλο πλήγμα από τη χρεωκοπία της Evergrande. Οι κάτοικοι ειδικά στη βορειοανατολική Κίνα παρακαλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κυβέρνηση στο Πεκίνο να αποκαταστήσει την κανονική παροχή ρεύματος.
Οι ελλείψεις στην ενέργεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν προκληθεί όχι μόνο από την περιορισμένη παροχή άνθρακα στις βιομηχανίες αλλά και από την απότομη επιβολή περιορισμών στις εκπομπές αερίων, που έπληξαν τις παραγωγικές εταιρίες στο μεγαλύτερο κομμάτι της Κίνας και απειλούν περαιτέρω την ήδη ταλαιπωρημένη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Ήδη την Τρίτη η Goldman Sachs δήλωσε ότι λόγω των διακοπών ρεύματος που αναμένεται να παγιωθούν για καιρό, περικόπτει την προοπτική ανάπτυξης της Κίνας από 8,2% σε 7,8% για φέτος – πράγμα που σημαίνει την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κινεζικό αλλά και το παγκόσμιο προϊόν. Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες και ώρες και οι Standard & Poor’s, Nomura και Fitch.
Πηγή: The Guardian, CNBC
Σχόλια