Η ΑΟΖ της Ελλάδας: Ανατρέπεται η ελληνική πολιτική για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων;

 

Ξαφνικά, μετά την μεγάλη του επιτυχία στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε μια δήλωση στη Σαουδική Αραβία, που προκάλεσε αίσθηση, καθώς ανατρέπει την μέχρι σήμερα ελληνική πολιτική για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Συγκεκριμένα δήλωσε στο Arab News: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού.»

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο, για να βρει πετρέλαιο, για έναν πολύ, πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό από ότι, για παράδειγμα, στην Σαουδική Αραβία.
Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου. Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο αποτελεί έναν παράδεισο στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού.
Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ενεργειακό εφοδιασμό και να έχει πολύ καλές σχέσεις με το Σαουδαραβικό Βασίλειο, όμως η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου!»
Ο Νίκος Δένδιας ανατρέπει έτσι την εκπεφρασμένη από ετών πολιτική της πατρίδας μας να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θάλασσες.

Δηλαδή κύριε υπουργέ οριοθετήσατε ΑΟΖ με την Αίγυπτο για να προστατέψετε τα ψάρια μας;
Όπως έγραψε ο Κωσταντίνος Σταμπολής:

Όμως η συστηματικά προβαλλόμενη αυτή θέση της κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά τα εθνικά θέματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οριοθέτηση ερευνητικών περιοχών (ήδη από το 2014), την χάραξη της ΑΟΖ και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι τα 12 νμ. Η εξάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων διέρχεται υποχρεωτικά μέσα από τις έρευνες υδρογονανθράκων, την προστασία της αλιείας (όπου και εδώ φαίνεται ότι έχει παραιτηθεί η Ελλάδα – βλέπε σχετικό πρόσφατο Σχόλιο του πόρταλ) και την εγκατάσταση ενεργειακών μηχανισμών (πχ θαλάσσια αιολικά πάρκα, αξιοποίηση κυματικής ενέργειας). 

Με το να δηλώνει απερίφραστα η κυβέρνηση ότι δεν την ενδιαφέρουν οι έρευνες στέλνει ένα λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά στην οποία δίδει στην πράξη Card Blanche να συμπεριφέρεται όπως θέλει, να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου και να προβάλλει τις πλέον απίθανες διεκδικήσεις (πχ βλέπε Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο και κήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης διεμβολίζοντας την Ελληνική ΑΟΖ). 
Ο κύριος Δένδιας έδωσε και ένα άλλο δώρο στον κύριο Τσαβούσογλου. Σταματούν και οι διερευνητικές μια και το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες τους οποίους δωρίζουμε τώρα στους Τούρκους.  Πως άραγε θα ερμηνευθεί η δήλωση Δένδια στην απέναντι όχθη του Αιγαίου; Στέλνει ένα μήνυμα και για τις συνεχιζόμενες έρευνες υδρογονανθράκων και από την Κυπριακή Δημοκρατία;


Επιτέλους καταλάβαμε γιατί η Ελλάδα δεν ήθελε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο. Φαίνεται ότι έφτασε η ώρα να ζητήσουμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην δική της ΑΟΖ που θα βοηθήσει σε μια γρήγορη επίλυση της κυπριακής τραγωδίας.
Φοβούμαι ότι η κυβέρνηση με συμμάχους την Ευρώπη και την Τουρκία, αποφάσισαν να σκοτώσουν την ΑΟΖ με στόχο η Ελλάδα να παραδοθεί αποκλειστικά στις Εισαγωγές Φυσικού Αερίου. Τέλος, μη ξεχνάμε ότι ο κύριος Δένδιας με αυτή του την δήλωση κατεδάφισε και τον EastMed!

ΥΓ. Χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από την παρακάτω  διευκρίνηση του ΥΠΕΞ. Τις αναμένουμε και επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε.

Διευκρίνηση ΥΠΕΞ:

1)    Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.
2)    Οι απόψεις του Υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ’ επανάληψη.
3)    Η παγκόσμια τάση  τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης.
==============
-------------

Βlogger:

Το θέμα που αναπτύσσεται παραπάνω είναι από τα πιο σοβαρά που θάπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αν είχαμε δημοσιογράφους και δημοσιογραφία. Άπτεται της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.  (Σε ότι αφορά το δεύτερο: τα περί ενεργειακής ασφάλειας της χώρας  βέβαια δεν αφορούν εκείνους τους αιθεροβάμονες που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί να είμαστε διασυνδεμένοι με τα ευρωπαϊκά δίκτυα και αυτά θα μας σώσουν. Μια προσέγγιση θεολογική αφού  θέτει την ύπαρξη της χώρας στη διάθεση της "ενωμένης Ευρώπης".Στον προηγούμενο χιονιά ήταν οι ντόπιες λιγνιτικές μονάδες - αυτές που θα κλείσουν! - που σώσανε την κατάσταση...)

Πάμε παρακάτω:

Επαναλαμβάνομαι, αλλά σε υπόσχομαι ότι δεν θα κουραστώ, για να μην μου λέτε ότι δεν σας τα είπα: Στρώστε τον κώλο σας και διαβάστε:

Πως γίνεται και μας πουλάει ο Γερμανός φτηνότερα και να κερδίζει;

Blogger: (13-6-2019)Παντού κρυμμένες επιδοτήσεις. Αρκεί να πωλούν τα προϊόντα τους οι Γερμανοί. Αυτό που δεν αναλύει ο συγγραφέας είναι στο αυξημένο κόστος ενέργειας στην Ελλάδα έχουν μεγάλη συνεισφορά η κατ΄όνομα ΑΠΕ, που έχουν εκτοξεύσει το τιμολόγιο της ΔΕΗ στα ύψη! (Από τις οποίες ΑΠΕ πάλι οι Γερμανικές επιχειρήσεις επιδοτούνται για να εξάγουν στους ιθαγενείς τα παλιοσίδερα...)Αν στο κόστος της ενέργειας βάλλει κανείς και το χρηματοοικονομικό κόστος - υπάρχει τραπεζικό σύστημα και αν ναι τι με τι επιτόκια δίνει χρήματα στις επιχειρήσεις σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού των αντίστοιχων επιχειρήσεων στη Γερμανία;  Δεν χρειάζεται και άλλα στοιχεία για να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι οι όποιος ντόπιες επιχειρήσεις έχουν ημερομηνία λήξεως... αν δεν έχουν χρεοκοπήσει ήδη.  Κάποιες σοβαρές μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα εκτός Ελλάδας και οι λοιπές περιμένουν να εξαγορασθούν για ένα πιάτο φακές (αντί πινακίου φακής)...

 ----------------------------

Βlogger (9-9-2029): 

Γιατί αυτή η ενασχόληση με  την  κλιματική αλλαγή; Μα γιατί δεν είναι καθόλου απλή ιστορία, αφού έρχεται να στηρίξει μια μεγάλη απάτη. Την απάτη των ΑΠΕ. Μια απάτη που την πληρώνουμε πολύ ακριβά. Και επειδή το θέμα άπτεται της Ενέργειας (ΔΕΗ) -  βασικός συντελεστής της παραγωγής - και άρα όλους τους πολίτες, αφού όλες οι δράσεις και όλα τα προϊόντα που καταναλώνουμε έχουν ενεργειακό κόστος... Αν πράγματι ισχύει αυτό που ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της ΔΕΘ -προχθές- για ενίσχυση των ΑΠΕ - τότε η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο που ενέργεια θα σπανίζει και συνεχώς θα ακριβαίνει, οπότε η ανάπτυξη - αν έχει νόημα τέτοια έκφραση σε τέτοιο περιβάλλον - θα περιμένει πολύ για να έρθει...

 ------------------------

 Βlogger (3-4-2020):

Όσοι έχουν ασχοληθεί με πωλήσεις, θα ξέρουν ότι για να πουλήσεις κάτι θα πρέπει να φτιάξεις μια ...εύπεπτη και νόστιμη ιστορία - παραμύθι, ώστε να πείσεις και συνάμα να εξουδετερώσεις τυχόν αντιρρήσεις. 
Η υπόθεση των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι από μόνη της ένα μάθημα για το πως μπορεί να εξαγορασθεί το "επιστημονικό δυναμικό" μιας χώρας με κατάλληλες επιδοτήσεις και προγράμματα, βάλτε στη συνέχεια μια ομάδα κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών -κοτζαμπάσηδων  που θα τρέξουν το έργο και τέλος  προσθέστε τη "συνεισφορά" του πολιτικού προσωπικού που με νομοθεσίες θα δέσει το όλο οικοδόμημα και έχεις μια χώρα δεμένη χειροπόδαρα να υπηρετεί τις ανάγκες όχι του λαού της, αλλά μια άλλη χώρα.  ...συνεχίστε το διάβασμα με δικιά σας και μόνο δικιά σας ευθύνη. (Όσοι ακόμα εξοργίζονται και δεν ελέγχουν το θυμικό τους, ας το αποφύγουν...)

 -------------------------

βέβαια μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι:

όσοι το πιστεύουν, οφείλουν να απαντήσουν σε δυο ερωτήματα: 

1. Μπορεί μια χώρα χρεοκοκοπημένη να εισάγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας

2. Γιατί οι Γερμανοί φτιάχνουν νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιώντας λιγνίτη; (αυτόν που εμείς καταργούμε)

Καλές οι διεθνείς φιέστες και τα χτυπήματα στην πλάτη των Γερμανών, αλλά όσοι  τους υπακούν άκριτα πρέπει να ξέρουν ότι στο βάθος  ....τοίχος.

Καλά κάνει από τη μεριά του Βερολίνο να θέλει την χειραγώγηση όλων και τον έλεγχο όλων των κονδυλίων, ώστε αυτά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να επιστρέφουν στη γερμανία, αλλά η αποικιοποίηση κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα ψευδογεγονότα που παράγουν και αναπαράγουν τα εξαγορασμένα ΜΜΕ και τότε...

Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που πιστεύουν ότι το σχέδιο της Γερμανίας για αποικιοποίηση όλης της Ευρώπης (της Ελλάδας σίγουρα - καημός από τη Βαυβαυροκρατία...)
Δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα, η άλωση θα συνεχισθεί μέχρι να τα πάρουν όλα και να μετατρέψουν τους ιθαγενείς  σε  ανδράποδα - δούλους. Μην έχετε καμία αμφιβολία.
Τo σχεδιο των γερμανων οσον αφορα την θρυλουμενη ρευστοτητα ειναι 7 συγκεκριμενοι τομεις. Ποιοι? Αγνωσται αι βουλαι των σχεδιαστων της μετα; κορωνοιον εποχης. Σκεφτηκαν πριν απο εμας για εμας ,οπως παντα .Απο εκει και περα καθε κρατος παρακολουθουμενο δια παντος μεσου, θα υλοποιει αναλογα προγραμματα,τωρα ποιον θα ωφελησει η ιστορια αυτη δεν ειναι δυσκολο να απαντηθει. Οι ντόπιοι εκτελεστές σχεδίων πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι:

Το Βερολίνο  έχει μια  ιδιότυπη θέση περί δικαίου, οικονομίας που κάποια στιγμή νομοτελειακά έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν για πάντα.

Για να πάρετε μια γεύση του πως βρέπουν τα πράγματα οι γερμανοί, ακούστε τον σχωρεμένο Βεργόπουλο...

...πάντως κάποιοι νουνεχείς έχουν πάρει ήδη αποστάσεις...όλο και κάτι παραπάνω βλέπει - γνωρίζει...

-------------------------

  1. Μενέλαος Τασιόπουλος: Αποκαλυπτικό- Γερμανικό colpo grosso- Πως μπλοκάρουν τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

  2. Πολιτική Ύστατη ευκαιρία για Ελλάδα οι πόροι από ΕΕ – Παραγωγική ανασυγκρότηση ή νέο πλιάτσικο;

  3. Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος

  4. Να διδαχθούμε από το λάθος του Τέξας

  5. ...η αποκάλυψη της απάτης των ΑΠΕ

  6. Πολιτική Οικονομία και ο Σόϊμπλε...(Γερμανία)

  7. Pritchard: “Η Γερμανία μοιάζει υγιής μόνο γιατί η μισή Ευρώπη μοιάζει ετοιμοθάνατη”

  8. Το φιάσκο του ελληνικού «Ηλιακού Χωριού» που υποσχόταν εξοικονόμηση 90% αλλά... 

  9. Κλιματική Αλλαγή: Φυσικό Διαχρονικό Φαινόμενο ή Ανθρωπογενές Δημιούργημα 

  10. A.Φώσκολος:Επιδοτούμε τους Γερμανούς οι οποίοι μας κοροϊδεύουν. Αυτοί δουλεύουν με λιγνίτη και μας πουλούν τις δικές ανεμογεννήτριες...

  11. Πως καταστράφηκε η ΔΕΗ και έφτασε η τιμή του ρεύματος στα ύψη

    ---------------------

Σχόλια