Λογαριασμοί ΔΕΗ: Δολοφονούν εν ψυχρώ την ελληνική οικονομία και κοινωνία!

Εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος εξοντώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το κόστος ενέργειας είναι βασικό κριτήριο ανταγωνιστικότητας μίας οικονομίας. Είναι όμως και στοιχείο κλειδί για την επιβίωση των νοικοκυριών. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο, αλλά ισοδυναμεί με «εκτέλεση» της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο λογαριασμός ρεύματος αποτελεί μια ανελαστική δαπάνη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Κανείς δεν καίει ρεύμα «για πλάκα», αντίθετα η ηλεκτρική ενέργεια είναι κύριο εργαλείο για την λειτουργία των επιχειρήσεων και την επιβίωση των πολιτών.

Όταν λοιπόν μία επιχείρηση που πλήρωνε 19.000 € στους λογαριασμούς ρεύματος, καλείται τώρα να πληρώσει το ιλιγγιώδες ποσό των 41.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει να λειτουργεί.

Όταν ένας αγρότης αντί για τα 100 € που πλήρωνε για να ποτίσει το χωράφι του, καλείται να πληρώσει 300, απλά θα σταματήσει να ποτίζει.

Πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή θα καταστραφεί. Το εμπορικό ισοζύγιο θα εκτιναχθεί, διότι τα τούρκικα και τα βουλγάρικα προϊόντα που είναι ακριβώς δίπλα μας, θα είναι άκρως ανταγωνιστικά. Η Βουλγαρία πληρώνει μισή τιμή στο ρεύμα, η Τουρκία το ένα τρίτο.

Η οικογένεια όμως που πλήρωνε 100 € λογαριασμό ρεύματος και τώρα θα κληθεί να πληρώσει 250, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης.

Η κυβέρνηση λοιπόν αντί να υπόσχεται ανάπτυξη, η οποία με τέτοιο κόστος ενέργειας δεν πρόκειται να έρθει ποτέ, ας ξυπνήσει και ας προστατεύσει επιτέλους επιχειρηματίες και νοικοκυριά. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.

===============================

 Blogger:

...για να μην λέτε ότι δεν σας τα έχω πει... και δεν σας έχω προϊδεάσει...

και εδώ όλες οι αυξήσεις της ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια...

  • Η απάτη των ΑΠΕ!

    ============

    Ο πράσινος πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

    Από τις αρχές του χρόνου, παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των τιμών τόσο σε προϊόντα διατροφής όπως ψωμί, δημητριακά, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, πουλερικά, λαχανικά, φρούτα, όσο και σε οικοδομικά και βιομηχανικά υλικά και προϊόντα όπως τσιμέντο, ξυλεία, μάρμαρα, σίδηρος, μονωτικά υλικά, χρώματα, πλαστικά.

Εκεί που η αύξηση έχει υπερβεί κάθε όριο, είναι η αύξηση της τιμής της Ηλεκτρικής Ενέργειας από 52,52 €/MWh τον Ιανουάριο 2021, σε 276,47 €/MWh στις 18 Νοεμβρίου του 2021. Η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα επηρεάσει συνολικά όλη την αλυσίδα της παραγωγής. Εκτιμώ δε ότι θα επιφέρει πρόσθετες σημαντικές αυξήσεις μελλοντικά.

Και ο κόσμος διερωτάται: «Μας καταστρέψανε τα μνημόνια, ήρθε η πανδημία και τώρα οι συνεχείς ανατιμήσεις. Δεν αντέχουμε πια άλλο!» Η Κυβέρνηση προσπαθεί με επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι 300 KWh, και με επίκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να περιορίσει το όποιο… κέρδος του, να απαλύνει το πρόβλημα.

Τα μέτρα αυτά είναι ασπιρίνες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πυρήνα του προβλήματος. Άλλωστε, οι επιδοτήσεις και οι τυχόν μειώσεις του ελάχιστου κέρδους, τελικά οδηγούν σε αύξηση δανεισμού-δημόσιου και ιδιωτικού –ήτοι τελικά επιβαρύνουν τον Ελληνικό Λαό.

Ποια όμως είναι η κύρια αιτία της συνεχούς ανόδου των τιμών; Θα είναι σύντομη όπως διατείνονται οι Υπουργοί μας, ή θα διαρκέσει και μάλιστα με σταδιακά αυξανόμενη τάση;
Δυστυχώς η αλήθεια είναι αρνητική και θα πρέπει να ειπωθεί με παρρησία στον Ελληνικό Λαό.
Λοιπόν, η κύρια αιτία είναι η βιαστική, αμελέτητη, καταστρεπτική κλιματική μετάβαση. Ευγενής σκοπός αλλά καταστρεπτικό αποτέλεσμα. Ήδη στο εξωτερικό άρχισαν να το αντιλαμβάνονται και δηλώνουν ότι ο πράσινος πληθωρισμός “Greenflation” ήρθε και θα μείνει και όσοι δεν το καταλάβουν έγκαιρα, θα οδηγηθούν στην καταστροφή.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου

Και να το εξηγήσω άλλη μια φορά. Ο βίαιος περιορισμός της Ηλεκτρικής Ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και ιδίως άνθρακα, δημιουργεί έλλειψη. Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να αποτελέσουν σταθερή βάση λόγω αδυναμίας αποθήκευσης με εύλογο κόστος.

Άρα, απομένει μόνο το Φυσικό Αέριο για πολλά χρόνια. Από εκεί και πέρα ισχύει προφανώς ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Οι χώρες που παράγουν φυσικό αέριο θα θησαυρίσουν, οι ανεύθυνες χώρες που βασίστηκαν σ’ αυτό, θα υποστούν μεγάλη οικονομική καταστροφή που θα οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές, πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός των χωρών αλλά και διεθνείς, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.


Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις απαρνήση με» ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΜΑΙ. Στην Ευρώπη δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Η έγκριση λειτουργίας του Nord Stream 2 καθυστερεί, η διαμάχη Λευκορωσίας-Πολωνίας απειλεί τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η κατάσταση στην Ευρώπη το χειμώνα, καθώς εξαρτάται καίρια από το φυσικό αέριο, θα καταστεί ζοφερή. Ακόμη χειρότερη βέβαια στην Ελλάδα που θα εξαρτάται κατά 80% από το φυσικό αέριο, εκ του οποίου το 60% θα διέρχεται –άρα θα ελέγχεται– από την Τουρκία. ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ. Επειδή όμως δεν το αντιλαμβάνονται, διευκρινίζω ότι αν ο Ερντογάν κλείσει την κάνουλα, διότι κάποιος “Κούρδος… τρομοκράτης” έκανε δολιοφθορά, η ΕΛΛΑΣ BLACK OUT.

Προς τον πρωθυπουργό

Και πάλι, για άλλη μια φορά, απευθύνομαι στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη: “It’ s the economy stupid” λένε οι Αμερικάνοι, «Φρόνιμα» λέει ο Xi Jinping. Και τους Κινέζους πρέπει να τους ακούμε.

Κύριε Μητσοτάκη:

  • Ο ηγέτης οφείλει να προβλέπει, αλλά τουλάχιστον αν κάνει λάθος, να έχει την υψηλοφροσύνη να το παραδεχτεί και να το διορθώσει.
  • Οφείλεις να διορθώσεις το φιλόδοξο σχέδιό σου για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, και να ξεκινήσεις ΑΜΕΣΑ την εξόρυξη φθηνού Φυσικού Αερίου από την ΑΟΖ της χώρας μας.
  • Δεν επιτρέπεται για ένα πείσμα να οδηγήσεις την πολιτική σου σε καταστροφή. Θα είναι ασυγχώρητο ΛΑΘΟΣ να παρασύρεις την Πατρίδα μας σε περιπέτειες.
  •  ======================

    Είμαι ευτυχής που η ΔΕΗ αντιλήφθηκε έγκαιρα τον κίνδυνο να μείνουμε από ηλεκτρική ενέργεια τον χειμώνα και φροντίζει να γεμίζει τις αυλές με λιγνίτη για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή παραγωγή. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να επαναλειτουργήσουν και τα λιγνιτωρυχεία Καρδιάς και Αμυνταίου.

    Οι δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, δεν θα είναι παροδικές. Η καθυστέρηση στην εξόρυξη φυσικού αερίου, τα προβλήματα με τον Nord Stream 2, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, θα οδηγούν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα οι μονάδες για το φυσικό αέριο να μην είναι ανταγωνιστικές. Ήδη με τις υφιστάμενες τιμές αγοράς φυσικού αερίου οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι οικονομικότερες, προς συμφέρον τόσον της ίδιας όσον και της Εθνικής Οικονομίας (δείτε ακόλουθο διάγραμμα).

    Έχει ενδιαφέρον το μεγάλο οικονομικό όφελος της ΔΕΗ, με την λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα V, και βέβαια πρέπει να παραμείνει λιγνιτική και να μην μετατραπεί σε φυσικού αερίου. Παρά την εξοντωτική και άδικη επιβάρυνση των εκπομπών ρύπων, η παραγωγή είναι σημαντικά φθηνότερη, με διαφορά που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Το ανωτέρω συμπέρασμα εξάγεται από το κόστος παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου την 26.10.2021, το οποίο είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με τις παλιές λιγνιτικές μονάδες και κατά 70% σε σχέση με την εκτίμηση για την μονάδα Πτολεμαΐδα V.

    Υπάρχουν ενδείξεις, ότι και οι επόμενοι χειμώνες θα είναι ψυχροί, άρα η ανάγκη για ενέργεια θα είναι συνεχής τα προσεχή έτη. Περαιτέρω, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η μείωση χρηματοδότησης εξόρυξης υδρογονανθράκων, οδηγούν σε σημαντικό έλλειμμα, για αρκετά χρόνια. Είναι προφανές, ότι η επιπόλαιη, ανοργάνωτη και ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, δεν έλαβε υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα σε όλο τον πλανήτη.

    Επανέρχομαι για άλλη μία φορά:

    1. Ενεργοποίηση όλων των λιγνιτικών μας μονάδων μέχρι το 2050. Αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων μας, των ήδη γενομένων σημαντικών επενδύσεων και του έμπειρου προσωπικού της Δυτικής Μακεδονίας.

    2. Ανάπτυξη κάθε δυνατής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

    3. Άμεση έναρξη και ταχεία εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, νότια της Κρήτης και στην Κύπρο. Το πλούσιο και φθηνό φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι το μόνο που μπορεί να προμηθεύσει την Ευρώπη με την απαραίτητη ενέργεια, ενισχύοντας την οικονομία της και την διασώζοντας την ΕΕ από οικονομική κατάρρευση και διάλυση.

    Σχόλια