Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία

Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία, Κώστας Γρίβας
Κώστας Γρίβας Τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεφύγει από το επίπεδο της αντιπαράθεσης επιστημονικών επιχειρημάτων. Πλέον διεξάγεται με χιλιαστικούς και εσχατολογικούς όρους. Η αλλαγή του κλίματος γίνεται αντιληπτή ως μια μείζονα καταστροφή κοσμογονικών διαστάσεων για την οποία υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο άνθρωπος. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης στον πολιτισμό μας ενδέχεται να είναι τεράστιες. Και αυτό γιατί ο τρόμος για την κλιματική αλλαγή αλλάζει την ίδια μας την θεμελιακή κοσμοαντίληψη για τη φύση, τον κόσμο και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν. Η μεγάλη συνεισφορά του Δαρβίνου και της θεωρίας της εξέλιξης στην επιστήμη ήταν ότι καθιέρωσε την άποψη ότι η φύση είναι ένα δυναμικό μέγεθος το οποίο βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή και δεν επιδέχεται στασιμότητα. Αυτή η αντίληψη ενός διαρκώς μεταλλασσόμενου κόσμου αποτέλεσε το θεμέλιο της σύγχρονης επιστήμης και του σύγχρονου πολιτισμού. Σήμερα, όμως, η τάση αυτή απειλεί να αντιστραφεί.
Με τη δαιμονοποίηση αυτού καθαυτού του όρου κλιματική αλλαγή, επιβάλλεται νομοτελειακά μια αντίληψη ότι η φύση είναι, ή μάλλον πρέπει να είναι, ένας στατικός, παγωμένος κόσμος. Συνακόλουθα, επανερχόμαστε στις μεσαιωνικές αντιλήψεις της "φυσικής τάξης πραγμάτων", με ότι αυτό συνεπάγεται. Να επισημάνουμε ότι οι θεμελιώδεις κοσμοαντιλήψεις μας, που ξεκινάνε από το πώς αντιλαμβανόμαστε τη φύση, περνάνε και στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.
Εν προκειμένω, η κοσμοαντίληψη μιας στατικής φυσικής τάξης αποτέλεσε το θεμέλιο της μοναρχίας και της φεουδαρχίας. Αντιθέτως οι δημοκρατικές και σοσιαλιστικές αντιλήψεις βασίστηκαν στην κοσμοαντίληψη του δυναμικού και συνεχώς μεταλλασσόμενου κόσμου. Επιπροσθέτως, η δαιμονοποίηση της κλιματικής αλλαγής αντιστρέφει τον ίδιο τον προσανατολισμό της ιστορικής πορείας του ανθρώπου.

Κλιματική αλλαγή και "χρυσό παρελθόν"

Συγκεκριμένα, από τον ύστερο Μεσαίωνα και μετά ο πολιτισμός μας είναι προσανατολισμένος προς το μέλλον (future oriented). Πυρήνας και κινητήρια δύναμη της ιστορικής εξέλιξης ήταν η κοσμοαντίληψη πως ο κόσμος κινείται προς ένα καλύτερο μέλλον. Βέβαια, πάντοτε υπήρχαν μνήμες, εικόνες και αντιλήψεις ενός εξιδανικευμένου "χρυσού παρελθόντος", είτε κοντινού είτε μακρινού, αλλά αυτό ήταν δευτερεύων.
Πάνω σε αυτό το θεμέλιο εδραιώθηκαν, μεταξύ των άλλων, οι δημοκρατικές και σοσιαλιστικές θεωρίες. Αντιθέτως, οι απολυταρχικές αντιλήψεις έδιναν έμφαση στο παρελθόν. Είναι ο λόγος για την καθιέρωση των όρων πρόοδος και αντίδραση. Βλέπουμε πως σήμερα τα πράγματα αλλάζουν.
Δια της δαιμονοποίησης της αλλαγής του κλίματος, στρεφόμαστε προς ένα ιδεατό παρελθόν. Ένα παρελθόν, από το οποίο υποτίθεται ότι έχουμε εγκληματικά απομακρυνθεί και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό εγκαταλείποντας ότι μας οδήγησε σε αυτήν την ύβρη. Δηλαδή από ότι θεωρούσαμε ως πρόοδο μέχρι σήμερα.

Οι ζηλωτές της κλιματικής αλλαγής

Πυρήνας του πολιτισμού μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ήταν ο ανθρωποκεντρισμός. Η αντίληψη ότι «μέτρον όλων των πραγμάτων ο άνθρωπος». Δηλαδή, τα πάντα να στοχεύουν στην καλυτέρευση της ζωής του επί της Γης. Όμως, η θρησκεία της κλιματικής αλλαγής, ή καλύτερα του κλιματικού τρόμου, αλλάζει τις προτεραιότητες. Πλέον πυρήνας της κοσμοαντίληψης μας γίνεται μια απρόσωπη φύση, την οποία ο άνθρωπος υποτίθεται ότι καταστρέφει.
Συνακόλουθα οι άνθρωποι χάνουν την κυρίαρχη τους θέση στον κόσμο και τον ρόλο της πυξίδας για το πως πρέπει να κινείται η ιστορική εξέλιξη. Επιπλέον (αυτό)αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα που "καταστρέφουν το κλίμα". Τρώνε κρέας, ταξιδεύουν με αυτοκίνητα, αεροπλάνα και τρένα (και όχι με high end ιστιοφόρα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων...), χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για να ζεσταθούν και εν πάση περιπτώσει υπάρχουν.
Αυτή η έμμεση αλλά ξεκάθαρη δαιμονοποίηση της ανθρωπότητας είναι μια πρωτοφανής κατάσταση στην ανθρώπινη ιστορία και δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει. Σε συνδυασμό με τον ωμό συναισθηματισμό, το μανιχαϊσμό τον χιλιασμό και την ενοχικότητα της θρησκείας της «κλιματικής αλλαγής» πολύ δύσκολα θα φέρουν κάτι καλό μαζί τους. Η κλιματική αλλαγή τείνει να μετατραπεί σε ένα είδος new age θρησκείας, με τους οπαδούς της να θυμίζουν περισσότερο φανατικούς ζηλωτές.

Ολοκληρωτικός πόλεμος καλού και κακού

Επίσης, η λατρεία του κλιματικού τρόμου επιβάλλει μια μανιχαϊστική αντίληψη του κόσμου. Από την μία πλευρά είναι το Κακό (δηλαδή αυτοί που ανέχονται την κλιματική αλλαγή ή δεν πιστεύουν ότι συμβαίνει ή δεν πιστεύουν ότι οφείλεται στον άνθρωπο). Από την άλλη πλευρά είναι το Καλό (δηλαδή αυτοί που πιστεύουν ότι συμβαίνει και οι οποίοι θεωρούν ότι οι άλλοι, το Κακό, είναι αυτοί που δεν αφήνουν να ληφθούν μέτρα). Η σύγκρουση των δύο πλευρών έχει ολοκληρωτικό χαρακτήρα. Θα επικρατήσει ή ο ένας ή άλλος. Ο κόσμος ή θα σωθεί ή θα καταστραφεί. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση. Άρα, δεν τίθεται θέμα συνεννόησης, ανοχής ή συμβιβασμού. Η σύγκρουση είναι απόλυτη.
Επιπλέον, η αιχμή του δόρατος και η προσωποποίηση του κινήματος κατά της κλιματικής αλλαγής είναι ένα νεαρό κορίτσι, ο λόγος του οποίου εστιάζει στο συναίσθημα. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο παθιασμένος λόγος της εκφράζει τη ζωτική δύναμη (vis vitalis) της νεότητας ενάντια στην εγκεφαλικότητα των "γέρων". Εκφράζει το ψυχικό πάθος της "θύελλας και ορμής" (sturm und drang) το οποίο αντιπαρατίθεται στον ψύχραιμο λόγο και την ορθολογική ανάλυση, που θεωρούνται ως ανάθεμα.
Όλο αυτό το πακέτο του βιταλισμού, της νεότητας, της περιφρόνησης στην μετριοπάθεια, του προτάγματος για άμεση δράση, της μανιχαϊστικής ανάγνωσης του κόσμου, με μόνο πιθανό και επιθυμητό αποτέλεσμα την απόλυτη επικράτηση του Καλού και την εξάλειψη του Κακού, είναι ακριβώς το μείγμα του Ναζισμού. Τόσο απλά.
=====================

 "Πολλοί μου προσάπτουν την εμμονή μου με τους αρχαίους ημών προγόνους. Φαινόμενα όπως η Γκρέτα Τούμπεργκ την ενισχύουν. 
  • Οι Ελληνες έφτιαξαν έναν μεγάλο πολιτισμό χωρίς να φοβούνται καμιά Αποκάλυψη και χωρίς να περιμένουν κανέναν μεσσία που θα απαλλάξει τη ζωή απ’ το «κακό». Το αναγνώριζαν ως συστατικό της ύπαρξης και γι’ αυτό επινόησαν το μέτρο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ελληνική σκέψη σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ."
  • Στ. Αλεξανδρής: 500 κορυφαίοι επιστήμονες λένε άλλα για το κλίμα

  • Περί “Κλιματικής Αλλαγής”: Το 0,003% να γίνει 0,002% ξοδεύοντας 4 τρισ. δολ. x 50 χρόνια;

  • Περιμένοντας την ανάπτυξη από τις ...ΑΠΕ

  • "Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Μύθοι και Αλήθειες" ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

  • Κλιματική Αλλαγή: Πως ένα φυσικό φαινόμενο μετατράπηκε σε απάτη

  • Ρούσβελτ, Χίτλερ, Θάτσερ και Κλιματική Αλλαγή - Η εργαλειοποίηση της φύσης από την πολιτική

    • Οι επιδοτούμενοι από το μεγάλο κεφάλαιο ακτιβιστές του περιβάλλοντος

      "Πράσινη ανάπτυξη": η νέα θρησκεία των πολιτικών εχέγγυο νέων δεινών για τους Έλληνες.

      Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή η μετάλλαξη του Σύριζα απ' το 2011 μέχρι το 2019, από την αυτοβαυκαλιζόμενη "πρώτη φορά αριστερά" σ' ένα ακόμα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, απ' αυτά που εξαπατούν τους πολίτες προκειμένου να διαιωνίζουν τη διατήρηση του καπιταλιστικού πρότυπου. Δεν διδάχτηκαν τίποτα απ' την κατάρρευση του μεταλλαγμένου Πασοκ, που απ' το κεντροαριστερό προφίλ επί Αντρέα εξελίχθηκε στο σοσιαλδημοκρατικό κατασκεύασμα Σημίτη-Γιωργάκη-Βενιζέλου. Δεν διδάχτηκαν τίποτα απ' την κατάρρευση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Και δεν διδάχτηκαν τίποτα απ' την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της Ιταλίας, με την ανάδειξη της Λέγκας και των 5 αστέρων.
      Μιλώντας στις 29/9 στο φεστιβάλ Σπούτνικ ο Τσίπρας το τερμάτισε: αφού πρώτα εκθείασε την "περιβαλλοντικά εκπορνευόμενη" απ' τους "προστάτες" της ανήλικη Τούνμπεργκ, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός παγκόσμιου πράσινου New Deal, (αυτού που προτάθηκε στις ΗΠΑ από μια βουλευτίνα των Δημοκρατικών και καταψηφίστηκε στη Γερουσία με 57-0, οι Δημοκρατικοί δήλωσαν "παρών", για ν' αναλάβουν στη συνέχεια να το προωθήσουν οι βρώμικες Βρυξέλλες με τη διάδοχο του Γιούνγκερ), και κατέληξε με την απειλή: "η επόμενη κυβερνητική μας θητεία θα πρέπει να είναι ...
      εκείνη της πράσινης ανάπτυξης. ... Με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με οργανωμένο εθνικό σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο και από εκεί στις ανανεώσιμες πηγές." Μέχρι τώρα μας παραμύθιαζαν με "δίκαιη μετάβαση" στη μεταλιγνιτική εποχή, προκειμένου να κλείσουν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη μιαν ώρα νωρίτερα, τώρα ανακάλυψαν "δίκαιη μετάβαση" από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο!!! Μ' αυτά τα μυαλά η επόμενη κυβερνητική θητεία θ' αργήσει ...

      Τώρα πια ξέρουμε πως Πασοκ (ή Ελιά ή Δημοκρατική Συμπαράταξη ή Κιναλ ή όποιο άλλο όνομα σκαρφιστούν για να κουκουλώσουν τα δανεικά κι αγύριστα) και ΝΔ και Σύριζα στα ενεργειακά είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, υπηρετούν μια πολιτική προς όφελος των ξένων, δένοντας χειροπόδαρα τη χώρα στην εξυπηρέτηση αλλοδαπών συμφερόντων. Η αφετηρία μας έρχεται απ' τον Οκτώβριο 2010, τότε που κυβέρνηση ήταν το Πασοκ της "πράσινης ανάπτυξης", αυτό που τον Απρίλιο μας είχε χώσει στα μνημόνια και είχε κουβαλήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Απαντώντας τότε σ' ερώτηση βουλευτίνας του Σύριζα, ο Μανιάτης ανακοίνωνε τη μεγάλη κωλοτούμπα της ενεργειακής πολιτικής στη Βουλή: "βαδίζουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, σε μια άλλη κατεύθυνση: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο".  
      Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 
      Αυτή η ίδια πολιτική αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της ηλεκτροπαραγωγής τα τελευταία χρόνια, στην πρόσφατη θεμελίωση νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής από αέριο απ' το Μητσοτάκη με ταυτόχρονη υπόσχεση για "14000MW νέες ΑΠΕ" απ' τη Σδούκου, στη "δίκαιη μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο" του Τσίπρα. Το μόνο που διαφοροποιεί τα κόμματα αυτά είναι το ποιος θα μας πουλά το αέριο, αν θα είναι οι Ρώσοι ή οι Αζέροι ή οι Αμερικάνοι. Κι ο καθένας φυσικά μπορεί να υποθέσει πως η πώληση συνοδεύεται από ροή μαύρου πολιτικού χρήματος, μια που μετά από τόσες λίστες που βγήκαν στο φως τα τελευταία χρόνια, (λίστα Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λιχτενστάιν, Παναμά, κλπ, κλπ), "τα πάντα όλα" κουκουλώθηκαν. Όπως διακομματικά- και μάλλον και με τις ευλογίες της "δικαιοσύνης"- κουκουλώθηκε, μην το ξεχνούμε, το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 700 εκατ. ευρώ απ' την Proton Bank ...
      Δυστυχώς το πρόβλημα της χώρας είναι το πολιτικό της σύστημα: τα κόμματα που μας κυβέρνησαν, μας χρεοκόπησαν και μας έδεσαν για άλλο ένα αιώνα φόρου υποτελείς στους ξένους, συνεχίζουν να εξαπατούν συστηματικά τους πολίτες. Αυτή η χώρα δεν σώζεται πια με τίποτα ...
      Το μόνο που μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας είναι, όπως είχα γράψει στην πρώτη ανάρτηση του ιστολόγιου, να βγάλουμε το αέριο που υπάρχει νότια της Κρήτης και να γίνει και το αέριο εγχώριος ενεργειακός πόρος, έστω κι αν θα 'ναι πάλι οι Γάλλοι κι οι Αμερικάνοι που θα το βγάλουν. Γι' αυτό και βλέπετε τις βρώμικες ΜΚΟ να ξιφουλκούν ενάντια στις εξορύξεις, μη τυχόν κι η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει τα αφεντικά τους.
      Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

       

Σχόλια