Η τέχνη των ΜΜΕ να σκεπάζουν την ουσία

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 

«Οι δημοσιογράφοι λένε κάτι που ξέρουν ότι δεν είναι αλήθεια, με την ελπίδα ότι αν συνεχίσουν να το λένε αρκετό καιρό θα γίνει αλήθεια» – Άρνολντ Μπένετ. Τελείωσε η ορκωμοσία του Τραμπ, ακούστηκαν τα σχόλια, οι τριχολόγοι των πρωϊνάδικων τηλεοπτικών εκπομπών με το πυρετικό παραλήρημα τους έδωσαν ρέστα για τις στιλιστικές προτιμήσεις της Μελάνια Τραμπ και της Ιβάνκα Τραμπ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σχολίασαν επίσης τους χαιρετισμούς του Έλον Μασκ (ναζιστικοί χαιρετισμοί, βαθειάς απήχησης) που χαιρόταν σαν παιδί ο οποίος όμως πάσχει (όπως μας πληροφόρησαν) από σύνδρομο Άσπεργκερ και έχει μειωμένη ενσυναίσθηση. Όμως οι κανάγες της δημοσιογραφικής ευτέλειας με σαρκασμούς και υπονοούμενα άφηναν πολλή χολή και ασυνάρτητους ήχους κακεντρέχειας στο θέαμα της ορκωμοσίας.

Ξέχασαν όμως τους φιλοξενούμενους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα μέλη του τάγματος Αζόφ, που χαιρετούσαν ναζιστικά. Επιλεκτική μνήμη, διαφορετική αντιμετώπιση, συμπάθειες και αντιπάθειες. «Ποιες ανολοκλήρωτες ακόμη δυνατότητες φανερώνονται εδώ;» Θα ερωτούσε ο Ιερώνυμος Μπος.

Και τώρα που όλα αυτά τα εγγαστρίμυθα σχόλια θα πάρουν το τέλος τους, θα ασχοληθούν οι δημοσιογράφοι με τα εγχώρια; Θα πουν κάτι για το πώς αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας μας; Θα μας πουν γιατί οι αρμοί της εξουσίας λειτουργούν πλέον στα όρια του παρακράτους; Θα μας πουν πως οι θεσμοί έχουν δυστυχώς υποτάξει την κοινωνική τους αποστολή στην προτεραιότητα της δικής τους αυτοτέλειας;

Θα μας πουν για τα παράκεντρα εξουσίας, για τον επαγγελματισμό της πολιτικής, για την καρτελοποίηση των κομμάτων, για το γεγονός ότι το παραγόμενο έγκλημα κάποιες φορές λαμβάνει παραθεσμικό ρόλο, για τις υποκλοπές και τη συγκάλυψη, για το φάκελο της τραγωδίας των Τεμπών και τις αποκαλύψεις; Αλλά επίσης θα μας πουν πως θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο (που είναι πολύ πιθανό και συζητείται εντόνως σε Τουρκία) να συμβεί το καλοκαίρι οι φίλοι και συνομιλητές μας Τούρκοι, με τους οποίους υπογράψαμε μαζί τους το Κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών να προβούν σε εξορύξεις κάτω από την Κρήτη;

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη, ενώ, αντίθετα, οι συνομιλητές μας έχουν υπογράψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετατρέποντας τη Λιβύη σε τουρκικό προτεκτοράτο, πολλοί εκτιμούν ότι στο πλαίσιο των μελλοντικών εξορύξεων θα επιχειρηθούν γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, δοκιμάζοντας παράλληλα και τη δική μας αντίδραση.

Όλα αυτά είναι τα ζητήματα που μας αφορούν και ταυτόχρονα εκείνα που μεταβάλλουν όλες τις μεταβλητές της πολιτικής. Το να λιμνάζει όμως η ενημέρωση και να καταγράφει τα εφήμερα θεάματα αποτελεί αποπλάνηση και παρασιώπηση. Η σιωπή των μεγάλων και άγγιχτων ζητημάτων αποτελεί υποταγή και τρόπος παραπληροφόρησης. Όλα τα άλλα με τα οποία ασχολούνται οι δημοσιογραφούντες είναι ευφημιστικά ψευδώνυμα.

Οι κλόουν, οι αρλεκίνοι, οι πιερότοι, οι αυλικοί της δημοσιογραφίας, έχουν συνθηκολογήσει οικτρά με τα παραγεμισμένα πορτοφόλια τους και πλασάρουν τα τριτοκλασάτα γεγονότα ως πρωτοκλασάτα. Είναι γνωστό ότι η ενημέρωση οδηγείται από το υλικό συμφέρον της. Παραφράζοντας τον Φρόιντ θα λέγαμε ότι «οι δευτεροβάθειες επιθυμίες είναι εκείνες που εκπληρώνονται στο αρρωστημένο όνειρο».

================

-------------------------------
 ----------------------
 ---------------------

 ===============

 ----------------------

 -------------------------

 ------------------------

 =================

 ===============

 ---------------------

---------------------------

 -----------------

 ================

 -----------------------------

Και που θα οδηγήσει όλος αυτός ο παραλογισμός;

Η κατάληξη είναι δυσάρεστη.

Κείμενο_4:
Κατά την φυσιολογία, ακόμα και φλυαρία έχει τα όριά της. Εντούτοις, δεν υπάρχει νόμος της φύσης που να περιορίζει την ανοησία των όσων λέγονται. Μπορώ κάλλιστα να ξεστομίσω την μεγαλύτερη βλακεία του κόσμου: ούτε σπυρί στη γλώσσα θα βγάλω, ούτε θα πάθω κρίση επιληψίας. Δικαιούμαι άραξε άλλης τιμωρίας; Κατά κανόνα, όχι. Ακόμα κι να επιβληθεί μια τέτοια τιμωρία, δεν πρόκειται να είναι αυστηρή.
Πρώτα απ' όλα είναι σπάνιο το να επισημάνει κανείς μια βλακεία. Ακόμα κι αν την επισημάνει, δεν θα ' χει ούτε το χρόνο, ούτε την όρεξη, ούτε την ευκαιρία να την αποδείξει. Ακόμα κι αν προσκομίσει αποδείξεις, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα προσέξουν τις ενστάσεις του. Κι ακόμα κι αν τις προσέξει κάποιος, δεν πρόκειται να τις αξιοποιήσει.
Τα ίδια ισχύουν και ως προς το ψεύδος. Βεβαίως, αν το ψεύδος αφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα, μπορεί και να έχει αλγεινές συνέπειες για τον ψεύτη. Το ψεύδος αυτού του είδους αποκαλείται συκοφαντία, απάτη, ψευδομαρτυρία. Μπορεί ακόμα να καταλήξει στο δικαστήριο, αν και δεν είναι διόλου αναγκαίο. Αντιθέτως, αν το ψεύδος αφορά σε μια ιδέα, σ' ένα πράγμα δηλαδή που δεν μπορούμε να τ' αγγίξουμε ούτε να το δούμε, μένει ατιμώρητο. Ακριβώς όπως μένει και η βλακεία.
Ονειρεύομαι ένα νέο νόμο της φύσης, εις εφαρμογήν του οποίου κάθε άτομο θα εδικαιούτο μιας περιορισμένης καθημερινής μερίδας λέξεων. Τόσες λέξεις την ημέρα - ούτε μια παραπάνω. Κι όταν θα τις έχει πει κανείς αυτές τις λέξεις που δικαιούται, να μένει μουγκός ίσαμε το άλλο πρωί.
Μια θανατερή σιωπή θα βασίλευε εκεί γύρω στο μεσημέρι, μια σιωπή που θα διακοπτόταν που και που από φράσεις όλο νόημα εκ μέρους εκείνων που έχουν ικανότητα να σκέφτονται πριν μιλήσουν ή που, γι άλλους λόγους, φείδονται των λέξεών τους. Και όπως τα λόγια αυτά θα διατρυπούσαν τη σιωπή, θα μπορούσαν επιτέλους να ακουστούν.
Πώς και σε ποιόν κάνει κακό η βλακεία;
Η πληροφόρηση είναι ο σύνδεσμός μας με την πραγματικότητα. Από την πιο απλή μορφή της ("Ο αμανίτης ο μυοκτόνος είναι δηλητηριώδης", "Τα πορτοκάλια είναι φαγώσιμα") ως λογοτεχνία, που είναι κι αυτή πληροφόρηση, αλλά πιο σύνθετη.
Η πληροφόρηση είναι η βάση των πράξεών μας. Μια λανθασμένη πληροφόρηση οδηγεί σε άφρονες πράξεις, κάτι που οδηγεί που γνωρίζουν όσοι να φάνε αμανίτες μυοκτόνους επειδή τους είχαν πει ότι ήταν πορτοκάλια. Ένα κακό ποίημα δεν είναι θανατηφόρο, είναι όμως, με τον τρόπο του βλαβερό.
Πώς και σε ποιόν κάνει κακό το ψεύδος;
Προφανώς σ' αυτόν κατά του οποίου στρέφεται, εμμέσως όμως βλάπτει κι όλους εμάς, αφού διαλύει το θεμελιώδες συστατικό της πληροφόρησης: την εμπιστοσύνη. Το ψεύδος, δηλαδή η παραπληροφόρηση, χαρίζει στον ψεύτη ένα άμεσο προσωπικό πλεονέκτημα, εις βάρος της κοινότητας. Ο ψεύτης είναι παράσιτο. Αποδυναμώνει τον οργανισμό εντός του οποίου παρασιτεί, και μπορεί να τον οδηγήσει σε αφανισμό.
Όταν δεν θα υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν θα υπάρχουν ψεύτες, αλλά ούτε και πληροφορίες - με λίγα λόγια, δεν θα υπάρχει τίποτα. Θα χάσουμε την επαφή με την πραγματικότητα να προσαρμόζουμε τις πράξεις μας και, επομένως, να εξελισσόμαστε. Ο βλαξ και ο ψεύτης θα μας αφανίσουν.
Κι ύστερα, δεν θα μείνει παρά ο βλαξ.
Κείμενο του ΣΛΑΒΟΜΙΡ ΜΡΟΖΕΚ από το περιοδικό Lettre International. Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης. !
=============

Σχόλια