Περικλής Γιαννόπουλος (2)

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Περικλής Γιαννόπουλος  (1869 – 8 Απριλίου 1910)
«Πατριωτισμός και εθνισμός θα είπη: Αυτοσυντήρησις», έγραφε στις αρχές του 20ου αιώνα ο ελληνολάτρης και υπερασπιστής της βυζαντινής Χριστιανοσύνης ενάντια στον «βαρβαροφραγκόκοσμο», ο  διανοητής Περικλής Γιαννόπουλος. Ο Ασυμβίβαστος, ο Σκληρός, ο Τρελός, ο Σιδερένιος, ο Αλύγιστος, όπως τον ένοιωθε ο φίλος του και συνοδοιπόρος Ίωνας Δραγούμης.
Ο οιστρολατημένος διανοητής που επιζητούσε ο ίδιος να οιστρηλατήσει όλα τα ελεύθερα και νεανικά πνεύματα της εποχής του ώστε να ξεχάσουν τα «Σάπια Παρίσια» και τους «Γερμανούς Μπακάληδες», προσβλέποντας με παρρησία και θάρρος σε μια νέα εθνική συνείδηση που θα αναδημιουργήσει τον ελληνικό κόσμο.
Ίσως, στη σημερινή Ελλάδα των «Φραγκοραγιάδων», όπως θα έλεγε και πάλι ο  Γιαννόπουλος ν΄ αναδύεται, έστω ως «υπόγεια διαδρομή», ένας νέος «προοδευτισμός» που δεν είναι άλλος από την γιαννοπούλεια «αυτοσυντήρηση» σε όλα τα επίπεδα του κρατικού και κοινωνικού μας βίου. Σ΄ έναν αγώνα πλέον υπαρξιακό  - κι ας τυρβάζουν περί άλλων οι «εκσυγχρονιστικές σειρήνες» και τ΄ αργυρώνητα μιντιακά φερέφωνά τους.
Σαν σήμερα, 8 Απριλίου 1910, ο Περικλής Γιαννόπουλος μπήκε μέσα στα καταγάλανα νερά του Σκαραμαγκά και αυτοκτόνησε, αναζητώντας στεφανωμένος «τον ωραίον θάνατον» στη θάλασσα που τόσο αγαπούσε. Ήταν μόλις 41 ετών, και ο απρόσμενος κι αδόκιμος θάνατός του προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και μεγάλη συγκίνηση στην αθηναϊκή κοινωνία εκείνης της εποχής.
Έφυγε νωρίς, πεπεισμένος «πως μόνο η ασημένια ελιά ταιριάζει στην Ακρόπολη», όμως δεν ξεχάστηκε ποτέ, έστω και από κάποιους λίγους «ρομαντικούς» που ακόμα τον διαβάζουν. Με την αίσθηση ότι η «βάση της Ελληνικής Αισθητικής», στο μικρό αλλά πολύτιμο έργο του Γιαννόπουλου, ήταν και παραμένει η Ελληνική Γη, το «Ελληνικό Χρώμα» και η διαυγής «Ελληνική Γραμμή». Μια «Αισθητική που πλάθονταν ανάμεσα σε δίπολα: Ελληνική και ευρωπαϊκή γραμμή, πολιτισμός και βαρβαρότητα, φύση και πόλη».
 

ΥΓ. Προφήτης;  

Για τον Γιαννόπουλο, έναν από τους πρωτοπόρους του ελληνικού «αντιδυτικισμού» στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα, που επηρέασε τόσο πολύ και την Γενιά του ΄30, το σχέδιο των Ευρωπαίων για την «Έρημη Χώρα», όπως ονόμαζε την Ελλάδα, ήταν να την μετατρέψουν σε «ένα μεγάλο ξενοδοχείο» και τους κατοίκους της σε «τέλειους λακέδες, εις τα θύρας των ξενοδοχείων». Πίστευε όμως με αισιοδοξία πως εδώ , «ο υπερβόρειος πολιτισμός δεν είνε δυνατόν να εγκατασταθή ….. ο ήλιος δεν παίζει». Κάτι που μένει να φανεί,  …….. ίσως και τα επόμενα λίγα χρόνια.

-----------------------

Blogger: ... Σχετικά με το ερώτημα: "Προφήτης, ο Περικλής Γιαννόπουλος;"... ιδού πως κλείνει το άρθρο του ο κ. Μελάς...

"... σε σχέση με την κατανομή των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και το κατά πόσον αυτές βοηθούν στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος: Μάλλον βοηθούν στην επαναφορά του εδώ και 35 χρόνια εγκατεστημένου υποδείγματος στην χώρα, όπου οι επενδύσεις στις κατοικίες, τουρισμό και διαχείριση ακίνητης περιουσίας πρωταγωνιστούν, δίνοντας τον τόνο στις εξελίξεις.

Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν φαίνεται να είναι η εγκατάλειψη κάθε συγκροτημένης προσπάθειας να αλλάξει αυτή η πορεία.
Φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό παγκοίνως ότι θα πορευθούμε με αυτό το υπόδειγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και με ό,τι κινδύνους αυτό περιέχει…."

...έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι πέρασαν τόσα χρόνια και από κανένα πολιτικό κόμμα δεν προτάθηκε ένα συνεκτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι που οι άνθρωποι δεν ασκούν ηγεσία του τόπου, αλλά είναι διεκπεραιωτές εντολών και σχεδίων... ήτοι όργανα.

=================

από παλιότερη εγγραφή. (

...όσο για την ανάπτυξη μην την περιμένετε- όπως λέει το άρθρο μετά από Μεταρρυθμίσεις(!@#$^!) - συνηθίστε  σε  ανάπτυξη όπως Φιλιππίνες (για όσο η χώρα είναι Γερμανικό προτεκτοράτο..)

και για να μην παραμυθιαζόμαστε από τον πληρωμένο γραφιά που θέλει να μας βάλει στον  ύπνο:
"Εκκαθάριση εν λειτουργία"

Σχόλια