Η ΕΕ ως μια παραπαίουσα νεοφιλελεύθερη τυραννία

"Μου φαίνεται ότι πλησιάζει το τέλος".  

Ίδρυμα Στρατηγικού Πολιτισμού Vladimir Malyshev  

Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, της στατιστικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα (48%) μίλησαν θετικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην "πανδημία". Το 74% των ερωτηθέντων επιθυμεί να ανατεθεί στην ΕΕ μεγαλύτερη ευθύνη για την καταπολέμηση των κρίσεων.

Οι δημοσκοπήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι συνήθως προκατειλημμένες- στην πραγματικότητα, η στάση των πολιτών του απέναντι στην ΕΕ είναι ακόμη χειρότερη. Όλη η ρητορική για τη "μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια" έγινε κενό γράμμα μόλις άρχισε να εξαπλώνεται ο φόβος ενός νέου ιού. Φάρμακα που προορίζονταν για μια χώρα αποσύρθηκαν καθ' οδόν από τη γειτονική της χώρα, μέλη της ΕΕ απαγόρευσαν την εξαγωγή φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας, έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα, σταμάτησαν το εμπόριο κ.λπ. Η Ιταλία, για παράδειγμα, δεν βοηθήθηκε για αρκετές εβδομάδες. Το πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας της ΕΕ καθυστέρησε λόγω πολιτικών διαπραγματεύσεων, ενώ ολόκληροι τομείς της οικονομίας παρέλυσαν και εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άνεργοι.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες για καραντίνα, οι απεργίες των ενοικιαστών και οι συγκρούσεις με την αστυνομία έγιναν συχνότερες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι πολιτικές στάσεις στην Ευρώπη αλλάζουν αισθητά, με την κοινή γνώμη να στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της ΕΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 42% των Ιταλών υποστηρίζει την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (26% τον Νοέμβριο του 2018).

Στη Γαλλία, έξι στους δέκα πολίτες "δεν εμπιστεύονται" τις Βρυξέλλες. Η Washington Post υποστηρίζει ότι μετά το Ηνωμένο Βασίλειο η Σουηδία μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ηγείται της Ευρώπης στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται κατά κεφαλήν.

Στη Δανία, το 2015, οι κάτοικοι ψήφισαν σε δημοψήφισμα κατά της περαιτέρω ενοποίησης με την ΕΕ (το 53% όσων ψήφισαν κατά). Μετά από αυτό, η Δανία αφαίρεσε πλήρως το δικαίωμα να ελέγχονται τα σύνορά της από την ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μετά το Brexit οι περισσότεροι Ολλανδοί επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

Οι Γάλλοι είναι σχεδόν οι κύριοι ευρωσκεπτικιστές: το 61% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν αρνητική στάση απέναντι στην ΕΕ. Ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος Michel Onfret χαρακτηρίζει την κατάσταση της ΕΕ ως εξής: "Η αυτοκρατορία του Μάαστριχτ (Ευρωπαϊκή Ένωση) είναι μια νεοφιλελεύθερη τυραννία, η οποία επιβάλλει τους υπερεθνικούς νόμους της αγοράς στους λαούς της Ευρώπης χρησιμοποιώντας αυταρχικές και γραφειοκρατικές μεθόδους του κράτους... Αν παλαιότερα οι υποστηρικτές της δημοκρατίας φοβόντουσαν την "τυραννία της πλειοψηφίας", τότε το κράτος του Μάαστριχτ δημιουργεί ένα νέο μοντέλο - την "τυραννία των μειονοτήτων".

"Οι παραδοσιακές Ευρωπαϊκές τάξεις έχουν θυσιαστεί στο βωμό της φιλελεύθερης ιδεολογίας της αγοράς και των μειονοτικών συμφερόντων. Είναι πλέον σαφές ότι όλες οι υποσχέσεις του Μάαστριχτ (καθολική απασχόληση, ειρήνη, οικονομική ανάπτυξη κ.λπ.) ήταν ψέματα. Η κοινωνική ανισότητα αυξάνεται στην Ευρώπη, η μεσαία τάξη γίνεται φτωχότερη και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Για χάρη της οικονομίας της αγοράς, τα θεμέλια του κράτους πρόνοιας - στρατός, σχολείο, υγειονομική περίθαλψη - εξαφανίζονται. Κάθε προσπάθεια των πολιτών να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους εκτίθεται ως σοβινισμός και νεοναζισμός από τα νεοφιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης", αναφέρει. Είναι πεπεισμένος ότι μια τέτοια συμμαχία περιμένει μια αναπόφευκτη κατάρρευση.

Οι Βρυξέλλες διέθεσαν 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση των οικονομιών που έχουν σακατευτεί από την "προστασία από την πανδημία", αλλά ένας από τους όρους για την αποδέσμευση του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν ότι οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να κατευθύνουν τουλάχιστον το 30% αυτών των κονδυλίων στην "πράσινη οικονομία". Οι φόροι θα αυξηθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ για να συγκεντρωθούν χρήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά η πεποίθηση ότι οι υψηλότεροι φόροι θα βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη δεν ευσταθεί. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένες κυβερνήσεις πιστεύουν σοβαρά ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει με παλιές συνταγές και κόλπα. Ωστόσο, ξεχνούν ότι η πιο αξιόπιστη πηγή χρήματος δεν είναι ένα τυπογραφείο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά μια αποτελεσματική οικονομία που δεν εμποδίζεται από γραφειοκράτες", γράφει η Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η διάβρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται. Οι φήμες ότι μετά το πρώτο κύμα του κορονοϊού θα έρθει το δεύτερο, το τρίτο και τα επόμενα κύματα αυξάνουν τη νευρικότητα. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και πότε θα τελειώσει. "Η παλαιά τάξη πραγμάτων δεν θέλει να πεθάνει και έχει αποδείξει περισσότερες από μία φορές την προθυμία της να προσκολληθεί στη ζωή", παρατηρεί μελαγχολικά η αρθρογράφος της εφημερίδας Coralie Delaume στη Le Figaro. - Ωστόσο, μου φαίνεται ότι πλησιάζουμε στο τέλος. Το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτού που αντιπροσωπεύει: της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Φωτογραφία λεζάντας: REUTERS/Gonzalo Fuentes 

https://www.fondsk.ru/news/2021/06/05/evrosouz-kak-shatajuschajasja-neoliberalnaja-tirania-53717.html

ΠΗΓΗ

Βlogger:

Πολύ θα ήθελα να πω ότι το παραπάνω κείμενο είναι ένα "λιβελογράφημα" μιας αντίπαλης στην ΕΕ δύναμης. Δυστυχώς (ή ευτυχώς;)  διατυπώνει αλήθειες. 

Με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης (τη Γερμανία) να υλοποιεί την δικιά της ανζέντα - πράγμα που φάνηκε καθαρά το 2010 με τη διαχείριση της Ελληνικής κρίσης - είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα φθάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο βρασμού... 

από παλιότερη εγγραφή.

...όσο για την ανάπτυξη μην την περιμένετε- όπως λέει το άρθρο μετά από Μεταρρυθμίσεις(!@#$^!) - συνηθίστε  σε  ανάπτυξη όπως Φιλιππίνες (για όσο η χώρα είναι Γερμανικό προτεκτοράτο..)

και για να μην παραμυθιαζόμαστε από τον πληρωμένο γραφιά που θέλει να μας βάλει στον  ύπνο:
"Εκκαθάριση εν λειτουργία"

Σχόλια