Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν σχεδόν… τζάμπα Ελλάδα – Με 2,35 δισ. απέκτησαν assets 150 δισ.

Με 2,35 δισ. απέκτησαν assets 150 δισ. 

Αυτό θα είναι το μοντέλο που θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα προσεχώς

Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που πραγματοποιούνται εσχάτως, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα τιμήματα για τα προς πώληση assets είναι σχεδόν τζάμπα, όπως αποδεικνύεται και στις περιπτώσεις της Πειραιώς, της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Ελλάκτωρ.

Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι θα είναι το μοντέλο που εφαρμοστεί προσεχώς στη χώρα.
Οι ξένοι επενδυτές θα αγοράζουν Ελλάδα υπό το πρίσμα θα επενδύουν λίγα και θα ποντάρουν σε σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες.
Οι περιπτώσεις της Πειραιώς, του Ελλάκτωρ και της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβεβαιώνουν ότι με 850 εκατ. ουσιαστικά πουλήθηκαν τρεις πολύ σημαντικές εταιρίες της Ελλάδος σε ξένους επενδυτές.

Η περίπτωση της Πειραιώς

Στην Πειραιώς, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο Paulson με 260 εκατ. απέκτησε το 18,5% περίπου της τράπεζας και ουσιαστικά τον έλεγχό της.

Μπορεί να είχε επενδύσει σωρευτικά 760 εκατ. αλλά στην πράξη με 260 εκατ. ελέγχει την Τράπεζα Πειραιώς.
Η τρέχουσα αξία της επένδυσης του Paulson ανέρχεται στα 360 εκατ. σχεδόν στο 50% της συνολικής επένδυσης που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.
Στην πράξη όμως με 260 εκατ. κατέστη ο βασικότερος επενδυτής στην Πειραιώς και επί της ουσίας αγόρασε την τράπεζα με λίγα κεφάλαια.

Η περίπτωση Ελλάκτωρ

Η Reggeborgh, το ολλανδικό fund με συνολικά κεφάλαια που μπορεί να επενδύσει περί τα 130 εκατ. , θα αποκτήσει τον έλεγχο του Ελλάκτωρ.
Ο Ελλάκτωρ, που ελέγχει τον Άκτωρ, έχει 1,6 δις. ανεκτέλεστο, έχει σημαντικές παραχωρήσεις, όπως η Αττική Οδός, αλλά έχει και κερδοφόρα εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, ουσιαστικά πουλήθηκε στη Reggeborgh έναντι 128 – 130 εκατ. ευρώ.
Τα 130 εκατ. ευρώ προκύπτουν ως εξής:

  • Η Reggeborgh κατέχει το 14,79% ή 31,7 εκατ. μετοχές επενδύοντας 38 εκατ. ευρώ
  • Για το ποσοστό του Λ. Μπόμπολα που δυνητικά μπορεί να φτάσει το 12,51% θα επενδύσει 43 εκατ., με τιμή 1,60 ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν θα εξασκηθεί πλήρως η option.

  • Θα αποκτήσει το 3,18% που κατέχει ο εφοπλιστής Διαμαντίδης, ο οποίος ήδη έχει λάβει 5 εκατ. ευρώ τίμημα, σε σύνολο 10 εκατ. που θα φτάσει η αγορά
  • Η Reggeborgh θα επενδύσει τουλάχιστον 37 εκατ. στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 120,5 εκατ. με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ.

Το άθροισμα όλων αυτών 128-130 εκατ. ευρώ.
Μια μεγάλη, λοιπόν, κατασκευαστική εταιρεία όπως ο Ελλάκτωρ πωλείται έναντι 128 – 130 εκατ. ευρώ στη Reggeborgh.

Η ειδική περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε έναντι 454 εκατ. ευρώ συνολικά στο CVC Partner και αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδας.
Αν και η έννοια του φθηνού ή μη στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ερωτηματικό καθώς δεν υπήρξαν άλλοι ενδιαφερόμενοι κατά τη διαδικασία της πώλησης, εντούτοις μπορεί να ειπωθεί ότι η εταιρία πουλήθηκε φθηνά.

Πώληση NPEs σχεδόν τζάμπα

Στο κεφάλαια των πάμφθηνων ελληνικών assets που πουλιούνται σε ξένους επενδυτών πρέπει να συμπεριλάβουμε και την πώληση προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs) ή τιτλοποιήσεων που έχουν λάβει ή θα λάβουν χώρα προσεχώς.
Υπολογίζεται ότι με 1,5 δις. ευρώ θα πουληθούν ή θα τιτλοποιηθούν NPEs σε ξένους επενδυτές συνολικής αξίας σχεδόν 70 δις.
Δηλαδή οι ξένοι επενδύουν 1,5 δις. και αποκτούν τον έλεγχο 70 δις.

Συμπέρασμα

Με 70 δις. NPEs που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί, και με Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Εθνική Ασφαλιστική, που έχουν συνολικό ενεργητικό 80 δις, επομένως το άθροισμα όλων αυτών 150 δις. ευρώ, πουλήθηκαν 2,35 δις.
Άρα επί της ουσίας οι ξένοι επενδυτές με 2,35 δις. αγόρασαν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 150 δις., δηλαδή με τιμήματα που αναλογούν στο 1,4% των προς πώληση στοιχείων.

 ΠΗΓΗ

Blogger: 

  • Aν αυτό δεν είναι το ξεπούλημα μιας χώρας, η λεηλασία της και συνάμα την μετατροπή των κατοίκων της σε δουλοπάροικους, ξένους στη χώρα τους τότε τί είναι;
  • Αν αυτό δεν είναι η καταστροφή μιας Εθνικής - Κρατικής οντότητας, τότε τί είναι;

Ας ....καμαρώσουν για την κατάντια, όσοι υπερασπίσθηκαν τα μνημόνια και όσοι "διαπραγματεύτηκαν" την πάσει θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τώρα φαίνεται ποιούς έσωσαν για ποιούς δούλεψαν. Έβαλαν τη χώρα στο κούτσουρο του χασάπη και τώρα επιβλέπουν την εκποίηση.

Και δυστυχώς είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια της λεηλασίας, που θα συνεχισθεί με εντονότερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Όταν μετά από τέτοια καταστροφή, το πολιτικό προσωπικό παραμένει το ίδιο, σημαίνει ότι απλά βρίσκεται - μένει σ' αυτή τη θέση για να διαχειρισθεί τη διάλυση. (Σ' αυτό που σίγουρα τα καταφέρνει καλά -επιτρέποντος και των δανειστών είναι η απόκρυψη όλων τω λιστών, όλων των σκανδάλων οικονομικών ή μη που αφορούν την ελίτ...)

Μπορεί να προχωρήσει μια χώρα, χωρίς να τιμωρήσει εκείνους που οδήγησαν σ' αυτό το πλιάτσικο. Θα δικασθεί κανείς για τα οικονομικά αυτά εγκλήματα, που όσο κι' αν κρύβονται πίσω από "θεσμικές διαδικασίες"  δεν παύουν να είναι εγκλήματα.

Στην κριτική αυτή φυσικά δεν πρωτοτυπούμε, αφού την καταστροφή και την διάλυση την έχουν περιγράψει - προβλέψει τόσοι άξιοι επιστήμονες... Διαβάστε με δικιά σας ευθύνη. (κρατήστε αντίγραφα!)

------------------- 

Υ.Γ. Μην μασάτε.

 Δεν είναι πάντα ξένοι αυτοί που αγοράζουν για ένα πιάτο φαϊ! Είναι και ντόπιοι που έρχονται με διάφορα επενγδυτικά σχήματα απ΄έξω για ξεκάρφωμα! Καμία λεηλασία δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν ντόπιοι συνεργάτες (δοσίλογοι).

Από εδώ (19-Μαρτίου -2019)

Εκείνο που δυσκολεύεται να καταλάβει (!@;) ο Μελάς και άλλοι οικονομολόγοι ή δεν τολμούν να καταγγείλουν είναι ότι:
Η χώρα δεν έχει τα εργαλεία ούτε το πολιτικό προσωπικό να σχεδιάσει ενδογενή ανάπτυξη (τυχαίο άραγε το γεγονός ότι 9 χρόνια κρίσης και απουσιάζει συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης;). 
  • Το πολιτικό προσωπικό και οι οικονομολόγοι έχουν αποδεχθεί πλήρως την αποικιοποίηση και την μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο με ότι αυτό συνεπάγεται.  Η δε οικονομία θα πάρει τη μορφή που θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι - Γερμανοί, αφού στα χέρια τους βρίσκονται οι μοχλοί για να ενισχύσουν ή να διαλύσουν ολόκληρους τομείς. Στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα μετατραπεί σε Ταϊλάνδη των Βαλκανίων αρκετά κοντά για τις (φτηνές) διακοπές των Ευρωπαίων.
  • {Εν κατακλείδι: Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ορισθούν οι "αρχικές συνθήκες", γιατί είναι αυτές που θα  επιβάλλουν τη λύση. π.χ. Αν θεωρείς τη χώρα  σαν το πλαίσιο της λύσης: Τότε η η μετανάστευση 600.000 χιλιάδων των πιο δυναμικών πολιτών της είναι τραγωδία! (πολιτική και οικονομική). Αν βλέπεις τον κόσμο ολόκληρο έτσι γενικά και αόριστα, ή σαν γραφειοκοκράτης της  ΕΕ, τότε η μετανάστευση  των παραπάνω είναι ...πλούτος, αφού θα ...γονιμοποιήσει άλλες κοινωνίες!| 
και δανεισμένο από παλιότερη ανάρτηση: σχετικά με την ανάπτυξη που δεν λέει να έρθει!
blogger:
Ας μην παριστάνει τον ανήξερο ο Γερμανός Οικονομολόγος. Ξέρει πολύ καλά ότι με την λεηλασία που έχει υποστεί η χώρα, με την αδυναμία της να έχει δικιά της οικονομική πολιτική και νόμισμα, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει. Θα παραμένει μια μίζερη οντότητα (δεν το λες κράτος) προτεκτοράτο και "ζει", αφού πρέπει να παραμένει "ζωντανή", προκειμένου να τεμαχίζεται και να πωλείται.  Χωρίς τραπεζικό σύστημα, με το καλύτερο δυναμικό να έχει μεταναστεύσει - και το άλλο οργανώνει τη φυγή του -η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. (Τώρα αν περιμένει από τους Έλληνες κεφαλαιούχους να επενδύσουν στη χώρα, δεν έχει(;) καταλάβει τίποτε! Τόσο πολύ "πάσχισαν" οι άνθρωποι να λεηλατήσουν τη χώρα και να βάλουν τα χρήματά τους στους φορολογικούς παραδείσους και στην Ελβετία ...)
Άδικα περιμένετε! Το ελατήριο της ανάπτυξης έχει ...σπάσει!
  1. ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

  2. Απουσία μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα

  3. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια

  4. Γιατί οι Φιλιππινέζοι παραμένουν φτωχοί

  5. Forbes: Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει βγει από το ευρώ το 2010 - Η ελληνική κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει ακόμα

  6. «Αδιανόητο με τέτοια υποτίμηση να μην υπάρχει έκρηξη ανάπτυξης!»

    • Το 2019 θα είναι μάλλον πιο δύσκολο από το 2018 (και κατά πάσα πιθανότητα και το 2020, πιο δύσκολο από το 2019).

      ""Εκκαθάριση εν λειτουργία" σημαίνει ότι οι πιστωτές σου (δηλαδή ο Γερμανός) έχουν αναλάβει την διαχείριση με σκοπό να εισπράξουν το μέγιστο από το χρέος που τους οφείλεις, μέσω είσπραξης κινητών και ακινήτων, αποταμιεύσεις του παρελθόντος και έσοδα του μέλλοντος (όσο από το μέλλον προβλέπεται να έχουν την διαχείριση). Ό,τι υπάρχει και ό,τι θα υπάρξει, με κάθε τρόπο διαθέσιμο στην ...εκκαθαριστική εργαλειοθήκη. Το βασικό είναι να βρουν τι έχει ή μπορεί να έχει αξία: Την χώρα (για όποια χρήση τον βολεύει) και τους ανθρώπους. Το "εν λειτουργία" σημαίνει ότι θα χρηματοδοτούν αυτοί την εκκαθάριση με ελεγχόμενη από αυτούς ρευστότητα

      Για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος από ένα γαϊδούρι, πρέπει να το ταΐζουν. Όχι πολύ, όσο χρειάζεται για την ...βέλτιστη απόδοσή του και όσο τους είναι χρήσιμο. Ή άσκηση τελειώνει όταν είτε ψοφήσει ο εκκαθαριστής, είτε ο εκκαθαριζόμενος."

 -------------

------------------


Σχόλια