Δημ. Κουρέτας : Μαλακό σιτάρι και αγροδιατροφή , εθνικά αποθέματα «χθες»

----------------------

  1. Αγροτική παραγωγή, διατροφική ασφάλεια.***

  2. H καταστροφή της βιομηχανίας ζάχαρης στην Ελλάδα από την ΕΕ

  3. Εκαναν τη ζάχαρη… φαρμάκι

  4. Η ιστορία καταστροφής ενός κολοσσού

  5. Ήταν κάποτε μια Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης...

  6. Κατάλαβες μαλάκα Έλληνα;

  7. Έρευνα – Υπάρχει διατροφική επάρκεια στην Ελλάδα;

  8. “Θυσία” στην ευρωπαϊκή πορεία το Εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ξάνθη 

    ***

    Blogger:
    Το moulari ως εκ της ...φύσεώς του είναι κοντά στην αγροτική παραγωγή. Επίσης ως moulari ουδέποτε  προσβλήθηκε από ιδεοληψίες του τύπου να θεωρεί πιο σημαντική τη δουλειά ενός διαφημιστή, από τη συνεισφορά ενός τσοπάνη. Πάντα πίστευε ότι κάθε λαός πρέπει να παράγει την τροφή του, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο τμήμα της, έτσι ώστε να μπορεί να είναι αυτάρκης και άρα ελεύθερος. (Κατά πρώτον: Στην εποχή δε της πανδημίας, φαίνεται καθαρά ότι η όλη αυτή διασύνδεση με τη χωρίς φρένο μεταφορά προϊόντων και προσώπων  σημαίνει και μεταφορά μικροβίων και ιών από τόπο σε τόπο με αποτέλεσμα  την συχνή πια εμφάνιση ανεξέλεκτων επιδημικών φαινομένων για τα οποία είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι. Κατά δεύτερον: Γιατί αυτό το κατ' όνομα "οικολογικό κίνημα" ποτέ δεν έθεσε σαν θέμα την μεγάλη οικολογική επιβάρυνση που προκαλείται από την μεταφορά προϊόντων από την μια άκρη της γης στην άλλη για να εκτοπισθούν ντόπιοι παραγωγοί; Γιατί κανείς ελεγκτικός μηχανισμός δεν βλέπει ότι εδώ παρατηρούνται αθέμιτες πρακτικές, όπως κρυφές επιδοτήσεις για την καταστροφή των ντόπιων μικροπαραγωγών;
    Ειδικά σε ότι αφορά την Ελλάδα που μπορεί να παράγει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, θα μπορούσ να γίνει υπερδύναμη στη παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.  
    Δυστυχώς οι "ελληνικές" ηγεσίες με τις ποσοστώσεις και τα 'αναπτυξιακά" που υπέγραφαν κατά καιρούς με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών  έδεσαν χειροπόδαρα την παραγωγική ικανότητα των Ελλήνων. Ποιός μπορεί να ξεχάσει επίσης τη λεηλασία της Αγροτικής Τράπεζας από όλα τα κόμματα που από μόνη της  έπρεπε να είναι η αιτία να σαπίσει στη φυλακή το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού προσωπικού που ακόμα και σήμερα επιμένει να μας σώζει...
    Είναι άραγε τυχαίο ότι μετά από υπερδεκαετή κρίση δεν έχει κατατεθεί από κανένα πολιτικό φορέα ένα συνεκτικό σχέδιο ανάταξης της  χώρας, που φυσικά δεν θα απουσιάζει η αγροτική του ανασυγκρότηση. 
    Οι δυνάμεις είναι δυο. Οι σιτιζόμενες από τα ευρώ  των Βρυξελλών που σκοπό έχουν να επιβάλλουν την καθολική ήττα στη χώρα και οι δυνάμεις που δουλεύουν για την συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που φυσικά θα περιλαμβάνει και την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.  Η κρίση του covid19 απέδειξε ότι  είναι επικίνδυνο για έναν λαό για μια χώρα να μην έχει κατακτήσει την διατροφική του επάρκεια.

    Η χρεοκοπία της χώρας ξεκίνησε από την διάλυση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας, από τον εκμαυλισμό των ελλήνων με "δωρεάν" επιδοτήσεις που φάνηκε στη πορεία ότι μόνο δωρεάν δεν ήταν...

    Χαίρομαι που μου δίνεται την αφορμή να ανασύρω μερικές παλιότερες σημειώσεις προς αξιοποίηση:
    ============================
    1. Πριν απ΄όλα κατεβάστε το ηχητικό μια πολύτιμης εκπομπής:

    ============================

    2.  Από την εγγραφή: Λαός υπαλλήλων καταναλωτών




  9. Σχόλιο Blogger: ήδη με τη μεθόδευση των φωστήρων που μας κυβερνάνε τα τελευταία 30 χρόνια υλοποιούμε την "οικονομία της φυλακής". Ήτοι ο ένας κλέβει τον άλλο μέχρις ότου γίνουμε όλοι το ίδιο φτωχοί, αφού συνάμα κανείς (ή τουλάχιτον λίγοι) ασχολούνται με την παραγωγή! Παραγωγή! χα! χα! χα! χα! ποιός την προστάτεψε, κανείς! Όλοι την έχουν απαξιώσει. (Οι βαλκάνιοι πολιτικοί μας υπέγραφαν στις Βρυξέλλες ότι χαρτί τους δίναν, αρκεί να πάρουν τα πακέτα! Μετά η μόνη ενασχόλησή τους ήταν το ξεκκοκάλισμά τους - πάντα νόμιμα! Όσο για την πραγματική ανάπτυξη και τους πραγματικούς παραγωγούς πλούτου - σ'αυτούς ανήκουν οι γεωργοί, αλλά και πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες - δίναν κατά καιρούς ένα κομμάτι ψωμί για να μην τους χαλάνε το κλίμα της μάσας και ...Τώρα αν κάποιοι ενοχλήθηκαν για τον χαρακτηρισμό "βαλκάνιοι" που αφορά τους πολιτικούς μας, θέλω να δείτε αυτό>>>>>, αφού βλέπει κανείς εύκολα την καμπούρα του γείτωνα, αλλά ποτέ στη δικιά του!) {Μεταγεννέστερη (29/3/2009) προσθήκη σχετικά με την ποιότητα του πολιτικού μας προσωσικού και σχετικά με άλλο μεγάλο σκάνδαλο: τη διαχείρηση του σχεδίου Μάρσαλ: ... " έβλεπαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ περισσότερο ως μέσον της πολιτικής επιβίωσής τους και αγωγό οικονομικής υποστήριξης παρά ως «δημοκρατική ασπίδα της ελευθερίας»...πλήρες το άρθρο εδώ---->}
  10. Την κατάληξη των παραπάνω ήδη τη ζούμε:
  1. Εισάγουμε το μεγαλύτερο όγκο των τροφίμων που έχουμε ανάγκη ως χώρα, ενώ συνάμα έχει ερημωθεί η επαρχία (Ποιός φωστήρας και με ποιό αντάλλαγμα αποδέχθηκε αυτή την ποσόστοση στο γάλα, με αποτέλεσμα να τιμωρείται στην πραγματικότητα ο κτηνοτρόφος για την παραγωγή του, ενώ συνάμα πίνουμε γάλα - εισαγόμενη σκόνη - και τέλος πληρώνουμε το ακριβώτερο γάλα στην Ευρώπη, θύματα ενός καρτελ που κερδοσκοπεί! Κάποιος δεν έχει την ευθύνη για τα παραπάνω;)
  2. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς την έλλειψη κάθε στήριξης της οικογένειας, φαίνεται σαν να υλοποιείται ένα σχέδιο απαξίωσης, ερημοποίησης της χώρας. Ακούγεται τραβηγμένο αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άλλες χώρες (Γαλλία - Γερμανία, κ.λ.π.) βρίσκουν τους πόρους για στην οικονομική στήριξη των γεννήσεων, ενώ στην Ελλάδα ουδέποτε ασκήθηκε πολιτική φιλική προς τις γεννήσεις. Θα ισχυρισθείτε ότι η ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα και... Τρίχες! Η ελλάδα ανήκει στον πυρήνα των πλούσιων χωρών, απλά τα χρήματα υπάρχουν μόνο για λίγους... >>>>
  3. Μεταγεννέστερη εγγραφή (4/12/2008), με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας πολύ σύντομα θα λυθεί. Με το ρυθμό απαξίωσης των γεωργών και της γεωργίας σε διάστημα μιας δεκαετίας από σήμερα, δεν θα υπάρχουν ενεργοί αγρότες. Από τη γεωργία θα έχει απομείνει το εξής: υπερήλικες που θα καλλιεργούν τον κήπο τους!
  4. Μεταγεννέστερη προσθήκη (29/12/2008): «ΤΩΝ φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». για να δείτε πως υπάρχουν σοβαρές χώρες που κυβερνώνται από πατριώτες και όχι θλιβερούς δικηγοράκους που απλά υπογράφουν υπακούουντας μόνο στο προσωπικό τους συμφέρον... υποθηκεύοντας το μέλλον τη χώρας.
  5. Μεταγεννέστερη εγγραφή.-------για τους αγρότες----->
  6. Μεταγεννέστερη εγγραφή (20/1/2009):

==================
3. Από την εγγραφή: Μετά την ήττα των αγροτών...

 Blogger: 
Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι το τέλος ενός προδιαγεγραμμένου δρόμου. Την καταστροφή των μικροιδιοκτητών και την μετατροπή τους στη συνέχεια σε κολλίγους. Είναι αυτή η μικροιδιοκτησία που επέτρεψε την επιβίωση  της ελληνικής οικογένειας, που παράγει πραγματικά και που συντηρεί τις πόλεις με δέματα και καλάθια τροφίμων. Μ' όλα του τα κουσούρια αυτός ο τρόπος παραγωγής παρήγαγε! Τώρα επιχειρείται η "τελική λύση": η διάλυση της αγροτικής παραγωγής, η διάλυση της ικανότητας για όποια παραγωγική ικανότητα στον τομέα της παραγωγής τροφίμων. Για να βρεθεί η χώρα σε ακόμα πιο δεινή διαπραγματευτική θέση. Κανείς από τα "μεγάλα" κόμματα δεν έχει προτείνει - από το 2009 - ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας που φυσικά θα περιλαμβάνει αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μια προσέγγιση που επιβάλλει την προστασία του ελληνικού λαού από λιμό, που θ'αχει σαν σημαία την διατροφική επάρκεια. Δεν το πρότειναν γιατί ως εντολλοδόχοι ξένων συμφερόντων δεν τολμούν να πουν ότι αυτό δεν γίνεται λόγω των συμφωνιών που έχουν δέσει χειροπόδαρα εδώ και χρόνια την ελληνική παραγωγή. Ποσοστώσεις παντού για  φτάσουμε στο σημείο το γάλα να είναι φτηνότερο από το νερό και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός ..."υπευθύνου". 
Η καταστροφή έχει συντελεστεί και οι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγούνται σε μια απέλπιδα μάχη χωρίς συνολικό σχέδιο. Εκτός κι' αν... συμβεί το θαύμα και η κατακερματισμένη κοινωνία βρει τον τρόπο να εκφραστεί... και το κουράγιο να τα κάνει όλα ....τάνα.
...έχουμε μια αλλαγή μοντέλου με ότι αυτό συνεπάγεται. Ελάχιστες αγροτικές εκμεταλεύσεις είναι βιώσιμες στο νέο περιβάλλον με όλες τις (απο)ρυθμίσεις. Στην αρχή οι αγρότες θα πάψουν να καλιεργούν αφού δεν τους συμφέρει, οπότε να περιμένουμε αντικατάσταση πολλών προϊόντων από εισαγώμενα. Ένα μεγάλο τμήμα των αγροτών θα περιμένει (;) την κατάσχεση της γης από τις τράπεζες, αφού όντας έξω από τον κύκλο της οικονομίας δεν θα μπορούν να πληρώνουν καμία υποχρέωσή τους. Παράλληλα κάποιοι ήδη εργάζονται για τη δημιουργία τσιφλικιών που θα εμφανισθούν ως "μοναδική αναπτυξιακή λύση". Με το εξωπέταγμα των αγροτών από τη γη τους και τη μετατροπή τους σε δουλοπάροικους, δεν θα σταματήσει το μεγάλο "πείραμα αναμόρφωσης" της ελληνικής κοινωνίας. Σειρά  έχει η - διάλυση - απορρύθμιση μια άλλη - κοστοβόρος - λειτουργία που είναι η εκπαίδευση. Περισσότερα ... αργότερα...
Συντελείται μια αντεπανάσταση που ακυρώνει τις κατακτήσεις της επανάστασης του 1821! (Μην ξεχνάτε ότι ο μικρός κλήρος που αποδόθηκε στους γεωργούς - πολεμιστές ήταν κατάκτηση με τεράστιες επιπτώσεις στην  πολιτικοοικονομική ταυτότητα της χώρας. Όλα αυτά πετιώνται στο καλάθι και υλοποιείται μια "μοντέρνα" οικονομίστικη λύση από φωστήρες εξ' εσπερίας που οδηγούν το σύνολο του λαού σε μια κατάσταση  ούτε καν δούλου... (& εδώ) Και επειδή κάποιοι θα μιλήσουν για οικονομίες κλίμακος,θα ρωτήσω: ποιά οικονομία κλίμακος θα δικαιολογούσε τις πεζούλες σε όλα τα νησιά;)

Υ.Γ1. 
Τώρα φαίνεται καθαρά ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία εξαετία. 
1. Ο εγκλωβισμός των πολιτών - που έτσι κι' αλλιώς έχουν εκπαιδευτεί στο αναθέτουν στους άλλους τις ευθύνες τους.
2. Ανυπαρξία εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, ώστε να μην υπάρχει εναλλακτική και άρα εμπέδωση της ΤΙΝΑ.
3. Μεγάλες κουβέντες - πομφόλυγες - και άρνηση δημιουργίας πραγματικού μετώπου μάχης. (Ο συγχρωτισμός με άλλες δυνάμεις θα αποκάλλυπτε το βλεδυρό πρόσωπο της προαπαφασισμένης συναλλαγής). 
Αν αυτά  δεν συνιστούν προδοσία τότε πρέπει να ξαναγραφούν τα λεξικά.
Οι ΣΥΡΙΖΑιοι έπαιξαν το ρόλο εκείνων που στο κυνήγι, με το θόρυβο που παράγουν, οδηγούν το θήραμα στην τέλεια παγίδα ώστε οι κυνηγοί να το αποτελειώσουν! Συνήθως η ανταμοιβή αυτού του βοηθητικού προσωπικού είναι τα αμελέτητα, η ουρά, άντε και τα πόδια για πατσά. Ας λάβουν υπ' όψιν τους οι ΣΥΡΙΖΑίοι ότι ενίοτε αυτό το προσωπικό πέφτει θύμα του θηράματος ή και των κυνηγών...


ΥΓ.2
 Yπάρχει λύση;
Η λύση είναι στα χέρια των αγροτών. Ας μην περιμένουν από καμιά κυβέρνηση τίποτα!  Ποια είναι η αξιοπιστία ενός συνομιλητή που ήδη σ' έχει προγράψει; Ποιά η αξιοπιστία κάποιου που προσήλθε να κυβερνήσει χωρίς σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας; Σ' έχουν πουλήσει ήδη και έχουν διαλέξει ποιους υπηρετούν, πάντως όχι εσένα!


Ας οργανωθούν για την επόμενη μάχη!
Έστω και την τελευταία στιγμή οι αγρότες πρέπει να συνασπιστούν και να κάνουν μεγάλους πραγματικούς Συνεταιρισμούς.
    Όλα τα περουσιασιακά τους στοιχεία (μηχανήματα - χωράφια) να αποτελέσουν τα  πάγια* και τα μηχανήματα των Συνεταιρισμών τους.
    Οι ίδιοι να διαθέσουν την προσωπική τους εργασία και να μπουν στη διάθεση των Συνεταιρισμών. Αντί να σκέφτονται πως θα στείλουν τα παιδιά τους στα ξένα, να ζητήσουν απ' αυτά να οργανώσουν και να δουλέψουν γι' αυτό το εγχείρημα έξω από το κόμματα. (Έχουμε από τα πιο εκπαιδευμένα νιάτα που καιρός να αναλάβουν ευθύνες ...Ιδού η Ρόδος ...αν μπορούν!)


  • Να αποκλεισθούν από μέλη  των νέων συνεταιρισμών αυτοί που έχουν εμπλακεί στην καταλήστευση των παλαιών συνεταιρισμών. (Στις μικρές κοινωνίες όλα είναι γνωστά, ας μην κρυβόμαστε!).
Ο νέος Συνεταιρισμός αφού συγκροτηθεί σε σώμα να σχεδιάσει την παραγωγή (-γές)  και να μοιράσει ρόλους και δουλειές. Τα οργανωτικά μέλη του οργανισμού αμείβονται μόνο με ημερήσιο σιτηρέσιο σε είδος! Οργανώνονται οι κοινότητες  σε κάθε εκδήλωσή τους.

  • Οι νέοι συνεταιρισμοί αναλαμβάνουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των μελών. (Είναι και συνεταιρισμοί καταναλωτών που συνεργάζονται με άλλους συνεταιρισμούς...για όλα τα καταναλωτικά αγαθά των μελών!)
Δημιουργούν ταμείο αλληλοβοήθειας για έκτακτες ανάγκες.
Κάθε συνεταιρισμός βρίσκει τον τρόπο να "υιοθετήσει" ηλικιωμένους της περιοχής τους.


  • Οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τακτικές συνελεύσεις με συμμετοχή όλων των μελών. (Όλοι παίρνουν θέση- ρόλο. Τέρμα η ανάθεση!)
Να καλέσουν όλες τις κοινωνικές ομάδες σε συστράτευση με συγκεκριμένες δράσεις! (π.χ. ήδη το γάλα παραγωγών της Πελοποννήσου  πωλείται χωρίς μεσάζοντες στους καταναλωτές της Αθήνας με προφανή οφέλη...)
  • Αν δεν στηριχθεί ο ένας στον άλλο θα μας  κρεμάσουν ένα - ένα χωριστά! Αν δεν μπορούμε  να είμαστε αφεντικά του εαυτού μας  ας ετοιμασθούμε να γίνουμε δούλοι οι ίδιοι και τα παιδιά μας.
*Έτσι κι' αλλιώς τα περισσότερα είναι υποθηκευμένα. Παραδίδοντάς τα σε έναν συνεταιρισμό η πιθανότητα να τα κρατήσουν είναι μεγαλύτερη. Στην αντίθετη περίπτωση η τράπεζα θα τα καρπωθεί, όταν ηλικιωμένος αγρότης αποδημήσει εις κύριον...Με τον τρόπο αυτό το "παίγνιο"  αποκτά ενδιαφέρον, αφού η τράπεζα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα συμπαγή Συνεταιρισμό και όχι έναν φουκαρά. (Ας εμπλακεί και κανένας - άνεργος - δικηγόρος να δώσει τα φώτα του. Αμοιβή μόνο το το σιτηρέσιο!!!)
 
Υ.Γ 3.
Αν ήμουν ... Γερμανός δεν θα είχα πρόβλημα να δώσω κάποια ψωροσύνταξη  σε κάθε κωλοέλληνα για να βρεθώ στο τέλος της 15ετίας - άντε εικοσαετίας με όλη τη χώρα - γή - τόπο -  "νόμιμα" στο χέρια μου.... 
========================
4.  Από την εγγραφή: Συμβολαιακή γεωργία: θεσμοθετημένη τραπεζική κερδοσκοπία


  • Κανένα συστημικό κόμμα δεν υπερασπίσθηκε το δικαίωμα αυτής της χώρας να παράγει και να θρέψει το εαυτό της. Όλοι τους υπηρέτησαν πολιτικές διάλυσης της παραγωγής, γιατί αυτό θα αδυνάτιζε περισσότερο τη θέση της χώρας και και θα την έκανε (που την έκανε τελικά) υποχείριο στις ξένες δυνάμεις. Καλώς ήρθατε στον νεοφεουδαλισμό. Για το πως φτάσαμε εδώ, με την "ευεγενική χορηγία" των ελλήνων πολιτικων-πωλητών, διαβάστε το παρακάτω link.

 ---------------------------

5. Από την εγγραφή:  Ποιες χώρες δημιουργούν απόθεμα τροφίμων με απαγόρευση εξαγωγών

 Βlogger: 
Άρα λοιπόν όσοι ...(μοσχο)πούλησαν - έκαναν λαμπρές πολιτικές καριέρες -την λεγόμενη αλληλεγγύη των εταίρων έκαναν λάθος. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι αυτή δεν υπάρχει και ο καθένας φυλάει τον κώλο του, αν μπορεί και όπως μπορεί. Όλοι οι παραπάνω κατά φαντασίαν διεθνιστές και κατ' όνομα προοδευτικάντζες πρέπει να το βουλώσουν και το μόνο που έχουν να κάνουν προς το παρόν είναι να ζητήσουν ταπεινά συγνώμη. 
Μια συγνώμη που θα είναι ένα στοιχείο στη δίκη που πρέπει να γίνει για όλους εκείνους τους κατ' όνομα υπευθύνους, που εξέθεσαν και εκθέτουν τη χώρα σε κίνδυνο λιμού!
Να βγουν και να πουν: "Ναί είμασταν ιδεοληπτικοί, είχαμε αυταπάτες είμαστε θύματα των ιδεοληψιών μας, συγνώμη!" (Που τέτοια κουράγια, οι τύποι είναι τιποτένια ανθρωπάκια- φτηνοί υπάλληλοι εκτελεστές σχεδίων... είδατε πόσο ευγενικός γίνομαι: Δεν τους ονομάζω προδότες...)

Μια χώρα που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80 όχι μόνο ήταν αυτάρκης στην αγροτική παραγωγή, αλλά έκανε και εξαγωγές. Μετά ήρθαν οι νεοφιλελέ με τους εδώ καλαταϊσμένους ιεροκήρυκες για να διαλύσουν την όποια εγχώρια παραγωγή, αφού μόνο έτσι θα είχαν λόγο εισαγωγής τα: Ολλανδικό γάλα, τομάτες, Γαλλικό κρέας, Γερμανική ζάχαρη...!(ναι μη γελάτε εισάγουμε ζάχαρη από τη Γερμανία!! , όποιος ψωνίζει από τα Lidl ας δει τη χώρα προέλευσης). 
==========================

6. Από την εγγραφή:

Εξέγερσης των αγροτών συνέχεια.....

  • Να αποκλεισθούν από μέλη  των νέων συνεταιρισμών αυτοί που έχουν εμπλακεί στην καταλήστευση των παλαιών συνεταιρισμών. (Στις μικρές κοινωνίες όλα είναι γνωστά, ας μην κρυβόμαστε!).
Ο νέος Συνεταιρισμός αφού συγκροτηθεί σε σώμα να σχεδιάσει την παραγωγή (-γές)  και να μοιράσει ρόλους και δουλειές. Τα οργανωτικά μέλη του οργανισμού αμείβονται μόνο με ημερήσιο σιτηρέσιο σε είδος! Οργανώνονται οι κοινότητες  σε κάθε εκδήλωσή τους.
  • Οι νέοι συνεταιρισμοί αναλαμβάνουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των μελών. (Είναι και συνεταιρισμοί καταναλωτών που συνεργάζονται με άλλους συνεταιρισμούς...για όλα τα καταναλωτικά αγαθά των μελών!)
Δημιουργούν ταμείο αλληλοβοήθειας για έκτακτες ανάγκες.
Κάθε συνεταιρισμός βρίσκει τον τρόπο να "υιοθετήσει" ηλικιωμένους της περιοχής τους.

  • Οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τακτικές συνελεύσεις με συμμετοχή όλων των μελών. (Όλοι παίρνουν θέση- ρόλο. Τέρμα η ανάθεση!)
Να καλέσουν όλες τις κοινωνικές ομάδες σε συστράτευση με συγκεκριμένες δράσεις! (π.χ. ήδη το γάλα παραγωγών της Πελοποννήσου  πωλείται χωρίς μεσάζοντες στους καταναλωτές της Αθήνας με προφανή οφέλη...)

  • Αν δεν στηριχθεί ο ένας στον άλλο θα μας  κρεμάσουν ένα - ένα χωριστά! Αν δεν μπορούμε  να είμαστε αφεντικά του εαυτού μας  ας ετοιμασθούμε να γίνουμε δούλοι οι ίδιοι και τα παιδιά μας.
*Έτσι κι' αλλιώς τα περισσότερα είναι υποθηκευμένα. Παραδίδοντάς τα σε έναν συνεταιρισμό η πιθανότητα να τα κρατήσουν είναι μεγαλύτερη. Στην αντίθετη περίπτωση η τράπεζα θα τα καρπωθεί, όταν ηλικιωμένος αγρότης αποδημήσει εις κύριον...Με τον τρόπο αυτό το "παίγνιο"  αποκτά ενδιαφέρον, αφού η τράπεζα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα συμπαγή Συνεταιρισμό και όχι έναν φουκαρά. (Ας εμπλακεί και κανένας - άνεργος - δικηγόρος να δώσει τα φώτα του. Αμοιβή μόνο το το σιτηρέσιο!!!) Πηγή



  1.  

Σχόλια