Ποιες χώρες δημιουργούν απόθεμα τροφίμων με απαγόρευση εξαγωγών

Αναστάτωση αναμένεται να προκληθεί στο διεθνές εμπόριο σιτηρών εφόσον η Ρωσία, ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας του κόσμου, προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών.

Καθώς οι κυβερνήσεις κλιμακώνουν τα μέτρα για να περιφρουρήσουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους από την επιδημία του κορωνοϊού, πολλαπλασιάζονται αναλόγως και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.
Πολλές χώρες έχουν ήδη κλείσει τα σύνορα, αλλά τώρα ορισμένες κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιγράφουν τα ανακλαστικά των καταναλωτών και να συγκεντρώνουν απόθεμα τροφίμων απαγορεύοντας τις εξαγωγές βασικών προϊόντων τους. Το μέτρο εγκυμονεί τον κίνδυνο νέων ρωγμών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στο διεθνές εμπόριο, με όσα αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες των πληθυσμών ανά τον κόσμο.
  • Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το Καζαχστάν, από τους σημαντικότερους στον κόσμο προμηθευτές σιτάλευρων, απαγόρευσε τις εξαγωγές του είδους όπως και πολλών άλλων βασικών ειδών διατροφής, ανάμεσά τους τα καρότα, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και η ζάχαρη. Ταυτόχρονα, το Βιετνάμ ανέστειλε προσωρινά κάθε συμφωνία εξαγωγής ρυζιού, ενώ η Σερβία διέκοψε τις εξαγωγές ηλιελαίου και άλλων ειδών διατροφής. Το μέτρο φαίνεται πως εξετάζει, άλλωστε, και ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας του κόσμου, η Ρωσία, που παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και αφήνει το ενδεχόμενο απαγόρευσης στις εξαγωγές.
Μέχρι στιγμής είναι αριθμητικά περιορισμένες οι περιπτώσεις των χωρών που καταφεύγουν σε αυτό το μάλλον ακραίο μέτρο. Διαφαίνεται, ωστόσο, ο κίνδυνος ενός κύματος «διατροφικού εθνικισμού», όπως επισημαίνει το Bloomberg, που θα προκαλέσει περισσότερες και βαθύτερες ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο παγκόσμιο εμπόριο. «Αρχίζουμε να το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει», σχολιάζει με βεβαιότητα ο Τιμ Μπέντον, υπεύθυνος ερευνών κινδύνων στο ινστιτούτο Chatham House, ο οποίος προεξοφλεί πως θα επιδεινωθούν μέτρα όπως η καραντίνα, τα κλειστά σύνορα και όλα όσα διακόπτουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Υπάρχει βέβαια μεγάλη διαθεσιμότητα και επάρκεια τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. Τα μέτρα όμως που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας δυσχεραίνουν τη μεταφορά των τροφίμων εκεί όπου χρειάζονται, ενώ την κατάσταση επιδεινώνει ο καταναλωτικός πανικός και ο φόβος των μαζικών απολύσεων.
Οι καταναλωτές συγκεντρώνουν μεγάλα αποθέματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ η επιδημία μόλις που αρχίζει να επηρεάζει την οικονομία. Και όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αν επιβληθούν νέοι περιορισμοί στο εμπόριο μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό. Πολλώ δε μάλλον στην παρούσα συγκυρία, καθώς θα πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις και θα είναι απόρροια αγωνίας και όχι προσαρμογή σε πραγματικό πρόβλημα εφοδιασμού.
Για ορισμένα εμπορεύματα είναι καθοριστικές οι εξαγωγές συγκεκριμένων χωρών. Η απόφαση του Καζαχστάν, για παράδειγμα, μπορεί να πλήξει πολλές εταιρείες σε όλον τον κόσμο που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτάλευρων για την παραγωγή ψωμιού. Η Ρωσία, πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή σιτηρών, προμηθεύει τις χώρες της Βορείου Αφρικής, ενώ το Βιετνάμ είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές ρυζιού. Οπως τονίζει ο Τιμ Μπέντον, «οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν συλλογικά και με πνεύμα συνεργασίας ώστε να διασφαλίσουν πως θα υπάρξει επάρκεια προσφοράς παγκοσμίως».
Ο ίδιος προειδοποιεί πως αν οι κυβερνήσεις θέσουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες μόνον του πληθυσμού των χωρών τους, μπορεί να καταλήξουν σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Οπως τονίζει, η καταναλωτική υστερία των ημερών σε συνδυασμό με τον προστατευτισμό ενδέχεται να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών.
  • Η αύξηση των τιμών με τη σειρά της έχει περαιτέρω επιπτώσεις, καθώς προκαλεί κοινωνικές ταραχές και πολιτική αστάθεια, όπως προδίδει το κύμα εξεγέρσεων που συγκλόνισε την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή το 2008 και το 2011. Τότε βέβαια είχαν προηγηθεί ακραίες καιρικές συνθήκες που είχαν πλήξει τη σοδειά στους σημαντικότερους παραγωγούς και είχαν επιφέρει ελλείψεις στην παγκόσμια προσφορά. Τώρα, η επάρκεια τροφίμων στην παγκόσμια αγορά δεν δικαιολογεί ανάλογες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.
ΠΗΓΗ
===========
Βlogger: 
Άρα λοιπόν όσοι ...(μοσχο)πούλησαν - έκαναν λαμπρές πολιτικές καριέρες -την λεγόμενη αλληλεγγύη των εταίρων έκαναν λάθος. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι αυτή δεν υπάρχει και ο καθένας φυλάει τον κώλο του, αν μπορεί και όπως μπορεί. Όλοι οι παραπάνω κατά φαντασίαν διεθνιστές και κατ' όνομα προοδευτικάντζες πρέπει να το βουλώσουν και το μόνο που έχουν να κάνουν προς το παρόν είναι να ζητήσουν ταπεινά συγνώμη. 
Μια συγνώμη που θα είναι ένα στοιχείο στη δίκη που πρέπει να γίνει για όλους εκείνους τους κατ' όνομα υπευθύνους, που εξέθεσαν και εκθέτουν τη χώρα σε κίνδυνο λιμού!
Να βγουν και να πουν: "Ναί είμασταν ιδοεληπτικοί, είχαμε αυταπάτες είμαστε θύματα των ιδεοληψιών μας, συγνώμη!" (Που τέτοια κουράγια, οι τύποι είναι τιποτένια ανθρωπάκια- φτηνοί υπάλληλοι εκτελεστές σχεδίων... είδατε πόσο ευγενικός γίνομαι: Δεν τους ονομάζω προδότες...)

Μια χώρα που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80 όχι μόνο ήταν αυτάρκης στην αγροτική παραγωγή, αλλά έκανε και εξαγωγές. Μετά ήρθαν οι νεοφιλελέ με τους εδώ καλαταϊσμένους ιεροκήρυκες για να διαλύσουν την όποια εγχώρια παραγωγή, αφού μόνο έτσι θα είχαν λόγο εισαγωγής τα: Ολλανδικό γάλα, τομάτες, Γαλλικό κρέας, Γερμανική ζάχαρη...!(ναι μη γελάτε εισάγουμε ζάχαρη από τη Γερμανία!! , όποιος ψωνίζει από τα Lidl ας δει τη χώρα προέλευσης). 


  • Η πανδημία αποδεικνύει ότι το ελληνικό μοντέλο είναι αυτοκτονικό

    ================

    Να κάτι που δεν γνώριζα, μου προξένησε έκπληξη ομολογώ και δεν υπάρχει σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, παρά μόνο στην Φινλανδία. Εθνική Υπηρεσία Αποθεματικών Έκτακτης Ανάγκης! Από ότι διαβάζω υπήρχε μια αντίστοιχη υπηρεσία στην Σουηδία, που μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου, θεωρήθηκε περιττή και έκλεισε το 1990. Η Εθνική Υπηρεσία Εκτακτης Ανάγκης (HVK) λοιπόν, είναι κυβερνητική υπηρεσία, υπεύθυνη για τη διατήρηση της ασφάλειας των αποθεμάτων εφοδιασμού και τη διασφάλιση της παραγωγής κρίσιμων αγαθών και υπηρεσιών υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Χθες άνοιξε τις αποθήκες της, για πρώτη φορά από την μεταπολιτευτική περίοδο, εφοδίασε πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό, επίσης για πρώτη φορά. Στην συνέντευξη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ανάλογοι αποθεματικοί χώροι βρίσκονται σε όλη την επικράτεια της χώρας, σε σημεία που δεν είναι προς δημοσιοποίηση. "Ιστορική στιγμή" χαρακτηρίστηκε το άνοιγμα των αποθεματικών και "σπάνια ματιά" το φωτογραφικό υλικό. Το περιεχόμενο αφορά υγειονομικό υλικό, υλικά εφοδιασμού παραγωγής και υλικά τροφοδοσίας.
    (Όλο εκπλήξεις είναι αυτή η πανδημία)
    (Blogger: Όταν δηλ. μιλάμε για σοβαρές χώρες....)

     ================

  1. Με αφορμή την εξέγερση των αγροτών...

  2. Μετά την ήττα των αγροτών... 

  3. Όταν οι αγρότες μετατράπηκαν σε δουλοπάροικους!

  4. Λαός υπαλλήλων καταναλωτών

  5. ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤHN ΑΓΡΟΤΙΚH ΠΑΡΑΓΩΓH ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

  6. Πλούσιοι, φτωχοί και πολύτιμη γη (2)

  7. Η χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά με το Grean Deal 

  8. Περί προστατευτισμού και απομόνωσης... 

  9. «Ξοδεύουμε για εισαγωγές ζωικών όσο για πετρέλαιο»

  10. Το αγροτικό παράδοξο και η τάση νεοκολιγοποίησης

  11. Αποροι, απροστάτευτοι, εν απογνώσει...

  12. Nέα μετανάστευση..

  13. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

=============

Όσες πολιτικές δυνάμεις δεν πάρουν θέση στο θέμα της διατροφικής επάρκειας, σημαίνει ότι έχουν ενστερνισθεί τα προβλεπόμενα στο παρακάτω κείμενο και άρα προδίδουν το λαό και τη χώρα.

  • Το τέλος της εργασίας

    ===========

    Βlogger: 
    Ωρέ που είναι ο Σημίτης (ο θλιβερός) να μας καθοδηγήσει; Δεν ντρέπεται ...τόσα ορφανά άφησε χωρίς υποστήριξη! 
    Άντε να γειάνει ο  Γιάννης (ο Πρετεντέρης ρε... και τον εννοώ: να είναι καλά ο άνθρωπος) για να γράψει το κάτί τις για λογαριασμό του Σημίτη... είναι έκθετος ο άνθρωπος και το βιβλίο .... ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ έχει μπαγιατέψει... 
    (Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι του Σημίτη τρέχουν να μαζέψουν το βιβλίο για να πολτοποιήσουν, πρέπει να προστατευτεί η υστεροφημία του βλέπετε...Ωϊμέ το τοτέμ έπεσε από το βάθρο και χοίροι το περιπαίζουν, ωιμέ! Τι θα πει τώρα ο πρόεδρας! Φυσικά δεν περιμένει βοήθεια από τον Τσίμα! Αυτός θ' αρχίσει να καταφέρεται εναντίον του φιλελέ σε λίγο ... τι σου είναι λεφτά!...)


    Προσοχή! Επανεμφάνιση του Σημίτη!

Σχόλια