Σαρακινός Βαγγέλης
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν υιοθέτησε τις κατηγορίες ότι η ΕΚΤ χρηματοδοτούσε τις κυβερνήσεις των κρατών με υψηλό χρέος, παραβιάζοντας την εντολή της. Έκρινε, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων παραβιάζει εν μέρει το γερμανικό Σύνταγμα, επειδή οι αποφάσεις δεν ελέγχθηκαν από την κυβέρνηση και τη Βουλή.Νέα βόμβα στα θεμέλια ευρωπαϊκών θεσμών έριξε το Βερολίνο, αυτή τη φορά μέσα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, με την οποία κρίνεται «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩΜε μια συντριπτική πλειοψηφία, επτά προς ένα, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ότι το πρόγραμμα PSPP παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα. Απαγορεύει μάλιστα στην ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank να συμμετέχει σε αυτό, εκτός και αν στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου η ΕΚΤ παρουσιάσει, με σαφή τρόπο, μια νέα απόφαση που θα το καθιστά κατάλληλο.
Δικαίωσαν την Εναλλακτική
Η απόφαση δεν αφορά την τελευταία μαζική αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, η οποία έγινε σε μια προσπάθεια στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομίων, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία, και δεν είναι άμεσα δεσμευτική για κανέναν άλλον, πέραν της Bundesbank. Αυτό όμως δεν μειώνει τη βαρύτητά της για την συνέχιση του προγράμματος της ΕΚΤ ούτε τη σημασία της για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις.Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η σημερινή απόφαση είναι η εξέλιξη μιας διαμάχης σχετικά με τον ρόλο της ΕΚΤ που ξεκίνησε το 2015, μαζί με το πρόγραμμα PSPP. Τότε είχαν προσφύγει στην “Καρλσρούη” ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Πέτερ Γκαουβάιλερ και πρώην στελέχη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), ζητώντας να διερευνηθεί η συνταγματικότητα της γερμανικής συμμετοχής.
Κακό προηγούμενο
Αξιοσημείωτο είναι όμως και το γεγονός, ότι με αυτή την απόφασή του το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποκλίνει, για πρώτη φορά, από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και το κάνει την ώρα που το Βερολίνο επικρίνει άλλα κράτη μέλη (Πολωνία και Ουγγαρία) για ανάλογες συμπεριφορές.Έχουν αναλογιστεί, άραγε, οι Γερμανοί δικαστές τι θα συμβεί στην ΕΕ, αν Συνταγματικά Δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών ακολουθήσουν αυτό το προηγούμενο; Η Βουδαπέστη του Όρμπαν για παράδειγμα, η οποία εγκαλείται για το “αντισόρος” νομοθετικό πλαίσιο, η Βαρσοβία, που είναι σε πολυετή διαμάχη με τις Βρυξέλλες για την δικαστική μεταρρύθμιση, ακόμη και το Βουκουρέστι, μετά την καταδίκη του για την παύση, το 2018, της διευθύντριας της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς.
Με την απόφαση αυτή, οι Γερμανοί δικαστές δεν υπονομεύουν απλώς έναν ευρωπαϊκό θεσμό, την ΕΚΤ στην προκειμένη περίπτωση. Αντιθέτως θέτουν υπό αμφισβήτηση το σύνολο του ευρωπαϊκού Δικαίου, το οποίο, όπως επισήμανε η Κομισιόν, υπερισχύει των αντίστοιχων εθνικών. Αυτό κάνουν ουσιαστικά, όταν καταργούν μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ δεν τήρησε την προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία. Έτσι όμως, αναδεικνύουν εαυτούς υπεράνω των ευρωπαϊκών θεσμών και αποφάσεων.
Γιατί τώρα
Σε μια πρώτη αντίδραση, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να δήλωσε σε μέλη του κόμματός της ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο υπερέβη των εξουσιών του, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σολτς εκτίμησε ότι το χρονικό περιθώριο των τριών μηνών, που δίνει η απόφαση, είναι αρκετό για να υπάρξουν αλλαγές. Η ζημιά, ωστόσο, έγινε. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα και οι ευρωπαϊκές μετοχές δέχθηκαν νέες πιέσεις, πέραν εκείνων που είχαν υποστεί τη Δευτέρα εξαιτίας της έντασης στη σχέση Ουάσιγκτον-Πεκίνου.Η ΕΚΤ δεν έχει αντιδράσει ακόμη, ενώ την ίδια ώρα γερμανικοί κύκλοι προσπαθούν να αμβλύνουν τη σημασία της απόφασης, τονίζοντας ότι αυτή δεν δεσμεύει την Κεντρική Τράπεζα, αλλά μόνον την Bundesbank. Πρόκειται για ένα σαθρό επιχείρημα, αφού η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας, ως βασικός μέτοχος, κατέχει τη “μερίδα του λέοντος” στα ομόλογα ύψους περίπου τριών τρισεκατομμυρίων ευρώ που έχει σωρεύσει η ΕΚΤ, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης. Δεν χρειάζεται βέβαια να είναι οικονομολόγος κάποιος για να αντιληφθεί τι θα συμβεί, αν ξαφνικά αρχίσει το "ξεφόρτωμα".
Ερωτήματα προκαλεί όμως και ο χρόνος έκδοσης της απόφασης, καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός, αφού πρώτα έπεσε "ταφόπλακα" στο αίτημα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου για έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. Το βασικό επιχείρημα μάλιστα της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που αποτελούν τους μεγαλύτερους πολέμιους της αμοιβαιοποίησης του νέου χρέους, ήταν ότι έχουν γίνει ήδη πολλά. Και ως ένα από αυτά τα πολλά ανέφεραν και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.
====================
Blogger:
Aντιγράφω από παλιότερη εγγραφή:
blogger: (Από παλιότερη εγγραφή)
Οι Γερμανοί έχουν διπλή ηθική.
Οι άλλοι εφαρμόζουν τους κανόνες που έχουν υπογραφεί, αλλά οι ίδιοι
μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν.
Παραδείγματα:
1.
Εδώ και χρόνια έχουν υπερβολικά
πλεονάσματα - πάνω από 6% όριο που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ, αλλά
κανείς δεν τολμάει να θίξει το θέμα και να τιμωρηθεί η Γερμανία.
Αντίθετα τιμωρούνται χώρες που έχουν υπερβολικά ελλείμματα, πάνω από 3%
του ΑΕΠ τους.
Το Συνταγματικό Γερμανικό δικαστήριο
είναι υπεράνω των αποφάσεων της ΕΕ, αντίθετα όταν πρόκειται για
αποφάσεις που αφορούν άλλα κράτη πλην Γερμανίας, οι αποφάσεις της ΕΕ δεν
...πειράζει να παραβιάζουν τα Συντάγματα άλλων χωρών!
3.
Δείτε τους τομείς των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον ΟΤΕ, τις πάσης φύσεως κρατικές προμήθειες που τις .."γκάζωσαν" με τους δικούς τους εντολοδόχους για να μετατραπεί η χώρα σε μια μάντρα από γερμανικά παλιοσίδερα...
4. Δείτε πως αντιδρούν όταν θίγονται τα συμφέροντά τους, οι εταιρείες του ..στέμματος. Αμέσως βρίσκονται δισεκατομμύρια για να σωθούν, αλλά αν αυτό το σκεφτόταν ένας νότιος θα ήταν έγκλημα ενάντια στην "ελεύθερη αγορά" (εδώ τα πιάνετε...) (Βλέπε σχετικά: εδώ, εδώ , εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ - η διάσωση της Lufthansa βλέπετε οι ίδιοι έχουν δικαίωμα να διασώζουν τις εταιρείες τους, όταν όμως το κάνουν άλλες χώρες αυτό συνιστά παραβίαση των κανόνων! )
========================
Πως η Γερμανία εξόντωσε την μισή Ευρώπη σε μόλις 15 χρόνια με τη ΄Συνθήκη σταθερότητας’ και το σκληρό ΕΥΡΩ
Ο ζουρλομανδίας του Euro
Fratzscher (DIW): Η Γερμανία να κατέβει από το καλάμι που καβάλησε - Δεν φταίει η ΕΚΤ για τα δικά της λάθη
FT: Μήπως φταίνε οι γερμανοί τραπεζίτες και όχι οι Έλληνες για την κρίση;
Η Γερμανία απειλεί την παγκόσμια οικονομία υποστηρίζει πρώην στέλεχος του ΔΝΤ
Foreign Policy: «Ήρθε η ώρα να πετάξουν την Γερμανία εκτός Ευρωζώνης»
- Οι Γερμανοί αποφασίζουν για την νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ από το 2015
Κερδισμένη η Γερμανία, χαμένες Ελλάδα και Ιταλία: Σχέδια εξόντωσης του Νότου από την την πολιτική των Βορείων
Μήτρα διαδοχικών δεινών για την Ευρώπη η Γερμανία
Η πανδημία συναντά ένα εξίσου επιθετικό γεωπολιτικό… ιό: Μήπως ο τελικός στόχος είναι να γεμίσει η Ευρώπη αποικίες χρέους;
Ο ευρωπαϊκός Νότος απέναντι στη "γλίνα του αγιογδύτη";
Ο ιός ξεβράκωσε τον οικονομικό εθνικισμό της Γερμανίας
Ιδιοτέλεια και απληστία: Οι "εταίροι" μας οι Γερμανοί αποκαλύπτουν πάλι το πραγματικό τους πρόσωπο
Εταιρικά ομόλογα με εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου ετοιμάζει το Βερολίνο (Up)
Σχόλια