Αυξανόμενος γερμανικός προστατευτισμός: «Μπλόκο» σε κινεζική εξαγορά της γερμανικής Aixtron

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Sigmar Gabriel, έχει υποστηρίξει ανοιχτά μια πρόταση περιορισμού της εξαγοράς γερμανικών εταιρειών από ξένες εταιρείες
Η γερμανική κυβέρνηση απέσυρε σήμερα Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 την έγκρισή της για την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας βιομηχανικής παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Aixtron από ομάδα Κινέζων επενδυτών έναντι 670 εκατ. ευρώ, εν μέσω έντονων ανησυχιών από τη γερμανική πλευρά για τον αυξανόμενο ρυθμό κινεζικών εξαγορών καινοτομικών βιομηχανικών εταιρειών της Γερμανίας.
Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Financial Times χαρακτηρίζει τη μεταστροφή της γερμανικής στάσης ως «αρνητική αντίδραση προστατευτισμού», υπενθυμίζοντας, ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 οι εποπτικές αρχές της Γερμανίας είχαν εγκρίνει την εξαγορά.
Όμως, σήμερα, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας παραδέχθηκε, ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών επί του ζητήματος, ανοίγοντας εκ νέου την ενδελεχή εξέταση της συμφωνίας, δίχως να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποσύρθηκε το πιστοποιητικό έγκρισης εξαγοράς ή πόσο θα διαρκέσει η επαναξέτασή της.
Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης πραγματοποιείται εν μέσω έντονων εκδηλώσεων γερμανικού προστατευτισμού έναντι της Κίνας.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Sigmar Gabriel, έχει υποστηρίξει ανοιχτά μια πρόταση περιορισμού της εξαγοράς γερμανικών εταιρειών από ξένες εταιρείες αν αφορούν σε «κρίσιμες τεχνολογίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω βιομηχανική εξέλιξη».
Μέχρι στιγμής, η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει στην κυβέρνηση μόνο να απορρίψει εξαγορές γερμανικών από ξένες εταιρείες που θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια ή την άμυνα της χώρας.
Οι ανησυχίες και αντιδράσεις των Γερμανών πολιτικών απέναντι στις κινεζικές εξαγορές έχουν κλιμακωθεί μετά την εξαγορά από την κινεζική εταιρεία συσκευών Midea της γερμανικής βιομηχανίας ρομποτικών συστημάτων Kuka έναντι 4,5 δισ. ευρώ νωρίτερα το 2016, μιας από τις πλέον πρωτοποριακές μηχανολογικές εταιρείες της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016, Κινέζοι επενδυτές εξαγόρασαν 37 γερμανικές εταιρείες συνολικής αξίας 10,8 δισ. δολαρίων, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Η διοίκηση της Aixtron είχε ανακοινώσει τον Μάιο, ότι συμφώνησε για την εξαγορά της από το κινεζικό επενδυτικό κεφάλαιο Fujian Grand Chip Investment Fund, που ελέγχεται κατά 51% από τον Κινέζο επιχειρηματία Zhendong Liu και κατά 49% από την κινεζική εταιρεία Xiamen Bohao Investment.
Υπό τους όρους της συμφωνίας - που πλέον ανατρέπεται από τη γερμανική κυβέρνηση - οι μέτοχοι της Aixtron θα λάμβαναν 6 ευρώ ανά κοινή μετοχή τους, αποτιμώντας ολόκληρη την εταιρεία σε 670 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr
Πηγή
Blogger:
Έχουν πλάκα αυτοί οι Γερμανοί! Είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης στο βαθμό που κερδίζουν! Όταν αρχίζουν να χάνουν - ή κάτι πάει στραβά, δεν τους βγαίνει - τότε επιστρατεύουν το εθνικό τους συμφέρον το οποίο φυσικά όλοι οι άλλοι δεν έχουν δικαίωμα να επικαλεσθούν για λογαριασμό τους! Θυμάστε το στυλάκι τους στη υπόθεση της αρπαγής του ΟΤΕ, όποιος τολμούσε να μιλήσει για εθνικό συμφέρον ήταν τουλάχιστον αναχρονιστικός!
Φυσικά δεν μιλάμε για την παραβίαση των κανόνων της ΕΕ που κατ'ουσίαν κάνουν ότι γουστάρουν. Έχουν πλεόνασμα πάνω από 6% και κανείς δεν τολμάει να τους τρίψει στη μούρη τις ευρωπαϊκές συνθήκες που τιμωρούν και κείνους που έχουν υπερβολικό πλεόνασμα και όχι μόνο υπερβολικό έλλειμμα! Βλέπε κι' άλλα παρακάτω.
  • Η "ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ"... ΜΠΟΧΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  (δεν γίνεται για μερικά ψωροδισεκατομμυριάκια να βρεθούμε ελεγχόμενοι...) 

    Όταν η General Motor ήθελε να κλείσει εργοστάσια της OPEL (θυγατρική της)  Ψάχτε να δείτε πως αντέδρασε η Γερμανική Κυβέρνηση για να σώσει την ΟPEL που πήγαινε για κλείσιμο...

    και εδώ 

    και στα καθ' υμάς: Τι σόϊ ιδιωτικοποιήσεις γίνονται (ΟΤΕ, αεροδρόμια, όταν οι αγοραστές είναι το Γερμανικό Δημόσιο; (Μήπως να το λέμε: απορρόφηση του προτεκτοράτου μέσω της εκποίησης;) 

    Εν κατακλείδει:  Μην κοροϊδευόμαστε ούτε πολυεθνικές υπάρχουν αν δεν υπάρχουν ισχυρά κράτη! (Μπορεί να υπάρξει ισχυρή Siemens χωρίς ισχυρό γερμανικό κράτος;) Απλά οι πολυεθνικές είναι ο φερετζές ισχυρών κρατικών συμφερόντων με ολίγο διεθνισμό - για τους ηλίθιους κοσμοπολίτες που συχαίνονται το τομάρι τους και θέλουν να είναι κάτι άλλο. Δείτε λιγάκι τον Κινέζικο καπιταλισμό, όπου όλες οι εταιρίες είναι κατ' ουσίαν κρατικές! Πάμε στη Ρωσία: τα ίδια- μόνο οι ρώσοι δεν κρύβονται. Στη Γερμανία τα ίδια... 

 βλέπε επίσης:

Σχόλια