Μετέωρη η Πράσινη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία

της Χρύσας Λιάγγου

 Μια μεγάλη και ξεθωριασμένη από τον χρόνο υπόσχεση παραμένει για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας το «βιώσιμο» πράσινο μέλλον που θα έφερνε το μεταλιγνιτικό μοντέλο ανάπτυξής τους. Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2020 που παρουσιάστηκε το master plan για τη μετάβαση των δύο περιοχών από το θνησιγενές μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη σε ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό υπόδειγμα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Στο επίκεντρο βρίσκονταν 16 εμβληματικές επενδύσεις και μαζί με άλλες που θα ακολουθούσαν, θα δημιουργούσαν άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, περισσότερες από αυτές που θα χαθούν από το σβήσιμο των λιγντικών μονάδων.

Από τις 16 αυτές εμβληματικές επενδύσεις στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας (παραγωγή μπαταριών, μονάδες πράσινου υδρογόνου, μονάδες υδροπονίας, κέντρα κλινικής αποκατάστασης κ.λπ.) μόνο 4 εντάχθηκαν στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που ενέκρινε η Ε.Ε. το 2022. Κι από αυτές τις τέσσερις, μόνο μία προχωράει σε υλοποίηση. «Ηταν ενδεικτικό το ενδιαφέρον και είναι λάθος να κρίνουμε την πορεία του προγράμματος με βάση αυτές τις επενδύσεις», δηλώνει σήμερα στέλεχος που είχε εμπλακεί τότε στην κατάρτιση του προγράμματος. «Ηταν υποθέσεις εργασίας. Δεν αναφέρονται πουθενά στα εγκεκριμένα προγράμματα και οι τέσσερις που μπήκαν ήταν ενδεικτικές», δηλώνει η πλευρά που «τρέχει» σήμερα το πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 (ΠΔΑΜ), με συνολικό προϋπολογισμό 1,63 δισ. ευρώ.

Πάντως, προς το παρόν, αντί των μεγάλων επενδύσεων έχουμε ηχηρές αποχωρήσεις και απεντάξεις. Προ ολίγων ημερών η εταιρεία Sunlight του ομίλου Οlympia ενημέρωσε το Innovation Fund πως δεν θα προχωρήσει στην επένδυση για το gigafactory παραγωγής μπαταριών λιθίου και συνεπώς δεν θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση ύψους 245 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει για την κατασκευή του. Η εγκατάλειψη του εν λόγω σχεδίου δεν σχετίζεται με το πρόθυμο αλλά απροετοίμαστο ακόμη περιβάλλον της Δυτικής Μακεδονίας να υποδεχθεί μεγάλες επενδύσεις. Είναι μια απόφαση που ελήφθη με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και υπογραμμίζει την απόσταση που χωρίζει την Ευρώπη σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ ως προς τη στήριξη των επιχειρήσεων στην αρένα του διεθνούς ανταγωνισμού.

Είχε προηγηθεί η ακύρωση της επένδυσης της Advent Technologies για εργοστάσιο παραγωγής κυψελών υδρογόνου στην Κοζάνη, καθώς στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που την έφεραν μάλιστα να βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από τον Nasdaq. Ακολούθησε η απόσυρση και της Β&T Composites από εγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο υδρογόνου στη Φλώρινα.

Η μεγάλη επένδυση της Wonderplant (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου), προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση 300 στρεμμάτων υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. Η περίπτωση αυτή έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά τον αγροτικό τομέα και έπεσε θύμα αστοχιών του αρχικού σχεδιασμού. Ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανησυχώντας για τη συμβατότητα του τομεακού προγράμματος του υπουργείου του με αυτό της Δίκαιης Μετάβασης δεν προχώρησε στην απαιτούμενη προγραμματική συμφωνία, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθούν στο εδαφικό σχέδιο επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Την αστοχία αυτή επιχειρεί να διορθώσει σήμερα η Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ μέσω της αναθεώρησης του προγράμματος, κάτι που θα κριθεί από την έγκρισή του από την Ε.Ε. «Είναι αναγκαία η στροφή στην αγροτική παραγωγή σε περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Καστοριά και η Μεγαλόπολη που έχουν καθαρά αγροτικό χαρακτήρα και υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για υδροπονία, αεροπονία και άλλου είδους καινοτόμες επενδύσεις που μπορούν να προσφέρουν μεγάλο αριθμό θέσεων απασχόλησης», τονίζει στην «Κ» ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ, Πελοπίδας Καλλίρης.

Η μοναδική από τις τέσσερις μεγάλες επενδύσεις που προχωράει είναι αυτή της Eunice για μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 250 MW, ύψους 280 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα έχει συμπεριληφθεί από την Ε.Ε. στα Ευρωπαϊκά Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος. Η Eunice κατέθεσε στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης και ένα ακόμη επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή data center στο Αμύνταιο της Φλώρινας ισχύος 5 MW, το οποίο και εγκρίθηκε.

Τέσσερα χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό αντί για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης το πρόγραμμα μετράει… αριθμούς και στόχους καθώς κινείται εντός ενός αόριστου και θολού τοπίου. Eνα πρώτο ζήτημα είναι τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) τα οποία θα οριοθετήσουν τις χρήσεις γης στα τρία λιγνιτικά πεδία (Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη) και τα οποία καθυστερούν. «Δεν θα έρθει ο μεγάλος επενδυτής εάν δεν του έχεις διασφαλίσει ένα περιβάλλον ασφάλειας. Πώς θα πάρει απόφαση κάποιος για μια μεγάλη επένδυση όταν δεν γνωρίζει τις χρήσεις γης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα οριοθετήσουν τις χρήσεις γης σε τρία λιγνιτικά πεδία, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ενα δεύτερο ζήτημα που κρατάει το πρόγραμμα χαμηλά είναι η επιστροφή και η αποκατάσταση των εδαφών στα πρώην λιγνιτωρυχεία από τη ΔΕΗ, διαδικασία που προχωράει, αλλά στα τυφλά. Η ΔΕΗ θα πρέπει να γνωρίζει τις χρήσεις, ώστε να αποκαταστήσει αντίστοιχα τα εδάφη. Για παράδειγμα, άλλη αποκατάσταση χρειάζεται μια έκταση στην περίπτωση που θα γίνει ένα θεματικό πάρκο με λίμνη, μια μεγάλη βιομηχανική επένδυση ή μια αγροτική. Η ΔΕΗ έχει επιστρέψει στη «Μετάβαση Α.Ε.» που έχει την ευθύνη χωροθέτησης των επενδύσεων, 54.000 στρέμματα από τα συνολικά 94.000 που υποχρεούται, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσκληση παραχώρησης προς τους επενδυτές. Η πρώτη, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της «Μετάβαση Α.Ε.», Δέσποινα Καρανή, αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για τις χρήσεις γης θα έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο αργότερα. Η πλήρης αποκατάσταση των εδαφών θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026 που χρηματοδοτεί τις σχετικές εργασίες.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους το αργότερο θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία έγκρισης των ΕΠΣ, λέει ο καθηγητής Δημήτρης Οικονόμου και μέλος της «Μετάβαση Α.Ε.». Όπως τονίζει στην «Κ», έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία έγκρισης από το ΥΠΕΝ και αυτή την περίοδο συντάσσονται τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων έγκρισης των τριών ΕΠΣ, που θα υποβληθούν άμεσα στο ΣτΕ για την προβλεπόμενη από τον νόμο γνώμη του, πριν από τη δημοσίευση των διαταγμάτων σε ΦΕΚ.

Υποστελέχωση υπηρεσιών

Η γραφειοκρατία και υποστελέχωση των υπηρεσιών για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών είναι ένα ακόμη μείζον θέμα. Η εταιρεία οινοποιίας «Κτήμα Αλφα» αναμένει έξι μήνες την άδεια οικοδομής για την επένδυση που υλοποιεί στο Αμύνταιο. «Η Πολεοδομία της Φλώρινας που εξυπηρετεί και το Αμύνταιο γιατί δεν διαθέτει το ίδιο, απασχολεί τρία άτομα που πρέπει να εξυπηρετήσουν επενδυτές και κατοίκους», αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος Αγγελος Ιατρίδης. Το πρόβλημα αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης. «Υπάρχει το πρόβλημα και εγώ προτίθεμαι ως Περιφέρεια να ενισχύσω για 1,5 χρόνο κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες δόμησης. Θα πάρω τις επενδύσεις που εγκρίθηκαν να δω σε ποιους δήμους ανήκουν, για να ενισχύσω τις αντίστοιχες υπηρεσίες», δηλώνει στην «Κ».

Η έλλειψη υποδομών είναι επίσης ένα ζήτημα που θέτει η πλευρά των επενδυτών. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς αναβάθμιση σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες επενδύσεις. Οι υποδομές δεν εντάσσονται στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης. Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, έχει εντάξει κάποια έργα υποδομών προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ και θα υποβάλει και νέες προτάσεις. Ο κίνδυνος να χαθούν εγκεκριμένα κονδύλια είναι μεγάλος καθώς το πρόγραμμα λήγει το 2027, σε μόλις δύο χρόνια από σήμερα, με την Ε.Ε. να ασκεί πιέσεις για να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις. Πάντως, ο εποπτεύων αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δηλώνει στην «Κ» ικανοποιημένος από την πορεία του προγράμματος, προβάλλοντας τις μέχρι τώρα εγκρίσεις έργων, οι οποίες ουσιαστικά είναι στον αέρα όσο δεν προχωρούν τα ΕΠΣ και οι προσκλήσεις για την παραχώρηση γης. «Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσα σε 24 μήνες από την ενεργοποίησή του στις αρχές του 2023, κατάφερε να εξειδικεύσει περίπου το 63,7% του συνολικού του προϋπολογισμού, ήτοι 1.038 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενταχθεί 42 έργα, προϋπολογισμού 411 εκατ. ευρώ, με το 67,5% αυτών των έργων να έχει συμβασιοποιηθεί. Για το πρώτο τρίμηνο του 2025 προβλέπεται να εκδοθούν τουλάχιστον 8 νέες προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 235,9 εκατ. ευρώ, και να εξειδικευθούν τουλάχιστον 8 νέες δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 136,2 εκατ. ευρώ», τονίζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός, στο πλαίσιο των έξι προσκλήσεων επιχειρηματικότητας, υποβλήθηκαν αθροιστικά 976 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη υπερδέσμευσης έναντι του προϋπολογισθέντος προϋπολογισμού των 330 εκατ. ευρώ. Μέσα σε μόλις 3 μήνες ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων και εγκρίθηκαν 775 επενδυτικά σχέδια (ποσοστό 79,4%) συνολικού προϋπολογισμού επιχορήγησης 353,7 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να δημιουργήσουν 3.437 νέες θέσεις εργασίας, μετά την υλοποίησή τους.

Προς το παρόν αυτά μοιάζουν περισσότερο με ασκήσεις επί χάρτου. Τα έργα που υλοποιούνται είναι κυρίως ενεργειακά (φωτοβολταϊκά κ.ά.). Κι όπως σημειώνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι κάτοικοι των περιοχών εκείνων, τα έργα αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας όσο κατασκευάζονται. Σε ένα – ενάμιση χρόνο που θα ολοκληρωθούν, τι θα γίνει.

Η εικόνα του προγράμματος μέχρι στιγμής δεν προοιωνίζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αποτρέψει την ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι αριθμοί 

280 εκατ. ευρώ είναι το ύψος της επένδυσης της Eunice για μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 250 MW, η οποία μάλιστα έχει συμπεριληφθεί από την Ε.Ε. στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος.

200 εκάτ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της επένδυσης της Wonderplant για την εγκατάσταση 300 στρεμμάτων υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία που δεν μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. 

(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

=============

Που πάει ο λιγνίτης;

 ===========

 
===============
 

 ------------------------------------------------

 ============

  1. Τι θα συμβεί στη Δυτική Μακεδονία σε 10 χρόνια

  2. Μόνο τα αηδόνια και οι αρκούδες 

  3. Κλείνοντας την Πτολεμαΐδα θα σώσουμε τον πλανήτη!

  4. Αφόρητη πολυτέλεια στην κρίση η βίαιη απολιγνιτοποίηση

  5. Το τίμημα της αγχωμένης απολιγνιτοποίησης: Φτώχια, απολύσεις και νταμάρια με φωτοβολταικά made in Germany 

  6. Πως καταστράφηκε η ΔΕΗ και έφτασε η τιμή του ρεύματος στα ύψη

  7. Τον εμπρηστή τον αναγνώρισες;

  8. Έκλεισε η 4η μονάδα λιγνίτη στην Κοζάνη: Ερημώνουν βιομηχανικές περιοχές στην Β. Ελλάδα για χάρη της γερμανικής «πράσινης ανάπτυξης»

...η ρευστοποίηση της χώρας και η διάλυσή της ...σε συνέχειες... για όποιον αντέχει. Μια ερώτησις: Είναι ιδιωτικοποιήσεις οι κατασχέσεις - έτσι είναι αφού δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ - ελληνικών επιχειρήσεων από το Γερμανικό Δημόσιο; Τί λένε οι "φιλελεύθεροι" περί τούτου; Όσοι δεν πεισθούν για το σχέδιο διάλυσης ...απλά δεν θέλουν να πεισθούν, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να δώσουν όνομα στον κλέφτη και δυσκολεύονται.....Γερμανοί.

ΜΕΡΟΣ Β. “Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Ανανεώσιμη κοροϊδία με …μηδενικό αποτύπωμα

ΜΕΡΟΣ Α. «Πράσινη ενέργεια», μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Οι «ΑΠΕ», ο μύθος και το… black out που έρχεται

==========================

....και φυσικά Προσοχή στις ουρές κάθε εγγραφής...

  1. Κλείνοντας την Πτολεμαΐδα θα σώσουμε τον πλανήτη!

  2. Πως καταστράφηκε η ΔΕΗ και έφτασε η τιμή του ρεύματος στα ύψη

  3. E!!! ρε γλέντια!

  4. A.Φώσκολος:Επιδοτούμε τους Γερμανούς οι οποίοι μας κοροϊδεύουν. Αυτοί δουλεύουν με λιγνίτη και μας πουλούν τις δικές τους συσκευές (ανεμογεννήτριες) (ΗΧΗΤΙΚΟ)

  5. Περιμένοντας την ανάπτυξη από τις ...ΑΠΕ

 Blogger:

Δηλαδή όλα τα ...ζαλιστικά δισεκατομμύρια ευρά που θα "πάρει" η Ελλάδα για την ..."ανάπτυξή" της θα καταλήξουν στις τσέπες των γερμανών, αφού μας φορτώσουν ηλιακά πάνελ και ανεμιστηράκια... (η διάρκεια ζωής των οποίων είναι το πολύ 20 χρόνια)Προφανώς θα πέσουν και κάτι ψίχουλα στους ντόπιους ιθαγενείς, όχι πολλά, αλλά αρκετά να οργανώσουν την μετανάστευσή τους...

Δυστυχώς για τη χώρα προτεκτοράτο επιφυλάσσεται ανάπτυξη τύπου Γουατεμάλας, κάτι που σιγά - σιγά θα εμπεδώνεται...

φυσικά οι Γερμανοί το ξέρουν, οι Έλληνες δεν πρέπει να το μάθουν αφού στην περίπτωση αυτή πρέπει να τιμωρήσουν τους υπευθύνους...

 ======================

  1. Ζητούμενο η ανάπτυξη, πραγματικότητα ο αφελληνισμός

  2. H φλέβα χρυσού της Fraport που το 2018 πιάνει τους οικονομικούς στόχους του 2036!!!

  3. Απουσία μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα

  4. Παρηγοριά στον άρρωστο

  5. Γιατί οι Φιλιππινέζοι παραμένουν φτωχοί

  6. Handelsblatt: Σε χώρα γερόντων μετατρέπεται η Ελλάδα μετά τη μετανάστευση των νέων

  7. Το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, παρά τα θρυλούμενα και επιδιωκόμενα, δεν μεταβάλλεται. Ίσως και να χειροτερεύει.

  8. Γιατί ποτέ δεν θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας

 ==============

 Στέφανος Πράσσος* (Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021)

«Τα τελευταία τούτα χρόνια στον τόπο αυτό ειπώθηκαν τα χειρότερα ψέματα της Ιστορίας. Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, µια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ’λεγαν……»    (Μενέλαος Λουντέµης – “Οδός Αβύσσου, αριθµός Ο”)

Κύριε πρωθυπουργέ

Σας καλωσορίζουμε στην «πολύπαθη» Περιοχής μας η οποία οδεύει ολοταχώς στην ερημοποίηση, την εγκατάλειψη και στην οικονομική και Περιβαλλοντική εξαθλίωση χάρη και στη δική σας Βούληση. Χάρη στις δικές σας ανερμάτιστες και αλλοπρόσαλλες  αποφάσεις.

Θα θέλαμε να σας τα πούμε δια ζώσης για να ακούσουμε και τις απαντήσεις σας αλλά μαθαίνουμε ότι αυτό είναι αδύνατον διότι οι δυνάμεις καταστολής θα δημιουργήσουν τρεις «υγειονομικές ζώνες» για να μην μπορέσουν να σας πλησιάσουν οι εργάτες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας. Για να μη σας ζαλίσει με τις «παράλογες και εξωφρενικές» απαιτήσεις του ο λαϊκός παράγοντας στο όνομά του οποίου «πίνετε όλοι νερό» όμως  μόνο στις προεκλογικές περιόδους.

Ελπίζοντας λοιπόν πως θα διαβάσετε αυτή την επιστολή σας κατηγορούμε ευθέως ότι με μισές αλήθειες και μεγάλα ψέματα επιβάλλατε αποφάσεις που σας υπαγορεύτηκαν από τα μεγάλα και τα ξένα συμφέροντα όμως δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη Δυτική Μακεδονία, στην Ηλεκτρική Ενέργεια, στην Εθνική Οικονομία, στο Περιβάλλον και γενικότερα σε όλους τους εργαζόμενους και στα Λαϊκά στρώματα της Χώρας μας.

Συγκεκριμένα η απόφασή σας για πρόωρη και γενική κατάργηση της λιγνιτικής παραγωγής που φέρνει ανεργία, φτώχεια, περιβαλλοντική υποβάθμιση στην Περιοχή μας αλλά και περαιτέρω ενεργειακή εξάρτηση, ενεργειακή ανασφάλεια και ενεργειακή φτώχεια στους πολίτες της Χώρας μας στηρίχτηκε σε ψεύτικα και παραπλανητικά στοιχεία.

1ον ) Είπατε πως υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις της Χώρας μας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

Αυτό κύριε πρωθυπουργέ είναι εξ ολοκλήρου ένα τεράστιο ψέμα επειδή όπως προκύπτει από τη συμφωνία «Κιότο 2» και από τη «συμφωνία του Παρισιού» διεθνείς δεσμεύσεις έχει η ΕΕ και όχι τα κράτη μέλη. Σε ότι αφορά τον εσωτερικό καταμερισμό της ΕΕ η χώρα μας έχει εκπληρώσει και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της για μείωση εκπομπών  CO2 και σήμερα εκπέμπει κατά άτομο 1000 κιλά CO2 κατά έτος λιγότερο από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Επίσης η Χώρα μας με 2% εκπομπών στα πλαίσια της ΕΕ και 0,2 στο σύνολο των χωρών του Πλανήτη δεν χρειάζεται να μειώσει, προς το παρόν, άλλο διοξείδιο όταν μάλιστα αυτό είναι εις βάρος των ζωτικών συμφερόντων του λαού της. Αντίθετα αυτοί που παράγουν την μερίδα του Λέοντος στα πλαίσια της ΕΕ και οφείλουν να μειώσουν είναι  Η Γερμανία (8η στον πλανήτη), η Πολωνία (10η), η Τσεχία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία κ.α Κι όμως αυτοί δεσμεύονται να κλείσουν τις Μονάδες τους σε 20 και 30 χρόνια και όχι σε τρία όπως εσείς αποφασίσατε για την «έρμη» τη Χώρα μας. Βεβαίως αν θέλουμε ν δούμε συνολικά το ζήτημα της μείωσης CO2 πρέπει να κοιτάξουμε στις χώρες (Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία) που παράγουν το 80% των συνολικών εκπομπών και δε δεσμεύονται να μειώσουν στο ελάχιστο.

2ον ) Είπατε ότι κλείνεται τη λιγνιτική παραγωγή της Χώρας μας για να γίνει «η μετάβαση» προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ γνωρίζατε ότι σήμερα κάτι τέτοιο είναι αδύνατον τεχνολογικά επειδή δεν έχουν προχωρήσει οι τεχνολογίες αποθήκευσης κάτι που δεν προβλέπεται να είναι τεχνολογικά και οικονομικά εφαρμόσιμο τουλάχιστον πριν το 2035 ίσως και το 2050 (καθόλου τυχαίο ότι εκεί τοποθετεί χρονολογικά η ΕΕ την «απανθρακοποίηση»). Έτσι είπατε δημόσια ψέματα στον Ελληνικό λαό ενώ στον Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΕΚ) αναγνωρίζετε άμεσα ότι η μετάβαση γίνεται από τον λιγνίτη στο φυσικό αέριο το οποίο μάλιστα ορίζεται ως «μεταβατικό καύσιμο»! Και βεβαίως αυτό το ψέμα σας έγινε η αφορμή να καταστρέφονται τα βουνά, τα δάση, τα λιβάδια και οι κάμποι μας για να γεμίσουν με χιλιάδες τόνους τσιμέντο, σίδηρο και γυαλί για την εγκατάσταση τερατώδους ισχύος Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών συστημάτων που προφανώς σε λίγα χρόνια θα είναι άχρηστα και ρυπογόνα.

3ον) Είπατε ότι κλείνεται τη λιγνιτική παραγωγή επειδή, «λόγω της ανόδου του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών CO2, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη είναι ασύμφορος». Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Πράγματι, με πολιτική παρέμβαση της Γερμανίας μέσω ΕΕ, για να στηρίξει τη δική της βιομηχανία μέσω της εγκαταστάσης τεχνολογιών ΑΠΕ σε όλη την ΕΕ, το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχει τρομερή άνοδο στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ. Όμως παρόλα αυτά για κάθε ένα ευρώ που ανεβαίνει το κόστος εκπομπών CO2, το φυσικό αέριο ανεβαίνει αντίστοιχα εννιά ευρώ! ‘Έτσι σήμερα το φυσικό αέριο που εσείς επιλέξατε ως «καύσιμο βάσης» κοστίζει πέντε φορές περισσότερο από τον λιγνίτη! Να προσθέσουμε εδώ ότι ο λιγνίτης είναι εγχώριο καύσιμο, ο εξοπλισμός εξόρυξης και καύσης υπάρχει ενώ έχει γίνει εδώ και χρόνια η απόσβεσή του, δίνει δουλειά στο ντόπιο εργατικό δυναμικό, εξοικονομεί συνάλλαγμα, μπορεί να κρατήσει χαμηλά τις τιμές του ρεύματος για το λαό, εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια, μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση και η σύγχρονη τεχνολογία τον κάνει λιγότερο ρυπογόνο από το Φυσικό αέριο.

4ον) Είπατε ακόμα ότι τα κλείνετε επειδή σας ενδιαφέρει το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που όντως έχει επιβαρυνθεί από την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ είναι το ψέμα και η υποκρισία σας σε όλο της το μεγαλείο! ΟΥΔΕΠΟΤΕ κύριε Μητσοτάκη δεν ενδιαφερθήκατε ειλικρινά για το Περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Ούτε όταν ήσασταν υπεύθυνος της «Επιτροπής Περιβάλλοντος» της Βουλής και επισκεφτήκατε την Περιοχή μας (το πόρισμα υπάρχει ακόμα) ούτε όταν η Επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκαζε τη Χώρα μας για «έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων κατά την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη» (η απόφαση υπάρχει ακόμα). Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν ενδιαφερθήκατε να μάθετε τι σημαίνει το πρόωρη και απότομο κλείσιμο των Ορυχείων, η μη υλοποίηση των ΜΠΕ σε ότι αφορά την αποκατάσταση των εξορυχθέντων εδαφών και η εγκατάλειψή τους από τη ΔΕΗ με απόφασή της Κυβέρνησής σας. Δεν δώσατε καμία σημασία παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των τοπικών και επιστημονικών φορέων για «ντόμινο κατολισθήσεων» που καταστρέφει οικισμούς και αγροτικές εκτάσεις, την «αυτανάφλεξη» λιγνιτικών κοιτασμάτων που δίνουν τόνους δηλητήριο (μονοξείδιο του άνθρακα) στους κατοίκους, την μόνιμη διάρρηξη του υδροφόρου ορίζοντα που απειλεί να στερέψει και τις τέσσερις λίμνες του Αμυνταίου (Χειμαδίτιδα, Βεγορίτιδα, Ζάζαρη και Πετρών). Σ αυτό «το τεράστιο ενδιαφέρον σας» για το Περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Περιοχής μας θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την εισαγωγή και καύση όλων των απορριμμάτων της Βόρειας Ελλάδας, τη δημιουργία χωματερής αμιαντούχων τοξικών αποβλήτων στα πρώην ΜΑΒΕ και πολλά άλλα.

Τελικά το μόνο που είναι αληθινό σε σας κύριε πρωθυπουργέ είναι η σταθερή στήριξή σας στο μεγάλο Κεφάλαιο και στα ξένα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτό πλέον είναι οφθαλμοφανές σε ότι αφορά τα συμφέροντα του Αμερικανικού Κεφαλαίου μέσω της εισαγωγής Αμερικάνικου Σχιστολιθικού φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, στην ΥΕΦΑ Καβάλας, την πώληση με προτεραιότητα των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τη δημιουργία νέας ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη κλπ.

Επίσης σταθερή είναι και η απόφασή σας για την απρόσκοπτη εγκατάσταση τερατώδους, για τις ανάγκες και τα δεδομένα της Χώρας μας, ισχύος αιολικών και Φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγγυούνται τη συνέχιση της κερδοφόρας λειτουργίας της Γερμανικής Βιομηχανίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή δεν περιμένουμε καμία ανταπόκριση από την πλευρά σας στα αιτήματα των φορέων και του Λαού της Δυτικής Μακεδονίας σας υποδεχόμαστε διαδηλώνοντας στους δρόμους και δηλώνοντας πως δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα μας.

 Στέφανος Πράσσος

*Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Σχόλια