E!!! ρε γλέντια!

Τυπικά Γερμανικό, πέρα για πέρα αληθινό, αλλά μοιάζει πραγματικά απίστευτο για τη σημερινή Ε.Ε.! 

Με σειρά Κοινοτικών Οδηγιών η Ε.Ε. στον 21ο αιώνα έχει οδηγηθεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών της Γερμανικής βιομηχανίας κατασκευής φωτοβολταϊκών & ανεμογεννητριών. Η πολιτική της "απανθρακοποίησης" αυτό ακριβώς το στόχο έχει, τη στήριξη των δήθεν "πράσινων" θέσεων εργασίας. Φυσικά θα χρειάζεται και αξιόπιστο ρεύμα, που θα είναι "κλιματικά φιλικό", δηλαδή δεν θα εκπέμπει το "δαιμονικό" CO2, και τέτοιο είναι βεβαίως το πυρηνικό, το οποίο θα μας προμηθεύουν οι Γάλλοι. Για όποιον τυχόν δεν το έχει πληροφορηθεί, η Γαλλική EDF μόλις υπέβαλε αίτηση κατασκευής νέου πυρηνικού εργοστασίου στις Βρετανικές ακτές απέναντι απ' το Βέλγιο, στην περιοχή του Suffolk (Ίπσουιτς, Ανατολική Αγγλία), εκεί που σήμερα βρίσκεται το πυρηνικό Sizewell Β.

Έτσι αφενός η ζώνη του Λονδίνου θα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο νεότατα πυρηνικά (το υπό κατασκευή Hinkley Point C 3,2GW στα Δυτικά και το πανομοιότυπο Sizewell C στα ανατολικά), αφ' ετέρου εύκολα το αξιόπιστο πυρηνικό ρεύμα θα μπορεί να περάσει τη Μάγχη σε περίπτωση ανάγκης, καλώδια και ήδη υπάρχουν και κατασκευάζονται και νέα. Στην πιο πάνω εικόνα είναι η μακέτα του νέου εργοστασίου, όπως τη δίνει η EDF, αλλά, φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου απίστευτο για τη σημερινή Ε.Ε. και δεν είναι και Γερμανικό: άλλο είναι το απίστευτο!

Η Γερμανία εδώ και χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προφίλ "πράσινης" χώρας, ωστόσο η βιομηχανία της χρειάζεται αξιόπιστο ρεύμα κι όλοι γνωρίζουν πως το ρεύμα αιολικών & Φ/Β μόνο αξιόπιστο δεν είναι. Το 2018 όρισε μια ευρεία Ομάδα Εργασίας, την οποία ονόμασε "Kommission „Wachstum, Strukturwandel und Beschäftigung“ - Επιτροπή "Ανάπτυξη, διαρθρωτικές αλλαγές και απασχόληση"" και της ανέθεσε να εξετάσει τρόπους επίτευξης των κλιματικών στόχων. Ανάμεσα στα συμπεράσματα, που ανακοινώθηκαν το 2019, ήταν η πρόταση ολοκληρωτικής απόσυρσης όλων των λιθανθρακικών & λιγνιτικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής σταδιακά μέχρι τις 31/12/2038. Σε μια εντελώς μακρόσυρτη διαδικασία το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας έγινε εντός του 2020 από κοινού δεκτό από Ομοσπονδιακή και Κρατιδιακές κυβερνήσεις. Το επόμενο βήμα ήταν η συμφωνία να γίνει νόμος του κράτους, αλλά, πολύ βολικά, ο κορονοϊός παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες της Ομοσπονδιακής Βουλής. 

Αισίως φθάσαμε στις 30/5/2020 και, στο πλαίσιο ασφαλώς της "απανθρακοποίησης", η Γερμανία βάζει από σήμερα σε κανονική εμπορική λειτουργία ένα νέο, ολοκαίνουριο λιθανθρακικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής! Πρόκειται για το ολοκαίνουριο Datteln 4, που το βλέπουμε στην εικόνα, (στιγμιότυπο από τη webcam της ιδιοκτήτριας Uniper), να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε δοκιμές με συγχρονισμό στο δίκτυο στις 8/5/2020 και πολύ σύντομα ξεκινά και την κανονική εμπορική λειτουργία.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην πολύ βιομηχανική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στα βόρεια της περιοχής του Ρουρ. Πρόκειται για νέο λιθανθρακικό εργοστάσιο 1.100MW ηλεκτροπαραγωγής και 380MW θερμικής παραγωγής, με ονομαστικό βαθμό απόδοσης >45% και συνολικά μέχρι 60% μαζί με τη θερμική παραγωγή. Ήδη τα 413MW έχουν διατεθεί στους Γερμανικούς σιδηρόδρομους!

Ακριβώς λοιπόν τη στιγμή που η χρεοκοπημένη Ελλάδα θέτει εκτός λειτουργίας τις λιγνιτικές της μονάδες, προκειμένου να καίει όλο και περισσότερο αέριο, η Γερμανία δεν συζητά να καίει αέριο και συνεχίζει να επενδύει σε εισαγόμενο λιθάνθρακα. Στο όνομα της "απανθρακοποίησης", βεβαίως-βεβαίως!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

==================

Blogger: 

Και τώρα τι θα πουν οι ΑΠΕτζήδες. Τόσο μαλάκες αυτοί οι Γερμανοί που δεν βγάζουν τον λιγνίτη από το ενεργειακό τους παιχνίδι, ενώ οι δικοί μας, ως υπάκουοι δούλοι, έτρεξαν να διαφημίσουν την  απολιγνιτοποίηση. Οι άνθρωποι είναι υπερ του περιβάλλοντος! (Ακριβώς: υπερ του δικού τους οικογενειακού περιβάλλοντος: Να ζήσουμε εμείς και η χώρα να πάρει να γ@μηθεί)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα της …«πράσινης ανάπτυξης» και της «εξυγίανσης» της ΔΕΗ έχει αποφασίσει να κλείσει – με εντολή και της ΕΕ – όλες τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας μέχρι το 2023. 
Το κλείσιμο των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα νωρίτερα κατά πέντε χρόνια αντί για το 2028 (που είναι η προθεσμία που δίνει ΕΕ), έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό! Το κλείσιμο των εργοστασίων θα οδηγήσει σε απολύσεις 4.000 – 5.000 εργαζομένων της εταιρείας και σε ολόκληρες περιοχές της χώρας ειδικά στη Δυτική Μακεδονία θα εκτιναχθούν τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας!!! 
  • Από το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων στην πρώτη φάση θα υπάρξει και αύξηση της τιμής του ρεύματος, αφού ο λιγνίτης που θεωρείται φθηνό καύσιμο, θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες ακριβότερες μορφές ενέργειας μέσω των περιβόητων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Όμως το λουκέτο των λιγνιτικών εργοστασίων της χώρας δεν θα έχει μόνο χαμένους (Έλληνες εργαζόμενους και καταναλωτές) αλλά και κερδισμένους! 
Ποιοι θα είναι αυτοί; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στη Γερμανική Εφημερίδα «Bild». Συγκεκριμένα δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. (…) 
Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα (…) Είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα»!!! 

  • Τα παραπάνω τα παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης ως παράδειγμα σχετικά με το πώς θα διατεθούν τα χρήματα που θα δοθούν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού!!! «Το υφιστάμενο πρόγραμμα SURE, το οποίο αφορά την στήριξη της προσωρινής απασχόλησης, θα διατεθεί για την στήριξη νέων ανθρώπων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης»… Όσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός έστειλε το παρακάτω κυνικό μήνυμα: «Σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν»… Τι μας είπε δηλαδή; 
  •  Πρώτον: Πως, μέρος των χρημάτων τα οποία θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την ΕΕ θα διοχετευθούν στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» από την οποία όπως μας ξεκαθάρισε ο ίδιος θα επωφεληθούν οι Γερμανικές εταιρείες!!! Δεύτερον: Ότι η αλλαγή του «αφηγήματος» του κ. Μητσοτάκη δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας (θύματα της βίαιης μετάβασης στην «πράσινη ανάπτυξη») από τα μαζικά λουκέτα στις μονάδες λιγνίτη. Αυτοί πρέπει να βρουν μόνοι τους «κάτι άλλο να κάνουν». Καπιταλισμό έχουμε εξάλλου… Από την εφαρμογή του «Green deal» (για να μιλήσουμε και στη γλώσσα του Μητσοτάκη) στην ηλεκτροπαραγωγή, με την ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, θα ωφεληθούν οι Γερμανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του αναφέρθηκε στη συμφωνία που σύναψε η γερμανική RWE με τη ΔΕΗ . Η RWE, έχει βάλει στο μάτι το μεγαλεπήβολο project της απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ξέρει από πρώτο χέρι τους σχεδιασμούς του Γερμανικού ομίλου. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Κ. Μητσοτάκη, είχε συνάντηση με το μάνατζερ της RWE, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς. Σε εκείνη την συνάντηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού είχε ενημερώσει τονΈλληνα πρωθυπουργό ότι η RWE ενδιαφέρεται να παράσχει στην ΔΕΗ την τεχνογνωσία που η ίδια έχει αποκτήσει κατά το αντίστοιχο εγχείρημα απανθρακοποίησης στη Γερμανία, μέσα από καθαρές τεχνολογίες. Τι πούλησε ο μάνατζερ; Την παροχή τεχνογνωσίας για την απολιγνιτοποιήση και το πέρασμα στην «πράσινη» ενέργεια, με τα κέρδη που προσδοκά το Γερμανικό μονοπώλιο σύμφωνα με την αγορά να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!!! Η απολιγνιτοποίηση και η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θα οδηγήσουν τη ΔΕΗ σε δημιουργία έργων ΑΠΕ. Σήμερα η εταιρεία έχει μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ μόλις 3%. Στόχος όμως είναι μέχρι το 2030 να έχει το 35% της αγοράς! Μπορεί λοιπόν εύκολα κανείς να αναλογιστεί για πόσο μεγάλη «μπίζνα» μιλάμε, στην οποία όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη θα ωφεληθούν και ελληνικές εταιρείες. Δηλαδή επιχειρηματικοί όμιλοι ελλήνων κεφαλαιοκρατών! Συμπέρασμα: Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ασχολούνται για να γίνουν ωφέλιμοι στις Γερμανικές εταιρείες!!!

  =====================


  • Το σκάνδαλο με την ΔΕΗ και η σιωπή των ΜΜ”Ε”

    --------------------------------------
    • Το colpo grosso με την εγκατάλειψη των αποθεμάτων λιγνίτη στην Ελλάδα: Ο «μαύρος χρυσός» αξίας 500 δισ. ευρώ!

      Κλείνει η ΔΕΗ και ανοίγουν οι δρόμοι για τις γερμανικές εταιρείες

      Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».
      Μετά την ανατριχιαστική αυτή συνέντευξη Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα, όπου ξεδιπλώνει το «ιδιωτικό» του κυβερνητικό σχέδιο, που θα ρημάξει τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και θα παραδώσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας στους ολιγάριθμους επιχειρηματίες και στις γερμανικές εταιρείες που τόσο πολύ θα ωφεληθούν, μοιάζει προφητικό το οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» τον περασμένο Δεκέμβριο στη Δ. Μακεδονία.
      Τότε, η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τις μαύρες ημέρες αλλά και την ενεργειακή ανασφάλεια στην οποία οδηγεί τη χώρα, που θα εξαρτάται στο εξής από όποιον ελέγχει μια στρόφιγγα, ενώ θα πετάξει στα σκουπίδια τα πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια που έδωσε ο ελληνικός λαός για να κατασκευαστούν οι μονάδες της ΔΕΗ αλλά και τα σύγχρονα εργοστάσιά της.
      Στις 21.12.2019 παρουσιάζαμε στην εφημερίδα μας ένα οδοιπορικό στην περιοχή με τα ορυχεία και τα εργοστάσια της ΔΕΗ με τίτλο «Σβήνουν τα φώτα στη Δυτική Μακεδονία». Δυο δυνατές φωνές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δυο εργαζόμενοι στην Επιχείρηση μιλούσαν στην «Εφ.Συν.» για τις ολέθριες επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Ηδη η Δ. Μακεδονία άρχιζε τότε να συνειδητοποιεί το πραγματικό «μακεδονικό» πρόβλημα.
      Ποια θα ήταν η «αμοιβή» της για το φως που έδωσε σε όλη τη χώρα, για τις γενιές των παιδιών της που δούλεψαν στα εργοστάσια και στα ορυχεία, για την καταστροφή του φυσικού πλούτου της, για την υπομονή των ανθρώπων της στην κάπνα και στην τέφρα, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν τα πιο σύγχρονα εργοστάσια;
      Τώρα συνειδητοποιεί ότι θα απομείνει με τα ξεκοιλιασμένα βουνά, τα κατεστραμμένα ορυχεία, την ανεργία και τη φτώχεια που γρήγορα θα χτυπήσουν την πόρτα σε πάνω από 10.000 ανθρώπους οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ. Για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφασίστηκε να εφαρμοστεί τόσο γρήγορα στην Ελλάδα δεν υπάρχει έτοιμο κανένα έργο, καμία πρόβλεψη, κανένα σχέδιο και καμία στρατηγική εναλλακτική για τους νομούς, που όλα δείχνουν ότι θα ρημάξουν.
      Οσο για τα επιβαλλόμενα έργα αποκατάστασης, δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη και όσοι κάτοικοι απομείνουν θα παραμείνουν στο διηνεκές «αγκαλιά» με τη ρύπανση απαλλοτριωμένων εκτάσεων που έχασαν για πάντα. Οι αφημένες στην τύχη τους καταστροφικές κατολισθήσεις και οι αυτοαναφλέξεις στα εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια ορυχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το πόσο μετρούν οι ζωές των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
      Η κατοπινή επίσκεψη του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, οι έωλες διαβεβαιώσεις του και οι έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων ήταν απλώς ο προπομπός της «αποκαλυπτικής» συνέντευξης Μητσοτάκη και των ανακοινώσεών του για το μέλλον της περιοχής μέσω του γερμανικού Τύπου.

       

       

Σχόλια