Le Figaro : Χάρβαρντ : Το Πανεπιστήμιο που έγινε ψυχιατρικό άσυλο.

Ο Marc είναι 17 ετών. Ενας χαρούμενος, ισορροπημένος και έξυπνος έφηβος, που προορίζεται για μια επιτυχημένη ζωή. Δυστυχώς, όλα παίρνουν ξαφνικά άσχημη τροπή. Γίνεται δεκτός στο Χάρβαρντ.
Όλα ξεκινούν όταν ανακαλύπτει, έκπληκτος, ότι πρέπει να υποβάλει στην κριτική επιτροπή αποδοχής όχι μόνο μια συνοδευτική επιστολή αλλά και ένα κείμενο που να αποδεικνύει τη «δέσμευση του να προασπιστεί την διαφορετικότητα». Προσπαθεί να ακολουθήσει τις καλύτερες πρακτικές : πρέπει να αποδείξει ότι θα κάνει την πανεπιστημιούπολη «πιο συμπεριληπτική και δίκαιη», ότι γνωρίζει «τα εμπόδια και την καταπίεση που αντιμετωπίζουν οι περιθωριοποιημένες ταυτότητες» και ότι κατέχει τις έννοιες «σιωπηρή προκατάληψη, προνόμιο, αποικιοκρατία, συστημικός ρατσισμός και ετεροπατριαρχία». Καθώς γράφει το γράμμα του (με λίγη βοήθεια από το ChatGPT), αρχίζει να «αφυπνίζεται» : ο κόσμος δεν είναι όπως νόμιζε. Κάτω από φαινομενικά αβλαβείς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις συχνά κρύβονται σχέσεις κυριαρχίας. Στη συνέχεια μαθαίνει ότι μπορεί να επιλέξει να μην αποκαλύψει στην κριτική επιτροπή το αποτέλεσμα που θα λάβει στα τεστ κριτικής ανάγνωσης, μαθηματικών και έκθεσης. Δεδομένου ότι κατά μέσο όρο λευκοί, Ασιάτες και μαύροι δεν συγκεντρώνουν τις ίδιες βαθμολογίες το Χάρβαρντ έκρινε ότι ήταν μια ρατσιστική εξέταση. Όλα μοιάζουν υπέροχα. Στον Marc δεν άρεσε ποτέ να μελετάει και ούτε να προσπαθεί για καλύτερη βαθμολογία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο. Ένας φίλος του του έδωσε μια συμβουλή : για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές του να γίνει δεκτός αρκεί να δηλώσει λεσβία μαύρη και γυναίκα. Μπαίνει στο Χάρβαρντ.
Στην Πανεπιστημιούπολη, τον Σεπτέμβριο, έζησε μερικές από τις καλύτερες εβδομάδες της ζωής του. Πηγαίνει για κωπηλασία κάθε πρωί, ξεκινάει μια ρομαντική σχέση με ένα υπέροχο κορίτσι και βάζει μπροστά μια επιχείρηση που απογειώνεται. Όμως, στις αρχές Οκτωβρίου, «κακοποιεί» (misgender) μια μαθήτρια (την αποκαλεί «αυτή», ενώ εκείνη νιώθει «αυτό»). Τον καλεί η κυρία Στόουκς, μέλος της διοίκησης, συντονιστής «διαφορετικότητας και συμπερίληψης», η οποία τον ρωτά : Μήπως το πάθος του για την κωπηλασία είναι σύμπτωμα τοξικής αρρενωπότητας ; Μήπως ήταν σημάδι δυσφορίας φύλου ; Ο Μαρκ είναι μπερδεμένος. Κι αν ήταν, κατά βάθος, γυναίκα ; Αρχίχει να αναρωτιέται : δεν του αρέσει η Formula 1, δεν του αρέσει ιδιαίτερα να φροντίζει το μπάρμπεκιου (φοβάται να πλησιάζει στις φλόγες), προτιμά το ροζέ από το κόκκινο κρασί. Την επόμενη εβδομάδα, ξεκινάει ορμονική θεραπεία για να αλλάξει το φύλο του. Ο Marc γίνεται Marcia. Η Marcia αντικαθιστά την κωπηλασία με συνεδρίες συζήτησης για το ψυχικό φόρτο, την επιχειρηματικότητα με καθημερινά ραντεβού με την ψυχολόγο της πανεπιστημιούπολης και τη φίλη της σε μια πολυερωτική σχέση με μια ομάδα μη δυαδικών ανθρώπων σε ένα μείγμα τρανς.
Στο μάθημα της λογοτεχνίας, η Marcia ανακαλύπτει ότι τα μυθιστορήματα που αναγκάστηκε να διαβάσει είναι γραμμένα από προβληματικούς συγγραφείς (ο Σαίξπηρ ήταν ένας λευκός άνδρας άνω των 50 ετών) και μεταφέρουν παλιά στερεότυπα : τόσο το καλύτερο, ήταν γενικά μεγάλα βιβλία, γραμμένα με μικρά γράμματα, σκέτος πονοκέφαλος. Η Marcia γίνεται φίλη με την Jennifer, μια μαύρη φοιτήτρια με την οποία αρχίζει να κάνει «επαναστατικά» πράγματα : απαιτούν στο όνομα της αρχής της προφύλαξης την καραντίνα όλων των λευκών ανδρών στην πανεπιστημιούπολη, μοιράζουν χρησιμοποιημένες σερβιέτες για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την εμμηνορροϊκή φτώχεια κ.λπ. ). Όμως, μια μέρα, κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου για την «ασυνείδητη προκατάληψη», η Μάρσια ανακαλύπτει ότι χωρίς να το γνωρίζει, καταπιέζει τον συμμαθητή της. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Τζένιφερ χωρίς να της κάνει μικροεπιθέσεις. Αποφεύγει το λεξιλόγιο που θα μπορούσε να ανασύρει μνήμες αποικιοκρατίας, δεν χρησιμοποιεί ποτέ την προστακτική και συχνά σιωπά σε περίπτωση που η μειονοτικής ταυτότητας φίλη της θέλει να απολαύσει μια στιγμή χωρίς «λευκότητα». Μια μέρα, η Marcia έχει έναν πονοκέφαλο : αποφεύγει να ζητήσει από τη φίλη της ένα Doliprane για να μην κάνει επίδειξη της λευκής της ευθραυστότητα. Τις ώρες του μαθήματος, του δίνει μικρά δώρα ως «αποζημιώσεις» για τη σκλαβιά (του ρίχνει λίγα χρήματα στη μολυβοθήκη του, τον εξουσιοδοτεί να αντιγράψει κατά τη διάρκεια των ελέγχων, προσφέρεται να τα μεταφέρει στην πλάτη του στις σκάλες). Παραδόξως, η Jennifer κόβει τη φιλία τους.
Κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, η Marcia ξεκινά να αποαποικίσει το οικογενειακό διαμέρισμα αφαιρώντας την παλιά ταπετσαρία με τα ανοιχτά προς το λευκό χρώματα και αφαιρώντας τον φράκτη γύρω από τον κήπο (η ιδιωτική ιδιοκτησία βρίσκεται στην καρδιά του δυτικού συστήματος ρατσιστικής εκμετάλλευσης).
Samuel Fitoussi
Le Figaro
11/12/23
===============
 

Σχόλια