Η Ελλάδα στις Τρεις Ακριβότερες Αγορές Ηλεκτρισμού στο 9μηνο!

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Στις τρεις ακριβότερες ηλεκτρικές αγορές της Ευρώπης συγκαταλέγεται η Ελλάδα στο 9μηνο του 2023. Οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν «τσουχτερά» στο διάστημα αυτό το ρεύμα που καταναλώνουν, παρά το γεγονός της αθρόας διείσδυσης ΑΠΕ στο σύστημα, αλλά και της σχετικής ομαλοποίησης της τιμής του φυσικού αερίου.

 Σήμερα, ενδεικτικά, η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κάνει άλμα κατά 35,6%.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας energylive.cloud, η χώρα μας έρχεται τρίτη στην Ευρώπη στο 9μηνο, με μέση χονδρεμπορική τιμή τα 123,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρώτη είναι η Ιταλία με 128,38 ευρώ τη μεγαβατώρα και ακολουθεί η Ιρλανδία (και η Β. Ιρλανδία) με 125,14 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η κριτική στο υφιστάμενο ηλεκτρικό μοντέλο (target model) ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα από τα πλέον επίσημα χείλη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ενεργειακό συμπόσιο, αναγνώρισε δύο πράγματα: πρώτον, ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν τα πήγε καλά στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Δεύτερον, ότι ισχύουν διαφορετικά συστήματα μέσα στην Ευρώπη, με άλλες δομές ανά περιοχή.

Από τις δηλώσεις του υπουργού θα μπορούσαν να εξαχθούν δύο κρίσιμα συμπεράσματα: α) το target model, έτσι όπως είναι σχεδιασμένο, άφησε ανοχύρωτους τους καταναλωτές σε μία δύσκολη περίοδο, όταν το χρειάζονταν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, β) η κατά χώρες διαφοροποιημένη λειτουργία του μοντέλου μπορεί να συνεπάγεται στρεβλώσεις και τυχόν ανεπάρκειες.

Αυτά τα διαφορετικά, υπαρκτά, ηλεκτρικά συστήματα καθιστούν, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, δύσκολη την ομοφωνία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για τυχόν αλλαγές εις βάθος. «Δεν βλέπω μεγάλες αλλαγές και θα πρέπει να προσαρμοστούμε», είπε ο ΥΠΕΝ.

Το πώς εννοεί την προσαρμογή, δεν εξήγησε. Να προσαρμοστούμε αποδεχόμενοι τα «στραβά» του μοντέλου; Ή να προσαρμοστούμε διορθώνοντας σε τοπικό επίπεδο τυχόν στρεβλώσεις του;

Είπε, όμως, και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό ο υπουργός. Θεωρεί τη διπλάσια τιμή του φυσικού αερίου σήμερα μη φυσιολογική. Όπως και την «τετραπλάσια τιμή του CO2, που αλλάζει την εξίσωση για αρκετές τεχνολογίες όπως ο λιγνίτης». Για να υπογραμμίσει: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις επόμενες δεκαετίες και καλούμαστε να καταρτίσουμε μια ενεργειακή πολιτική. Έπεσαν έξω παλαιότερες προβλέψεις διεθνών οργανισμών». Με άλλα λόγια, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ, ενόψει και του απρόβλεπτου χειμώνα που έρχεται, φαίνεται να εστιάζει την πολιτική της σε επιμέρους και όχι πάντως ριζοσπαστικές διορθώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ενεργειακό κόστος για τον καταναλωτή.

Στα σκαριά έχει ένα νέο μοντέλο επιδοτήσεων που πιθανόν να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους, με εστίαση στους ευάλωτους καταναλωτές και όχι πλέον οριζόντιας λογικής, την αντιμετώπιση του φαινομένου του «ενεργειακού τουρισμού», τις ρευματοκλοπές που επιβαρύνουν, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, κατά 4% όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς και παρεμβάσεις για την Καθολική Υπηρεσία.

(από euro2day.gr)

===========

Blogger:

.. και ενώ το πράσινο αφήγημα έχει χτυπήσει τοίχο,  στο προτεκτοράτο το σχέδιο προχωράει τραίνο, αφού ο στόχος να μεταφέρει χρήματα σε τσέπες ολίγων επιτυγχάνεται...Θα βλέπετε τις ΑΠΕ να αυξάνουν το μερίδιο στην κατανάλωση, αλλά ποτέ δεν θα δείτε μείωση τους λογαριασμούς ρεύματος! Και ω! του θαύματος, όταν θα είναι να ...δούμε μειώσεις, τότε θα μας πουν ότι: "Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε, αφού πρέπει να αντικατασταθούν ανεμιστηράκια και οι καθρέπτες αφού εξάντλησαν τον χρόνο ζωής τους" προσθέστε δες και το κόστος διαχείρισης των απορριμάτων απ'όλες αυτές τις κατασκευές - για το οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη! - και έχετε έναν ακόμα λόγο αφαίμαξης του άμοιρου καταναλωτή. 

Την ώρα που:

  την ώρα που σ' όλη την ευρώπη αποδείχθηκε ότι το κόλπο μπάζει και διάφοροι πονηροί κλέβουν ασύστολα ...

...Εδώ ο πρώτος τη τάξει Οικονομικός σύμβουλος του Π/Θ μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ...

 ------------------------

..και εδώ το προσωπικό στοίχημα του Π/Θ στην υπηρεσία των ολιγαρχικών συμφερόντων...

 =============

Και εδώ σ' αυτό το μπουκέτο των εγγραφών θα καταλάβετε πως έχει στηθεί μεταφοράς χρημάτων από τις τσέπες καταναλωτών σε συγκεκριμένα συμφέροντα... με διάφορες νομικές κατασκευές. (Χρηματιστήριο Ενέργειας, Χρηματιστήριο ρύπων, κ.λ.π...)

Λογαριασμός ΔΕΗ του 1991, 1.779 δραχμές.
Δηλαδή σχεδόν 5€ (πέντε ευρώ)
Από περιέργεια κοίταξα πόσος ήταν ο τότε βασικός μισθός, για να έχω ένα μέτρο σύγκρισης.
Σύμφωνα με την ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 1990, το βασικό ημερομίσθιο ήταν 1.600 δρχ.
Με αλλά λόγια, πριν 30 χρόνια χρειαζόταν να δουλέψεις μια ημέρα για να πληρώσεις τη ΔΕΗ.
Σήμερα, παρά την τεχνολογική πρόοδο, την αύξηση της παραγωγικότητας, το σκληρό νόμισμα και τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό, χρειάζεται ένας μήνας.
Μήπως τελικά μας εχουν πιάσει πολυ μαλακες;
==================
 
Vasilis Pazopoulos
Και μόνο ότι κάποιος κοιτάει το δέντρο, και όχι το δάσος που είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ τεχνολογική άνοδος εδώ και 30 χρόνια (π.χ. ηλιακά πάνελ), η ΤΕΡΑΣΤΙΑ αύξηση της παραγωγικότητας (σκεφτείτε μόνο το κινητό που έχουμε όλοι στην παλάμη πόσο αύξησε την παραγωγικότητα όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και του μέσου ανθρώπου), το υποτίθεται πλεονέκτημα στην οικονομία του σκληρού νομίσματος και του ανταγωνισμού.... δείχνει πως δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι τον έπιασαν μαλάκα.
Οκ παίδες, δεν είναι για όλους αυτά. Το ξέρουμε...
Αναλογιστείτε μόνο που στο διάολο είναι αυτό το όφελος, αυτή η υπεραξία που υποτίθεται έπρεπε να έχουμε καρπωθεί. Ίσως τότε αρχίσετε να παίρνετε χαμπάρι τι διάολο συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Όχι στον δικό σας, τον φανταστικό όπου ζείτε.
=================================
(Αυτό το  άρθρο της κ. Παπαδέδε,γράφτηκε το 2014, ΘΕΛΕΤΕ NA ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟYΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ TH ΔΕΗ; )

Σχόλια