Η πράσινη "φούσκα"

 


Blogger: ...πολύ φώτιση πέφτει τελευταία στο Capital! Μετά το:  Τι Κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού Τόσα Χρόνια; του Άγη Βερούτη -που καταργήθηκε από το site του capital !!!!- έχουμε έναν άλλο αρθρογράφο να ανακαλύπτει την απάτη των ΑΠΕ (τώρα είναι τόσο εξώφθαλμη, που ..κοστίζει να την υπερασίζεσαι!). 

Άρα μόνο τρελλοί δεν είμαστε που  χρόνια μιλάμε για το πλιάτσικο γύρω από τις ΑΠΕ και όλες τις εγκληματικές αποφάσεις (δεν τις λες "αστοχίες", αφού κάποιοι κέρδισαν τεράστια ποσά σε βάρος των πολλών..., εδώ μιλάμε για οικονομικά εγκλήματα) . Διαβάστε με ...δικιά σας ευθύνη.... μη μου πάθετε κανένα εγκεφαλικό...

Η πράσινη "φούσκα"

https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3836843/i-prasini-fouska/


Του Κώστα Στούπα

Ένας κλάδος που καταναλωτές και καπιταλιστές ζητούν ευρεία κρατική ρύθμιση και διατιμήσεις είναι αυτός της ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το πολιτικό σύστημα υποχωρήσει σε αυτό, να είστε σίγουροι πως μετά από λίγα χρόνια θα 'χουμε ρεύμα όπως στην Κούβα: δυο-τρεις ώρες την ημέρα.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Οι καταναλωτές γκρινιάζουν γιατί πρέπει να επιλέξουν κάποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικούς όρους. Διατείνονται πως ο οικονομικός αναλφαβητισμός δεν τους επιτρέπει να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ των όρων.

Τούτο μοιάζει με υπεκφυγή, ο πραγματικός λόγος για τους περισσότερους είναι πως τους τρομάζει το ρίσκο της ελεύθερης επιλογής. Ο Εριχ Φρόμ έχει γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο με τίτλο "ο φόβος μπροστά στην ελευθερία".

Το κράτος πρόνοιας, η υπερπροστατευτική οικογένεια, οι ανέσεις και η ασφάλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής έχουν απονευρώσει τον σύγχρονο άνθρωπο από το ένστικτο επιβίωσης.

Η αριστερίστικες "αρλούμπες" που διδάσκουν τα περισσότερα μαθήματα στα  πανεπιστήμια στα οικονομικά, καθιστούν οικονομικά αναλφάβητους ακόμη και τους οικονομολόγους. Στη βασική και μέση εκπαίδευση τα μαθήματα οικονομικών απουσιάζουν ή γίνονται με τρόπο ακατανόητο.

Οι αφελείς ψηφοφόροι έχουν την ψευδαίσθηση πως αν επιλέξει το κράτος ένα τιμολόγιο με παντού και πάντα φθηνό ρεύμα για όλους, θα αποφύγουν το ρίσκο των ανατιμήσεων που λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς λόγω συγκυριακών ή μόνιμων εξελίξεων.

Όμως, το κράτος δεν κάνει τίποτα τζάμπα. Όταν επιδοτεί το ρεύμα για να μην ανέβουν οι λογαριασμοί παίρνει τα λεφτά από τους φόρους. Στην ουσία βάζει τους πιο παραγωγικούς και καλύτερα αμειβόμενους να πληρώνουν και τους λογαριασμούς των πιο αδύναμων.

Θεωρητικά, χριστιανικά και κοινωνικά ακούγεται σωστό. Πρακτικά όμως, όταν οι τιμές επιδοτούνται δεν υπάρχει κίνητρο να μειωθεί η κατανάλωση και να πέσουν οι τιμές.

Επίσης, η υπερβολική φορολογική και συνταξιοδοτική επιβάρυνση των δυναμικών κατηγοριών των εργαζόμενων διώχνει αυτούς που έχουν υψηλότερη ειδίκευση εκτός χώρας. Πίσω μένουν όσοι δεν μπορούν να πάρουν περισσότερα χρήματα έξω λόγω χαμηλότερης ειδίκευσης ή απροθυμίας για εντατικότερη εργασία. Αν συνεχίσουν να φεύγουν όμως οι αξιωματικοί από έναν στρατό, αυτός διαλύεται. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει αν μειωθεί ο αριθμός των εργατριών σε μια κυψέλη. Αν υπερβούν ένα ποσοστό οι βασίλισσες και οι κηφήνες, η κυψέλη διαλύεται.

Η Ελλάδα όμως, είναι το μέρος του κόσμου όπου την παρέμβαση του κράτους και τη ρύθμιση της αγοράς ζητούν και οι καπιταλιστές. (Blogger: ...σιγά τους καπιταλιστές. Οι άνθρωποι έχουν πλούτο που απέκτησαν λεηλατώντας το δημόσιο πλούτο σε συνεργασία με τις πολιτικές τους μαριονέτες... αυτό λέγεται πλιάτσικο.)

Οι καπιταλιστές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες από άνθρωποι της καινοτομίας και του ρίσκου έχουν καταντήσει σαν τους δημόσιους υπάλληλους που περιμένουν από το κράτος να "βρέξει" κέρδη.

  • Διάβαζα λοιπόν, τις προάλλες πως οι επενδυτές στις επιδοτούμενες ΑΠΕ ζητούν αποζημιώσεις για τις ώρες που το σύστημα, λόγω υπερπροσφοράς, τους πετάει εκτός συστήματος.

Κατά την έννοια αυτή και ο φούρναρης της γειτονιάς μου όταν του μένουν απούλητα τα ψωμιά θα πρέπει να αποζημιώνεται από τους πελάτες, αγοράζουν δεν αγοράζουν καρβέλια.

Στην Ελλάδα, όπως παντού στην Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες οι επενδύσεις στις ΑΠΕ επιδοτούνται από τους καταναλωτές μέσω του κονδυλίου ΕΤΜΕΑΡ που αναφέρεται στους λογαριασμούς. Δηλαδή, ο καθένας που είχε μια άκρη στο κράτος που μοίραζε άδειες έπαιρνε μια άδεια, τη μοσχοπουλούσε σε κάποιον μακροπρόθεσμο εκ του ασφαλούς επενδυτή, ο οποίος πουλούσε ρεύμα, όχι με τιμές αγοράς αλλά με προσυμφωνημένες (κρατική ρύθμιση).

Τα ρίσκα ήταν μηδενικά και τα κέρδη εξασφαλισμένα για τους …καπιταλιστές του γλυκού νερού.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν και πλήθυναν χωρίς να υπάρξει καμιά πρόνοια για αποθήκευση του ρεύματος προκειμένου αυτό να είναι διαθέσιμο και τις ώρες που ο κόσμος το χρειάζεται αλλά δεν έχει ήλιο, ούτε φυσάει.

Οι συνθήκες αυτές έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μιας πράσινης "φούσκας" και στην Ελλάδα να έχουν γίνει, να συνεχίζουν να γίνονται και να σχεδιάζονται επενδύσεις που για κάποιες ώρες της ημέρας θα παράγουν όση ενέργεια θα χρειάζονταν μια χώρα με τον πληθυσμό και τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας.

Ήδη. από τις 10 το πρωί μέχρι το βράδυ τώρα το καλοκαίρι που έχει ηλιοφάνεια η παραγωγή και η προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος είναι τόσο μεγάλη που υπερτερεί της ζήτησης και απειλεί να ρίξει το σύστημα προκαλώντας μπλακ-αουτ. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα πολλές μονάδες τις βγάζουν εκτός και δεν τους καταβάλουν χρήματα.

 Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος λοιπόν απαιτούν από τους καταναλωτές να τους πληρώνουν, είτε αγοράζουν είτε δεν αγοράζουν το ρεύμα τους.

Βλέπε: Αποζημίωση για το υποχρεωτικό shutdown των ΑΠΕ ζητεί η αγορά των αιολικών

Επίσης, τις μεσημεριανές ώρες που η παραγωγή είναι μεγάλη και η ζήτηση μικρή στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας διαμορφώνονται αρνητικές τιμές. Ανάλογα με το πότε ο παραγωγός έχει λάβει την άδεια για την επένδυση αμείβεται.

Το πλέον ευτράπελο είναι πως τις μεσημεριανές ώρες η Ελλάδα εμφανίζεται εξαγωγέας ενέργειας σε γειτονικές χώρες. Το αστείο είναι πως οι εξαγωγές αυτές συνήθως πληρώνονται σε αρνητικές τιμές, ενώ οι παραγωγοί πληρώνονται από τους καταναλωτές σε θετικές πραγματικές τιμές. Εμφανίζεται λοιπόν ο δύσμοιρος που πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη να επιδοτεί και το ρεύμα των γειτόνων.

Είναι φανερό πως το σύστημα χωρίς αποθήκευση είναι ασταθές και δαπανηρό. Ουδείς γνωρίζει αν υπάρξουν οι επενδύσεις για αποθήκευση πιο θα είναι το κόστος απόσβεσης και οι τιμές που θα φτάνουν στον καταναλωτή.

Στη στήλη αυτή έχουμε επισημάνει πολλές φορές πως η ενεργειακή μετάβαση, την οποία όλοι υποστηρίζουν και είναι απαραίτητη, σημαίνει ακριβότερο ρεύμα με αμφίβολα αποτελέσματα αφού οι εκτός Δύσης χώρες συνεχίζουν να καίνε κάρβουνο.

Η πυρηνική ενέργεια που δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου και θα μπορούσε να αποτελεί τις μονάδες βάσης για τη σταθεροποίηση του συστήματος λόγω του πολιτικού κινήματος του "πρασινισμού" έχει εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερον.

Στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη έχει παρέμβει υπερβολικά το κράτος με ρυθμίσεις. Όπου το κράτος παρεμβαίνει στην οικονομία, η καταστροφή είναι ζήτημα χρόνου. Όπως το έλεγε εκείνος ο σοφός, δώστε στο κράτος τη διαχείριση της Σαχάρας και μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσει τις εισαγωγές άμμου. 

--------------------- 

Blogger:

Υ.Γ.1. ...κρατήστε το άρθρο του κ. Στούπα γιατί βλέπω να κατεβαίνει κι' αυτό...

YΓ. 2. Μετά τον Άγη Βερούτη, τον Κώστα Στούπα έχουμε και τον   Γ. Κράλογλου  που δεν μασάει τα λόγια του... "Δεν μας φτάνει, τέλος, η κατάντια μας να ταξιδεύουμε (εμείς οι ίδιοι) στην Ευρώπη (ιδίως του πρώην ανατολικού μπλοκ) για να ψωνίσουμε φθηνότερα από την ντόπια παραγωγή τους, έχουμε την απαίτηση (από αυτούς που επισκέπτονται την Ελλάδα) να κάνουν πολλές αγορές. Αγορές εκτός από τσολιαδάκια (παραγωγής και Κίνας... λόγω του δικού μας υψηλού και ενεργειακού κόστους...)." 

Είναι που στο  capital βλέπουν ότι η χειραγώγηση έχει φθάσει στο όριό της - ότι ήταν να δώσει, έδωσε - αλλά τα προβλήματα είναι τόσο ορατά που οι ίδιοι πρέπει να ετοιμάζονται για την ...επόμενη μέρα....και χωρίς τον Κούλη .... που ταυτίστηκε με τους ΑΠετζήδες, και τα ...πράσινα...

=================

 ...για να μην παριστάνετε τους ανήξερους... σας τα λέμε χρόνια τώρα και δεν θα βαρεθούμε ποτέ!

---------------

Βlogger: 

Γιατί αυτή η ενασχόληση με  την  κλιματική αλλαγή; Μα γιατί δεν είναι καθόλου απλή ιστορία, αφού έρχεται να στηρίξει μια μεγάλη απάτη. Την απάτη των ΑΠΕ. Μια απάτη που την πληρώνουμε πολύ ακριβά. Και επειδή το θέμα άπτεται της Ενέργειας (ΔΕΗ) -  βασικός συντελεστής της παραγωγής - και άρα ενδιαφέρει όλους τους πολίτες, αφού όλες οι δράσεις και όλα τα προϊόντα που καταναλώνουμε έχουν ενεργειακό κόστος...

Αν πράγματι ισχύει αυτό που ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της ΔΕΘ -προχθές- για ενίσχυση των ΑΠΕ - τότε η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο που ενέργεια θα σπανίζει και συνεχώς θα ακριβαίνει, οπότε η ανάπτυξη - αν έχει νόημα τέτοια έκφραση σε τέτοιο περιβάλλον - θα περιμένει πολύ για να έρθει...

------------------------

..Για να δείτε τι μυαλό κουβαλάνε αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον μας (όχι φυσικά το δικό τους...)   διαβάστε:

"Ενεργειακός λαϊκισμός"(Από τον ...εγκέφαλο παρά τον Π/Θ) 

=============

==============

Blogger: 

Α. Bάζοντας τα πράγματα στη σειρά. Ο λόγος για τον οποίο ο λογαριασμός ...πετάει...

Εν αρχή: Το «Χρηματιστήριο Ενέργειας», όπου 4 εταιρείες εν είδει καρτέλ καθορίζουν όπως γουστάρουν τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, είναι δημιούργημα/ανοσιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2018 (νόμος 4512/2018). Η δικαιολογία ότι «έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη» είναι ψέμα. 

  • Μόνο στην Ελλάδα το ποσοστό της ενέργειας προς «διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο» είναι 100% (επί παραδείγματι, στη Γερμανία είναι μόλις 20%). 
  • Επιπροσθέτως, η τιμολόγηση γίνεται με βάση όχι το μέσο κόστος παραγωγής αλλά το οριακό, δηλαδή στην ακριβότερη τιμή.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τον Οκτώβριο 2021 (μεγαλομέτοχος πλέον η CVC Capital Partners, όπου μάλλον τυχαία προσλήφθηκε ως… Investor Relations Manager η κόρη του ΚΜητσ, Σοφία) είναι έργο της κυβέρνησης ΝΔ. Η Μητσοτάκης ΑΕ, όχι μόνο επιτρέπει να λειτουργεί το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» με τους όρους καφενείου που προανέφερα (τρεις κομπραδόροι, κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες συν η ιδιωτική ΔΕΗ τζογάρουν αισχροκερδώντας ασύστολα), αλλά επιπλέον επιδοτεί τα υπερκέρδη των λήσταρχων μέσω δανείων που λαμβάνει, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στο δημόσιο χρέος, τα οποία και πάλι εμείς θα πληρώσουμε.

Οι καταγγελίες αφορούν την λειτουργία του κατ' όνομα Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Οι κατηγορίες μιλάνε τουλάχιστον για καρτέλ που  ληστεύει τους καταναλωτές. Γι' αυτό, καμία απάντηση. Καμία κουβέντα για το ρόλο της ΔΕΗ (προσοχή η ΔΕΗ είναι ιδιωτική!) που  μετατράπηκε σε βραχίωνα στήριξης των κερδών των ολιγαρχών που βρήκαν την ευκαιρία - "για όλα φταίει ο πόλεμος!" - να κάνουν πλιάτσικο. Οι θέσεις του Κυριάκου δίνουν κάλυψη.

 Όσο για τα κέρδη που θα  φορολογήσει... 

"Ποια κέρδη;

  •  Όταν τα χρήματα μπουν στα ταμεία των εταιρειών αμέσως θα κετευθυνθούν σε ...επενδύσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και μισθά, οπότε δεν θα σας πω - λόγω ανατροφής μου - τι θα βρει ο Κυριάκος όταν θα πάει να φορολογήσει το ...ταμείο...(Παίζει να μην βρει και ταμείο, αφού κάποιοι θα προτιμήσουν να κλείσουν το μαγαζί... έχει ξαναγίνει!)"

     ...και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ...ο άριστος βγαίνει και μας κοροϊδεύει για μια ακόμα φορά.

    Αντί να απαιτήσει τώρα, δηλαδή χθές!, την εφαρμογή των νόμων περί καρτέλ στην λειτουργία του Χρηματιστηρίου  Ενέργειας και να επιβληθούν οι ποινές, δηλώνει ότι ....θα φορολογήσει τα κέρδη! Χα! Χα! χα! (Είπαμε λειτουργία της αγοράς, αλλά να μην το παραχέσουμε, να μην βοηθήσουμε τους φίλους μας;

    Να το πούμε πιο καθαρά! Να μειώσει τα κέρδη της CVC ----που έχει μερίδιο στη ΔΕΗ-- για να κινδυνεύσει η θέση της κόρης του; Δεν γίνονται αυτά. Πάνω απ' όλα η οικογένεια!

    Αυτές οι επιλογές δεν αναιρούνται με τις αθλιότητες περί της επιδότησης των καυσίμων και άλλα τέτοια φαιδρά. Οι άνθρωποι - ηγεσία και επιτελείο -είναι τουλάχιστον επικίνδυνοι. Οι συνήθειες δεν κρύβονται

    Μην μου μιλήσετε περί ελεύθερης αγοράς, χρηματιστήρια και άλλά τινά. Εκ των πραγμάτων χρησιμοποιούνται για πλυντήριο κλοπιμαίων...

 -------------------------------------------

Β. Και ενώ οι καταγγελίες για την ύπαρξη καρτέλ είναι επώνυμες και από υπεύθυνα χείλη  

1. εδώ

2. επίσης

3. Τιμολόγια ρεύματος: Παρέμβαση ΡΑΕ για τις ρήτρες που οδηγούν σε αυξήσεις

Με επιστήμονες εγνωσμένης αξίας να μιλάνε τουλάχιστον για δυσλειτουργία...

5. Γιάννης Μυλόπουλος "Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να ρυθμίσει την εσωτερική αγορά της ενέργειας κατά τρόπο ώστε να εμποδιστεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός στις τιμές. Η εισαγωγή δηλαδή στο Χρηματιστήριο του 100% των ελληνικών πηγών ενέργειας και η δεσμευτική σύνδεση της τιμής τους με την ακριβότερη τιμή του φυσικού αερίου, έκλεισε το δρόμο στη μείωση των τιμών, λόγω αυτορρύθμισης της αγοράς.

 ----------------------

 ---------------------

---------------------------

============================

  1. Καθαρά, σταράτα λόγια για την ενεργειακή κρίση. (για όσους θέλουν ν' ακούσουν...)

  2. Το θεσμικό πλιάτσικο ...μέσω Χρηματιστηρίου Ενέργειας(;) βεβαίως, βεβαίως..(up)

  3. Ενέργεια: Βάζοντας τα πράγματα στη σειρά ή αλλιώς περιμένοντας το blackout. (2)

  4. Κ. Μητσοτάκης για ενέργεια: "Ως ΕΕ θα παρέμβουμε και θα σπάσουμε το παιχνίδι των κερδοσκόπων"

  5. «Φτιάχνει προσκείμενους σε αυτόν ολιγάρχες, με το φυσικό αέριο»  (ή αλλιώς είναι ώρα να φτιαχτούν τα τζάκια της ...νέας εποχής...)

    ....εν τω μεταξύ οι άλλοι δεν κρύβουν τη χαρά τους για τα κέρδη! 

    ==================

 ----------------------

 ---------------------

---------------------------

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

===============

Σκάει η φούσκα της «πράσινης ανάπτυξης» στο βωμό του κέρδους; Γιατί οι ΑΠΕ παράγουν καθαρή ενέργεια, αλλά κατασκευάζονται με… βρώμικη, είναι ένα καλό ερώτημα!

 ======================

 

Σχόλια