Το θεσμικό πλιάτσικο ...μέσω Χρηματιστηρίου Ενέργειας(;) βεβαίως, βεβαίως..(up)

 Ενεργειακή Κρίση και την Ακρίβεια στο Ρεύμα με τα Καρτέλ 

Πάμε λοιπόν ν΄ακούσουμε και να διαβάσουμε τα πρώτα 14 λεπτά της συνέντευξης του πρώην Διοικητή της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκη που έδωσε στο κ. Σαχίνη.

-----------------

 

από το 3ο λεπτό και μετά..

……..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ:

H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που το 2021 αύξησε την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι λοιπόν είμαστε η χώρα η οποία είμαστε πιο εκτεθειμένοι απ’ όλους αυτήν στην συγκυρία.

ΣΑΧΙΝΗΣ: Δεν μου λέτε κ. Παναγιωτάκη απ΄αυτά που μου λέτε είναι ότι η βασική αιτία της παγκόσμιας κρίσης είναι οι αγορές! Δηλαδή δεν δεχτήκαν να ακολουθήσουν τις τιμές των πολυετών συμβάσεων, και στο φυσικό αέριο και ιδίως στην Ευρώπη έπαιξαν με τις τιμές των άμεσων αγορών, το περίφημο Χρηματιστήριο Ενέργειας , έτι περαιτέρω μου λέτε η χώρα μας έχει παραδώσει και όπλα ..ρωτάει εδώ ο (ακροατής) …. “κ. Παναγιωτάκη, το 2012 είχαμε τιμή στο βαρέλι πετρέλαιο κοντά στα 120 δολάρια, γιατί οι τιμές του ρεύματος δεν ήταν τόσο ακριβές τότε;”

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Γιατί τότε το 2012 είχαμε λιγνιτική παραγωγή πάνω από 50-60% εγχώρια παραγωγή – και δεν είχαμε και χρηματιστήριο (Σαχίνης) – είχαμε πολυετείς συμβάσεις με τη Ρωσία με συγκεκριμένες τιμές φυσικού αερίου οι οποίες βέβαια ακολουθούσαν τις τιμές πετρελαίου , αλλά εν πάσει περιπτώσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ήταν πολύ χαμηλότερη… Βέβαια υπενθυμίζω ότι από το 2011 μέχρι το 2015 ανέβηκαν πάνω από 45%!

ΣΑΧΙΝΗΣ: Όλα μπήκαν στον τζόγο… αυτό κατάλαβα κ. Παναγιωτάκη…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Δυστυχώς ισχύει αυτό. .. αλλά πρέπει να πούμε ότι και χρηματιστηριακός τζόγος να μην υπήρχε όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά οι τιμές ανεβαίνουν… άρα θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν αυτό και ως χώρα, αλλά και ως ευρωπαϊκή ένωση ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας στην προοπτική της “πράσινης μετάβασης” – εγώ είμαι υπέρ του να πάμε σε κλιματική ουδετερότητα, δεν το συζητώ- αλλά πρέπει αυτή η επιλογή που έγινε το καύσιμο γέφυρα θα είναι το φυσικό αέριο, που είναι εισαγόμενο καύσιμο για την ΕΕ και την Ελλάδα, αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί…

ΣΑΧΙΝΗΣ: Μάλιστα..βέβαια να πούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν με χρονοκαθυστέρηση, πιο αργά… δεν είναι όπως το πετρέλαιο… διότι υπάρχουν όπως το είπατε εσείς σωστά “προσυμφωνημένα συμβόλαια” … δεν είναι έτσι απλό..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Αυτά προσέξτε προσέξτε προσέξτε έχουνε λήξει και έχουν συγκεκριμένες ρήτρες π.χ. η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΠΑ με την (ПАО «Газпром» ) Gazprom προβλέπει θα προσδιορίζεται η τιμή κατά 80% με βάση τις αγορές, τις τιμές του χρηματιστηρίου στη Ολλανδία – όπως γίνεται και σήμερα ...και το 20% με βάσει τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου... και μάλιστα από το 2024 το 85% θα διαμορφώνεται από τις αγορές … άρα αυτές οι συμβάσεις διασφαλίζουν την ποσότητα, αλλά όχι τις τιμές που διαμορφώνονται από τις αγορές…

ΣΑΧΙΝΗΣ: ...εγώ άκουσα αυτό που είπε χθες ο Πούτιν με το Σόλτς και κατάλαβα ότι η Γερμανία έχει πολυετείς συμβάσεις με κλειστές τιμές!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: ..προσέχτε κάτι είναι φανερό ότι η διαπραγματευτική ικανότητα της Γερμανίας είναι σ’ αυτό το θέμα είναι απείρως μεγαλύτερη απ΄αυτή της Ελλάδας.

ΣΑΧΙΝΗΣ: ..γιατί το ζητήσαμε εμείς κ. Παναγιωτάκη μου – δεν είστε εσείς που θα μ’ απαντήσετε – το ζητήσαμε εμείς, κλείσαμε συμβόλαια με κλειστές τιμές ή λέγαμε ότι παροδική η άνοδος ..να τα θυμήσω.. πριν δυο μήνες και θα περάσει...τα ξεχάσαμε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: όχι ..ίσα – ίσα δυστυχώς έχουν επαληθευτεί και οι προβλέψεις που είχαμε κάνει και με την τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχα.. τη δική σας, δυστυχώς έχουν επαληθευτεί με τον πιο δραματικό τρόπο...και μάλιστα θα ήθελα να σας πω ότι οι περιγραφές που κάνατε προηγουμένως πριν την συνομιλία μας και οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποιήσατε, δυστυχώς ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα… άλλωστε αυτό λένε και τα μηνύματα των ακροατών σας…

ΣΑΧΙΝΗΣ: ...έρχεται εδώ βροχή (ερωτημάτων) ..μισό λεπτό, επειδή βάζετε ένα γενικό πλαίσιο και καλά κάνετε.. για να καταλάβει ο κόσμος. Έχετε υπ όψιν σας αυτή την είδηση ότι η Κυβέρνηση δανείσθηκε 1,6 δις ευρώ από την Goldman Sachs και HSBC για να προχωρήσει πιο άμεσα η απολιγνιτοποίηση της χώρας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: ..δεν ξέρω αυτό για την Κυβέρνηση, αλλά εκείνο που ξέρω ότι η ΔΕΗ δανείσθηκε βρισκόμενη στο καθεστώς ευφορίας το 2020, διότι οι τιμές του αερίου έχουν καταρρεύσει – πράγματι είχαν καταρρεύσει και ότι αυτό θα διαρκέσει...συνήψε πράγματι δάνεια δεν ξέρω τι ύψους, ίσως αυτού του ποσού που λέτε, συνήψε δάνεια με ρήτρα διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ! Με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί να λειτουργήσει τις λιγνιτικές μονάδες, που είναι σαφώς φθηνότερες αυτές του φυσικού αερίου ..μια λιγνιτική μονάδα σήμερα το κόστος της είναι 140 ευρώ ανά Mwh (μεγαβατώρα) όταν του φυσικού αερίου είναι πάνω από 230 ευρώ και τα πληρώνουμε και μάλιστα είναι σε συνάλλαγμα ...δεν μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιήσει τις λιγνιτικές μονάδες , διότι εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ( CO2) από τις μονάδες φυσικού αερίου γιατί θα πρέπει να προχωρήσει προφανώς σε άμεση αποπληρωμή των δανείων!

ΣΑΧΙΝΗΣ: .μάλιστα! Και έτσι εξηγείται και η κόντρα που έχει ξεσπάσει – το λέω εγώ δεν το λέτε εσείς! - στο μέγαρο Μαξίμου που ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού είπε: “Ανοίξτε τις λιγνιτικές μονάδες είναι θέμα ασφάλειας ….” και του απάντησε ο Υπουργός: “Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;..” ..και τα πληρώνουμε εμείς κ. Παναγιωτάκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: ..ναι είναι γεγονός ότι τις επιλογές αυτές τις πληρώνουμε εμείς...Θέλω ΄ομως να σας πω και κάτι άλλο που υπάρχει στην Ελλάδα πέραν αυτών που ανάφερα προηγουμένως..

  • Ωστόσο η χρονδρική τιμή με την οποία επιβάλλονται οι ρήτρες που βλέπουμε στους λογαριασμούς μας ήταν 268 ευρώ δηλαδή 58% αυξημένη σε σχέση με το κόστος!


ΣΑΧΙΝΗΣ: Γιατί;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ:  

  • Επομένως εδώ προκύπτει ένα μείζον θέμα εποπτείας της αγοράς! Η αγορά λειτουργεί σαν ξέφραγο αμπέλι και ούτε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά ούτε Επιτροπή Ανταγωνισμού παρεμβαίνουν!


ΣΑΧΙΝΗΣ: ..συγνώμη δηλαδή ..μπαίνει καπέλο και δεν παρεμβαίνει κανείς ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: δεν είναι καπέλο! Διαμορφώνονται Χρηματιστηριακά οι τιμές!

ΣΑΧΙΝΗΣ: ...μάλιστα!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ:
...και βέβαια εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι ακροατές ότι μόνο τέσσερις είναι εκείνοι οι οποίοι συμμετέχουν στην αγορά

ΣΑΧΙΝΗΣ: .Δηλαδή ποιοί είναι;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Είναι η ΔΕΗ και οι τρεις ιδιώτες μεγάλοι πάροχοι!

ΣΑΧΙΝΗΣ: ... ποιοί είναι; ποιοί είναι;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Η Protergia, η Elpedison και η ΗΡΩΝ.

ΣΑΧΙΝΗΣ: Mάλιστα! Άρα τέσσερις διαμορφώνουν την τιμή…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: ..τώρα θα πω και κάτι … ένας απ’ αυτούς να τη χαλάσει τη δουλειά τη χαλάει!

ΣΑΧΙΝΗΣ: ..δηλαδή;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: και ο νοών νοήτω!

ΣΑΧΙΝΗΣ: Όχι να το εξηγήσετε στον κόσμο! Αφήστε τα τώρα τα golden boys αφήστε τα θα το εξηγήσετε στον κόσμο!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Ακούστε κάτι η ΔΕΗ είναι ...παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στο 34%, θυμόσαστε με είχατε ρωτήσει στην εκπομπή: “μπορεί η κυβέρνηση με το 34% να ασκήσει επιρροή στη ΔΕΗ για να παρεμβαίνει ανάλογα και να συμπεριφέρεται ανάλογα στην αγορά σας είχα απαντήσει: Βεβαίως και μπορεί διότι το Δημόσιο έχει διορίσει τη Διοίκηση (της ΔΕΗ)!

ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα! Ώπα ..μισό λεπτό, εδώ βγάλατε λαβράκι!!! ήρθατε στα λόγια μου και θα μου πείτε ...Άρα το δάνειο της ΔΕΗ για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, δεν το πήραν από μόνα τους, είχαν τις ευλογίες τις κρατικές!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Προφανώς! Ε! Βέβαια!

ΣΑΧΙΝΗΣ: ...οπότε λέτε και τώρα, αν θέλει το κράτος – η Κυβέρνηση – να παρέμβει μέσω του Management, μπορεί να παρέμβει … και να χαλάσει τη δουλειά…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ:
Προφανέστατα!

ΣΑΧΙΝΗΣ: ..για το καταλάβει ..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ:

Πρέπει να ελεγχθεί ! Η συμπεριφορά λοιπόν όλων

  • ...πόσο προσφέρουν …
  • σε τι τιμές προσφέρουν ανά ώρα…


γιατί έτσι διαμορφώνεται η τιμή ανά ώρα και η μέση τιμή ανά 24ωρο..

Θα πρέπει να ελεγχθούν


ΣΑΧΙΝΗΣ: .. χμ…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Ο προσανατολισμός μας , ο προσανατολισμός μιας δημόσιας επιχείρηση είναι μόνο τα κέρδη; Εγώ δεν λέω να μην βγάζει κέρδη η ΔΕΗ και γω όταν ασκούσα διοίκηση διεκδικούσα να έχουμε ένα εύλογο κέρδος , αλλά ο προσανατολισμός ποιος είναι το κέρδος ΜΟΝΟ; Δεδομένου ότι διαχειριζόμαστε την ηλεκτρική ενέργεια που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία;

.........

================

Blogger: 

Y.Γ. 1

..κρατείστε: "δάνειο 1,6 δισ ευρώ από 1,6 δις ευρώ από την Goldman Sachs και HSBC. Κάτι μου θυμίζει. Όλα τα παιδιά του Σημίτη που έχουν πλαισιώσει τον Κυριάκο έχουν και καλές σχέσεις με την Goldman Sach  και εδώ. Ποιος δεν θυμάται την ίδια τράπεζα να μεσολαβεί και να θησαυρίζει βεβαίως σε βάρος της Ελλάδας την εποχή Σημίτη, προκειμένου να μαγειρέψει τα στοιχεία για να μπει η χώρα στο Ευρώ... θα επανέλθουμε επί αυτού... γιατι τα δάνεια έχουν και προμήθειες  ... Ποιο ...αγόρι μεσολάβησε για το δάνειο; Μήπως εκεί στη ΝΔ έχουν αλλωθεί πλήρως από την ομάδα Σημίτη και έχουν μετατραπεί σε ΣημιτοΠΑΣΟΚ;

Τα όσα λέει ο κ. Παναγιωτάκης είναι μια καταγγελία ενός πλιάτσικου που γίνεται από ένα καρτέλ. Ποια "ελεύθερη"  αγορά και ποιο "Χρηματιστήριο"! Εδώ ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται!

ΥΓ. 2 

Που είναι η ΡΑΕ, που είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού; (Υπάρχουν ή είναι σαν την Εποπτική αρχή του Χρηματιστηρίου την εποχή Σημίτη το 1999;)

Ποιό Χρηματιστήριο με ...4 παίκτες! 

Εδώ έχουμε απλά μια συμπαιγνία ώστε, η μεν ΔΕΗ να εμφανίζει κέρδη! (καταληστεύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις ) και συνάμα να τσεπώνουν υπερκέρδη οι άλλοι παίκτες! Ή αλλιώς όταν η ΔΕΗ γίνεται εργαλείο για κέρδη ολιγαρχών...

Σαν να είμαστε στην εποχή Γέλτσιν στη Ρωσία 1990, όπου σχολιάζοντας - ενοχλημένος - ένας παράγοντας της αγοράς το άγριο πλιάτσικο τη λεηλασία σε βάρος του Ρώσικου Λαού, πήρε την απάντηση από πιο ...κολοπετσωμένο ότι: "Στα πρώτα στάδια του καπιταλισμού είναι αποδεκτό αυτό το πλιάτσικο, αφού έτσι επιτυγχάνεται η αναγκαία συσσώρευση κεφαλαίου!" 

Y.Γ. ..έχει αξία να ψάξει να δει κανείς που κατεθύνθηκε  το 1,6 δισ. - είναι πολλά λεφτά. Λέω μήπως, ξαναλέω μήπως  πήγε σε τσέπες γερμανών; Αγοράζοντας ανεμιστηράκια, ή ακριβά φωτοβολταϊκά! Γνωστό το κόλπο! μανούλα οι Γερμανοί σε ..τριγωνικά  σχήματα. 

 Να δούμε αν υπάρξει κάποια απάντηση από την ΔΕΗ...

-----------------------------------------

Blogger: 

Σας το λέγαμε από το καλοκαίρι: "Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κάποια στιγμή όλες οι απάτες αποκαλύπτονται! Όταν μάλιστα αποδειχθεί ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται απαγορευτικό για τα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά, η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και οι υπεύθυνοι να κληθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, που όλως τυχαίως ευνόησαν τους Γερμανικούς σχεδιασμούς και το καρτέλ των ΑΠΕ... Η χειρισμοί  γύρω από την ενέργεια και την ΔΕΗ θα κρίνει την βιωσιμότητα  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. τόσο απλά! Το Liberal βλέπει ότι δεν γίνεται να το παίζει αδιάφορο και προσπαθεί να πάρει θέσεις για την επόμενη μέρα.... 

==============================

Προσθέστε και τις παρακάτω πληροφορίες, για να δέσει το ...γλυκό...

----------------------
 
 
=========================================
  1. ΔΕΗ: Συστάθηκε η ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. σε συνεργασία με την RWE Renewables για τις ΑΠΕ

  2. “Teacher’s pet” της ευρωπαϊκής τάξης o Μητσοτάκης

  3. Προσωπικό στοίχημα του Μητσοτάκη-Τέλος στον εγχώριο λιγνίτη-με εγκατάσταση γερμανικών ανεμογεννητριών

  4. Παρέμβαση εισαγγελέα για δημοσιεύματα σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

  5. Ηλεκτρική Ενέργεια: Από το "ένα με το μέλλον" στην εξουθένωση του καταναλωτή

  6. Ρουμάνικα κόλπα στη ΔΕΗ και εντολή δανειστών: Της κλέβουν με μαεστρία το πορτοφόλι…

  7. Μανώλης Παναγιωτάκης - Πρώην Πρόεδρος ΔΕΗ: "Ο ρόλος της ΔΕΗ ως δημόσιας επιχείρησης για τη δίκαιη μετάβαση"

  8. Έκλεισε η 4η μονάδα λιγνίτη στην Κοζάνη: Ερημώνουν βιομηχανικές περιοχές στην Β. Ελλάδα για χάρη της γερμανικής «πράσινης ανάπτυξης»

  9. Περιμένοντας την ανάπτυξη από τις ...ΑΠΕ

  10. Διαβάζοντας τους λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ).

  11. Τι θα συμβεί στη Δυτική Μακεδονία σε 10 χρόνια

---------------------

 

Μαξίμου και Στάσσης στην υπηρεσία των παρόχων ενέργειας!

Είναι καλοκαίρι του 2020 όταν ο ελληνικός Τύπος κατακλύζεται από δημοσιεύματα που αποθεώνουν τον πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, που κατάφερε, μέσα σε μερικούς μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, να “εκτοξεύσει” την εταιρεία και να παράξει υπερκέρδη.

Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ανεβαίνει, τα κέρδη της εταιρείας αυξάνονται και η διοίκησή της θέτει τους στόχους των επόμενων ετών.

«Κάνοντας τις σωστές επιλογές, η εικόνα της εταιρείας θα αλλάξει ριζικά στο μέλλον, επιτυγχάνοντας μέχρι το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ, μειώνοντας το προσωπικό μας στους 11.500 εργαζόμενους και αυξάνοντας την ισχύ των ΑΠΕ πάνω από 1 GW» τόνιζε στην ετήσια γενική συνέλευση ο Γ. Στάσσης, που, όπως αποδείχτηκε, ήταν ανίκανος να προβλέψει τι θα ακολουθούσε στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά και αδιάφορος για τις επιπτώσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Ο μάνατζερ που δεν προέβλεψε τίποτα σωστά

Σε απόλυτη συμφωνία με την κυβέρνηση και το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το μερίδιο του λιγνίτη θα πέσει στο 8% το 2024, από το 37% το 2019, επισπεύδοντας τη διαδικασία σε σχέση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με δεδομένο ότι λόγω του lockdown οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονταν μέχρι το τέλος του 2020 εξαιρετικά χαμηλά, η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοινώνει ότι θα κλείσει νωρίτερα τα λιγνιτικά εργοστάσια, παρότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση των χαμηλών τιμών χονδρικής.

Παράλληλα, ο Γ. Στάσσης δεσμεύει την πολιτική της εταιρείας με «πράσινα δάνεια» που διαθέτουν ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Τα ομολογιακά δάνεια που συνάπτει η ΔΕΗ εξασφαλίζουν στην εταιρεία ρευστότητα και βελτίωση των κερδών της, προβλέπουν όμως ποινές και αύξηση επιτοκίων αν διαπιστωθεί επιστροφή στον λιγνίτη και στερούν από τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού τη δυνατότητα να ασκήσει πιο ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται στα ύψη από τον Σεπτέμβριο του 2021 (από 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασαν στα 230 ευρώ), προκύπτει ότι οι επιλογές του Γ. Στάσση μόνο σοφές δεν υπήρξαν και δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί μάνατζερ τόσο μεγάλης εταιρείας να παραμένει στη θέση του μετά από μια σειρά τόσο λάθος εκτιμήσεων.

Τα δώρα Στάσση στον ανταγωνισμό

Την ίδια στιγμή, η απόφαση αυτή της διοίκησης της ΔΕΗ και του πρωθυπουργικού γραφείου φέρνει χαμόγελα στους ιδιώτες παρόχους και τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, που αντιλαμβάνονται ότι ο βασικός τους ανταγωνιστής αυτοχειριάζεται και απεμπολεί το βασικό του στρατηγικό πλεονέκτημα.

Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ διέθεταν στα τιμολόγιά τους εξαρχής τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς πρόκειται για παρόχους και όχι παραγωγούς ενέργειας. Τον Αύγουστο του 2021 η ΔΕΗ προχωρά στην ένταξη της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμολογιακή της πολιτική, χωρίς μάλιστα -όπως διαβεβαιώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά ενέργειας- να ζητηθεί κάτι τέτοιο από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ).

Με αυτή την απόφαση το βάρος που προκύπτει από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου περνάει στους καταναλωτές, ενώ η ΔΕΗ θα μπορούσε να το απορροφήσει, να διατηρήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα και να αντλήσει πελάτες από τους ιδιώτες παρόχους.

«Δύσκολη άσκηση» χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση στελέχη της αγοράς, όχι όμως ακατόρθωτη. Παράλληλα, αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις εντατικής απολιγνιτοποίησης, θα μπορούσε να πέσει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο μισό, βάζοντας μπροστά ξανά τα λιγνιτικά εργοστάσια, μέχρι να περάσει σε φάση ύφεσης η ενεργειακή κρίση.

Από τύχη, μάλιστα, γλιτώσαμε τα χειρότερα, καθώς τον Οκτώβριο του 2021 ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε στη ΡΑΕ μελέτη επάρκειας του συστήματος για τον χειμώνα και αξιολόγησε την κατάσταση ως οριακή, που μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα περικοπών ηλεκτροδότησης, εάν δεν προκύψει de facto αναστολή της απολιγνιτοποίησης. Και όλα αυτά με το καλοκαίρι να είναι μπροστά και τους κινδύνους ανεπάρκειας του συστήματος να παραμένουν.

Golden boys της συμφοράς

Εντύπωση προκαλεί και η εκτίμηση που είχαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και η διοίκηση της ΔΕΗ για τις επιπτώσεις που θα είχε η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Τόσο ο Γ. Στάσσης όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν δημόσια διατυπώσει την πρόβλεψη ότι η επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 1-2 ευρώ σε κάθε λογαριασμό, με τις αυξήσεις να αγγίζουν και το 250% σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα golden boys και το Μαξίμου μέσα σε δυο χρόνια κατάφεραν να μην προβλέψουν τη διαφαινόμενη αύξηση της χονδρικής τιμής φυσικού αερίου παγκόσμια, να εγκλωβίσουν τη ΔΕΗ σε λανθασμένη δανειακή πολιτική, να απολέσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού και να φέρουν σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά. Και μετά από αυτά είναι ακόμη στη θέση τους…

 =================

 

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Το χάος που δημιουργήθηκε από τον πρόσφατο χιονιά, αναδεικνύει, για άλλη μια φορά τα τραγικά αδιέξοδα ενός απάνθρωπου συστήματος και μιας καταστροφικής κυβερνητικής διαχείρισης.

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας ήταν γνωστή, εδώ και μέρες. Ωστόσο το λεγόμενο επιτελικό κράτος των αρίστων, απέτυχε στα στοιχειώδη, για άλλη μια φορά. Οι βασικοί οδικοί άξονες του λεκανοπεδίου μπλόκαραν επί ώρες. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι κινήθηκαν προς τις δουλειές τους τη Δευτέρα το πρωί για να αρχίσουν να επιστρέφουν 2-3 ώρες αργότερα.  Τρένα και μέσα σταθερής τροχιάς ακινητοποιήθηκαν. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν ώρες μέσα στα χιόνια. Πρόσβαση στα νοσοκομεία δεν υπήρχε. Ασθενοφόρα δεν ανταποκρίνονταν σε εκκλήσεις. Περιοχές ολόκληρες έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό.

Και δίπλα σε αυτά, δεν υπήρξε η παραμικρή φροντίδα για τα λαϊκά νοικοκυριά που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το χιονιά σε παγωμένα διαμερίσματα, καθώς δε μπορούν να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές αυξήσεις σε πετρέλαιο-φυσικό αέριο, ΔΕΗ. Δεν υπήρξε φροντίδα για τους αστέγους, τους πυρόπληκτους της Εύβοιας, τους σεισμόπληκτους του Ηρακλείου.

Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη είναι ένα κράτος με στόχο να ιδιωτικοποιεί και να ξεπουλάει δρόμους, ενεργειακά δίκτυα, δομές υγείας, δομές πολιτικής προστασίας. Είναι ένα κράτος με στόχο  να οργανώνει την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα και να προπαγανδίζει την υπεροχή του, όταν αυτή διαψεύδεται διαρκώς, διεθνώς και παταγωδώς σε κάθε κρίση, υγειονομική, περιβαλλοντική, οικονομική.

Είναι ένα «μικρότερο» κράτος, ανίκανο να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, την πολιτική προστασία, την κοινωνία και ειδικά τα πιο αδύναμα στρώματά της, αλλά «μεγαλύτερο» όσον αφορά την καταστολή του λαού και των εργαζομένων. Είναι ένα κράτος που δεν λειτουργεί για να προστατευθεί η κοινωνία, και ειδικά οι πληβείοι, αλλά για να πετύχει η επικοινωνιακή διαχείριση των πατρίκιων, οι selfies με τα ερπυστριοφόρα, τα κενά διαγγέλματα, τα κούφια λόγια για αριστεία και αποτελεσματικότητα.

Αυτό το κράτος, το κράτος που δουλεύει για το ιδιωτικό κεφάλαιο και διαλύει δημόσιες δομές και μηχανισμούς φταίει και για την Αττική Οδό, και για το απόλυτο χθεσινό χάος, και για τις φωτιές, και για τις πλημμύρες, και για την Εύβοια, και για το Μάτι.

Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι το παλιό δημόσιο, της μίζας και της ρεμούλας, προϊόν της Πασοκικής πρώτης περιόδου, ήταν προβληματικό από πολλές απόψεις. Ήταν και είναι όμως ακόμα το τελευταίο καταφύγιο στα δύσκολα. Αυτό φάνηκε περίτρανα στην πανδημία. Μπορεί το παλιό “πελατειακό”, “γραφειοκρατικό” κοκ δημόσιο να ειχε πολλά προβλήματα, σήμερα όμως φοβάται το νέο δημόσιο, το παντελώς ανίκανο να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία του. Το νέο δημόσιο, το δημόσιο που χτίστηκε επί ευρώ και εμπεδώθηκε επί μνημονίων, μπορεί να μην κοστίζει λεφτά και να είναι πιστό στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές (το βλέπουμε στην πανδημία) και είναι αποκορύφωμα ανικανότητας, ανεπάρκειας, διάλυσης. Είναι δηλαδή επικίνδυνο. Η Αττική Οδός έχει την ευθύνη. Αλλά το κράτος επί 24 ώρες δεν μπόρεσε να απεγκλωβίσει οδηγούς στον ακριβότερο και πιο σύγχρονο δρόμο της χώρας, μέσα στην πρωτεύουσα.

Η αντιπολίτευση δεν είναι άμοιρη ευθυνών, για τη διαμόρφωση αυτού του κράτους. Όχι μόνο γιατί τα ίδια έγιναν στην Μάνδρα και το Μάτι. Αλλά γιατί οι βασικές επιλογές της διάλυσης, της ιδιωτικοποίησης, του κατατεμαχισμού των πρώην δημόσιων υποδομών, δεν αμφισβητούνται. Όλοι μαζί ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις εθνικές οδούς, τον ΟΣΕ. Μαζί συναινούν στο νέο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πακέτο που θα παραχωρήσει όλες τις μεγάλες υποδομές στις ίδιες εταιρείες που δεκαετίες χαρατσώνουν τον ελληνικό λαό με δυσβάσταχτα διόδια. Όλοι μαζί έχουν κατατεμαχίσει την ενέργεια, το νερό, τις συγκοινωνίες, τους δρόμους, με αποτέλεσμα στην πρώτη βροχή, πυρκαγιά ή χιονόπτωση να διακόπτονται πλέον βασικές λειτουργίες και αγαθά. Μαζί ψήφισαν το Υπερταμείο που ιδιωτικοποιεί τα πάντα και αφαιρεί για 99 χρόνια την οποιαδήποτε δυνατότητα δημιουργίας ενός σοβαρού, συνεκτικού δικτύου δημόσιων υποδομών.

Ναι, το ύφος Λουδοβίκου, το ήθος, η αίσθηση ατιμωρησίας, η έλλειψη ενσυναίσθησης,  η προκλητική διαπλοκή με τους ολιγάρχες και τα ιδιωτικά συμφέροντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. είναι άνευ προηγουμένου και προκλητική. Ο δικαιολογημένος λαϊκός θυμός πρέπει να στραφεί ενάντια σε αυτήν την κυβέρνηση και να την τιμωρήσει. Να απαιτήσει παραιτήσεις, να στραπατσάρει την εικόνα των «άριστων» και «ικανών».

Περισσότερο όμως από την ανάδειξη της διαχειριστικής ανικανότητας των Λουδοβίκων είναι ανάγκη να αναδειχθεί η απόλυτη προτεραιότητα να περάσουν στον έλεγχο του δημοσίου οι υποδομές που σήμερα λειτουργούν απλώς ως κοπτήρια χρήματος για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Από την υγειονομική κρίση και την προκλητική λιποταξία από τη μάχη των ιδιωτικών νοσοκομείων (ενώ ταυτόχρονα θησαυρίζουν από τη λοιπή νοσηρότητα που έχει εξοβελιστεί από το ΕΣΥ), την αντιμετώπιση της ενεργειακή φτώχειας, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, παντού, είναι πλέον κοινή παραδοχή και ατράνταχτη αλήθεια το γεγονός ότι η λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να προστατεύσει την ίδια την επιβίωση του λαού.

Ο θυμός δεν πρέπει να εκτονωθεί στην αναμονή για την επόμενη κυβερνητική εναλλαγή. Ούτε γενικά στην επόμενη κάλπη. Οι δυνάμεις που αναφέρονται στα συμφέροντα του λαού και ισχυρίζονται ότι θέλουν να συγκρουστούν με το σύστημα που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από την ασφάλεια και τη ζωή των πολλών, πρέπει να διαμορφώσουν εκείνο το πρόγραμμα και εκείνο το υποκείμενο που θα θελήσει να ανατρέψει τον άσχημο συσχετισμό που έχει διαμορφωθεί, κυρίως μετά το 2015. Θέλουν ή περιμένουν κι αυτοί τη φθορά Μητσοτάκη στην κάλπη;

 

 

Σχόλια