Η Ενεργειακή Ασφάλεια Παραμένει Κορυφαία Προτεραιότητα

του Κ. Ν. Σταμπολή

 Η σειρά περιστατικών στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι της Υεμένης, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εξαπολύσει μία καλά οργανωμένη εκστρατεία με στόχο τη διατάραξη της παγκόσμιας ναυτιλίας μέσω συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων σε πλοία στα ανοικτά των ακτών τους, έρχεται να υπενθυμίσει την ευπάθεια του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 Το νέο κύμα τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε στην περιοχή είναι φυσικά άμεσο αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Γάζα, μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο του Ιράν εναντίον του Ισραήλ μέσω πληρεξουσίων τρομοκρατικών οργανισμών όπως οι Χούτι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν σταματήσει ή περιορίσει τις αποστολές φορτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας επικαλούμενες «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων των ανταρτών της Υεμένης σε πλοία που διέρχονται από ένα πέρασμα που επηρεάζει περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου. Οι ροές πετρελαίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% έως 10% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, περί τα 10 εκατ. βαρ./ημέρα που προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία προς την Ινδία και από τον Περσικό Κόλπο προς την Ευρώπη, ενώ οι ροές LNG αντιπροσώπευαν περίπου το 8% του παγκόσμιου εμπορίου κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την US Information Administration.

Αν και ο αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τις εχθροπραξίες των Χούτις δεν ήταν τεράστιος - με το πετρέλαιο Brent να έχει κερδίσει 6 δολάρια το βαρέλι από την αρχή της εβδομάδας και τώρα διαπραγματεύεται κοντά στα 79,50 ευρώ το βαρέλι και τις τιμές του φυσικού αερίου TTF να έχουν υποχωρήσει στα 34,3 € / MWh - οι αγορές ενέργειας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποτονικές, ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των εμπόρων ενέργειας (energy transfers). Οι ναυτα-ασφαλιστές στην ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου σε δηλώσεις τους προς το Reuters, θεωρούν ότι η περιοχή στην Ερυθρά Θάλασσα χαρακτηρίζεται πλέον ως υψηλού κινδύνου. Αυτό όμως αργά ή γρήγορα θα αυξήσει το κόστος ασφάλισης των σκαφών στις πληγείσες περιοχές.

Καθώς φθάνουμε στο τέλος της χρονιάς και η Ευρώπη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο παράλληλους πολέμους, έναν στην Ουκρανία και τον άλλον στον άξονα Ισραήλ-Γάζας, το ζήτημα για βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας κερδίζει έδαφος. Όπως έχουμε ήδη δει, η πιθανότητα η σύγκρουση της Γάζας να εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί πλέον μια μεγάλη πιθανότητα που επηρεάζει τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη, τους τελευταίους 12 μήνες, όσον αφορά τον απογαλακτισμό της από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, όπως δείχνει σαφώς ο τελευταίος συναγερμό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η αυξημένη προμήθεια και η έγκαιρη αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως είδαμε φέτος τον χειμώνα, αν και απολύτως απαραίτητες σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων από το έλλειμμα ενεργειακού εφοδιασμού, που αντιμετωπίζει η παλαιά ήπειρος– που εισάγει σχεδόν το 60% της ενέργειας που καταναλώνει- σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αποτελεσματική πολιτική ενεργειακής ασφάλειας. Με την ενεργειακή ασφάλεια να μπορεί να ενισχυθεί μόνο μέσω ενός καλά ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, και μέσω της βεβαιότητας που προσφέρει μόνο η εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων, άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια.

Όπως οδυνηρά διαπιστώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΑΠΕ δεν είναι ακόμη έτοιμες να παράσχουν μια αξιόπιστη και οικονομικά ανταγωνιστική ενεργειακή λύση και, ως εκ τούτου, οι χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αξιοποίηση των δικών τους αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Δεδομένου ότι οι υδρογονάνθρακες, και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο, θα είναι μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα και του άνθρακα εκτός πλαισίου λόγω μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι συνετό οι χώρες να επεξεργαστούν κατάλληλες πολιτικές και να τις εντάξουν στο ενεργειακό τους μείγμα με όλες εκείνες τις προβλέψεις για μείωση των εκπομπών (λ.χ. μεθάνιο, συστήματα CCUS, κ.α.)

=================

Blogger:  

...ακολουθούμε τον κ. Σταμπολή, αφού είναι από τους λίγους που δεν διακινεί απόψεις, αλλά ο ίδιος διατυπώνει άποψη. Άποψη πάντα επιστημονική.  

------------

 ------------------------


... κρατήστε το γεγονός ότι όλες οι παρακάτω απόψεις έχουν διατυπωθεί, πριν την 24η /2/2022 - τον πόλεμο στην Ουκρανία - άρα δεν φταίει για όλα ο πόλεμος! Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν πίσω απ' αυτόν την ανεπάρκειά τους, αλλά κύρια τις εμμονές τους να εξυπηρετούν μόνιμα το λόμπυ των ΑΠΕτζήδων βάζοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια όλης της ΕΕ. Δεν είναι λοιπόν η ανοησία  κάποιων γραφειοκρατών στην ΕΕ, αλλά η απόδειξη ότι αυτή η γραφειοκρατία έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και απλά υλοποιεί σχέδια διάφορων Lobby και καρτέλ...

 Ώρα να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ανά χώρα πολιτικοί εκτελεστές του σχεδίου της "πράσινης" μετάβασης... που αποδείχθηκε ότι δεν είναι παρά ένα όχημα για μεταφορά πλούτου σε λίγους...

ακούστε πρώτα τον κ. Σταμπολή εδώ:(Ο κ. Σταμπολής  είναι πιο πράσινος από τους πράσινους, αλλά ο άνθρωπος ξέρει από ενέργεια και δεν βλέπει μόνο τα ...πράσινα ευρώ που με μανία πολύ κυνηγάνε για χρόνια με όχημα τις ΑΠΕ...)

**Blogger: Ο κ. Σταμπολής δεν είναι τυχαίος. Είναι σημείο αναφοράς σε ότι αφορά την ενέργεια. Για να ζητά τιμωρίες ο κ. Σταμπολής σημαίνει ότι υπάρχουν και ένοχοι που πρέπει αφού αποκαλυφθούν και στιγματισθούν να τιμωρηθούν παραδειγματικά! Δεν μπορεί στα πλαίσια γενικά των πολιτικών ευθυνών κάποιοι να παριστάνουν τους αδιάφορους!

  1. Kαι τώρα ο λογαριασμός...(της ΔΕΗ προς καταναλωτές & Κυβέρνηση...)

  2. Γιάννης Μπασιάς: Η Κομισιόν έριξε την ΕΕ στα βράχια - Η Ελλάδα να εξετάσει και την πυρηνική ενέργεια

  3. Κωστής Σταμπολής: Ενεργειακό σοκ -Άσχετοι λομπίστες στην Κομισιόν ρίχνουν την ΕΕ σε ενεργειακή κρίση

  4. Κωστής Σταμπολής: Η Ελλάδα η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν θα εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματά της;

  5. Ενεργειακή Κρίση στο ρυθμό της «Πράσινης» Μετάβασης

 -----------------

blogger:


Έγραφα (και δεν αλλάζω ούτε μια τελεία):

Φοβάμαι - δηλαδή είμαι βέβαιος  - ότι το προτεκτοράτο Ελλάς δεν έχει  κανένα λόγο σ' αυτό που λέγεται ενεργειακή πολιτική. Οι ολιγάρχες  διάλεξαν τους συμμάχους τους (Γερμανούς άλλοι και άλλοι τους Αμερικανούς) κι' ας πάει και το ...παλιάμπελο, η χώρα, που αργά αλλά σταθερά εκπίπτει σε έναν ενδιάμεσο χώρο διαχείρισης λαθρομεταναστών, προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών, ενδοχώρα του Ισραήλ.... και  οσονούπω και βιαλαέτι της Τουρκίας που θα προκύψει.... και μη χειρότερα.  

Υ.Γ. 

Αν δεν υπάρξει περιφρούρηση οι "αναπτυξιαστές" αφού κλείσουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ, θα πουλήσουν τα πάντα για παλιοσίδερα για να μην μπορέσει ποτέ η ΔΕΗ να ανακάμψει. Θα προσπαθήσουν να σβήσουν και από την ιστορία ότι κάποτε αυτή η χώρα είχε πετύχει ενεργειακή αυτάρκεια...

Υ.Γ. 2

(25/5/2021)

(Αυτή η απαξίωση των ενεργειακών πόρων  μπορεί να έρχεται να υποστηρίξει παραχωρήσεις "θαλάσσιων ζωνών" που είναι ...άνευ αξίας για μας...αφού εμείς είμαστε υπέρ τη πράσινης ανάπτυξης και πράσινα άλογα...) 

Υ.Γ 3. 26-4-2021

Η απόφαση αυτή δείχνει πoιοί είναι τα αφεντικά της χώρας και αυτοί που ορίζουν τα βασικά.

1. Οι γνωστοί - άγνωστοι πετρελαιάδες που κερδίζουν από το σημερινό καθεστώς (και θα κερδίζουν και αύριο περισσότερα αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές! - Χαρά οι Σαουδάραβες!)

2. Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου (ταυτίζονται με τους προηγούμενους , βάλε και τη χαρά των ΗΑΕ)

3. Οι εφοπλιστές (ένα τμήμα) που δραστηριοποιείται στη μεταφορά: α. Πετρελαίου, β. Φυσικούς Αερίου (LNG)(Χαρά οι Αμερικανοί!)

4. Με την "ανάπτυξη" των ΑΠΕ κερδίζουν οι πάσης φύσεως εργολάβοι (Χωματουργικά, κ.λ.π.) και φυσικά οι "φίλοι" μας Γερμανοί που μας πουλάνε τα ανεμιστηράκια

Όλως παραδόξως όλος αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων είναι που έχει στα χέρια του και τα ΜΜΕ, οπότε άντε να φτουρίσει η αντίθετη άποψη. Οι ιθαγενείς θα ...¨αναπτυχθούν" όπως γουστάρουν τα παραπάνω συμφέροντα.  Είναι τέτοια η σιγουριά δε ότι δεν θα βρουν αντιστάσεις - αντίλογο που ο κ. Δένδιας βγαίνει και λέει αυτά που λέει. Σε άλλη σοβαρή χώρα και όχι προτεκτοράτο θ'άπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί ... αλλά ποιος παραιτήθηκε για να παραιτηθεί αυτός...

 -----------------------------------

-----------

  1. "Βόμβα" Δένδια: Η Ελλάδα δεν θα γίνει άμεσα χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων - Διευκρινίσεις από το Υπ. Εξωτερικών

  2. Αντ .Φώσκολος – Γ. Μπασιάς: «Η Αλήθεια για τους Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα»

  3. Η ΑΟΖ της Ελλάδας: Ανατρέπεται η ελληνική πολιτική για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων;(Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ)

 --------------

Σχόλια