Μυτιληναίος: «Η Ευρώπη Έχει Μείνει Πίσω – Οι Περισσότερες Επιχειρήσεις Έντασης Ενέργειας Μετακομίζουν στις ΗΠΑ»

Λουκέτο» έχει βάλει το 50% των ευρωπαϊκών βιομηχανιών έντασης ενέργειας, οι περισσότερες από τις οποίες μετακομίζουν στις ΗΠΑ. Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας στο στο 27ο ετήσιο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι η έκβαση της κρίσης στην Ουκρανία θα αποφασιστεί από τις αμερικανικές εκλογές, αυτή στη Μέση Ανατολή από τον αραβικό κόσμο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Όπως επισήμανε, η ενεργειακή κρίση επηρέασε περισσότερο την Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ είχαν το πλεονέκτημα χρήσης σχιστολιθικού αερίου και η Ασία του άνθρακα – δύο ορυκτά καύσιμα που, λόγω των δικαιωμάτων ρύπων, έχουν υψηλό κόστος στη «Γηραιά Ήπειρο». «Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα – φοβάμαι και στον πολιτικό. Η κρίση στη Μέση Ανατολή καταδεικνύει πως η Ευρώπη αδυνατεί να διαμορφώσει ενιαία στάση, όπως έχει εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί μη λειτουργική», επεσήμανε ο κ. Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η Ε.Ε. συζητούσε για τουλάχιστον ένα χρόνο για κάποια μορφή του αμερικανικού IRA (παροχή κρατικών επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις για «πράσινες» επενδύσεις), πριν μία πρωία αιφνιδιαστεί από το σχέδιο που εξαγγέλθηκε στις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως European Critical Raw Materials Act, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρα τα οφέλη για τον κλάδο.

Παράλληλα, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προωθηθεί η περαιτέρω εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μπαταρίες, αλλά και διαθέσιμη δυναμικότητα στα δίκτυα ηλεκτρισμού. «Κατά την ενεργειακή μετάβαση, αναγκαζόμαστε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για ορυκτά καύσιμα, το κόστος των οποίων είναι υψηλό. Το 50% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έντασης ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή κλειστές. Οι περισσότερες μετακομίζουν στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos.

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπογράμμισε πως η πορεία προς τις αμερικανικές εκλογές δημιουργεί προβλήματα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μυτιληναίος, οι εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ευρώπη – και μάλιστα στον ίδιο βαθμό. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, ό, τι πρόκειται να συμβεί στην Ουκρανία θα καθοριστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Αυτή τη στιγμή, μεγαλύτερη απειλή θέτει η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, και όχι στην Ουκρανία. Ο λόγος είναι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αποφάσεις μπορεί να μην ληφθούν από τις κυβερνήσεις, αλλά από τον κόσμο στον δρόμο. Για παράδειγμα, τι θα γίνει αν το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα, και γίνονται σε καθημερινή βάση διαδηλώσεις ανά την υφήλιο;», τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, η έκβαση της κρίσης στην Ουκρανία θα καθοριστεί από τις αμερικανικές εκλογές, ενώ η κρίση στη Μέση Ανατολή από τον αραβικό κόσμο. «Πιστεύω στο αμερικανικό έθνος, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι διχασμένο, ωστόσο προβλέπω ότι θα βρει τον δρόμο του, με τον ένα ή άλλο τρόπο. Όταν σταθεροποιηθούν οι ΗΠΑ, θα σταθεροποιηθεί όλο το διεθνές σκηνικό», επισήμανε.

Όσον αφορά τη χώρα μας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι από το 2008 αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, ωστόσο κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υπερκεράσει τις προκλήσεις και ότι πλέον έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα και έχει εξελιχθεί σε διεθνές παράδειγμα. Η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα και προσελκύει επενδύσεις. «Αν μου ζητούσαν να αναφέρω πυλώνες για περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας (εκτός από τη ναυτιλία και τον τουρισμό), θα τους εντόπιζα στη βιομηχανική παραγωγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Ελλάδα αποτελεί καλό παράδειγμα για την Ε.Ε. αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Καλούμενος να σχολιάσει το μέτρο ανάκτησης των απροσδόκητων κερδών των ενεργειακών εταιρειών, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως πέρυσι, σε μια μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα, οι ενεργειακές επιχειρήσεις εισέφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για τις επιδοτήσεις ευάλωτων καταναλωτών, επομένως, υπό κοινωνική έννοια, το μέτρο ήταν αποτελεσματικό.

==================

=================

----------------

---------------

------------

 -------------------

  • Ηλεκτροσοκ απειλεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου

 ---------------

----------------

 --------------

-------------

Γιατι εχουν ρευμα απο πυρηνικά. Και κουράστηκαν να περιμένουν την Ευρώπη να μπεί στον 21ο αιώνα. 21kWh/κιλό ρευματος για το αλουμίνιο απο ανανεώσιμες και όποτε του καπνίσει του ανέμου δεν ειναι βιώσιμο.


Ο κούλης είχε αστοχίες αλλά όπως συμφωνείς και εσύ από τον τσιπρόκιο είναι έτη φωτός μπροστά.
Άρα αυτό συνεπάγεται ότι αναγνωρίζεις πως τα πράγματα βελτιώθηκαν επί κούλη.

Θα συμφωνήσω και με τους δύο, αλλά αυτό που με ενοχλεί στον Κούλη είναι η ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια εξωραϊσμού. Κατανοητό ότι ψάχνει επενδυτές και χρήματα, αλλά μεταξύ μας τώρα μην κοροϊδευόμαστε, σοσιαλιστική μπανανία παραμένουμε.

Ο Μυτιληναίος έχει το κρίσιμο μέγεθος (και νοοτροπία) να αλλάξει πίστα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Τι είπε ο Ε.Μυτιληναίος σε καναδικό μέσο μετά το deal 

 

Σχόλια