…Next Month, η Μείωση των Τιμών στο Ρεύμα- Η Ρηχή Ελληνική Αγορά και το Μοντέλο του Μonth Αhead

Τον επόμενο μήνα, Ιανουάριο θα αποτυπωθεί στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η τρέχουσα «βουτιά» των τιμών του φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η χρονοκαθυστέρηση που δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς για το επίπεδο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, οφείλεται κατά βάση στην απουσία αγοράς spot που θα ενσωμάτωνε αυτόματα τις όποιες διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών του καυσίμου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF, και στο διαφορετικό μοντέλο τιμολόγησης που ισχύει στην χώρα μας, (month ahead). ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αποτέλεσμα αυτών των δύο συνισταμένων, οι εγχώριοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύονται το φυσικό αέριο του επόμενου μήνα με τις τιμές του προηγούμενου! Χθες, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με άτυπη ενημέρωσή του, επιχείρησε να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις από την κατάρρευση των τιμών αγοράς επόμενης ημέρας σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως τον Δεκέμβριο η Ελλάδα υπήρξε φθηνότερη ακόμα κι από χώρεςμε πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία, ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία και συνεπώς, η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις.

Προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε συγκρίσεις τιμών με βάση τον μέσο όρο του μήνα, όπου, όπως τονίζεται, τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση, μεταξύ 22 χωρών της Ευρώπης, όσον αφορά στην χονδρική τιμή ρεύματος, με 278,36 ευρώ/ΜWh.

Θα ήμασταν διατεθημένοι να αποδεχτούμε τα όσα υποστηρίζει το Υπουργείο, εάν υπήρχε και ένας μαγικός τρόπος να διαγράψουμε εντελώς από την εικόνα τα νούμερα που παρατηρούμε στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, τις τελευταίες ημέρες.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

Για παράδειγμα, σήμερα, Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022, οι Τιμές Επόμενης Ημέρας στην Γαλλία είναι 18,48 ευρώ/MWh, στην Γερμανία 14,63 ευρώ/MWh, στο Βέλγιο, 16,77, στην Δανία, 15,26, στην γειτονική Βουλγαρία, 54,50 και βέβαια, στις χώρες της Ιβηρικής, (Ισπανία-Πορτογάλια) έχουν σχεδόν…εξαφανιστεί καθώς βρίσκονται διαμορφωμένες στα 6,02 ευρώ/MWh!   

Aντιθέτως, η Ελλάδα εξακολουθεί να σέρνει το χορό της ακρίβειας, για τους λόγους που αναλύθηκαν προηγουμένως, με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται στα 228,15 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία υποχώρηση 8% από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Η χώρα έχει στραφεί στις εισαγωγές για να αντισταθμίσει κατά το δυνατό τις διαφορές τιμών, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους για σήμερα, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου να ανέρχεται σε 35,6%, όταν το μερίδιο του φυσικού αερίου διαμορφώνεται σε 32,2%, των ΑΠΕ σε 17,1%, του λιγνίτη, σταθερό στο 8,3% και των υδροηλεκτρικών επίσης σχεδόν αμετάβλητο, στο 2,4%.

Σε κάθε περίπτωση και από τη στιγμή που δεν υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί άμεσα η λειτουργία της εγχώριας αγοράς, αναμένουμε να δούμε εάν πράγματι η ραγδαία πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στο TTF, θα οδηγήσουν σε ανάλογη υποχώρηση με εαυτή που παρατηρούμε τα τελευταία 24ωρα στην Ευρώπη, και τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα.

Η φορά των πραγμάτων υποδηλώνει πως θα αντιστραφεί η υφιστάμενη τάση με την οποία η χώρα έχει μετατραπεί σε καθαρό εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας και πως τον Ιανουάριο θα γίνουμε εκ νέου καθαρός εξαγωγέας.

Η εικόνα στις αγορές φυσικού αερίου

Μικρή διόρθωση καταγράφουν από το πρωί οι τιμές των συμβολαίων του φυσικού αερίου για παραδόσεις Ιανουαρίου, στον ολλανδικό κόμβο TTF και διαμορφώνονται στην αρχή των διαπραγματεύσεων στα επίπεδα των 85,70 ευρώ/ MWh, με ποσοστιαία άνοδο άνω του 2%. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος για δραματικές ελλείψεις του καυσίμου έχει πιθανότατα αποφευχθεί για τον φετινό χειμώνα, εν τούτοις παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, χάρη στις προμήθειες από χώρες όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, και το Κατάρ, αλλά και στην αυξημένη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Όμως, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι, χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης για το 2023-2024.

====================

-----------------------


 

Σχόλια