Eurostat: Μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 20% μεταξύ Αυγούστου-Νοεμβρίου

 

Οι ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν συλλογικά την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 20,1% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ίδιων μηνών μεταξύ 2017 και 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου) η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Τα στοιχεία θα αποτελέσουν ενθάρρυνση για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες προσπάθησαν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και να ενισχύσουν την εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Συμπίπτουν επίσης με ένα θερμό φθινόπωρο, το οποίο καθυστέρησε την έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Σε απάντηση στην ενεργειακή κρίση και την αυξανόμενη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, οι πρωτεύουσες της ΕΕ υπέγραψαν τον Ιούλιο έναν εθελοντικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Στόχος είναι η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία – ένας στόχος που θα μπορούσε να καταστεί υποχρεωτικός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Η εξοικονόμηση φυσικού αερίου τώρα θα βελτιώσει την ετοιμότητα. Ο χειμώνας θα είναι πολύ φθηνότερος και ευκολότερος για τους πολίτες και τη βιομηχανία της ΕΕ», δήλωσε ο Τζόζεφ Σίκελα ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εξεύρεση συμφωνίας σχετικά με τον νόμο τον Ιούλιο.

«Η έγκριση της πρότασης για τη μείωση του φυσικού αερίου σε χρόνο ρεκόρ ενίσχυσε αναμφίβολα την κοινή μας ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε τότε.

Στις αρχές του έτους, η Ρωσία προμήθευε την ΕΕ με σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου της. Κατά τη διάρκεια του 2022, το ποσοστό αυτό έπεσε κάτω από το 10%, οδηγώντας την ΕΕ να αναζητήσει νέους προμηθευτές και να μειώσει την κατανάλωσή της.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αποφευχθούν οι περικοπές φέτος, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου μπορούν να γεμίσουν πριν από τη χειμερινή περίοδο του επόμενου έτους, η οποία αναμένεται να είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω των χαμηλών ή ανύπαρκτων προμηθειών από τη Ρωσία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι, αν και η Ευρώπη θα τα καταφέρει τον φετινό χειμώνα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν ταχύτερα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λέει ο οργανισμός.

Σύμφωνα με τη Eurostat, 18 χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 15%. Η κατανάλωση μειώθηκε περισσότερο στη Φινλανδία, όπου μειώθηκε περισσότερο από το μισό. Η Λετονία μείωσε επίσης την κατανάλωσή της κατά 43,2%, ενώ η Λιθουανία κατά 41,6%.

Ωστόσο, έξι χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη επιτύχει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, ενώ σε ορισμένες σημειώθηκε ακόμη και αύξηση, ιδίως στη Μάλτα (+7,1%) και τη Σλοβακία (+2,6%).

Οι άλλες χώρες που δεν έχουν ακόμη επιτύχει μείωση κατά 15% είναι η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Πορτογαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία έχουν εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, έχει ωθήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου. Οι ελλείψεις σε πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που προκλήθηκαν από ξηρασίες αύξησαν επίσης τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η τάση για μειωμένη κατανάλωση παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, με τη χρήση φυσικού αερίου να είναι σταθερά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2021.
=================

Σχόλια