ΥΠΟΙΚ Βουλγαρίας: Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά

 Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το να θεωρεί κανείς την πράσινη ενέργεια ως μια ιδεολογία είναι πολύ λάθος για αρκετούς λόγους, ορισμένοι από τους οποίους είναι εντελώς τεχνικής φύσης.

Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά και πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία των πηγών ενέργειας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία στο συνέδριο "Η Πράσινη Συμφωνία - Καινοτομία, Επένδυση και Δίκαιη Μετάβαση" που πραγματοποιείται στη Σόφια.

Ο Βασίλεφ δήλωσε ότι το να θεωρεί κανείς την πράσινη ενέργεια ως μια ιδεολογία είναι πολύ λάθος για αρκετούς λόγους, ορισμένοι από τους οποίους είναι εντελώς τεχνικής φύσης. "Εάν σκεφτούμε την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας βασικού φορτίου. Όταν χρειαζόμαστε ενέργεια τα βράδια του χειμώνα, πρέπει να έχουμε έναν τρόπο να αποθηκεύουμε την ενέργεια που παράγεται σε άλλες χρονικές περιόδους, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιείται όταν τη χρειαζόμαστε ή να έχουμε την ικανότητα να αναλάβουμε το βάρος", εξήγησε. Δήλωσε επίσης ότι το κόστος της παραγωγής ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο μειώθηκε αρκετά, όμως καθώς οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για την παραγωγή ενέργειας βασικού φορτίου, το κόστος της αποθήκευσης που έχει αυτή η ενέργεια πρέπει να προστεθεί στη δαπάνη.

Ο Βασίλεφ μίλησε επίσης για την ανάγκη βελτίωσης της συνδεσιμότητας μεταξύ των εθνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε η ενέργεια να μπορεί να χρησιμοποιείται εκεί όπου και όταν υπάρχει ανάγκη. "Η κορύφωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι το καλοκαίρι, ενώ στη Βουλγαρία είναι τον χειμώνα. Τα δύο συστήματα μπορούν να λειτουργούν με λιγότερη συνολική χωρητικότητα, εάν έχουν καλύτερη συνδεσιμότητα", πρόσθεσε.

Χρειαζόμαστε πράσινη ενέργεια που είναι ανεξάρτητη αλλά και για να εξασφαλίσουμε δυνατότητες βασικού φορτίου ώστε να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα είναι βιώσιμο και σε τιμή που είναι προσιτή στον κόσμο, πρόσθεσε ο Βασίλεφ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η οικονομία, όχι η πολιτική, θα ηγηθεί της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. "Η πολιτική είναι απλά ένα εργαλείο για να κινητοποιούμε πόρους τη σωστή στιγμή", δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: "Η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλιακή ενέργεια, αλλά η κορύφωση της κατανάλωσης στη Βουλγαρία είναι τις νύχτες του χειμώνα, όταν δεν είναι διαθέσιμη η ηλιακή ενέργεια. Τότε είναι που χρειαζόμαστε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει τη μείωση της χρήσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενώ παράλληλα διατηρεί την πλήρη ικανότητά τους ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη. Για τον ίδιο λόγο, έχουμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό Τσαΐρα, που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε ενέργεια. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει έργα για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες και για τη διερεύνηση του κατά πόσο είναι εφικτή η γεωθερμική ενέργεια, που είναι μια από τις ελάχιστες επιλογές πράσινης ενέργειας η οποία μπορεί να χρησιμεύσει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

================

Blogger: ...αυτά ισχυρίζονται στην Βουλγαρία. Ενώ ο Κυριάκος και η παρέα του δεν έχουν καμία αμφιβολία.  (Βέβαια σ' αυτήν την ..τύφλωση βοηθάνε και τα ενεργειακά ομόλογα της ΔΕΗ - 1,6 δισ δολλάρια δάνειο της ΔΕΗ - με ρήτρα CO2!) Βλέπε σχετικά εδώ: 

{....Τον Μάρτιο του 2021, η ΔΕΗ εξέδωσε (μέσω Goldman Sachs-HSBC) ομόλογα βιωσιμότητας ύψους 775 εκατομμυρίων ευρώ με ρήτρα μείωσης των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%.

■ Τον Ιούλιο, μέσω ομολόγου αειφορίας, συγκέντρωσε 500 εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 3,375% και την υποχρέωση να μειώσει τους ρύπους κατά 57%.

■ Τον Αύγουστο εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 300 εκατομμυρίων (Alpha, Eurobank), αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να μειώσει τις εκπομπές ρύπων CO2 κατά 40% έως το τέλος του 2022.

Ολος ο παραπάνω δανεισμός προβλέπει συγκεκριμένες ποινές για τη ΔΕΗ και αυξημένα επιτόκια εάν διαπιστωθεί ότι αυξάνονται οι ρύποι λόγω λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που εκπέμπουν περισσότερο CO2 από εκείνες του φυσικού αερίου. Τότε, η διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση επαίρονταν δημοσίως για τη μείωση του κόστους δανεισμού. Ιδιωτικώς, τα στελέχη της ΔΕΗ πανηγύριζαν για τα μπόνους που θα λάμβαναν λόγω αυξημένων κερδών, όπως επίσης πανηγύριζαν οι εισαγωγείς φυσικού αερίου και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ που παράγουν ρεύμα μόνο μέσω φυσικού αερίου και πλέον θα μπορούσαν να την ανταγωνιστούν στα ίσια....}

 -------------------------------------------

  1. Κυβερνητικοί χειρισμοί: Ηλεκτρική Ενέργεια (ΔΕΗ) - Λιγνίτες - η απάτη των ΑΠΕ.

  2. Kαι τώρα ο λογαριασμός...(της ΔΕΗ προς καταναλωτές & Κυβέρνηση...) 

  3. “Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Πως έβαλαν την ΔΕΗ στην υπηρεσία του Βερολίνου…

  4. “Θα χάσουμε 9 δις από την εμμονή της βίαιης απολιγνιτοποίησης”! Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη

  5. Η “βίαιη απολιγνιτοποίηση” θα μας κοστίσει 9 δις! Καθηγητής Νίκος Ορφανουδάκης

  6. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση μόνο ζημιά θα φέρει στη χώρα! Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό

  7. Ενεργειακή Κρίση στο ρυθμό της «Πράσινης» Μετάβασης

  8. Απολιγνιτοποίηση: Μας συγχωρείτε, λάθος;

  9. Aπολιγνιτοποίηση ή Η επανάληψις ως μήτηρ μαθήσεως! (;)

  10. Γιατί η Ελλάδα σπεύδει να σηκώσει πρώτη το βάρος της "πράσινης ανάπτυξης"; Δ.Παγουλάτος

  11. Γιάννης Μπασιάς: Η ανθρωπότητα απειλείται με οικονομική συρρίκνωση λόγω της "πράσινης" εμμονής

  12. Ενεργειακή ασφάλεια: Ποιος ο λόγος για την προωθούμενη βίαιη απολιγνιτοποίηση; Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

  13. Η μεγάλη κομπίνα στην ενέργεια...

  14. Άνθρακες… ο θησαυρός για το σχέδιο μετάβασης στην «πράσινη» ενέργεια – Η εξαπάτηση και το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού

  15. M.Παναγιωτάκης : Αλήθειες για την Ενεργειακή Κρίση και την Ακρίβεια στο Ρεύμα με τα Καρτέλ

  16. Κ. Σταμπολής : Η αλήθεια για τα ενεργειακά στην Ευρώπη και η ανάγκη εθνικής στρατηγικής

  17. Τι θα συμβεί στη Δυτική Μακεδονία σε 10 χρόνια

  18. Μόνο τα αηδόνια και οι αρκούδες 

  19. Κλείνοντας την Πτολεμαΐδα θα σώσουμε τον πλανήτη!

  20. Αφόρητη πολυτέλεια στην κρίση η βίαιη απολιγνιτοποίηση

  21. Το τίμημα της αγχωμένης απολιγνιτοποίησης: Φτώχια, απολύσεις και νταμάρια με φωτοβολταικά made in Germany 

  22. Πως καταστράφηκε η ΔΕΗ και έφτασε η τιμή του ρεύματος στα ύψη

  23. Τον εμπρηστή τον αναγνώρισες;

  24. E!!! ρε γλέντια!

  25. Έκλεισε η 4η μονάδα λιγνίτη στην Κοζάνη: Ερημώνουν βιομηχανικές περιοχές στην Β. Ελλάδα για χάρη της γερμανικής «πράσινης ανάπτυξης»

  26. Πολιτική υποκρισία και κλιματική αλλαγή

 

 

 

 

 

 

 


Σχόλια