Νέος “θρήνος” Ιωακειμίδη για τη “χαμένη ευκαιρία” του Ελσίνκι!


Μίχας Ζαχαρίας

Αν και πρέπει να πιστωθεί στον καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη η σταθερότητα στις απόψεις που διατυπώνει για τα ελληνοτουρκικά, ο υπογράφων μπαίνει στον πειρασμό να τον ρωτήσει πώς είναι δυνατόν να προσβάλει την κοινή λογική τόσο βάναυσα, προτείνοντας λύσεις οι οποίες χρεοκόπησαν από μόνες τους, λόγω του ανεδαφικού τους χαρακτήρα… «Και μόνο ότι πέρασαν πενήντα χρόνια με την ατζέντα να διευρύνεται από την Τουρκία δραματικά εις βάρος μας (για να μην πούμε τίποτα για την Κύπρο) πιστοποιεί την αποτυχία της ελληνικής πολιτικής», αποφαίνεται στο τελευταίο του άρθρο ο Ιωακειμίδης με τίτλο “Ελληνοτουρκικά: το αδιέξοδο μιας πολιτικής”.

Προτού επιχειρηθεί πιο συστηματική ανασκευή όσων γράφει, ένα και μόνο ερώτημα κρίνεται αρκετό: Με βάση ποια λογική ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει διαπραγματευθεί με την Τουρκία; Τόσοι γύροι διερευνητικών επαφών, οι διμερείς συνομιλίες κλπ δεν συνιστούν διαπραγμάτευση; Το όνομα κάνει τη διαπραγμάτευση; Γιατί από όλες αυτές τις επαφές-διαπραγματεύσεις δεν προέκυψε μια κάποια συμφωνία; Προφανώς επειδή οι ελληνικές υποχωρήσεις δεν κρίθηκαν επαρκείς από την Άγκυρα.

  • Άρα, ο Ιωακειμίδης εμμέσως πλην σαφώς συστήνει κι άλλες υποχωρήσεις, τόσες όσες θα κρίνει ικανοποιητικές η τουρκική πλευρά. 
  • Και μιλάμε για ελληνικές υποχωρήσεις, επειδή, εκτός από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ δεν υφίσταται άλλη πραγματική διαφορά. 
  • Υφίστανται μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου αυξάνουν σε αριθμό και επεκτατική βαρύτητα.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι η Αθήνα είχε προβεί σε ακόμα περισσότερες υποχωρήσεις-προσφορές και έτσι είχε καταστεί δυνατή μία συμφωνία. Μήπως εγγυάται ο Ιωακειμίδης ότι με την παρέλευση κάποιου χρόνου η Άγκυρα δεν θα επανερχόταν με νέες επεκτατικές διεκδικήσεις; Γιατί η Άγκυρα να μην επαναλάμβανε την πετυχημένη συνταγή, με την οποία θα είχε αποσπάσει κέρδη; Από πού συνάγεται ότι εάν η Ελλάδα έδινε σε μία πρώιμη εποχή όσα της ζητούσαν οι Τούρκοι, αυτοί δεν θα επανέρχονταν σε μία επόμενη φάση; Από πουθενά, εκτός κι αν στηριχθούμε στην ιδεοληπτική πεποίθηση του Ιωακειμίδη. Θα ήταν εθνικά φρόνιμο, όμως, κάτι τέτοιο;

Πότε άρχισε ο τουρκικός επεκτατισμός 

Μην ξεχνάμε ότι φορέας του τουρκικού επεκτατισμού δεν είναι μόνο ο Ερντογάν. Εξίσου είναι και οι κεμαλικοί. Το ζήσαμε για 30 σχεδόν χρόνια. Όποιος σέβεται τα γεγονότα γνωρίζει ότι η Τουρκία εποφθαλμιούσε το μισό Αιγαίο εξ αρχής, από το 1973-74. Ίσως πρέπει να θυμηθούμε το πως περιέγραφαν οι γραφίδες του Ιωακειμίδη και των ομοίων του τον Ερντογάν, σαν ισλαμοδημοκράτη, κατά το χριστιανοδημοκράτη! Παπαγαλίζοντας τις τότε δυτικές ανοησίες τον παρουσίαζαν σαν το φωτεινό παράδειγμα που πρέπει να μεταλαμπαδευθεί στον ισλαμικό κόσμο με τη βοήθεια της Δύσης!

Είναι επιεικώς αφελής κατά τον καθηγητή η άποψη ότι έχουμε μόνο ένα θέμα για διευθέτηση με την Τουρκία (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ) και δεν συζητάμε τίποτε άλλο. Η αλήθεια είναι ότι κατά περιόδους, η Αθήνα όχι απλώς συζήτησε, αλλά και διαπραγματεύθηκε κι αρκετά άλλα, όχι όσα θέτουν οι Τούρκοι, αλλά αρκετά άλλα, όπως π.χ. το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ακόμα και ο Ιωακειμίδης αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι «κάποια θέματα βέβαια δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης». Αποφεύγει να μας πει ποια είναι εκτός διαπραγμάτευσης, επειδή κατ’ αντιδιαστολή θα προσδιόριζε και ποια είναι εντός διαπραγμάτευσης. Μας λέει πάντως: «Οι ρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι (1999) μας προσέφεραν τη δυνατότητα (και φθάσαμε κοντά) για την επίλυση των θεμάτων (εύρος χωρικών υδάτων κ.λπ.)».

Προσθέτει ότι τη δυνατότητα αυτή «την απεμπολήσαμε (Μάρτιος 2004) γιατί δεν θέλαμε “να πάμε κάποια θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο”. Χάσαμε μια πολύτιμη ευκαιρία». Ο Ιωακειμίδης ξεχνάει ότι στην απόφαση του Ελσίνκι προβλέπεται ότι θα παραπέμπονταν στη Χάγη και «εδαφικές διαφορές». Με άλλα λόγια και με δεδομένη την τουρκική θεωρία περί “γκρίζων ζωνών”, ο Ιωακειμίδης, όπως και η τότε κυβέρνηση Σημίτη, ήθελαν να θέσουμε στην κρίση κάποιων ξένων δικαστών το εάν π.χ. οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι και πολλές άλλες κατοικημένες κι ακατοίκητες νησίδες θα παραμείνουν ελληνικές ή θα δοθούν στην Τουρκία.

Ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ

Αυτό που είναι όμως πραγματική αποθέωση είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο Ιωακειμίδης την έννοια της επιβολής κόστους στην Τουρκία για τον επεκτατισμό της. Λέει πως «θα το είχαμε αυξήσει εάν είχαμε ενσωματώσει/κλειδώσει την Τουρκία σε θεσμούς και διαδικασίες από τις οποίες θα αντλούσε μεν κάποια οφέλη, θα τις επέβαλλαν όμως περιορισμούς, δυνατότητες θεσμικού ελέγχου και επικοινωνίας. Το αντίθετο, την αποκλείσαμε από τέτοιες διαδικασίες».

Και φέρνει ως παράδειγμα το ότι η Κύπρος πάγωσε ουσιαστικά το 2006 τη διαπραγματευτική διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ! Αποκλείσαμε λέει επίσης την Τουρκία από την PESCO, από συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο! «Δεν κλειδώσαμε δηλαδή όσο μπορούσαμε την Τουρκία σε διαδικασίες που θα μετρίαζαν ή θα καθιστούσαν δαπανηρό τον αναθεωρητισμό της. Αντίθετα, εκουσίως ή ακουσίως “καλλιεργήσαμε” ή αναβιώσαμε διαχρονικά σύνδρομα που οξύνουν τον αναθεωρητισμό αυτόν».

Όλως τυχαίως, η επιχειρηματολογία Ιωακειμίδη παρακάμπτει το γεγονός ότι η Τουρκία επιζητούσε την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήθελε να ενταχθεί με τους δικούς της όρους κι όχι με αυτούς που ίσχυαν για όλες τις άλλες χώρες-μέλη! Τον δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ, εξάλλου, δεν τον έκλεισε η Ελλάδα, τον έκλεισαν η Γερμανία της Μέρκελ και η Γαλλία του Σαρκοζί.

Και κάτι ακόμα που επίσης παρακάμπτει ο Ιωακειμίδης, επειδή δεν τον βολεύει. 

Η Τουρκία θα χρησιμοποιούσε πιθανότατα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να προωθήσει τα εθνικιστικά της συμφέροντα και να βλάψει την Ελλάδα. 

Έτσι, αντί η ΕΕ να ελέγξει την τουρκική συμπεριφορά, θα συνέβαινε κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στο ΝΑΤΟ, ειδικά αυτή την περίοδο με την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας. 

Όταν βλέπει κανείς τον τρόπο λειτουργίας της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όταν βλέπει ότι δεν διστάζει να εκβιάζει στυγνά, αναρωτιέται εάν ο Ιωακειμίδης είναι τόσο τυφλωμένος από την ιδεοληψία του ή τόσο άσχετος για να μην αντιλαμβάνεται τα στοιχειώδη. Και θέτουμε αυτό το δίλημμα, επειδή δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι παίζει άλλο παιχνίδι. (blogger: κοίτα να δεις που πήγε ο μυαλός μου...α μπα! ... δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Οι άνθρωποι του Σημίτη- είναι αδέκαστοι...)

Προτάσεις διπλωματικών πρωτοβουλιών

Ο Ιωακειμίδης κάνει στο τέλος δυο προτάσεις για διπλωματικές κινήσεις, οι οποίες αξίζει να εξεταστούν. Οι ενστάσεις επί της λογικής της ανάλυσής του δεν σημαίνει πως απορρίπτεται εκ προοιμίου ό,τι γράφει:

  • Πρώτον, να αναθέσει αμέσως το Συμβούλιο της ΕΕ (έπειτα από αίτημα της Ελλάδας) σε ομάδα κρατών «την εκτέλεση αποστολής εκτόνωσης της κρίσης» όπως προβλέπει η Παρ. 5 του άρθρου 42 (και 44) της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η ομάδα αυτή υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο θα αναλάβει τον διάλογο με την Άγκυρα, καθώς οι διμερείς επαφές έχουν ως γνωστόν καταρρεύσει.
  • Δεύτερον, η Ελλάδα να στοχεύσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ (άρθ. 42,7 ΣΕΕ) καθώς εμφανώς αντιμετωπίζει «ένοπλη επιθετικότητα» (aggression). Και το άρθρο 42,7 αναφέρεται σε «επιθετικότητα» και όχι επίθεση.

====================

Το κύκλωμα του «Κατευνασμού»…

Μίνι πόλεμος υπό διεθνή εποπτεία – Το ανομολόγητο σενάριο

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι!

Ι. Μάζης : Τέλος οι «αυταπάτες» κατευνασμού με την Τουρκία, Ομιλία τομή Καραμανλή στα Εθνικά

Η διπλωματική ευκαιρία και το πυροτέχνημα Ιωακειμίδη

Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο και εμείς της εκτοξεύουμε Διεθνές Δίκαιο!

Αναζήτηση στρατηγικής έναντι της Τουρκίας (ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ*)

«Η σύμπραξη με την Τουρκία κι άλλες ιστορίες»! Άρθρο απάντηση στον Π.Ιωακειμίδη

«Η σύμπραξη με την Τουρκία κι άλλες ηττοπαθείς ανοησίες»

Η εθνική ασφάλεια και οι χαμαιλέοντες – Θα έχει βάρδια ο “θεός της Ελλάδας”!

....

  • Θα περίμενε κανείς σήμερα να δικαιωθούν όσοι αντιστέκονταν στις “πολιτικώς ορθές” αναλύσεις, όπου οι μεγαλοσχήμονες αγαπημένοι των καναλιών μας έλεγαν τα ανάποδα. (Blogger: πάρτε μια γεύση: Απαντήσεις σε ένα  "φωτισμένο" εκπρόσωπο μια πολιτικής "ελίτ" που διέλυσε τη χώρα και εξακολουθεί να την διαφεντεύει...: Εδώ και εδώ)

Όταν επέμεναν να ζητούν από το ελληνικό πολιτικό σύστημα να είναι πιο υποχωρητικό (“ευέλικτο” το έλεγαν!) για να προκύψει συμφωνία με την Άγκυρα!

Αυτοί που σήμερα ξετσίπωτα δεν βρίσκουν να πουν ούτε μία λέξη αυτοκριτικής. Και γιατί όχι, αφού συνεχίζουν να βρίσκονται στον “αφρό”! 

Είναι όλοι αυτοί οι επιστήμονες που επέμεναν ότι πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας ότι οι Τούρκοι δεν έχουν διαπράξει γενοκτονία κατά των Ελλήνων της Ανατολής, ότι η σφαγή στη Σμύρνη πριν έναν αιώνα ήταν “συνωστισμός” στην προκυμαία!

  • Αυτοί σήμερα ή σιωπούν αιδημόνως ή προσαρμόζονται καιροσκοπικά σαν τους χαμαιλέοντες, λέγοντας από τους ίδιους τηλεοπτικούς “άμβωνες” όλα αυτά που μέχρι πρότινος λοιδωρούσαν. 
  • Βλέπετε, έχουν φτιάξει τα δικά τους “παραμάγαζα” μέσα σε υπουργεία, σε κόμματα και σε Μίντια. 
  • Είναι αυτοί που ευθύνονται για το κλίμα αμεριμνησίας που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο ας ελπίσουμε να μην αποδειχθεί καταστροφικό.........
==================
Το λόμπι του κατευνασμού έχει λουφάξει εσχάτως καθώς ο Ερντογάν κάνει οτι μπορεί για να τους εκθέσει ποικιλοτρόπως.
Αντιθέτως, το άλλο λόμπι των λαθρολάγνων βρίσκεται σε κατάσταση παροξυσμού τις τελευταίες ημέρες.
Άρθρο στην Athensvoice για το αναπόφευκτο των μεταναστευτικών ροών και οτι το δημογραφικό δεν λύνεται με γεννήσεις αλλά με ενσωμάτωση μεταναστών από Αφρική και Ασία.
Το θέτει μάλιστα και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Να προβληθεί προτείνει ο αρθρογράφος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ως πρότυπο που θα ακολουθηθεί από τους μετανάστες που θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη.
Τους αντιστοιχεί κιόλας με τους "άγριους" αγροτικούς πληθυσμούς της ελληνικής επαρχίας που κατέκλυσαν τις πόλεις μετά το β μισό του 20ου αιώνα.
Τέτοιο ανιστόρητο τερατούργημα ομολογώ δεν περίμενα να διαβάσω.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι δογματικοί και επικίνδυνοι καθώς αυτοαποκαλούνται liberals δυσφημώντας την έννοια.
Τα συμπλέγματα που τους διακατέχουν είναι χειρότερα και απ αυτά των πολιτιστικών μαρξιστών.
Πρόκειται για ανθρώπους με μίσος για οτι σχετίζεται με έθνος κ παράδοση.Αποκαλούνται αντινατιβιστές.
Για να καταλάβει ο απλός κόσμος τι εστί νατιβισμός είναι ένας πολιτικά εργαλειοποιημένος όρος που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως αυτοχθονισμός.Υποτίθεται οτι στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών στις χώρες υποδοχής.
Είναι ψευδοεπιστημονικός όρος που εισήχθη στο πλαίσιο της cancel culture.Ο αντινατιβισμός συνάδει με τον λεγόμενο "νέο" "πατριωτισμό" και αφορά την πολυπολιτισμική κοινωνία.
Οι τύποι που αποκαλούνται αντινατιβιστές είναι αυτοί που προωθούν και την αντικατάσταση πληθυσμού με την όσμωση διαφόρων πολιτισμικών ομάδων στη πλειοψηφία τους βέβαια ισλαμικών.
Είναι οι επίγονοι αυτών που ο Ντισραέλι περιφρονητικά αποκαλούσε ψευδοκοσμοπολίτες.
Ενώ αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία με ελάχιστη επιρροή στη κοινωνία έχουν αναλάβει εργολαβικά να διαλύσουν την εθνική συνοχή.

 =====================

Σχόλια