Αναζήτηση στρατηγικής έναντι της Τουρκίας

ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ*
 Η από καιρού αναμενόμενη τουρκική εισβολή στη Συρία, με στόχο τη δημιουργία «υγειονομικής ζώνης» (cordon sanitaire) ανάμεσα στους κουρδικούς πληθυσμούς Συρίας και Τουρκίας διευκολύνθηκε από την αλλοπρόσαλλη πολιτική του προέδρου Τραμπ.
Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος Ερντογάν στοχεύει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο να προβάλει την εικόνα μιας σημαντικής περιφερειακής δύναμης που αγνοεί τις αντιδράσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.
Ωστόσο, το κόστος της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερο του αναμενομένου, καθώς η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ανοιχτά μέτωπα και, ουσιαστικά, κανένα πραγματικό σύμμαχο. Από την άλλη πλευρά, η αποδοχή από κουρδικής πλευράς της ανάπτυξης του συριακού στρατού σε κουρδικά εδάφη ενδέχεται να διευκολύνει τον Ερντογάν, καθώς μέρος της επίμαχης περιοχής θα ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις και το υπόλοιπο από τον συριακό στρατό, ο οποίος προφανώς δεν πρόκειται να αποχωρήσει.
Αρα, το όνειρο μιας ουσιαστικής κουρδικής αυτονομίας φαίνεται να απομακρύνεται και μαζί και ο τουρκικός εφιάλτης για μελλοντικό κουρδικό κράτος.
Η τουρκική εμπλοκή στη Συρία δεν επηρεάζει άμεσα τα προβλήματα Ελλάδας και Κύπρου με τον δύσκολο γείτονά τους.
  • Εχει δίκιο ο Αγγελος Συρίγος που γράφει ότι η στρατηγική εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας απέτυχε και η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα στρατηγική.
Στοιχεία (και δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση σε αυτό το στάδιο) μιας τέτοιας στρατηγικής θα μπορούσαν να αποτελέσουν η ενίσχυση της δυνατότητας στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων, η ενεργοποίηση πολυεπίπεδων διαύλων επικοινωνίας με την άλλη πλευρά και μια πολιτική «χαμόγελου με σιδερένια δόντια» που προϋποθέτει μια ευρύτατη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ανανέωση εξοπλισμού με σώφρονα διαχείριση εθνικών πόρων και στήριξη από ελληνική επιχειρηματική/εφοπλιστική κοινότητα, ρεαλιστικές προσδοκίες και βέλτιστη αξιοποίηση ευκαιριών στο πλαίσιο συμμαχιών, διαχείριση μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμπλοκή Τουρκοκυπρίων στο ενεργειακό μέσω μιας άτυπης επιτροπής, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για Κυπριακό.
Χρησιμότατος σε όλα αυτά θα ήταν και ο μη συμβατικός τρόπος σκέψης.

* Γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ. ΠΗΓΗ
==================
Δηλαδή είμαστε εδώ:

Βlogger: Διαβάστε το παρακάτω άρθρο - καταγγελία και τα ξαναλέμε!

Βlogger: 

Θα έπαιρνα στα σοβαρά το παραπάνω άρθρο αν ο αρθρογράφος άρχιζε με την πρόταση: "Μας συγχωρείτε, τόσα χρόνια σας λέγαμε μαλακίες γιατί δεν αναγνώσαμε καλά τη διεθνή πραγματικότητα".

Οπότε:

Aντί άλλων σχολίων θα αρχίσω με την έκφραση: ''Ελα μουνί στο τόπο σου και πούτσο μη γυρεύεις" 

Ρε Ντόκο εσύ και το  ΕΛΙΑΜΕΠ δε μας ζάλισε τ'  ....ίδια  χρόνια τώρα για την ελληνοτουρκική φιλία, τα καραγκιοζιλίκια με ζεϊμπέκικα του Γιωργάκη τις αγκαλιές του Κωστάκη για την αιώνια ειρήνη μεταξύ των γειτόνων! Εσείς - και όλο ΕΛΙΑΜΕΠ - δεν αρθρογραφήσατε για το σχέδιο Ανάν και μάλιστα όποιος τολμούσε να ψελλίσει κάποιες αντιρρήσεις, εκτός από άσχετος ήταν και "γελοίο εθνίκι"! Τι δεν καταλάβετε! 

Εσείς δεν εξαφανίσατε από κάθε μέσο τον Παν. Ήφαιστο που επιμένει σχεδόν μονότονα να λέει ότι οι σχέσεις κρατών είναι σχέσεις ισχύος και τίποτα άλλο. Θα πιστέψω μια λέξη σας μόνο αν ζητήσετε δημόσια συγνώμη από τον Παν. Ήφαιστο και μετά μιλάτε... 

Ο Ντόκος και η παρέα του είναι τμήμα της διανόησης που οδήγησε την χώρα σ' αυτήν την παραλυτική κατάσταση και έχει ευθύνη. Πρώτα να κάνει την αυτοκριτική του και μετά να συνεχίσει να αρθρογραφεί. 

 --------------

  • «Γενιτσαραγάδες»

  • «Η Ελλάδα χωρίς ελίτ»!_2

    =================

     ......ΑΠΟ ΕΔΩ

    Σύμφωνα, πάντως, με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του, το ΕΛΙΑΜΕΠ:

    • Διεξάγει έρευνες σε θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και τις διεθνείς σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις διατλαντικές σχέσεις, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τα θέματα χρηστής διακυβέρνησης και κλιματικών αλλαγών. Στις γεωγραφικές περιοχές ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Εύξεινου Πόντου, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

    • Συμβάλλει στο δημόσιο και πολιτικό διάλογο για τα παραπάνω θέματα.

    • Παρέχει στους διαμορφωτές πολιτικής, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και αλλού έγκυρη και ανεξάρτητη πληροφόρηση, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής.

    • Εκπαιδεύει επαγγελματίες –μεταξύ άλλων, δημόσιους λειτουργούς, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς– σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η πρόληψη, η διαχείριση και η επίλυση συγκρούσεων, η παρακολούθηση των δημοκρατικών εκλογών, η συμβολή σε μια ενισχυμένη κοινωνία πολιτών και ο ρόλος των μέσων μαζικής επικοινωνίας σε κοινωνίες πολιτών.

    • Διευρύνει την ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την εξωτερική πολιτική και τις διε θνείς υποθέσεις.

    • Ενημερώνει ξένους δημοσιογράφους, διπλωμάτες, ειδικούς αναλυτές και αντιπροσωπείες στρατιωτικών σχολών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

    • Συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς συνεργασίες και δίκτυα, καθώς και στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και των ευρωατλαντικών σχέσεων.

    Μέλη-έκπληξη

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιά ζει, όμως, το να καταγράψει κανείς τα ονόματα των προσώπων που απαρτίζουν το ΔΣ, το Τιμητικό Συμβούλιο, καθώς και τους ειδικούς συμβούλους του ΕΛΙΑΜΕΠ.
    Κι αυτό γιατί παρατηρεί μια σύζευξη του ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού αλ-λά και δημοσιογραφικού κατεστημένου της χώρας, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
    Κι αν στη θέση του προέδρου (Λουκάς Τσούκαλης) και των αντιπροέδρων (Θάνος Βερέμης, Θεόδωρος Κουλουμπής) βρίσκει κανείς ακαδημαϊκούς, ένας ουδέτερος παρατηρητής εκπλήσσεται με τα ονόματα εκείνων που καλύπτουν τα πόστα του γενικού γραμματέα και του ταμία.

    Αλήθεια, ποιος θα περίμενε ότι γενικός γραμματέας του ΕΛΙΑΜΕΠ θα ήταν ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της εφημερίδας
    Η Καθημερινή και παρουσιαστής των «Νέων Φακέλων» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ; Πολλοί, μάλιστα, αποδίδουν τη συχνή προβολή των θέσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ από αυτά τα δύο μέσα ενημέρωσης του Ομίλου Αλαφούζου στο συνδετικό κρίκο, που δεν είναι άλλος από τον κ. Παπαχελά.
    Μόνο τυχαίο δεν είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι την επιστημονική ευθύνη για την αμφιλεγόμενη για την ιστορική της ακρίβεια νέα υπερπαραγωγή του ΣΚΑΪ, «1821, Η Γέννηση ενός Έθνους», δεν την έχει άλλος από τον κ. Βερέμη, ιδρυτή και σημερινό αντιπρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    Κι αν η συμμετοχή ενός μεγαλοδημοσιογράφου στο ΔΣ ενός Ιδρύματος το οποίο λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης («think tank») που επηρεάζει κυβερνητικές πολιτικές μπορεί να κρίνεται από ορισμένους ηθικά επιλήψιμη, τι να πει κανείς για το γεγονός ότι ταμίας του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ο Παναγής Βουρλούμης, ο τέως πλέον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ

    Μην νομίζετε, ωστόσο, ότι οι εκπλήξεις ως προς το ποιοι απαρτίζουν το ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ σταματούν εδώ! Κι αυτό γιατί μεταξύ των μελών του εντοπίζει κανείς τον Γιώργο Δαυίδ, πρόεδρο της Coca Cola Ελλάς, και τον Μίνωα Ζομπανάκη, που είχε υπηρετήσει και ως σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός.
    Την ίδια ώρα, στο αποκαλούμενο Τιμητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος συμμετέχουν η Νίκη Γουλανδρή, πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, καθώς και οι δημοσιογράφοι Στάθης Ευσταθιάδης και Γιάννης Καρτάλης του Βήματος και ο Κώστας Ιορδανίδης της Καθημερινής.

    Δημοσιογραφικά ονόματα βρίσκει κανείς και στις θέσεις των ειδικών συμβούλων (συγκεκριμένα, του Γιώργου Καπόπουλου και του Άλκη Κούρκουλα), ενώ με την ίδια ιδιότητα υπηρετούν το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι Παύλος Αποστολίδης (πρώην διοικητής της ΕΥΠ), Γιώργος Γλυνός (πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊ κής Επιτροπής) και Μιχά λης Μυριάν θης των Ελληνικών Πε τρελαίων (ΕΛΠΕ), που ανήκουν στον Όμιλο Λάτση και στο Ελληνικό Δημόσιο.

    Αντίφαση

    Παρ’ όλη, όμως, τη διαπλοκή που διαφαίνεται μεταξύ ΕΛΙΑΜΕΠ και εξουσίας («συμβατικής» και τέταρτης), ο πρόεδρός του κ. Τσούκαλης διατείνεται, μέσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος, πως αυτό δεν αποτελεί όργανο κανενός κρατικού, κομματικού ή ιδιωτικού φορέα. Παράλληλα, υποστηρίζει πως, για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του, φροντίζει για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά των πηγών χρηματοδότησης για τις πολλές δραστηριότητες που αναλαμβάνει.
    Πώς, όμως, ισχύουν τα παραπάνω, όταν στο ίδιο site αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, πως ο κατάλογος των χορηγών του ΕΛΙΑΜΕΠ περιλαμβάνει ελληνικά υπουργεία, θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγάλα ιδρύματα, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες;...

    Ευρωατλαντισμός

    Στο μεταξύ, το ΕΛΙΑΜΕΠ κατηγορείται από πολλούς επαΐοντες πως προάγει το δόγμα του ευρωατλαντισμού. Με λίγα λόγια, πως δεν υπηρετεί την ιδέα μιας μεγάλης και ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μιας Ένωσης πλήρως υποταγμένης στις ΗΠΑ. Παράλληλα, κύκλοι με τους οποίους συνομιλούν τα «Επίκαιρα» αναφέρουν πως τέσσερα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή στην περιβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Πρόκειται για τους κυ ρίους Τσούκαλη, Βερέμη, Παπαχελά και Δαυίδ – ο τελευταίος φέρεται να είχε πρωτοστατήσει υπέρ του Σχεδίου Ανάν για την Κύπρο το 2004.

    Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, ενημερώνουν τους αναγνώστες μας πως σε συνέδρια του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν παρευρεθεί και στελέχη-«γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως ο Τόμας Φρίντμαν, ο δημοσιογράφος των New York Times, ο άνθρωπος που έπεισε την αμερικανική κοινή γνώμη πως πρέπει να γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ. Έχουν παρευρεθεί και ο πρέσβης Τζον Νεγκροπόντε, που αποδείχτηκε πως χρηματοδοτούσε υπόγεια τους «Κόντρας» στη Νικαράγουα, αλλά και ο Μπρους Τζάκσον, αντιπρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin που παράγει τα F-16, αλλά και κινητήριος μοχλός της δεξαμενής σκέψης «Σχέδιο για το Νέο Αμερικανικό Αιώνα» («Project for the New American Century»).

    Σε άλλα συνέδρια έχουν παραστεί και ο διαβόητος μυστικοσύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, ο Άλεξ Ρόντος, αλλά και ο λόρδος Χάνεϊ, ο εμπνευστής του Σχεδίου Ανάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το ΕΛΙΑΜΕΠ είχε μετακομίσει στην Κύπρο το 2004 για την προώθηση του σχεδίου, ενώ σήμερα διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

     «Ελληνόφιλο» το ΕΛΙΑΜΕΠ

    Ο γενικός διευθυντής για ΝΑΤΟ, Σόρος και Φορντ: «Ναι, είναι χορηγοί μας»

    Ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, παραδέχεται σε συνομιλία του με τα «Επίκαιρα» πως το Ίδρυμα έχει χρηματοδοτηθεί στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν από το ΝΑΤΟ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τα διόλου φιλελληνικά Ιδρύματα Σόρος και Φορντ. Ο προϋπολογισμός, εξάλλου, του ΕΛΙΑΜΕΠ άγγιξε, για το 2010, το 1 εκατομμύριο ευρώ! Γύρω στο 50% αυτού του ποσού προήλθε από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο από χορηγίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Όπως πάλι παραδέχεται ο κ. Ντόκος, ανάμεσα στους «συνήθεις» χορηγούς του Ιδρύματος είναι το υπουργείο Εξωτερικών και, σε μικρότερο βαθμό, το υπουργείο Άμυνας. Το ΝΑΤΟ, εξάλλου, έχει χορηγήσει συνέδρια με ποσά που ανέρχονται στις 5.000 με 10.000 ευρώ, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα ένα συνέδριο του 2008, που περιλάμβανε έξοδα μετάβασης και διαμονής των συμμετεχόντων. Επιπλέον, με χρήματα των ιδρυμάτων του Τζορτζ Σόρος καλύφθηκαν, στις αρχές του 2000, ταξιδιωτικά εισιτήρια συμμετεχόντων από τα Βαλκάνια σε συνέδρια της Χάλκης. Τα ιδρύματα Φορντ και Ροκφέλερ είχαν, επίσης, χρηματοδοτήσει προγράμματα που αφορούσαν την πυρηνική διασπορά, κατά τη δεκαετία του ’90.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντόκο, το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν σχετίζεται με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό και δεν δημιουργείται σύγκρουση συμφερόντων, όταν χρηματοδοτείται από ιδιώτες. «Δεν είναι εύκολη η επιβίωση ενός ιδρύματος στην Ελλάδα. Θέλουμε οι ιδιωτικοί παράγοντες να είναι μέλη των ΔΣ, ώστε να μας χρηματοδοτούν. Για να εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια και την αμεροληψία, προσπαθούμε η χρηματοδότησή μας να προέρχεται από όσο το δυνατό περισσότερες πηγές, ώστε να μην επηρεάζεται ο τρόπος λειτουργίας μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να κρατούμε μια ισορροπία ανάμεσα στον ελληνικό κρατικό και ιδιωτικό τομέα και στους ξένους χορηγούς», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ντόκος επισημαίνει πως οι Βρυξέλλες δεν θέτουν άλλους όρους για τη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων, πέρα από τους καθαρά επιστημονικούς. «Υποβάλλονται χιλιάδες αιτήσεις από όλη την Ευρώπη και χρηματοδοτούνται, με βάση σχετικές αποφάσεις επιστημόνων, λίγες από τις πολλές», προσθέτει. Παράλληλα, ο κ. Ντόκος σημειώνει πως το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ελληνόφιλο, με σαφή ευρωπαϊκό και όχι αμερικανικό προσανατολισμό. Συμπληρώνει, όμως, πως είναι προς το συμφέρον της εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων η φιλική συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Ήμασταν πολύ αρνητικοί με την περίοδο Μπους. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, όμως, την πρόοδο που έχει γίνει με τη διακυβέρνηση Ομπάμα. Ο καθένας από όσους συμμετέχουν στο ΕΛΙΑΜΕΠ υποστηρίζει τις απόψεις του και τις υπογράφει. Δεν εκφράζει, όμως, συνολικώς το Ίδρυμα», παρατηρεί ο κ. Ντόκος.

    Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 23/12/2010

     

    ------------------------------------------

    Εάν τα μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ πληρώνουν τα έξοδα από τον κορβανά τους, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Με δικά μας λεφτά όμως;

     .......

     -------------------------------

    http://www.paron.gr/2017/12/29/enochlithikan-sto-eliamep-apo-tin-apokalypsi-tou-rolou-tou-sta-krisima-ethnika-themata/

    December 29, 2017 στις κατηγορίες ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Αναταραχή προκάλεσε η απόφαση της Ακαδημίας να το βραβεύσει (για ποια, άραγε, προσφορά του;) -Σημαία είχαν το προδοτικό Σχέδιο Ανάν, που δεν πέρασε χάρη στον Τάσσο Παπαδόπουλο -Ο γενικός διευθυντής του μας απειλεί με μηνύσεις! Βίαιη ήταν η αντίδραση του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) στην αποκάλυψη του «ΠΑΡΟΝ» ότι η Ακαδημία Αθηνών αποφάσισε να το… βραβεύσει (όχι μέλος του, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε), άγνωστο για ποιο εθνικό του έργο ή ποια προσφορά του στην πα­τρίδα και στον ελληνικό λαό. Μάλιστα, ακόμη και στην πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου Προέδρου δεν το είδαμε να… εξοργίζεται με τη δημόσια απαίτησή του για αλλαγή (επικαιροποίηση τη βάφτισε) της Συνθήκης της Λωζάννης ούτε και με τους ισχυρισμούς του για το Αιγαίο / θαλάσσια σύνορα, τις γκρίζες ζώνες και ό,τι άλλο ποθεί… Η απόλυτη σιωπή του ΕΛΙΑΜΕΠ λέει πολλά, πάρα πολλά… Ο γενικός διευθυντής του κ. Θάνος Ντόκος, σε μακροσκελή επιστολή του (την παραθέτουμε στη συνέχεια), προφανώς δεν έχει πάρει χαμπάρι ποια είναι η αδιαπραγμάτευτη θέση του «ΠΑΡΟΝ», ότι δεν φοράει φανέλα και δεν κάνει λογοκρισία σε κανέναν, ούτε σε συντάκτες του ούτε σε αναγνώστες ή άλλους πολίτες των οποίων κείμενα δημοσιεύονται, ακόμη κι αν κάπου έχουμε άλλη άποψη. Αυτή η αναφορά –που πρώτη φορά την κάνουμε, γιατί αυτοί που μας γνωρίζουν ξέρουν το στίγμα αυτής της εφημερίδας– γίνεται για την υπαινικτική θέση του κ. Ντόκου ότι ο συντάκτης του ρεπορτάζ για τη βράβευση από την Ακαδημία έχει την άποψη ότι «θα έπρεπε να απαγορευθεί η ελευθερία έκφρασης και να κινηθούμε στη λογική της μιας άποψης». Το θέμα είναι, κύριε Ντόκο, να αποδεικνύεται στην πράξη ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και όχι κατ’ επιλογήν. Κάτι που δυστυχώς κάνετε, απειλώντας με μηνύσεις, όπως ευθέως σημειώνετε στο τέλος της επιστολής σας, στέλνοντας το μήνυμα: Κάτσετε καλά, γιατί την επόμενη φορά θα σας στείλω στον Εισαγγελέα… Και κάτι ακόμη. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο και στον ηρωικό κυπριακό λαό, που έκλεισε τα αυτιά του στις… Σειρήνες, τον Κληρίδη και τον Αναστασιάδη, και στο δημοψήφισμα ψήφισε «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν. Να το πούμε ωμά: Ο Τάσσος την έφερε στους Ευρωπαίους, στους οποίους είχε υποσχεθεί ότι στο δημοψήφισμα θα ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν, γι’ αυτό και είχε ορισθεί την επόμενη Κυριακή από το δημοψήφισμα Σύνοδος Κορυφής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι το Σχέδιο Ανάν θα εισέπραττε το «Ναι». Μετά το «Όχι», όμως, δεν μπορούσαν να κάνουν πίσω, γιατί θα ήταν μεγάλος εξευτελισμός. Όλος ο κόσμος θα φώναζε ότι έκαναν πίσω επειδή δεν ψηφίστηκε το ανθελληνικό κατασκεύασμα του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλά και κάτι άλλο: Τι σημαίνει η σιωπή της Ακαδημίας Αθηνών; Θα επιμείνει στη βράβευση του ΕΛΙΑΜΕΠ; Για ποιο έργο του; Για ποια προσφορά του; Στα οκτώ χρόνια της τραγωδίας του ελληνικού λαού, πού ήταν το ΕΛΙΑΜΕΠ; Πότε αντέδρασε στα δεσμά που έβαλαν στη χώρα; Η σιωπή του τι άλλο σημαίνει παρά ότι συμφωνεί με τα μέτρα των δανειστών; 

     

     

    Τι ισχυρίζεται το ΕΛΙΑΜΕΠ «Κύριε Διευθυντά, Στο φύλλο της εφημερίδας σας της 10ης Δεκεμβρίου 2017, δημοσιεύεται ανυπόγραφο κείμενο με τίτλο ‘‘Βραβεύει η Ακαδημία Μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Που Ήταν Εναντίον της Κύπρου και Υπέρ της Τουρκίας’’. Ο συντάκτης αναφέρεται σε κείμενο που υποτίθεται ότι έστειλε ο υπογράφων. Μόνο που το κείμενο που μου αποδίδεται έχει γραφτεί από τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη, τέως Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ, Διοικητή της ΕΥΠ και, αργότερα, υπουργό στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες διπλωμάτες της τελευταίας εικοσαετίας. Ο συντάκτης, ασφαλώς εκ παραδρομής (προτιμώ να αποκλείσω τις εκδοχές της πρόθεσης ή της αδυναμίας ανάγνωσης μιας σύντομης εισαγωγικής παραγράφου στην ελληνική γλώσσα), όχι μόνο αποδίδει συγκεκριμένες απόψεις σε λάθος πρόσωπο, κατηγορώντας με στη συνέχεια ευθέως ως άτομο μειωμένης εθνικής συνείδησης, αλλά και χρησιμοποιεί το κείμενο Αποστολίδη με λίαν επιλεκτικό και ευρηματικό τρόπο για να στηρίξει τις απόψεις του. Επιπλέον δε, αποσιωπά πλήρως το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κείμενο αποτελούσε τμήμα μιας σειράς τεσσάρων σχετικών κειμένων, όπου στη λογική της πολυφωνίας, αρχής που το ΕΛΙΑΜΕΠ υπηρετεί πιστά από τότε που ιδρύθηκε, εκφράζονται πολύ διαφορετικές απόψεις επί του ιδίου θέματος. Δεν υπονοεί, θέλω να ελπίζω, ο ανώνυμος συντάκτης ότι θα έπρεπε να απαγορευθεί η ελευθερία έκφρασης και να κινηθούμε στη λογική της μιας άποψης που χαρακτηρίζει απολυταρχικής φύσης κόμματα και καθεστώτα ή ότι ένα ανεξάρτητο ερευνητικό ίδρυμα θα έπρεπε να ασκεί λογοκρισία στους συνεργάτες του. Όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είναι απλώς αδιανόητο και ασφαλώς ψευδές ότι οποιοσδήποτε από τους συνεργάτες του ΕΛΙΑΜΕΠ θα μπορούσε να είναι αντίθετος στην πιο επιτυχημένη κίνηση της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία είκοσι χρόνια, η οποία σε ένα βαθμό ξεπληρώνει το βαρύ χρέος της Ελλάδας προς την Κύπρο μετά το πραξικόπημα/προδοσία του 1974. Και για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας συνεργαστήκαμε συχνά με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη. Σχετικά με τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας – Κύπρου, επίσης δεν θα μπορούσε κανείς να είναι αρνητικός στο ζήτημα της εκτεταμένης αποτροπής. Η όποια σχετική συζήτηση, διατυπωμένη με εξαιρετική προσοχή λόγω της ευαισθησίας του θέματος, αφορούσε στις πολιτικές και στρατιωτικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος μιας διακηρυχθείσας αλλά μη υλοποιηθείσας στρατηγικής θα ήταν μεγάλο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Τέλος, όσον αφορά στο Σχέδιο Ανάν, το ΕΛΙΑΜΕΠ ως Ίδρυμα δεν έχει θέσεις. Τα στελέχη και συνεργάτες του ασφαλώς έχουν τις προσωπικές τους –και συχνά διαφορετικές– απόψεις σε σειρά θεμάτων. Κάποιοι από εμάς θεώρησαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι θετικό για τον Κυπριακό ελληνισμό. Αν σε αυτή την εκτίμηση σφάλαμε, είμασταν σε εκλεκτή παρέα μαζί με τον αείμνηστο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και πολλούς άλλους υποστηρικτές μιας βιώσιμης λύσης. Τέλος, σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης του Ιδρύματος, υπάρχει απόλυτη διαφάνεια καθώς όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ σε ετήσια βάση τα οικονομικά μας ελέγχονται από ορκωτό λογιστή. Όσο για τα υπόλοιπα συνωμοτικά τα οποία αναφέρονται στο κείμενο, δεν χρήζουν καν σχολιασμού. Παρακαλώ θερμά για την άμεση δημοσίευση του παρόντος κειμένου στην ίδια θέση που δημοσιεύθηκε το εξαιρετικά προβληματικό δημοσίευμα της 10ης Δεκεμβρίου για το οποίο, ομολογουμένως, εξέτασα και το ενδεχόμενο υποβολής μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά εν τέλει θεώρησα ότι (ο ανώνυμος συντάκτης) δεν άξιζε τον κόπο. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)».

    Πηγή: http://www.paron.gr/2017/12/29/enochlithikan-sto-eliamep-apo-tin-apokalypsi-tou-rolou-tou-sta-krisima-ethnika-themata/ 

    ================

     

    ..... Στην Κύπρο με τα πρακτορεία ΕΛΙΑΜΕΠ & ΟΠΕΚ...

Σχόλια