Η κλιματική αλλαγή, οι πράσινες μπίζνες και η εποχή των “σωτήρων”

Το έχει νιώσει ολόκληρος ο πλανήτης. Έχουμε εισέλθει σε μια πρωτοφανή κλιματική αλλαγή, σε μια επικίνδυνη πραγματικότητα που απειλεί να ανατρέψει τα πάντα. Τώρα, αν η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα ή είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε ενενήντα χιλιάδες χρόνια και ήρθε η ώρα του (που δεν ήρθε), who gives a dime? Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι κινδυνεύουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές και ολόκληρο το πλανητικό οικοσύστημα, ενδεχομένως κι ο ίδιος ο υπαρκτός πολιτισμός μας.

Αυτό είναι το ζήτημα και όχι αν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που δεν έχει σχέση με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οπότε συνεχίζουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα και έχει ο θεός, ή αν πρέπει να μειώσουμε δραστικά και άμεσα τους ρύπους, υιοθετώντας καθαρές τεχνολογίες, ακόμη και την πυρηνική, για να μην φτάσουμε στο “σημείο χωρίς επιστροφή” που έρχεται καταπάνω μας.

Χωρίς αμφιβολία, οι δύο εκδοχές της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε και κυρίως η επικοινωνιακή διάσταση που έχουν προσλάβει, υποκρύπτουν ένα λυσσαλέο ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό με σημαντικές γεωπολιτικές διαστάσεις. Οι business που παίζονται γύρω από την κλιματική κρίση είναι τεράστιες. Ενεργειακά project, φαραωνικές υποδομές, οικιστική ανάπτυξη, πράσινα σπίτια και πράσινα …άλογα.

Οι μελέτες, sur mesure, υποστηρίζουν κάθε λογής συμφέροντα και ο κόσμος παρακολουθεί αδρανής κάνοντας like στους απειλητικούς, ή στους καθησυχαστικούς τίτλους των κοινωνικών δικτύων. Φυσικά, είναι και οι νέοι που ακολουθούν τη νεαρή Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, στην οποία έχουν πέσει πάνω της οι πάντες. Εννοείται πως η καμπάνια της από κάποιους χρηματοδοτείται που προφανώς δεν είναι άγιοι, αλλά σημασία έχει ότι πίσω της δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο μαθητικό-νεανικό κίνημα. Αν μη τι άλλο, αυτό καταδεικνύει πως δεν κοιμούνται όλοι τον ύπνο του δικαίου.

  • Κάπως έτσι, τα “πράσινα” κόμματα είναι στα πάνω τους και όλοι, συντηρητικοί, σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί προσπαθούν να “πρασινίσουν”, τουλάχιστον στα λόγια. Η “πράσινη” Αριστερά, που ψάχνει να βρει χώρο ουσιαστικής παρέμβασης, κατά βάθος αντιλαμβάνεται πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια καπιταλιστική στρατηγική αποεπένδυσης. Το δικό της περιβόητο degrowth φορτώνει τώρα το κόστος στους καταναλωτές και στους φορολογούμενους για τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγής, προκειμένου να σωθούμε. Ο καπιταλισμός, για μία ακόμη φορά, της πήρε τα σώβρακα.

Κλιματική αλλαγή

Η συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, στο νέο βιβλίο της “On Fire: The Burning Case for a Green New Deal” (“Καιγόμαστε: Η Καυτή Υπόθεση για μια Νέα Πράσινη Συμφωνία”) κάνει λόγο για κλιματική βαρβαρότητα. Μέσα από μια κριτική ανάλυση επισημαίνει ότι ο φιλελευθερισμός και οι υπέρμαχοί του είναι παγιδευμένοι σε μια ιδεολογία αδιαφορίας για την κλιματική κρίση, αφού δεν μπορούν να φανταστούν τίποτα εκτός από την επικερδή ανάπτυξη και την κατανάλωση.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η κλιματική κρίση είναι άρρηκτα δεμένη με την μετανάστευση και τον ρατσισμό. «Η λευκή υπεροχή προέκυψε όχι επειδή κάποιοι είχαν ιδέες που θα οδηγούσαν πολλούς ανθρώπους στον θάνατο, αλλά επειδή ήταν χρήσιμο να προστατευτούν οι βάρβαρες αλλά ιδιαίτερα επικερδείς δραστηριότητες. Η εποχή του επιστημονικού ρατσισμού ξεκινά μαζί με το εμπόριο των σκλάβων – υπάρχει ερμηνεία γι’ αυτήν την κτηνωδία. Αν η απάντησή μας στην κλιματική αλλαγή είναι η θωράκιση των συνόρων μας, τότε φυσικά, οι θεωρίες που θα δικαιολογούσαν αυτή την απόφαση, που δημιουργούν αυτή την ιεράρχηση της ανθρωπότητας, θα επανέλθουν» (Democracynow, 9/2019).

Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό, μια παγκοσμίως συντονισμένη επιθετική πολιτική μείωσης των ρύπων να μην επηρεάσει δραστικά την κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα να συνεχιστούν. Δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτε, ούτε έτσι, ούτε αλλιώς. Σημειωτέον ότι το επιχείρημα πως το διοξείδιο του άνθρακα είναι ελάχιστο στη γήινη ατμόσφαιρα (μόλις το 0,04%) δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, βιομηχανικές ή μεγαλουπόλεις που η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά βεβαρυμένη. Πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο εξ αιτίας του μολυσμένου αέρα. Παράλληλα, τα επιχειρήματα των οικολόγων που δεν θέλουν τα φωτοβολταϊκά γιατί χαλάνε το μικροκλίμα ή τις ανεμογεννήτριες γιατί σκοτώνουν τα πουλιά και την αισθητική είναι για …κλωτσιές.

Οι κυβερνήσεις ανάμεσα σε δύο πυρά

Είναι σαφές λοιπόν πως οι κυβερνήσεις βρίσκονται ανάμεσα σε δύο πυρά και υποκρίνονται πως νοιάζονται για τον κόσμο, όπως άλλωστε προκύπτει από τις εκθέσεις και τις σχετικές συνεδριάσεις στον OHE. Οι διασκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, ως προς την απρόσμενη ένταση των καιρικών φαινομένων. Η μη δεσμευτική Συμφωνία των Παρισίων (2015) κατέρρευσε και οι εκπρόσωποι των 197 χωρών του Οργανισμού

  • Στο μεταξύ οι πλούσιοι, εκτός από τις offshore, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την πρώτης ποιότητας κόκα, τα κέντρα ανανέωσης, την άψογη διατροφή κλπ, αγοράζουν σαν τρελοί τεράστιες εκτάσεις ως “ρεζέρβες επιβίωσης” στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Μαδαγασκάρη, στη Μεσόγειο, στη Νότια Αμερική. Εκεί δηλαδή, όπου οι κρυφές μελέτες που γίνονται γι’ αυτούς τους λένε ότι θα υπάρχει ασφάλεια.

Εκεί στα τεράστια κτήματά τους καλλιεργούν βιολογικά, φτιάχνουν καταφύγια και φράκτες, γι’ αυτούς και τους υπηρέτες και τους μπράβους τους. Αλλά είναι βέβαια και οι collapsistes, οι οπαδοί της θεωρίας της επικείμενης κατάρρευσης του γήινου οικοσυστήματος που φτιάχνουν κι αυτοί “κοινότητες επιβίωσης”. Κάπως έτσι, ο καθείς κοιτάει την πάρτη του, αυξάνεται ο κοινωνικός μηδενισμός και η εντροπία του κοινωνικού-πολιτικού συστήματος, η απορρύθμιση των πάντων, η έκπτωση του διεθνούς δικαίου, η εκκόλαψη της αυταρχικής μετα-δημοκρατίας και του dark web. Όλα δείχνουν πως θα εισέλθουμε σύντομα στην εποχή των “σωτήρων”.

 =================

 Blogger:

Για να μην λέτε ότι δεν σας έχουμε ενημερώσει (και για να μην παριστάνετε τον ανήξερο..)

Βlogger:

Είναι τραγωδία το γεγονός ότι αυτή η χώρα κυβερνάται από εμμονικούς. Είπαμε αμάν να απαλλαγούμε από τον ιδεοληπτικό  που δεν έβλεπε σύνορα και πέσαμε στα χέρια ενός  επίσης  εμμονικού που θέλει λέει να μας οδηγήσει στα λιβάδια της πράσινης ανάπτυξης...και άλλα τινά πράσινα άλογα. Δυστυχώς για την χώρα αλλά και για τον ίδιο η πραγματικότητα  είναι επίμονη και σκληρή και θα επιβληθεί και κανένα ΜΜΕ δεν θα μπορέσει να ωραιοποιήσει την ενεργειακή μας γύμνια και φτώχεια που προφανώς δεν μπορεί να  ...πωληθεί ως ανάπτυξη. Είπαμε ζώα, αλλά  όχι και έτσι...

και εδώ οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 2010 ..

Blogger: 

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κάποια στιγμή όλες οι απάτες αποκαλύπτονται! Όταν μάλιστα αποδειχθεί ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται απαγορευτικό για τα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά, η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και οι υπεύθυνοι να κληθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, που όλως τυχαίως ευνόησαν τους Γερμανικούς σχεδιασμούς και το καρτέλ των ΑΠΕ... Η χειρισμοί  γύρω από την ενέργεια και την ΔΕΗ θα κρίνει την βιωσιμότητα  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. τόσο απλά! Το Liberal βλέπει ότι δεν γίνεται να το παίζει αδιάφορο και προσπαθεί να πάρει θέσεις για την επόμενη μέρα.... 

  1. "Πράσινο Μνημόνιο" επιβάλλουν στις κοινωνίες οι άρχουσες ελίτ
  2. A.Φώσκολος:Επιδοτούμε τους Γερμανούς οι οποίοι μας κοροϊδεύουν. Αυτοί δουλεύουν με λιγνίτη και μας πωλούν ανεμογεννήτριες! (ΗΧΗΤΙΚΟ)
  3. Η “βίαιη απολιγνιτοποίηση” θα μας κοστίσει 9 δις! Καθηγητής Νίκος Ορφανουδάκης
  4. “Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Πως έβαλαν την ΔΕΗ στην υπηρεσία του Βερολίνου…
  5. Έκλεισε η 4η μονάδα λιγνίτη στην Κοζάνη: Ερημώνουν βιομηχανικές περιοχές στην Β. Ελλάδα για χάρη της γερμανικής «πράσινης ανάπτυξης»
  6. O καύσωνας, η ηλεκτρική ενέργεια και οι λιγνιτικές μονάδες...
  7. Η απάτη των ΑΠΕ!
  8. Περιμένοντας την ανάπτυξη από τις ...ΑΠΕ
  9. Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία
  10. Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος
  11. Αποτυχία οι ΑΠΕ: Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από φτωχούς σε πλούσιους. Δεν πάει άλλο. Είπε ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου.
  12. Το πάρτυ δισεκατομμυρίων της "πράσινης" ανάπτυξης με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών

  • Μυτιληναίος: Γιατί είναι ακριβή η «πράσινη μετάβαση» που σχεδιάζει η ΕΕ

  • Καλύτερα κυρώσεις παρά ο ευρωπαϊκός φόρος του άνθρακα : Εισηγείται στον Πούτιν το αφεντικό του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft

    ===================

     https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1624651/ta-lathos-modela-provlepsis-kai-oi-energeiakes-biznes/

    Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι πήγε στραβά και πώς να αλλάξουν τα μοντέλα πρόβλεψης - Η Επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα αντιμετωπίζει απίστευτα ακραίες προβλέψεις για την πιθανή μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας.

    Πόσα προβλήματα έχουν τελικά οι εισαγόμενες και επιδοτούμενες ως “πράσινες” από το Ελληνικό Δημόσιο γερμανικές ΑΠΕ; Ο παρατεταμένος καύσωνας απέδειξε πολλά για την ευστάθεια ενός συστήματος, που - sic - το ονομάζουν “στοχαστικό”. Ας αφήσουμε κατά μέρος το κόστος παραγωγής αλλά και το εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο. Τι πληρώνει λοιπόν ο ελληνικός λαός; Μήπως ως φαίνεται τη μίζα σε όλα αυτά; Άρα, κατά το αντεστραμμένο θεώρημα Παγκάλου, ΔΕΝ «τα φάγαμε όλοι μαζί».

    Όπως εύστοχα διαβάσαμε αυτές τις ημέρες στα σχόλια του energia.gr, «είναι γεγονός ότι στη ρουλέτα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που έχουν στήσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες - για να μην επεκταθούμε και σε άλλες βαρυσήμαντες πρωτεύουσες της Ε.Ε. - η μπίλια μοιάζει να έχει σφηνωθεί σκανδαλωδώς στο... “πράσινο”. Η φιλοδοξία να απολιγνιτοποιηθεί η ηλεκτροπαραγωγή, να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων και να καθαρίσουν οι μεταφορές σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, και όλα αυτά μαζί έως το 2030 και το 2050, είναι εξόχως απαιτητική, για να μην πούμε ανέφικτη. Και τούτο επειδή η “πράσινη” μετάβαση αποτελεί ένα πανάκριβο εγχείρημα για το οποίο οι αρμόδιοι δε γνωρίζουν ακόμη βασικές παραμέτρους του, όπως είναι... τυχαίο παράδειγμα η αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν ο άνεμος και ο ήλιος. Το κακό τόσο για εκείνους όσο και για εμάς είναι πως στο ζήτημα της αποθήκευσης είμαστε ακόμη πολύ μακριά».

    Κάπως έτσι, για να προσθέσουμε εμείς, κάθε χρόνο πληρώνουμε για τις εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών, που μάλιστα τις έχουμε στη χώρα μας, περίπου 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από την έναρξη της κρίσης του 2010 μέχρι σήμερα, έχουμε πληρώσει - χωρίς κανείς να το λέει αυτό - κοντά στα 150 δισ. ευρώ για ενεργειακές πρώτες ύλες που διαθέτουμε ως χώρα. Έρχεται τώρα προχθές το κορυφαίο “Science” να μας πει ότι τα μοντέλα πρόβλεψης της «υπερθέρμανσης» του πλανήτη είναι προβληματικά!

    Σε πρόσφατο άρθρο του περιοδικού “Science” παρουσιάστηκαν 100 περίπου κλιματικά μοντέλα πρόβλεψης για τη θερμοκρασία του πλανήτη. Πολλά από τα κλιματικά μοντέλα προβάλλουν ρυθμούς θέρμανσης, που οι περισσότεροι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των κατασκευαστών των μοντέλων, πιστεύουν ότι είναι απίστευτα γρήγοροι!

    Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι πήγε στραβά και πώς να αλλάξουν τα μοντέλα πρόβλεψης. Η Επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα αντιμετωπίζει απίστευτα ακραίες προβλέψεις για την πιθανή μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας.

    Περίπου οι μισοί επιστήμονες των 100 προαναφερθέντων κλιματικών μοντέλων προέβησαν σε ακραίες προβλέψεις οι οποίες αναφέρονται σε υπερβολική ζέστη, εξαιτίας μιας αλλαγής στους αλγορίθμους, η οποία (αλλαγή) αφορά κυρίως τη συμπεριφορά των νεφών.

    Αυτό τοποθετεί την επιστημονική κοινότητα σε κρίσιμο δίλημμα: ή τα μοντέλα πρόβλεψης έχουν κάνει λάθος εδώ και 40 χρόνια ή κάνουν λάθος τώρα. Το άρθρο του περιοδικού “Science” ουσιαστικά αυτό που υποστηρίζει είναι ότι τα μοντέλα πρόβλεψης έχουν κάνει λάθος τώρα.

    Τι λέει η διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ (IPCC) μένει να το δούμε. Η επιστημονική κοινότητα μπορεί κάλλιστα να χωριστεί πάνω σε αυτό. Ωστόσο, η τελευταία παράγραφος του άρθρου του περιοδικού “Science” μπορεί να είναι ίσως η πιο σημαντική:

    «Ήδη εμφανίζονται επιστημονικές εργασίες (...) για το έτος 2100, οι οποίες βάζουν φωτιά σε ήδη δικαιολογημένους φόβους. Αλλά αυτή η πρακτική πρέπει να αλλάξει. (Οι επιστήμονες) καταλήγουν σε αριθμούς ακόμη και για βραχυπρόθεσμες προβλέψεις που είναι (οι αριθμοί) τρομακτικοί - και λάθος». Βεβαίως, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος δικαιολογημένα: «Αν τα μοντέλα πρόβλεψης ήταν σωστά, γιατί δεν υπάρχει μόνο ένα, αλλά 100;».

    Επίσης, κάποιος άλλος θα μπορούσε να αναρωτηθεί: «Πώς η αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα από την προβιομηχανική περίοδο, που ήταν 280 ppm, αύξησε το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής, που ήταν τότε 48 χρόνια, στα 79 χρόνια, επειδή το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ανέβηκε στα 412 ppm;». Δύσκολες ερωτήσεις.

    Τι μπορούμε λοιπόν να αναμένουμε από ’δω και μπρος; Να αναμένουμε άραγε “τρελά τρομακτικές” προφητείες (διαφημιζόμενες στα παγκόσμια “συστημικά” ΜΜΕ) προερχόμενες από αυτά τα πρόσφατα ακραία και - μάλλον λανθασμένα - κλιματικά μοντέλα; Ίσως κάποιοι επιστήμονες άρχισαν να προσέχουν περισσότερο πού θα βάλουν την υπογραφή τους;

    Αλλά βάσει αυτών των προβληματικών μοντέλων, αν δεν καταλάβατε ακόμη, στην Ελλάδα διαρθρώσαμε την ενεργειακή μας πολιτική. Γίναμε “σταυροφόροι της σωτηρίας” της Γης και τι πράξαμε; Αγοράσαμε “γερμανικά λεμόνια”, τεχνολογία και κατασκευές ΑΠΕ σε εισαγωγή, που δε δουλεύουν πρακτικά όταν έχει πολύ κρύο, όπως τον χειμώνα του 2021, ή πολύ ζέστη όπως το φετινό καλοκαίρι, που με τον καύσωνα, παρά το πανάκριβο ρεύμα για τον καταναλωτή, κληθήκαμε να αναλάβουμε και εδώ με “ατομική ευθύνη” τον περιορισμό στην κατανάλωση και εμείς και οι τουρίστες μας, για να γλιτώσουμε από τα μπλακ άουτ!!! Επιπλέον, δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε πειστικά την ενέργεια που παράγουν αυτές οι εισαγόμενες ΑΠΕ. Κάπως έτσι σταματήσαμε τις λιγνιτικές μας μονάδες. Αλλά τώρα που δε φυσάει άνεμος αναγκαστικά βασιστήκαμε στους ΑΗΣ που λειτουργούν με εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, χαράς ευαγγέλια δηλαδή για τους “μεταπράτες”. Αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και αυτό που παράγεται είναι ακριβότερο από αυτό που παρήγαγαν οι λιγνιτικές μας μονάδες, συμπεριλαμβανομένου και του φόρου διοξειδίου του άνθρακα που έχουν επιβάλει μέσω Βρυξελλών οι Γερμανοί στην Ε.Ε. Αλλά, ενώ για την οικονομία όλα αυτά είναι καταστροφή, αρνούμαστε ως χώρα να αξιοποιήσουμε το δικό μας πάμφθηνο φυσικό αέριο, που νότια της Κρήτης έχει τεράστιες ποσότητες, χώρια τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται έτσι. Ε, για όλα αυτά ως φαίνεται έχουμε βασιστεί σε λανθασμένα μοντέλα πρόβλεψης της κλιματικής αλλαγής!!!

    Το 37% των δανείων που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., πάνω από 11 δισ. ευρώ (σε σύνολο 30,5), θα πάει για την “πράσινη μετάβαση”, επειδή εκεί μας οδηγούν αυτά τα ενδεχομένως λάθος υπολογιστικά μοντέλα της κλιματικής αλλαγής.

    Ήδη τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ γίνονται παλιοσίδερα και επιδοτούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (διόλου φιλικά στα χαμηλά εισοδήματα των πολλών), αντί να επιδοτούνται στην τελική, εν μέσω πανδημίας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα νοσοκομεία.

    Αν συνυπολογίσετε πως ο ελληνικός λιγνίτης μίζα και μεταπράτες δεν είχε, σε αντίθεση με τις ΑΠΕ και το εισαγόμενο φυσικό αέριο, ένα νόημα ίσως βγαίνει. Το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγουμε από τη Βουλγαρία είναι από τα πιο ακριβά. Την εβδομάδα που φεύγει, ο λιγνίτης προσέφερε 18% ηλεκτρική ενέργεια, τα υδροηλεκτρικά 10%, οι ΑΠΕ 10%-15% από 30%-35% που πρόσφεραν μόλις την περασμένη εβδομάδα, 45% το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο και το υπόλοιπο είναι εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ιταλία και Τουρκία.

    Καλό καλοκαίρι λοιπόν..! Το φθινόπωρο τα φύλλα πέφτουν αλλά και στη βιομάζα - να το θυμηθείτε - πάλι εισαγωγές θα κάνουμε στο τέλος..

Σχόλια