Καλύτερα κυρώσεις παρά ο ευρωπαϊκός φόρος του άνθρακα : Εισηγείται στον Πούτιν το αφεντικό του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft
O Ίγκορ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, με επιστολή του προς το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι οι φόροι για τον άνθρακα που θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορα μπορούν να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην ρωσική οικονομία απ’ ότι οι κυρώσεις,
Αυτό γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Kommersant.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει σχέδια για την επιβολή δασμού CO2 στα ρυπογόνα προϊόντα από το 2026, που θα αναγκάσει ορισμένους εισαγωγείς να πληρώσουν το κόστος άνθρακα στα σύνορα για προϊόντα έντασης άνθρακα, όπως ο χάλυβας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι ο φόρος αυτός θα μπορούσε να επηρεάσει ρωσικά προϊόντα αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του σιδηρομεταλλεύματος, του αλουμινίου, των σωλήνων, της ηλεκτρικής ενέργειας και του τσιμέντου, και ότι ο φόρος θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί και να επηρεάσει τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Ο Σέτσιν επισημαίνει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο φόρος της ΕΕ και η πιθανότητα επιβολής παρόμοιων φόρων οπουδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει «ασύγκριτα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από τους παράνομους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και τις ρωσικές εταιρείες» γράφει η Kommersant.
Ο Σέτσιν, στενός σύμμαχος του Πούτιν, όπως γράφει η εφημερίδα Kommersant έκανε την επισήμανση αυτή σε επιστολή του προς τον Πούτιν στις 30 Ιουνίου.
Το Reuters δεν μπόρεσε άμεσα να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της επιστολής και η Rosneft, της οποίας ο Σέτσιν ηγείται από το 2012, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Στην επιστολή του ο Σέτσιν προτείνει στον Πούτιν να επιδιώξει από την ΕΕ να κατατάξει τη Ρωσία σε μια λίστα με χώρες που εξαιρούνται από τον φόρο άνθρακα λόγω της ικανότητας απορρόφησης αερίων του θερμοκηπίου από τα οικοσυστήματα της, γράφει η Kommersant.
Προτείνει επίσης να διασφαλισθεί η διεθνής αναγνώριση της ικανότητας απορρόφησης άνθρακα από τις τεράστιες δασικές εκτάσεις της Ρωσίας καθώς και η υποστήριξη έργων δέσμευσης άνθρακα, γράφει η εφημερίδα.
Ο ίδιος πρότεινε επίσης την ανάπτυξη ενός συστήματος υπολογισμού του άνθρακα που εκπέμπουν μονάδες στην Ρωσία το οποίο θα αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, γράφει η ρωσική εφημερίδα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα
==============
Blogger: Αν ο φόρος του άνθρακα είναι δυσβάστακτος για χώρες του μεγέθους της Ρωσίας, φανταστείτε πόσο καθοριστικός θα γίνει για χώρες του μεγέθους και της δομής της Ελλάδας...
Αφού λοιπόν η Γερμανία κατάφερε να εξασφαλίσει για λογαριασμό της άφθονο και φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία -- αφήνοντας τους λοιπούς ηλίθιους της ΕΕ να "τιμωρούν" με κυρώσεις τη Ρωσία ενώ η ίδια η Γερμανία κάνει την δικιά εθνική της πολιτική την οποία δεν επιτρέπει στου άλλους! - με φθηνή λοιπόν ενέργεια θα μπορέσει να κάνει την ενεργειακή της μετάβαση με τα γνωστά της κόλπα. Θα μετακυλήσει το κόστος του CO2 στα γνωστά υποζύγια της ΕΕ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το πως η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας έρχεται να λειτουργήσει υποβοηθητικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Γερμανίας. Απολαύστε με δικιά σας ευθύνη.
- ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ἨΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
- Πολύ συζήτηση για Κλιματική Αλλαγή, ελάχιστη για ενεργειακή ύφεση
- Επιδοτούμε τους Γερμανούς οι οποίοι μας κοροϊδεύουν. Αυτοί δουλεύουν με λιγνίτη και μας πωλούν ανεμογεννήτριες
- Γιατί η Ελλάδα σπεύδει να σηκώσει πρώτη το βάρος της "πράσινης ανάπτυξης";
- Ενεργειακή ασφάλεια: Ποιος ο λόγος για την προωθούμενη βίαιη απολιγνιτοποίηση; Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;
- “Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Πως έβαλαν την ΔΕΗ στην υπηρεσία του Βερολίνου…
- Kαι τώρα ο λογαριασμός...(της ΔΕΗ προς καταναλωτές & Κυβέρνηση...)
- «ΝΟΜΙΜΑ τα αιολικά σε αναδασωτέες εκτάσεις...»
- «Η αιολική πανούκλα»
- “Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Ανανεώσιμη κοροϊδία με …μηδενικό αποτύπωμα
- Απουσία μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα
- Έκλεισε η 4η μονάδα λιγνίτη στην Κοζάνη: Ερημώνουν βιομηχανικές περιοχές στην Β. Ελλάδα για χάρη της γερμανικής «πράσινης ανάπτυξης»
- Πως καταστράφηκε η ΔΕΗ, το… τρικ της «πράσινης ανάπτυξης»
...αλλά τι τα λέμε. Η "ανάπτυξη" της ΕΕ είναι γνωστόν πια ποιον εξυπηρετεί. Σε μια χώρα που η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 50%, αλλά αυτό δεν είναι πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της κάθε κυβέρνησης, σημαίνει ότι έχει παραχωρηθεί κάθε δυνατότητα ανάταξης στους σχεδιασμούς ξένων...
Σχόλια