Ο (υποτιθέμενος) Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας, με την τόσο χαοτική απόκλιση από τα Αυτονόητα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου Σχεδίου Κατοχής.
Καὶ ψυχὴ
Μια ανάρτηση του Ντ. Χοϊδά που διάβασα σε ...τόπο μακρινό και παραθέτω
χωρίς να διορθώνω ορθογραφικά ή να εκφέρω άποψη, πέρα από λίγη έμφαση,
από εδώ και από εκεί, και ότι τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη.
1) Ας ξεκινησουμε από το γεγονος οτι τα αιολικά είναι κατι που όχι μονο ΔΕΝ χρειαζόμαστε (στην παρούσα μορφη τους, τουλάχιστον) αλλά, επιπλέον, μας δημιουργουν προβλήματα στο δικτυο και αυξάνουν κατακορυφα τα τιμολογια. Κι αυτό γινεται όχι μονο επειδη παραγουν «ακριβο ρευμα» αλλα και επειδη απαιτουν την παραλληλη κατανάλωση εισαγομενου φυσικου αεριου, σε θερμικους σταθμούς, προκειμενου να αποκαθισταται η ευστάθεια του δικτύου όταν το αιολικο ρεύμα εμφανιζει διακυμανσεις αναλογες της εντασης των ανεμων, από σημειο σε σημειο.
2) Ο υποτιθεμενος ρολος της ηλεκτροδοτησης από αιολικά είναι η μείωση των εκπομπων διοξειδιου του ανθρακα. Και αυτό, οντως ισχύει, αν συνδυάσουμε αιολικά με θερμικους σταθμούς φυσικού αεριου. Όπως θα ισχυε, επισης, αν δεν ειχαμε ΚΑΘΟΛΟΥ αιολικά και καιγαμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ φυσικο αέριο. Δεν θα μας κοστιζε πολύ περισσοτερο, καθώς ΔΕΝ ισχύει το παραμύθι «δωρεαν ενεργεια από τον αερα». Τα αιολικά είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ κατασκευες που αργουν να αποσβεστούν. Για αυτό και οι φορολογούμενοι επιδοτούν (εν αγνοια τους, οι περισσοτεροι) τοσο την αγορά τους οσο και την λειτουργεια τους. Και μαλιστα με εξωφρενικά ποσα.
3) Το διαχρονικο εγκλημα που εχουμε διαπραξει (τοσο η ΔΕΗ οσο και το πολιτικο συστημα, συνολικα, που της επετρεψε να το διαπραξει) είναι η διατηρηση ατμοηλεκτρικών σταθμών με χαμηλο βαθμο απόδοσης. Αν ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ειχαμε περάσει, σταδιακα, σε τεχνολογίες «μικτης καυσης» (με ΠΟΛΥ μεγαλύτερο βαθμο απόδοσης), θα καιγαμε λιγο πανω από τον μισο λιγνιτη από οσον εχουμε καψει ως τωρα, για τις ιδιες Μεγαβατωρες που εχουμε παραγει. Αρα, θα ειχαμε τωρα τεράστια αποθεματα «ευκολα εξορυξιμου» λιγνιτη, πολύ λιγοτερες εκπομπες διοξειδιου του ανθρακα και ελαχιστοποιημένη μολυνση των ηλεκτροπαραγωγικών περιοχών. (Η ελαχιστοποιημένη μολυνση θα προέκυπτε από την αεριοποίηση του λιγνίτη – οποτε θα ειχαμε εξισου καθαρη καύση του λιγνιταεριου με αυτή του φυσικου αερίου, χωρις αιωρούμενες τεφρες, αναγκες για φιλτρα κλπ.)
4) Η μικτη καύση, ως «υποσχόμενη τεχνολογια» ειχε προταθει, εδώ και δεκαετίες, από τον αειμνηστο καθηγητη Λέφα, του Πανεπιστήμιου Πατρας. Αξιζει να επισημανθει ότι δεν του επιτραπηκε να την παρουσιασει καθώς οι συνδικαλιστες της ΔΕΗ ειχαν επιστρατευσει (με κυβερνητικη συναινεση, φυσικα) μπραβους για να τον προπηλακισουν. Στελνοντας με αυτόν τον τροπο το μηνυμα και στην διοικηση της ΔΕΗ ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την υιοθετηση τεχνολογιών που θα ανεβασουν τον συντελεστη αποδοσης. Το κινητρο είναι αυτονοητο: Χαμηλοτερος συντελέστης αποδοσης σημαινει «περισσοτερος λιγνιτης ανα παραγομενη μεγαβατώρα, άρα περισσοτερες εκσκαφές, αρα περισσοτερα μηχανηματα, αρα περισσοτερες ιδιωτικες εργολαβιες στα ορυχεια»…Ηταν πολλα τα λεφτα, Αρη…
5) Και ακριβως επειδη ηταν «πολλα τα λεφτα», καποιοι εκριναν ότι συνεφερε, αυτοι και τα παιδιά τους, να εισπνεουν μολυσμενο αερα για δεκαετιες…
6) Και φτανουμε στο σήμερα οπου, υπακουοντας στις κυβερνητικές ντιρεκτίβες, η ΔΕΗ δηλώνει ότι θα στραφει στις ΑΠΕ καθώς είναι ασυμφορη η συνεχιση εκμεταλλευσης του εγχώριου λιγνιτη. Ασυμφορη, προφανώς, για την ΔΕΗ, αφου «ετσι της εχουν πει να λεει»…Κι όχι για τους Κινεζους, Γερμανους και Ελληνες («μπροστινοι» καποιων εμφανώς αφανών, οι τελευταιοι) που ετοιμαζονται να αρπαξουν, δωρεαν, τα λιγνιτικα πεδια. Εδώ κατι βρωμαει ασχημα – κι ο νοων νοειτω…
7) Και ερχομαστε, λιγα χρονια πριν, στην εποχη της υποτιθέμενης «ανθρωπογενους κλιματικης αλλαγης». Οπου, στα μουλωχτα, δεσμευομαστε, στην ΕΕ, να μειώσουμε, αναλογικα, τις εκπομπες διοξειδιου. Όχι όμως αναβαθμιζοντας την αποδοση των λιγνιτικών μας σταθμων. Αλλα τοποθετώντας γερμανικα και δανεζικα αιολικα. Και στηνοντας αβερτα ιδιωτικους θερμικους σταθμους εισαγόμενου φυσικου αερίου, για να τα υποστηριξουν.
8) Δηλαδη, για οσους δεν καταλαβαν, ένα κυριαρχο κρατος (Γερμανια) διεταξε τους προθυμους κυβερνητικους γενιτσαρους ενος προτεκτοράτου να εξαναγκάσουν τους ιθαγενεις στην διαρκή εκταμίευση τεράστιων ποσών και τη μεταφορά τους στην Μητροπολη. Από πολιτικής πλευρας, εδώ δεν εχουμε να κανουμε με έναν «στρεβλο καπιταλισμο»…Αλλα για Καθαρο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ! Δεν ξερω αν μας «ενοχλουν» οι λεξεις. Αλλα στο λεξιλογιο μια πολιτικης αναλυσης δεν περιλαμβανεται το Ετσιθελικο Νταβατζηλικι.
9) Και για να το πουμε απλα: Το 2005 η οικιακή μεγαβατώρα (από εγχωριο λιγνιτη και υδροηλεκτρικα) κοστιζε 70 ευρω. Που σχεδον και τα 70 εμεναν στην ΔΕΗ, στην Ελλαδα. (Με εξαιρεση το λιγοστο μαζουτ που εισαγαμε για να καλυψουμε τις αναγκες στα νησια) …Σήμερα κοστιζει σχεδον 200… Χωρις να εχει «ακριβυνει» ουτε ο λιγνιτης ουτε το.,…νερο στα φραγματα – ουτε και το εισαγομενο μαζουτ. Απλα, τα 120-130 ευρω που πληρώνουμε παραπανω «φευγουν εξω» για αποπληρωμη και κερδη ΑΠΕ και προσθετες εισαγωγες φυσικου αεριου…Αν αυτό δεν μας υποψιαζει για οργανωμενο (με συνεργεια και εκ των εσω) «στραγγισμα» μιας εθνικής οικονομιας, μεσω του κοστους της ενεργειας, τοτε αναρωτιεμαι τι άλλο θα επρεπε να μας «υποψιασει».
10) Τον ιμπεριαλιστικο χαρακτήρα της υποτιθέμενης «πρασινης αναπτυξης» επρεπε να τον ειχαμε αντιληφθει πολλα χρονια νωριτερα. Από τον καιρο του περιβοητου («γερμανικου», φαινομενικα) προγραμματος «Ηλιος» που προωθούσε η οικογενεια Παπανδρεου (ΓΑΠ και Αφοι ΑΕ). Εκει θα ειχαμε μια μαζική επενδυση ξενων κεφαλαίων σε ΑΠΕ, στην Κρητη, με στοχο την «πρασινη» ηλεκτροδοτηση της Ευρώπης, περιλαμβανομενης και της Ελλαδας. Κοντολογις, καποιοι θα ερχονταν για να εκμεταλλευτουν τον δικο μας ήλιο για να εγκαταστησουν τα γερμανικα ΦΒ τους, να μας πουλήσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ρευμα σε «τιμες Γερμανιας» (είναι τωρα στα 300 ευρω η μεγαβατωρα ΕΚΕΙ – και ανεβαινει) και να βγαλουν τα λεφτα ξανα εξω. Κι αυτό, καποια εθνικα καθαρματα, το αποκαλουν «αναπτυξη»! Οσο για τις περιφημες «θεσεις εργασιας», ολο και καποιοι αλλοδαποι (λογω χαμηλου κοστους-καπιταλισμος, γαρ) θα προσλαμβανονταν ως «ξεσκονιστες πανελ»…
11) Το ιδιο γινεται, τωρα, με την μαζικη εισοδο αλλοδαπών «αιολικών επενδυτων» στη χωρα μας (αναμεσα τους και τα κρατικα ενεργειακα μονοπωλια Γαλλιας και Ιταλιας) ειτε με απευθειας εκπροσώπησή τους ειτε μεσω ελληνων «μπροστινών». Η λεηλασια ακολουθει πανομοιοτυπη διαδικασια: Καποιος εξωχωριος δηλώνει «επενδυτης», δανειζεται 100 δραχμες, επιδοτειται και με άλλες 50 (τις οποιες τις βαζει ζεστες, στην τσεπη) και παει και στηνει αιολικα στα βουνα και τα νησια της «Βαλκανικής Αφρικανίας». Για τα πρωτα 4-5 χρονια, οι ιθαγενεις «ξηλώνονται» και του ξεπληρώνουν (μεσω ΕΤΜΕΑΡ) τα 100+τοκους που δανειστηκε (και τα οποια τα τσεπώνει ο γερμανος κατασκευαστης αιολικών) και για τα υπολοιπα 15 χρονια οι ιθαγενεις του δινουν κι αλλα 500, ως κερδος, να τα βγαλει στην πατριδα του, για τον κοπο του να μας αναπτυξει… Κι από διπλα, για μια 20ετια, ενας συρφετος από ιδιοπαραγωγούς ρευματος από φυσικο άεριο και εισαγωγεις φυσικου αερίου να αρμεγουν την ιδια γελαδα, ώστε να μην κινδυνευσει η ευσταθεια του συστηματος…
12) Αξιζει εδώ να σημειωθει ότι «άλλο πραγμα η ΔΕΗ -εστω και ιδιωτικοποιημενη- κι άλλο πραγμα οι ιδιωτες». Ο ιδιωτης παραγωγός μπορει να χρησιμοποιει το ελληνικο αιολικο δυναμικο (και να ρυπαινει το ελληνικο τοπιο) αλλα δεν είναι υποχρεωμενος να πουλήσει το ρευμα του στην Ελλαδα. Από τη στιγμή που διασυνθεθηκαν τα δικτυα της Ευρώπης, το παραγομενο ρευμα εγινε χρηματιστηριακο προϊον και παει σε εκεινον που πληρωνει τα πιο πολλα. Και σε λιγα χρονια, εκεινος που θα πληρωνει τα πιο πολλα θα είναι το γαλλικο κρατικο μονοπωλιο καθώς οι πυρηνικοι σταθμοι του πλησιαζουν προς το τελος της προγραμματισμενης ζωης τους . Κι ισως αυτό να εννοούν καποιοι εγχωριοι «μπροστινοι» (διαχειριστες Καταριανων κεφαλαιων, στην ουσια) που οραματιζονται μια «Ελλαδα, η μπαταρια της Ευρώπης»… Εμεις θα εχουμε τα σκουπιδια τους, αυτοι θα έχουν τα εσοδα τους σε τραπεζες του εξωτερικου κι οι Γαλλοι το ρευμα τους. Και φυσικα, μεχρι τοτε, θα μας περισσευει μπολικο ρευμα για τους Γαλλους όταν 1.000.000 ελληνικα νοικοκυρια θα εχουν εξαθλιωθει σε βαθμο τετοιο που να μην μπορουν να μεινουν συνδεδεμενοι και να πληρωνουν τους ολοενα και διωγκουμενους λογαριασμους ρευματος.
13) Με βαση όλα τα παραπανω, εχω καταλήξει ότι ο (υποτιθέμενος) Ενεργειακος Σχεδιασμος της χώρας, με την τοσο χαοτικη αποκλιση από τα Αυτονοητα, αποτελει μερος ενός ευρυτερου Σχεδιου Κατοχης. Οπότε θεωρω αποπροσανατολιστικο το να μιλαμε για «αντι-αιολικο» κινημα και όχι (εστω και εν μερει) για εθνικοαπελευθερωτικο.
14) Η σταση του συνολου του πολιτικου συστήματος της χώρας μας είναι σαφώς «υπερ των αιολικών»…Ειτε από αγνοια (που δεν το πιστευω) ειτε από ιδιοτελεια. Κατά συνεπεια, αποτελει αντιφαση το να δηλώνει καποιος «αντι-αιολικος» και, ταυτοχρονα, να αποτελει μελος ή ψηφοφορο κομματος που προωθει τα αιολικα ή, δολίως, κανει πως αγνοει το θεμα.
15) Στα 10 χρονια που ειμαι παρατηρητης της αιολικής λαιλαπας που καταστρεφει τον τοπο μου, εχω διαχωρισει «σε ειδη» τα εκαστοτε κινητρα των «κομματικών» που εκφέρουν αντι-αιολικο λογο.
16) Οι σχετικα πιο εντιμοι είναι εκεινοι που δηλώνουν καθεστωτικοι «και με το γκουβερνο»… Είναι αυτοι που δημιουργουν τοπικους φορεις αντιδρασης στα αιολικα προκειμενου να πιεσουν τα κυβερνητικα κυκλώματα να μην βαλουν στον δικο τους τοπο τα αιολικα που εχουν προγραμματιστει αλλά να τα μπηξουν «στην αυλή των διπλα». Συνηθως αυτοι καταλήγουν υποψηφιοι δημοτικοι συμβουλοι, με βλεψεις για κανα κοινοβουλευτικο ψηφοδελτιο στο μελλον.
17) Οι πιο ατιμοι είναι αυτοι που ακολουθουν το σεναριο «Σκουριες»… Καπελλωνουν την αντιδραση των συμπολιτών τους, σε μια περιοχη που εχει «σημαδευτει για αιολικα» και τραβανε μια παρελκυστικη διαδρομη μεχρι να καταληξει το θεμα σε μια TINA (There is no alternative). Με το (οικονομικο ή κομματικο) αζημιωτο, παντα…
18) Υπαρχουν, τελος, κι οι ρομαντικοι. Αυτοι που λενε «με εκφραζει σε όλα τα αλλα η πολιτικη παραταξη που εχω επιλεξει, αλλα στο θεμα των αιολικών έχω να κανω μεγαλο αγώνα μεχρι να καταφερω να εξηγησω στους ομοϊδεατες μου το τι παιζεται»…
19) Με τους τελευταιους αισθανομαι συμμαχος, ανεξαρτητα από την παραταξη τους και τις εσωτερικες αντιφασεις τους. Αρκει να μην μασησουν τα λογια τους, όταν θα είναι μπροστα στον καθρεφτη τους. Δεν με ενδιαφερει αν θα πουν μεγαλοφωνα τις λεξεις «εθνικοαπελευθερωτικος» και «αντι-ιμπεριαλιστικος», για τον αγωνα που δινουν.
20) Μου αρκει να τις εχουν ζωντανες σε μια ακρη του μυαλου τους…
εἰ μέλλει γνώσεσθαι αὑτὴν
εἰς ψυχὴν
αὐτῇ βλεπτέον:
τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη
1) Ας ξεκινησουμε από το γεγονος οτι τα αιολικά είναι κατι που όχι μονο ΔΕΝ χρειαζόμαστε (στην παρούσα μορφη τους, τουλάχιστον) αλλά, επιπλέον, μας δημιουργουν προβλήματα στο δικτυο και αυξάνουν κατακορυφα τα τιμολογια. Κι αυτό γινεται όχι μονο επειδη παραγουν «ακριβο ρευμα» αλλα και επειδη απαιτουν την παραλληλη κατανάλωση εισαγομενου φυσικου αεριου, σε θερμικους σταθμούς, προκειμενου να αποκαθισταται η ευστάθεια του δικτύου όταν το αιολικο ρεύμα εμφανιζει διακυμανσεις αναλογες της εντασης των ανεμων, από σημειο σε σημειο.
2) Ο υποτιθεμενος ρολος της ηλεκτροδοτησης από αιολικά είναι η μείωση των εκπομπων διοξειδιου του ανθρακα. Και αυτό, οντως ισχύει, αν συνδυάσουμε αιολικά με θερμικους σταθμούς φυσικού αεριου. Όπως θα ισχυε, επισης, αν δεν ειχαμε ΚΑΘΟΛΟΥ αιολικά και καιγαμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ φυσικο αέριο. Δεν θα μας κοστιζε πολύ περισσοτερο, καθώς ΔΕΝ ισχύει το παραμύθι «δωρεαν ενεργεια από τον αερα». Τα αιολικά είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ κατασκευες που αργουν να αποσβεστούν. Για αυτό και οι φορολογούμενοι επιδοτούν (εν αγνοια τους, οι περισσοτεροι) τοσο την αγορά τους οσο και την λειτουργεια τους. Και μαλιστα με εξωφρενικά ποσα.
3) Το διαχρονικο εγκλημα που εχουμε διαπραξει (τοσο η ΔΕΗ οσο και το πολιτικο συστημα, συνολικα, που της επετρεψε να το διαπραξει) είναι η διατηρηση ατμοηλεκτρικών σταθμών με χαμηλο βαθμο απόδοσης. Αν ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ειχαμε περάσει, σταδιακα, σε τεχνολογίες «μικτης καυσης» (με ΠΟΛΥ μεγαλύτερο βαθμο απόδοσης), θα καιγαμε λιγο πανω από τον μισο λιγνιτη από οσον εχουμε καψει ως τωρα, για τις ιδιες Μεγαβατωρες που εχουμε παραγει. Αρα, θα ειχαμε τωρα τεράστια αποθεματα «ευκολα εξορυξιμου» λιγνιτη, πολύ λιγοτερες εκπομπες διοξειδιου του ανθρακα και ελαχιστοποιημένη μολυνση των ηλεκτροπαραγωγικών περιοχών. (Η ελαχιστοποιημένη μολυνση θα προέκυπτε από την αεριοποίηση του λιγνίτη – οποτε θα ειχαμε εξισου καθαρη καύση του λιγνιταεριου με αυτή του φυσικου αερίου, χωρις αιωρούμενες τεφρες, αναγκες για φιλτρα κλπ.)
4) Η μικτη καύση, ως «υποσχόμενη τεχνολογια» ειχε προταθει, εδώ και δεκαετίες, από τον αειμνηστο καθηγητη Λέφα, του Πανεπιστήμιου Πατρας. Αξιζει να επισημανθει ότι δεν του επιτραπηκε να την παρουσιασει καθώς οι συνδικαλιστες της ΔΕΗ ειχαν επιστρατευσει (με κυβερνητικη συναινεση, φυσικα) μπραβους για να τον προπηλακισουν. Στελνοντας με αυτόν τον τροπο το μηνυμα και στην διοικηση της ΔΕΗ ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την υιοθετηση τεχνολογιών που θα ανεβασουν τον συντελεστη αποδοσης. Το κινητρο είναι αυτονοητο: Χαμηλοτερος συντελέστης αποδοσης σημαινει «περισσοτερος λιγνιτης ανα παραγομενη μεγαβατώρα, άρα περισσοτερες εκσκαφές, αρα περισσοτερα μηχανηματα, αρα περισσοτερες ιδιωτικες εργολαβιες στα ορυχεια»…Ηταν πολλα τα λεφτα, Αρη…
5) Και ακριβως επειδη ηταν «πολλα τα λεφτα», καποιοι εκριναν ότι συνεφερε, αυτοι και τα παιδιά τους, να εισπνεουν μολυσμενο αερα για δεκαετιες…
6) Και φτανουμε στο σήμερα οπου, υπακουοντας στις κυβερνητικές ντιρεκτίβες, η ΔΕΗ δηλώνει ότι θα στραφει στις ΑΠΕ καθώς είναι ασυμφορη η συνεχιση εκμεταλλευσης του εγχώριου λιγνιτη. Ασυμφορη, προφανώς, για την ΔΕΗ, αφου «ετσι της εχουν πει να λεει»…Κι όχι για τους Κινεζους, Γερμανους και Ελληνες («μπροστινοι» καποιων εμφανώς αφανών, οι τελευταιοι) που ετοιμαζονται να αρπαξουν, δωρεαν, τα λιγνιτικα πεδια. Εδώ κατι βρωμαει ασχημα – κι ο νοων νοειτω…
7) Και ερχομαστε, λιγα χρονια πριν, στην εποχη της υποτιθέμενης «ανθρωπογενους κλιματικης αλλαγης». Οπου, στα μουλωχτα, δεσμευομαστε, στην ΕΕ, να μειώσουμε, αναλογικα, τις εκπομπες διοξειδιου. Όχι όμως αναβαθμιζοντας την αποδοση των λιγνιτικών μας σταθμων. Αλλα τοποθετώντας γερμανικα και δανεζικα αιολικα. Και στηνοντας αβερτα ιδιωτικους θερμικους σταθμους εισαγόμενου φυσικου αερίου, για να τα υποστηριξουν.
8) Δηλαδη, για οσους δεν καταλαβαν, ένα κυριαρχο κρατος (Γερμανια) διεταξε τους προθυμους κυβερνητικους γενιτσαρους ενος προτεκτοράτου να εξαναγκάσουν τους ιθαγενεις στην διαρκή εκταμίευση τεράστιων ποσών και τη μεταφορά τους στην Μητροπολη. Από πολιτικής πλευρας, εδώ δεν εχουμε να κανουμε με έναν «στρεβλο καπιταλισμο»…Αλλα για Καθαρο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ! Δεν ξερω αν μας «ενοχλουν» οι λεξεις. Αλλα στο λεξιλογιο μια πολιτικης αναλυσης δεν περιλαμβανεται το Ετσιθελικο Νταβατζηλικι.
9) Και για να το πουμε απλα: Το 2005 η οικιακή μεγαβατώρα (από εγχωριο λιγνιτη και υδροηλεκτρικα) κοστιζε 70 ευρω. Που σχεδον και τα 70 εμεναν στην ΔΕΗ, στην Ελλαδα. (Με εξαιρεση το λιγοστο μαζουτ που εισαγαμε για να καλυψουμε τις αναγκες στα νησια) …Σήμερα κοστιζει σχεδον 200… Χωρις να εχει «ακριβυνει» ουτε ο λιγνιτης ουτε το.,…νερο στα φραγματα – ουτε και το εισαγομενο μαζουτ. Απλα, τα 120-130 ευρω που πληρώνουμε παραπανω «φευγουν εξω» για αποπληρωμη και κερδη ΑΠΕ και προσθετες εισαγωγες φυσικου αεριου…Αν αυτό δεν μας υποψιαζει για οργανωμενο (με συνεργεια και εκ των εσω) «στραγγισμα» μιας εθνικής οικονομιας, μεσω του κοστους της ενεργειας, τοτε αναρωτιεμαι τι άλλο θα επρεπε να μας «υποψιασει».
10) Τον ιμπεριαλιστικο χαρακτήρα της υποτιθέμενης «πρασινης αναπτυξης» επρεπε να τον ειχαμε αντιληφθει πολλα χρονια νωριτερα. Από τον καιρο του περιβοητου («γερμανικου», φαινομενικα) προγραμματος «Ηλιος» που προωθούσε η οικογενεια Παπανδρεου (ΓΑΠ και Αφοι ΑΕ). Εκει θα ειχαμε μια μαζική επενδυση ξενων κεφαλαίων σε ΑΠΕ, στην Κρητη, με στοχο την «πρασινη» ηλεκτροδοτηση της Ευρώπης, περιλαμβανομενης και της Ελλαδας. Κοντολογις, καποιοι θα ερχονταν για να εκμεταλλευτουν τον δικο μας ήλιο για να εγκαταστησουν τα γερμανικα ΦΒ τους, να μας πουλήσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ρευμα σε «τιμες Γερμανιας» (είναι τωρα στα 300 ευρω η μεγαβατωρα ΕΚΕΙ – και ανεβαινει) και να βγαλουν τα λεφτα ξανα εξω. Κι αυτό, καποια εθνικα καθαρματα, το αποκαλουν «αναπτυξη»! Οσο για τις περιφημες «θεσεις εργασιας», ολο και καποιοι αλλοδαποι (λογω χαμηλου κοστους-καπιταλισμος, γαρ) θα προσλαμβανονταν ως «ξεσκονιστες πανελ»…
11) Το ιδιο γινεται, τωρα, με την μαζικη εισοδο αλλοδαπών «αιολικών επενδυτων» στη χωρα μας (αναμεσα τους και τα κρατικα ενεργειακα μονοπωλια Γαλλιας και Ιταλιας) ειτε με απευθειας εκπροσώπησή τους ειτε μεσω ελληνων «μπροστινών». Η λεηλασια ακολουθει πανομοιοτυπη διαδικασια: Καποιος εξωχωριος δηλώνει «επενδυτης», δανειζεται 100 δραχμες, επιδοτειται και με άλλες 50 (τις οποιες τις βαζει ζεστες, στην τσεπη) και παει και στηνει αιολικα στα βουνα και τα νησια της «Βαλκανικής Αφρικανίας». Για τα πρωτα 4-5 χρονια, οι ιθαγενεις «ξηλώνονται» και του ξεπληρώνουν (μεσω ΕΤΜΕΑΡ) τα 100+τοκους που δανειστηκε (και τα οποια τα τσεπώνει ο γερμανος κατασκευαστης αιολικών) και για τα υπολοιπα 15 χρονια οι ιθαγενεις του δινουν κι αλλα 500, ως κερδος, να τα βγαλει στην πατριδα του, για τον κοπο του να μας αναπτυξει… Κι από διπλα, για μια 20ετια, ενας συρφετος από ιδιοπαραγωγούς ρευματος από φυσικο άεριο και εισαγωγεις φυσικου αερίου να αρμεγουν την ιδια γελαδα, ώστε να μην κινδυνευσει η ευσταθεια του συστηματος…
12) Αξιζει εδώ να σημειωθει ότι «άλλο πραγμα η ΔΕΗ -εστω και ιδιωτικοποιημενη- κι άλλο πραγμα οι ιδιωτες». Ο ιδιωτης παραγωγός μπορει να χρησιμοποιει το ελληνικο αιολικο δυναμικο (και να ρυπαινει το ελληνικο τοπιο) αλλα δεν είναι υποχρεωμενος να πουλήσει το ρευμα του στην Ελλαδα. Από τη στιγμή που διασυνθεθηκαν τα δικτυα της Ευρώπης, το παραγομενο ρευμα εγινε χρηματιστηριακο προϊον και παει σε εκεινον που πληρωνει τα πιο πολλα. Και σε λιγα χρονια, εκεινος που θα πληρωνει τα πιο πολλα θα είναι το γαλλικο κρατικο μονοπωλιο καθώς οι πυρηνικοι σταθμοι του πλησιαζουν προς το τελος της προγραμματισμενης ζωης τους . Κι ισως αυτό να εννοούν καποιοι εγχωριοι «μπροστινοι» (διαχειριστες Καταριανων κεφαλαιων, στην ουσια) που οραματιζονται μια «Ελλαδα, η μπαταρια της Ευρώπης»… Εμεις θα εχουμε τα σκουπιδια τους, αυτοι θα έχουν τα εσοδα τους σε τραπεζες του εξωτερικου κι οι Γαλλοι το ρευμα τους. Και φυσικα, μεχρι τοτε, θα μας περισσευει μπολικο ρευμα για τους Γαλλους όταν 1.000.000 ελληνικα νοικοκυρια θα εχουν εξαθλιωθει σε βαθμο τετοιο που να μην μπορουν να μεινουν συνδεδεμενοι και να πληρωνουν τους ολοενα και διωγκουμενους λογαριασμους ρευματος.
13) Με βαση όλα τα παραπανω, εχω καταλήξει ότι ο (υποτιθέμενος) Ενεργειακος Σχεδιασμος της χώρας, με την τοσο χαοτικη αποκλιση από τα Αυτονοητα, αποτελει μερος ενός ευρυτερου Σχεδιου Κατοχης. Οπότε θεωρω αποπροσανατολιστικο το να μιλαμε για «αντι-αιολικο» κινημα και όχι (εστω και εν μερει) για εθνικοαπελευθερωτικο.
14) Η σταση του συνολου του πολιτικου συστήματος της χώρας μας είναι σαφώς «υπερ των αιολικών»…Ειτε από αγνοια (που δεν το πιστευω) ειτε από ιδιοτελεια. Κατά συνεπεια, αποτελει αντιφαση το να δηλώνει καποιος «αντι-αιολικος» και, ταυτοχρονα, να αποτελει μελος ή ψηφοφορο κομματος που προωθει τα αιολικα ή, δολίως, κανει πως αγνοει το θεμα.
15) Στα 10 χρονια που ειμαι παρατηρητης της αιολικής λαιλαπας που καταστρεφει τον τοπο μου, εχω διαχωρισει «σε ειδη» τα εκαστοτε κινητρα των «κομματικών» που εκφέρουν αντι-αιολικο λογο.
16) Οι σχετικα πιο εντιμοι είναι εκεινοι που δηλώνουν καθεστωτικοι «και με το γκουβερνο»… Είναι αυτοι που δημιουργουν τοπικους φορεις αντιδρασης στα αιολικα προκειμενου να πιεσουν τα κυβερνητικα κυκλώματα να μην βαλουν στον δικο τους τοπο τα αιολικα που εχουν προγραμματιστει αλλά να τα μπηξουν «στην αυλή των διπλα». Συνηθως αυτοι καταλήγουν υποψηφιοι δημοτικοι συμβουλοι, με βλεψεις για κανα κοινοβουλευτικο ψηφοδελτιο στο μελλον.
17) Οι πιο ατιμοι είναι αυτοι που ακολουθουν το σεναριο «Σκουριες»… Καπελλωνουν την αντιδραση των συμπολιτών τους, σε μια περιοχη που εχει «σημαδευτει για αιολικα» και τραβανε μια παρελκυστικη διαδρομη μεχρι να καταληξει το θεμα σε μια TINA (There is no alternative). Με το (οικονομικο ή κομματικο) αζημιωτο, παντα…
18) Υπαρχουν, τελος, κι οι ρομαντικοι. Αυτοι που λενε «με εκφραζει σε όλα τα αλλα η πολιτικη παραταξη που εχω επιλεξει, αλλα στο θεμα των αιολικών έχω να κανω μεγαλο αγώνα μεχρι να καταφερω να εξηγησω στους ομοϊδεατες μου το τι παιζεται»…
19) Με τους τελευταιους αισθανομαι συμμαχος, ανεξαρτητα από την παραταξη τους και τις εσωτερικες αντιφασεις τους. Αρκει να μην μασησουν τα λογια τους, όταν θα είναι μπροστα στον καθρεφτη τους. Δεν με ενδιαφερει αν θα πουν μεγαλοφωνα τις λεξεις «εθνικοαπελευθερωτικος» και «αντι-ιμπεριαλιστικος», για τον αγωνα που δινουν.
20) Μου αρκει να τις εχουν ζωντανες σε μια ακρη του μυαλου τους…
Σχόλια