Αυξήσεις-φωτιά έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα από το Σεπτέμβριο

Αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα μεγάλων αυξήσεων στις τιμές ρεύματος, αποτέλεσμα ενός εκρηκτικού κοκτέιλ που κρατάει σταθερά υψηλά τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, θα έρθουν μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα στον Σεπτέμβριο.

Οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά που έσπασαν κάθε ρεκόρ τον Αύγουστο, πυροδοτούμενες και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, θα φέρουν –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς– αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που θα φτάσουν μέχρι και το 50%, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που παλεύουν να ορθοποδήσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικότερα στην κυβέρνηση ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και των αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι έντονος, ωστόσο δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό τους, αφού κατά κύριο λόγο οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων, που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών των CO2 ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και το συνεχιζόμενο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.

Η Gazprom

H στάση της ρωσικής Gazprom, βασικού προμηθευτή της Ευρώπης σε φυσικό αέριο να μην παραδίδει τις συμπληρωματικές ποσότητες που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή αγορά ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να πιέσει τις ευρωπαϊκές αρχές για την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης LNG από τις χώρες της Ασίας έχουν οδηγήσει τις τιμές του εισαγόμενου καυσίμου στα 48 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 25 ευρώ η μεγαβατώρα τον Μάιο. Οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης έχουν πάρει «φωτιά» και κινούνται σταθερά πια πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, με τα υψηλότερα επίπεδα να διαμορφώνονται στις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία 155 ευρώ, Σερβία 145 ευρώ, Κροατία και Σλοβενία 125 ευρώ, Ρουμανία και Ουγγαρία 115 ευρώ) και την Ελλάδα να εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής αγοράς, με τιμή στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του έτους.

  • Τα παράπονα των καταναλωτών που έχουν ήδη παραλάβει «φουσκωμένους» λογαριασμός ρεύματος προς τη ΡΑΕ και το υπουργείο πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα, ενώ χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία χτύπησε καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. (Blogger: επειδή κάποιοι  δυσκολεύονται να καταλάβουν τι σημαίνει ενέργεια σ' όλο το φάσμα της παραγωγής, δείτε αυτό:H οικονομική μας κρίση μέσα από μία… κονσέρβα ροδάκινο!)

Προσπάθειες συγκράτησης

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τουλάχιστον κερδοσκοπικές τάσεις, αφού οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα υψηλά επίπεδα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της ΡΑΕ να θέσει σε διαβούλευση προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει όταν υπογράφει σύμβαση το τελικό κόστος που θα πληρώσει και με την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν οι προμηθευτές, οι οποίες όμως βρίσκουν αντίθετες τις εταιρείες προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ. Η σχετική διαβούλευση που έληγε χθες πήρε παράταση μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο συγκράτησης των αυξήσεων εντάσσεται και η απόφαση της ΡΑΕ να επιμερίσει την ανάκτηση ποσού ύψους 16,7 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ που αντιστοιχεί σε υποανάκτηση εσόδου για τη χρήση του δικτύου διανομής του έτους 2019, σε ορίζοντα 8ετίας. Ετσι, το ποσό που θα περάσει στην κατανάλωση ως χρέωση τέλους δικτύου για το 2021 περιορίστηκε σε 1,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον ΔΕΔΔΗΕ.

Υπό συζήτηση, τέλος, φαίνεται να έχει τεθεί από κάποιες πλευρές η ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε το πλεόνασμα που δημιουργείται στον ΕΛΑΠΕ από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος να διαμοιραστεί στους καταναλωτές, περιορίζοντας τη συνεισφορά που καταβάλλουν οι ίδιοι. Με επιφύλαξη βλέπει η ΡΑΕ πάντως ένα τέτοιο σενάριο, καθώς εκτιμά ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Με πληροφορίες Kathimerini.gr ( Χρύσα Λιάγγου)

=============

 Blogger:

Για να μην λέτε ότι δεν σας έχουμε ενημερώσει (και για να μην παριστάνετε τον ανήξερο..)

Βlogger:

Είναι τραγωδία το γεγονός ότι αυτή η χώρα κυβερνάται από εμμονικούς. Είπαμε αμάν να απαλλαγούμε από τον ιδεοληπτικό  που δεν έβλεπε σύνορα και πέσαμε στα χέρια ενός  επίσης  εμμονικού που θέλει λέει να μας οδηγήσει στα λιβάδια της πράσινης ανάπτυξης...και άλλα τινά πράσινα άλογα. Δυστυχώς για την χώρα αλλά και για τον ίδιο η πραγματικότητα  είναι επίμονη και σκληρή και θα επιβληθεί και κανένα ΜΜΕ δεν θα μπορέσει να ωραιοποιήσει την ενεργειακή μας γύμνια και φτώχεια που προφανώς δεν μπορεί να  ...πωληθεί ως ανάπτυξη. Είπαμε ζώα, αλλά  όχι και έτσι...

Blogger: 

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κάποια στιγμή όλες οι απάτες αποκαλύπτονται! Όταν μάλιστα αποδειχθεί ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται απαγορευτικό για τα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά, η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και οι υπεύθυνοι να κληθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, που όλως τυχαίως ευνόησαν τους Γερμανικούς σχεδιασμούς και το καρτέλ των ΑΠΕ... Η χειρισμοί  γύρω από την ενέργεια και την ΔΕΗ θα κρίνει την βιωσιμότητα  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. τόσο απλά! Το Liberal βλέπει ότι δεν γίνεται να το παίζει αδιάφορο και προσπαθεί να πάρει θέσεις για την επόμενη μέρα.... 

  1. "Πράσινο Μνημόνιο" επιβάλλουν στις κοινωνίες οι άρχουσες ελίτ
  2. A.Φώσκολος:Επιδοτούμε τους Γερμανούς οι οποίοι μας κοροϊδεύουν. Αυτοί δουλεύουν με λιγνίτη και μας πωλούν ανεμογεννήτριες! (ΗΧΗΤΙΚΟ)
  3. Η “βίαιη απολιγνιτοποίηση” θα μας κοστίσει 9 δις! Καθηγητής Νίκος Ορφανουδάκης
  4. “Πράσινη ενέργεια”, μια ακόμη γερμανική κομπίνα: Πως έβαλαν την ΔΕΗ στην υπηρεσία του Βερολίνου…
  5. Έκλεισε η 4η μονάδα λιγνίτη στην Κοζάνη: Ερημώνουν βιομηχανικές περιοχές στην Β. Ελλάδα για χάρη της γερμανικής «πράσινης ανάπτυξης»
  6. O καύσωνας, η ηλεκτρική ενέργεια και οι λιγνιτικές μονάδες...
  7. Η απάτη των ΑΠΕ!
  8. Περιμένοντας την ανάπτυξη από τις ...ΑΠΕ
  9. Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία
  10. Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος
  11. Αποτυχία οι ΑΠΕ: Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από φτωχούς σε πλούσιους. Δεν πάει άλλο. Είπε ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου.
  12. Το πάρτυ δισεκατομμυρίων της "πράσινης" ανάπτυξης με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών

===================

Βασίλης Στοϊλόπουλος

«Βρώμικη» ενέργεια και στη Γερμανία!
Πέρα και παρά τους πράσινους δογματισμούς, τον «ορεξάτο» για επενδύσεις πράσινο καπιταλισμό της νέας επανεκκίνησης, την φιλόδοξη πράσινη αντιπολίτευση, που θέλει «υπουργείο κλιματικής αλλαγής» με δικαίωμα βέτο (sic!) και τ΄ φετινά ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η οικολογικά «ευαίσθητη» Γερμανία αύξησε το 1ο εξάμηνο του 2021 κατά 4,3% την ενεργειακή της κατανάλωση. Χρησιμοποίησε μάλιστα και πάλι περισσότερη «βρώμικη» ενέργεια από πηγές που συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Με την μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται μάλιστα στο γερμανικό «εθνικό καύσιμο», τον άνθρακα. Και αυτό γιατί ο χειμώνας ήταν πολύ πιο κρύος, οι άνεμοι λιγότεροι, οι ηλιόλουστες μέρες μετρημένες και η οικονομική ανάκαμψη μετά τα «lockdown» της πανδημίας αναγκαία. Η περίφημη «απολιγνιτοποίηση» στη Γερμανία με τις μεγάλες πράσινες δυνατότητες σε υποδομές έχει αναγγελθεί μάλιστα για το «μακρινό» 2038 - ενώ, όλως παραδόξως, η Ελλάδα της εξπρές ενεργειακής μεταρρύθμισης, χωρίς μάλιστα αξιόλογες υποδομές, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2028! 
Οι πύρινες μέρες που ζούμε έδειξαν όμως με δραματικό τρόπο ότι το «ενεργειακό μίγμα» της χώρας δεν μπορεί να είναι αυτό που μας επιβάλλουν με διαδικασίες «φαστ τρακ», σχεδόν «πειραματικά», ξένα και αλλότρια «πράσινα» συμφέροντα. Ο δογματισμός απέναντι στο δικό μας «εθνικό καύσιμο» καθιστά τη χώρα διαχρονικά όμηρο όλων των γειτόνων μας, που προφανώς και δεν υπερεκτιμούν τόσο π.χ. την προσφορά σε ανεμογεννήτριες που στην Ελλάδα εγκαθίστανται - εν είδη «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» - παντού, σε βουνά, νησιά και θάλασσες! Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως το 2028 του κου πρωθυπουργού είναι στόχος πολύ δύσκολος, αν όχι εκτός πραγματικότητας και προφανώς βασικά επικοινωνιακός.

 Υ.Γ. 1.

Κι' αν μέχρι τώρα το 50% των Ελλήνων με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα, ας κάνουμε μια προβολή ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό που θα βυθισθούν στην φτώχεια και στην ενεργειακή πενία, με τις τωρινές αυξήσεις...

Υ.Γ. 2.

 Και ενώ σύμπασα η Ευρώπη έχει επιβάλλει εμπάρκο στη Ρωσία (πυροβολώντας τα πόδια της..) οι Γερμανοί κάνουν Εθνική Γερμανική πολιτική και δεν παίζουν με θέματα όπως η ενέργεια. Τώρα που ολοκλήρωσαν και τον αγωγό, άσε του λοιπούς ηλίθιους Ευρώ...πέους να φυτεύουν ανεμογεννήτριες!(Αντε να δούμε πότε θα ξυπνήσουν κάποιοι που ακόμα μιλάνε για ..Ευρωπαϊκή Ένωση...ίσως τώρα που το αγούρι θα  φτάσει ως τις ...τσέπες τους να αρχίζουν να μιλάνε για την απάτη...)

Σχόλια