Οι μισοί Έλληνες δεν τα βγάζουν πέρα

Με δανεικά «βγαίνει» ο μήνας

19 Αυγούστου 2021

Ασφυκτικό κλοιό έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση των περασμένων ετών και η πανδημία με τις αναστολές εργασίας σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας από τον Μάρτιο του 2020, σε σημείο που σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά αναγκάζεται να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του με δανεικά, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τη χρονιά που πέρασε, 46,5% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι δανείζονται για να πληρώσουν καθημερινά έξοδα διαβίωσης με κύρια πηγή χρηματοδότησης τις τράπεζες (δάνεια και κάρτες), ενώ στα καθημερινά έξοδα φαίνεται να συνεισφέρουν με δανεισμό συγγενείς και φίλοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”.

Τι ασφυκτικές συνθήκες δείχνει και το γεγονός ότι 35,2% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν διαθέτει αποταμιεύσεις. τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία περιλαμβάνονται στην Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC), αποτελούν μέρος ενός κοινοτικού στατιστικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ερευνά τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και την εικόνα του δανεισμού τους.

Τα δάνεια

Αν και το 72% των νοικοκυριών δεν έχει υποχρέωση να εξοφλήσει κανένα δάνειο, εξαιρώντας τυχόν ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά της κύριας κατοικίας, το 28% έχει την υποχρέωση εξόφλησης ενός τουλάχιστον δανείου, εκ των οποίων το 19,6% ενός δανείου, το 6,5% δύο δανείων, το 1,7% τριών δανείων και 0,2% τεσσάρων δανείων. Μάλιστα, το μέσο οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβανομένων τόκων και κεφαλαίου (με εξαίρεση τυχόν ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά κύριας κατοικίας) εκτιμάται σε 236,70 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό των φτωχών νοικοκυριών είναι στα 174 ευρώ και των μη φτωχών νοικοκυριών στα 246,35 ευρώ. Ως κύριος λόγος για τη λήψη ενός δανείου από τα νοικοκυριά αποτελεί η αγορά περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των οικιακών επίπλων και συσκευών και της διακόσμησης εσωτερικών χώρων) σε ποσοστό 56,3%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθούν η κάλυψη καθημερινών εξίοδων διαβίωσης (46,5%), η εκπαίδευση (7,9%), η αγορά μεταφορικού μέσου (7,8%), οι διακοπές (7,2%), η ιατρική περίθαλψη (3,6%), το προσωπικό δάνειο για χρηματοδότηση ιδίας επιχείρησης (1,5%) και η αναχρηματοδότηση δανείων (1,4%).

Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή: www.enikonomia.gr

-----------------

Στην Ελλάδα 1,38 εκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο φτώχειας δεν μπορούν να πάνε διακοπές, σύμφωνα με έρευνα

Blogger: Σιγά το νέο. Μα ο σχεδιασμός είναι αυτός και ...πετυχαίνει....

Blogger: Η χώρα σε "πείσμα" των Νεο"αριστερών¨την καρέκλας έχει μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Παρ' όλα αυτά η ανάπτυξη αργεί να φανεί, αφού οι βλάβες στην οικονομία της χώρας είναι μη αναστρέψιμες. Κατά το: "Η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απέθανε", οι πολιτικοί απατεώνες σε πλήρη συνεργασία με τους οικονομικούς δολοφόνους διέλυσαν την χώρα.  Και για μην παριστάνουν κάποιοι τον ανήξερο:
... για όσους επιμένουν να μην βλέπουν το σχέδιο...======================================
  1. Φορολογικά ερείπια οι Έλληνες το 2016 – Έτος ρεκόρ με 108.000 κατασχέσεις ακινήτων και λογαριασμών
  2. Τόμσεν: Σε 21 χρόνια η Ελλάδα θα μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα
  3. Περιμένοντας την ...ανάπτυξη.
  4. Σάββας Ρομπόλης: Η τεχνολογία αλλάζει το κεφάλαιο εργασία με τα Ρομπότ
  5. Έρχονται χρόνοι δίσεκτοι..
  6. Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας πάνω από 1 στους 3 Έλληνες
  7. Πώς οι αυτάρκεις αγρότες έγιναν μισθωτοί σκλάβοι της βιομηχανίας.
  8. Η πολιτική της εγγυημένης δυστυχίας και η διαχείριση του απελπισμένου πλήθους
  9. Δραματική κατάσταση στην Ελλάδα: Φτώχεια, ανισότητα και απομόνωση δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν
  10. Για περαιτέρω μειώσεις 2,1 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση
  11. Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και οι μαύρες μέρες που μας περιμένουν!
  12. Σ.Ρομπόλης: Μιλάμε για ακραία φτώχεια - Θα δουλεύουμε για ένα πιάτο φαγητό (Ηχητικό)
  13. Η φτώχεια των πολλών, πλούτος των ολίγων

Σχόλια